Rolety zadaszenia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Rolety zadaszenia
Po ostatniej wyprawie gdzie zaznałem w Bośniackich górach ogromnej ulewy jak i niemiłosiernie palącego słońca w Chorwacji stwierdzam, że na tak ekstremalne warunki daszek z Juli jest nic nie wart. W ulewie pomimo wcześniejszej dodatkowej impregnacji zaczął przeciekać w sposób dający co prawda możliwość przetrwania ale męczący. Natomiast w ostrym słońcu było pod nim nie do wytrzymania dłużej niż 10 minut, niestety promienie słoneczne przez niego przenikają i jest to bardzo odczuwalne szczególnie przy bezwietrznej pogodzie. Konkluzja jest taka, że nie jest on wart tych pieniędzy skoro za około 300 zł można zrobić sobie na zamówienie daszek w 100% nieprzepuszczający ani słońca, ani deszczu.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 2002
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Roleta, markiza do transportera T4
Cześć. Chcę skombinować sobie jakąś roletę-markizę która rozwijałaby się z boku. Takie akcesorium do campingowania, osłaniania jakichś sprzętów od deszczu po wyładowaniu. Czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania ? Nie chciałbym wydać na to jakiegoś majątku. Jak na razie znalazłem tylko coś takiego:
http://allegro.pl/markiza-roleta-zadasz ... ml#thumb/1
nie wiem czy to zda egzamin...
Z góry dzięki za porady.
Z góry dzięki za porady.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Wstaw obok linka z jedno chociaż zdjęcie z aukcji, bo za chwilę wygaśnie i nie będzie wiadomo co znalazłeś.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Roleta, markiza do transportera T4
firma Cortima, robią fajne te rolety, lekkie. Masa akcesoriów. Różne boczki. 2m moim zdaniem jednak za krótka. mam tarp 3m który przypinamy na postoju ale korci mnie jednak 4m, żeby cały bok busa zasłonićStig pisze:Cześć. Chcę skombinować sobie jakąś roletę-markizę która rozwijałaby się z boku. Takie akcesorium do campingowania, osłaniania jakichś sprzętów od deszczu po wyładowaniu. Czy macie jakieś sprawdzone rozwiązania ? Nie chciałbym wydać na to jakiegoś majątku. Jak na razie znalazłem tylko coś takiego:
Z góry dzięki za porady.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Na dłuższy postój rozbijam przedsionek. Natomiast teraz zastanawiam się właśnie nad takim daszkiem np. z Juli (najchętniej ten 3,5m choć aktualnie nie widzę go na stronie) z tym, że interesują mnie doświadczenia i pomysły w montażu, gdy na dachu są belki bagażnika. Wklejenie listwy odpada, montaż listwy do belek też nie bardzo mi się widzi. Zastanawiałem się nad montażem na adapter magnetyczny pocięty według odległości między belkami a z drugiej strony do daszku na kedrę. Jakieś pomysły/sugestie?
Ten daszek na 3,5m znalazłem jeszcze tylko w Lublinie w stacjonarnym sklepie, a tam za bardzo po drodze nie mam niestety :( Wysyłkowo tego nie mogę załatwić niestety - taka polityka sieci.
Ten daszek na 3,5m znalazłem jeszcze tylko w Lublinie w stacjonarnym sklepie, a tam za bardzo po drodze nie mam niestety :( Wysyłkowo tego nie mogę załatwić niestety - taka polityka sieci.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Są takie adaptery na taśmie magnetycznej przez całą długość daszku i szerokości koło 5 cm. Tu jest filmik jak to trzyma: https://www.youtube.com/watch?v=o1KQssx2Qgg
-
daro35
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Miałem taki sam problem z belkami na dachu,przymocowałem listwę z prowadzeniem na kedrę do belek i już.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
O ile zdążę kupić daszek to chyba tak właśnie zrobię bo najtaniej i najszybciej. A na przyszły sezon pomyślę nad zadaszeniem prowadzonym od namiotu dachowego... a może markiza własnej twórczości, coś na wzór 270 stopni jak do 4x4 robią tylko w sztywnej obudowie.
-
bojmir
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: szukam
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
sława, odnośnie tarpów i markiz, czy ARB lub fiamma 35 montując do t4 z podnoszonym dachem, są gotowe adaptery? i czy nie koliduje to przy podnoszeniu dachu?
-
bojmir
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
wszystko już jasnebojmir pisze:sława, odnośnie tarpów i markiz, czy ARB lub fiamma 35 montując do t4 z podnoszonym dachem, są gotowe adaptery? i czy nie koliduje to przy podnoszeniu dachu?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
To pochwal się wiedzą, którą zdobyłeś w temacie - może komuś się przyda...bojmir pisze:wszystko już jasnebojmir pisze:sława, odnośnie tarpów i markiz, czy ARB lub fiamma 35 montując do t4 z podnoszonym dachem, są gotowe adaptery? i czy nie koliduje to przy podnoszeniu dachu?
