2.5TDi 88km spalanie minimalne 10L/100km

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Miętus89
Samodzielny mechanik

15
Model:
Auto: Transporter 1999
podziekowal za post: 32 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

2.5TDi 88km spalanie minimalne 10L/100km

Post autor: Miętus89 »

Problemem w moim AJT jest zbyt wysokie spalanie

Jak go kupiłem wtryski lały więc kupiłem :
-nowe końcówki 5 sztuk firmy stanadyne założone na wtryski i sprawdzone w profesjonalnym serwise pomp wtryskowch
-nowe świece żarowe beru 5sztuk
-naprawa i uruchomienie dogrzewacza silnika d3w
-uszczelnienie pompy wtryskowej w profesjonalnym serwise pomp wtryskowcyh
-wymiana gumowych węży łączących wtryski na nowe

Więc wszystkie rzeczy odpowiedzialne za układ paliwowy zostały doprowadzone do porządku

Wczoraj była próba generalna tego wszystkiego i po roku czasu walki z tymi wszystkimi wymianami oczekiwanie na efekt końcowy ile spali na setke

zatankowałem pełny bak po korek we Wrocławiu wyzerowałem licznik i pojechałem do Warszawy lotnisko Okęcie (na pokładzie 4 dorosłe osoby + bagażne na lotnisko) a z powrotem pusto.

Prędkośc cały czas 110km / h ustawione na tempomacie, bez używania pedału przyspieszenia.

Będąc z powrotem w Oleśnicy licznik pokazał przejechane równe 700km. Czyli 700km czystej trasy - cały czas na autostradach (S8-A1-A2) bez żadnych zjazdów poza 2 razy parkingiem na sikanie.

Potem jeszcze dzisiaj doszło 50km jazdy po mieście i z Oleśnicy do Wrocławia na pełnym kopycie.

Zajechałem na stacje paliw w celu ponownego zatankowania do pełna. Stan licznika wynosił przejechanych 754km

i podczas uzupełniania zbiornika weszło 75,75 L po korek.

Czyli w baku zostało ~5 Litrów, a więc teorytycznie auto powinno zrobić 800km spalając przy tym 10L na 100km

Jestem ździwiony bo niektórzy piszą że schodzą swoimi AJT do poziomu 7L na setke że robią 1000km na baku itd. a ja tutaj na takiej trasie na tempomacie bez szarżowania 10L na setke przy średniej prękości 110km/h na tempomacie bez używania pedału przyspieszenia. Może wyszło by mniej nie wiem pół litra mniej gdybym jechał 90km/h no ale mamy takie piękne autostrady że szkoda jechać 90km/h tyle co tiry.

bez wątpienia coś tu jest nie tak

gdzie szukać przyczyny takiego dużego spalania?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2017, 16:39 przez Miętus89, łącznie zmieniany 1 raz.
Symek
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Kombi
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: 2.5TDi 88km spalanie minimalne 10L/100km

Post autor: Symek »

Za dużo. Mój ACV z długą skrzynią przy 110km/h (99-100 wg GPS) na tempomacie łyka 6,2-6,3. Coś musi szwankować.

This topic has 29 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”