witam
proszę o pomoc diagnozie alternatora
alternator bosch 120 amper po naprawie ( u elektryka ) uszkodzony mostek prostowniczy )
po podłączeniu problem jest taki że jak podepnę kostkę 2 pinową ( niebieski i bodajże czerwony ) alternator nie ładuje kontrolka się świeci i po zapłonie i jak zapalony ładowania brak jak odepnę kostkę od altka po przegazowaniu altek sie wzbudza i ładuje już do zgaszenia przy odłączonej kostce kontrolka sweci tak samo tzn swieci i po zapłonie i przy zapalonym silniku
pytanie czy to altek uszkodzony czy wiązka elektryczna od kostki jakieś zwarcie czy brak przejscia ) dziwi mnie że świeci kontrolka po odłaczeniu kostki
i jeszcze jedno czy ktos może mi wytłumaczyć jakie napięcia powiny być na kabelku czewonym i niebieskim
tzn przy załączonym zapłonie z tego co znalazłem na niebieskim +12 a na czerwonym ??? po zapłonie jakie napiecie na niebieskim i jakie na czerwonym ? jaka zmiana napięcia pooduje ze kontrolka gaśnie
bedę bardzo wdzięczny za wyjasnienia i podpowiedź
alternator kontrolka ładowania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
polololo21
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
polololo21
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: alternator kontrolka ładowania
dodać mogę jeszcze ze dziś odkryłem że niebieski i czerwony kabelek idzie do białej kostki obok rozrusznika a dalej wychodzi juz tylko niebieski czerw…login to view the rest of this post
This topic has 17 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się