Wytłumacz proszę w jakim celu cytujesz w całości post znajdujący się bezpośrednio nad Twoim postem (dodatkowo zawierający już w sobie cytowanie)???
Czy to powoduje, że łatwiej Ci się czyta całość??
-
bojmir
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Tutaj link https://www.youtube.com/watch?v=DR9LqHjUYqE
Cytuję swój post po to, by było jasne czego dotyczy odpowiedź, sorry żeś nie zajarzył.
Cytuję swój post po to, by było jasne czego dotyczy odpowiedź, sorry żeś nie zajarzył.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
A ja tam koledzy wywiercilem w słupkach dziurki, nitowkręty 6 i zadaszenie snake4x4 (pozostało po terenówce) trzyma się jak należy. Drzwi trochę uwadzały przy otwieraniu o materiał to go trochę skróciłem nitami. Wszystko na razie dziala, objechało Gruzję to o mam nadzieję jeszcze inne wycieczki obskoczy
Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
-
bojmir
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
no i git, chodzi o to by być kreatywnym lub podpatrzeć patent i spróbować zejść z kosztów.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Najtańszy, a zarazem skuteczny sposób zadaszenia przestrzeni stosuje od lat i zawsze się sprawdza!
Plandeka ( ja kupiłem białą) z kółkami alu. Do nabycia we wspomnianej "Juli" lub każdym markecie budowlanym( nie wszędzie są białe).
Plandeka ( przez niektórych sprzedawców nazywana "budowlaną") występuje we wszystkich rozmiarach (od 1,5m/3m, przez 2/3m, 3/4m, 4/5m i większe) W moich podróżach używałem 4/5m ale zabieram też taką 3/4m. Plandeka kosztuje około 30-40 zł. Do tego potrzebujemy linkę ( ja kupiłem plecioną 3mm) około 30m. nadmiar zawsze można wykorzystać jako sznur do suszenie mokrych gaci :-). Opcjonalnie zestaw gum do montowania bagażu. Czasem mniej wprawnemu podróżnikowi może pomóc naciągnąć daszek. Do zestawu zawsze zabieram stare aluminiowe maszty od Polskiego namiotu (Dwa boczne po ok 180cm i czasem stawiam środkowy powyżej 220cm) Kolega ma maszty od przedsionka bardziej współczesnego, Chińskiego, namiotu i też dają radę. Plandekę mocuję w zależności od potrzeb dłuższym lub krótszym bokiem. Od strony kierowcy mocuje ww linką ( wykorzystuje koła, zawiasy, lusterko i inne) a z drugiej strony... normalnie, jak daszek, maszty, odciągi. wytrzymuje huraganowe wiatry! miałem co najmniej dwie przygody. Opcja może najmniej estetyczna za to skuteczna i bardzo tania. Mnie akurat wali, jak Niemiec na mnie patrzy na kempingu! Jeśli masz inaczej, kup daszek w sklepie Carawaningowym, koniecznie na pilota, za 2500 Ewro i się ciesz, że ładny.
Jak znajdę fotki , to dodam.
Plandeka ( ja kupiłem białą) z kółkami alu. Do nabycia we wspomnianej "Juli" lub każdym markecie budowlanym( nie wszędzie są białe).
Plandeka ( przez niektórych sprzedawców nazywana "budowlaną") występuje we wszystkich rozmiarach (od 1,5m/3m, przez 2/3m, 3/4m, 4/5m i większe) W moich podróżach używałem 4/5m ale zabieram też taką 3/4m. Plandeka kosztuje około 30-40 zł. Do tego potrzebujemy linkę ( ja kupiłem plecioną 3mm) około 30m. nadmiar zawsze można wykorzystać jako sznur do suszenie mokrych gaci :-). Opcjonalnie zestaw gum do montowania bagażu. Czasem mniej wprawnemu podróżnikowi może pomóc naciągnąć daszek. Do zestawu zawsze zabieram stare aluminiowe maszty od Polskiego namiotu (Dwa boczne po ok 180cm i czasem stawiam środkowy powyżej 220cm) Kolega ma maszty od przedsionka bardziej współczesnego, Chińskiego, namiotu i też dają radę. Plandekę mocuję w zależności od potrzeb dłuższym lub krótszym bokiem. Od strony kierowcy mocuje ww linką ( wykorzystuje koła, zawiasy, lusterko i inne) a z drugiej strony... normalnie, jak daszek, maszty, odciągi. wytrzymuje huraganowe wiatry! miałem co najmniej dwie przygody. Opcja może najmniej estetyczna za to skuteczna i bardzo tania. Mnie akurat wali, jak Niemiec na mnie patrzy na kempingu! Jeśli masz inaczej, kup daszek w sklepie Carawaningowym, koniecznie na pilota, za 2500 Ewro i się ciesz, że ładny.
Jak znajdę fotki , to dodam.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Kiedyś jeździłem z planteką ale wymiękłem. Zdarzało mi się że pasowało by to rozłożyć 4-5 razy dziennie. Rozkładanie nie było za wygodne i odpuszczalem piekąc się w słoneczku. Jak zainwestowałem w daszek to luz, szybko miło i wygodnie się to rozkłada, nie trzeba żadnych odciagów. Nie żałuję zakupu, wygoda dużo większa.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Witam.
Stosowałem patent z plandeką w zeszłym roku w Rumuni (fakt że przy przyczepie) patent się sprawdzał ale do pierwszego silnego wiatru <38>
Teraz będę musiał coś ciekawego wykombinować na stałe do busika tak więc śledzę temat. W głowie mam już jakieś tam dość tanie rozwiązanie jak mi coś z tego wyjdzie to na pewno się pochwalę <56>
Stosowałem patent z plandeką w zeszłym roku w Rumuni (fakt że przy przyczepie) patent się sprawdzał ale do pierwszego silnego wiatru <38>
Teraz będę musiał coś ciekawego wykombinować na stałe do busika tak więc śledzę temat. W głowie mam już jakieś tam dość tanie rozwiązanie jak mi coś z tego wyjdzie to na pewno się pochwalę <56>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Można zainwestować raz ok 300 zł i mieć daszek na lata, jako tako wyglądający, a można 10 razy przez ten czas kupić plandekę budowlaną, która już na półce w sklepie jest kija warta. Co kto lubi.
Można chodzić w levisach kilka lat, a można w chińskich dżinsach do pierwszego prania i nowe. Koszt ten sam.
Można chodzić w levisach kilka lat, a można w chińskich dżinsach do pierwszego prania i nowe. Koszt ten sam.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Daszek za 300?? chciałbym go zobaczyć. nie wiem jaką plandekę masz na myśli, ale ja ( może mam szczęście) używam jednej, przez kilka wyjazdów. Pewnie, że każdy zrobi jak zechce. A sposób zamocowania plandeki na przyczepie prawdopodobnie nie był solidny...
Ja piszę o swoich doświadczeniach i odczuciach. Moje są wyłącznie pozytywne i jako takie rozwiązanie przedstawiam.
Ja piszę o swoich doświadczeniach i odczuciach. Moje są wyłącznie pozytywne i jako takie rozwiązanie przedstawiam.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Taka niebieska budowlana rozciągnięta nad przyczepą jako zadaszenie, niszczy mi się od samego wiszenia.
Tak jakby się utleniała i się coraz bardziej przesiewa.
Mam w związku z tym złe doświadczenia, ale to może przez zatrute powietrze i kwaśne deszcze w stolicy ;)
Tak jakby się utleniała i się coraz bardziej przesiewa.
Mam w związku z tym złe doświadczenia, ale to może przez zatrute powietrze i kwaśne deszcze w stolicy ;)
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Próbujesz włączać jakość materiału do argumentów. Można kupić markowe jeansy a można chińskie... Tak chyba pisałeś!? Ta dyskusja jest bezcelowa. Chodzi o sposób, a nie rodzaj użytych materiałów. Ja kupuje plandeki w w juli, bo :1 są białe, 2 są lepszej jakości, niż w np. castoramie. 3 nie mam wiele więcej do dodanie( chyba, że ktoś ma konkretne pytanie)
A na przykrycie przyczepy kupiłbym materiał plandekowy. Niebieska nadaje się na doraźne przykrycie, a nie na kilka lat.
A na przykrycie przyczepy kupiłbym materiał plandekowy. Niebieska nadaje się na doraźne przykrycie, a nie na kilka lat.
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 8
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- Kontakt:
Dodam swoje trzy grosze. Może rumuńszczyzna ale jako tako spełnia swoją rolę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Fajna opcja, i ważne że spełnia oczekiwania... chociaż patrząc po ilości linek, mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu byłeś pająkiem :P
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
kolega b.b.tulipan to raczej ma przedsionek a nie zadaszenia ale fajne. My z Żonką dojrzeliśmy w tym roku że daszek to fajna rzecz ale jednak dostawka lepsza i padła decyzja o kupnie dostawki pompowanej .
Dudu$ trzeba tyle sznurków mieć, aby go nie zerwał pierwszy lepszy wiatr.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pompowaną do Multika T6 widziałem w tym roku u "Helmuta" w Albanii. Szybko sobie poradził z rozstawieniem :-)pittrans pisze:kolega b.b.tulipan to raczej ma przedsionek a nie zadaszenia ale fajne. My z Żonką dojrzeliśmy w tym roku że daszek to fajna rzecz ale jednak dostawka lepsza i padła decyzja o kupnie dostawki pompowanej .
A ilość linek i jakość mocowania "śledzi" decyduje czy zadaszenie poleci z wiatrem, czy nie :-)
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A ja mam taki patent na wiatr ze jak wieje to od razu składam daszek i wtedy żadne linki niepotrzebne.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
I jak jest ostre słońce i silny wiatr... siedzisz w krzakach, jak są w pobliżu... <cwaniak>Wrzos pisze:A ja mam taki patent na wiatr ze jak wieje to od razu składam daszek i wtedy żadne linki niepotrzebne.