prąd z gniazda na kampingu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: prąd z gniazda na kampingu
Do zdjęcia zderzaka wystarczy odpiąć kabel zasilający od centralki.Kabel ten jest na wcisk.A do wymiany zderzaka trzeba by przełożyć gniazdo,które ma z tyłu nakrętkę,wystarczy siła 2 palców.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Znajomi niemcy stosuja elektryczne koce na kampach - grzeja tam gdzie potrzebne no i bezglosne..
Ja dzis busiora odstawilem do szopy, wczesnie ten koniec sezonu w tym roku :-/
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@czoper: dopiero teraz doczytałem że prostownik masz w komorze silnika. Rozumiem, że produktowi Defy to nie szkodzi i/lub masz pełną obudowę aku? Jaka wydajność prądowa centralki?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ta mała centralka obok aku z napisem Defa to właśnie prostownik i jednocześnie rozdzielka 230V.Jest to część składowa zestawu.Jaką to ma wydajność dokładnie nie pamiętam,ale jest to sprzęt naprawdę dobrej jakości i daje radę.(w poprzednim busie miałem 2 akumulatory rozruchowe i ten zestaw działał jak trzeba)A górnej osłony akumulatora niestety brak,muszę dokupić.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
odnośnie wydajności tej centralki to na obudowe są wszystkie parametry
mam taką samą
mam taką samą
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Jaki koniec ?flax pisze:Znajomi niemcy stosuja elektryczne koce na kampach - grzeja tam gdzie potrzebne no i bezglosne..
Pogoda zbyt piękna by kończyć,
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Będę jeździł aż zona powie veto, jak w piątek poszliśmy na spacer to wróciliśmy po pięciu godzinach tym razem wybrałem dłuższą trasę ok 25 km, powrót już dwie godziny w ciemnościach ale szlaki znane więc bez starcu.
Po powrocie odpalenie webasto kuchenka do przyrządzenia strawy i aż gorąco się robi i można dopiero się rozbierać po marszu
Pół nocy było mi naprawdę ciepło do czasu jak zacząłem wstawać za potrzebą a w między czasie dwa razy kot też chciał wchodzić i wychodzić, oknem dziada nie mogłem wypuścić bo przymarzło więc pozostały drzwi.
Dla żony dodatkowo zabraliśmy grubą kołdrę a ta nałożona na śpiwór dawało naprawdę dużo ciepła
Bezcenne -obudzić się rano w lesie wkoło biało i leżeć w ciepłym łózko okrytym po czubek głowy i spoglądać na świat przez otwartą tylną klapę
Po powrocie odpalenie webasto kuchenka do przyrządzenia strawy i aż gorąco się robi i można dopiero się rozbierać po marszu
Pół nocy było mi naprawdę ciepło do czasu jak zacząłem wstawać za potrzebą a w między czasie dwa razy kot też chciał wchodzić i wychodzić, oknem dziada nie mogłem wypuścić bo przymarzło więc pozostały drzwi.
Dla żony dodatkowo zabraliśmy grubą kołdrę a ta nałożona na śpiwór dawało naprawdę dużo ciepła
Bezcenne -obudzić się rano w lesie wkoło biało i leżeć w ciepłym łózko okrytym po czubek głowy i spoglądać na świat przez otwartą tylną klapę
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
prąd z gniazda na kampingu
Czym smigacie?
Nasz kot ma kuwete w srodku ;)
Ja mam tak ulozone tematy, ze w zasadzie teraz nadganiam weekendy letnie z rzeczami ktorych nie robilem przez caly sezon wyjazdowy. W zasadzie przez ostatnie 9 miechow wszystkie weekendy jezdzielm ;)
30kkm zrobione ;)
A teraz bus stoi w szopie i dzieki temu soli nie widzi.
Btw chyba musimy poprosic admina o przeniesienie do jakiegos hydeparkowego watku o kampingowaniu, bo zasmiecamy tutaj..
Nasz kot ma kuwete w srodku ;)
Ja mam tak ulozone tematy, ze w zasadzie teraz nadganiam weekendy letnie z rzeczami ktorych nie robilem przez caly sezon wyjazdowy. W zasadzie przez ostatnie 9 miechow wszystkie weekendy jezdzielm ;)
30kkm zrobione ;)
A teraz bus stoi w szopie i dzieki temu soli nie widzi.
Btw chyba musimy poprosic admina o przeniesienie do jakiegos hydeparkowego watku o kampingowaniu, bo zasmiecamy tutaj..
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście T4
Kuwetę woziliśmy tylko na początku, teraz kotek biega luzem, biega za nami a często też muszę nieść go na plecaku lub na ręku, co wywołuje ogólne zadziwienie wśród spotykanych po drodze wędrowców.
Często bywa że idziemy sami a on gdzieś tam biega i wraca w środku nocy, teraz jest tak nauczony ze wskakuje na dach i stamtąd wpuszczam go do środka przez boczne okienko.
W tą sobotę miałem dyżur niby pojechałem do pracy na 7 z wróciłem o 11 to i tak już nigdzie nie pojechaliśmy.
grzanie teraz to vebasto, termofor i dodatkowo kołdra i jest naprawdę ciepło
Zastanawiam się teraz nad zastosowaniem mat grzewczych na siedzenie do śpiwora, nie wiem tylko ile czasu wytrzymałby aku
Kuwetę woziliśmy tylko na początku, teraz kotek biega luzem, biega za nami a często też muszę nieść go na plecaku lub na ręku, co wywołuje ogólne zadziwienie wśród spotykanych po drodze wędrowców.
Często bywa że idziemy sami a on gdzieś tam biega i wraca w środku nocy, teraz jest tak nauczony ze wskakuje na dach i stamtąd wpuszczam go do środka przez boczne okienko.
W tą sobotę miałem dyżur niby pojechałem do pracy na 7 z wróciłem o 11 to i tak już nigdzie nie pojechaliśmy.
grzanie teraz to vebasto, termofor i dodatkowo kołdra i jest naprawdę ciepło
Zastanawiam się teraz nad zastosowaniem mat grzewczych na siedzenie do śpiwora, nie wiem tylko ile czasu wytrzymałby aku
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No wlasnie, moze by tak do dzialu kampingowego wrzucic watek "kamping w praktyce" do ogolnych pogaduch kampingowych...
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
@vwyogi Swietne rozwiazanie. Chcialbym to u siebie zamontowac, poki co w okrojenej wersji bez prostownika. Ktore czesci DEFA sa do tego potrzebne? Przeszukalem ich strone i poskladalem poki co taki komplet:vwyogi pisze:ja mam pełen zestaw firmy DEFA. Gniazdko w atrapie wielkości 50gr ( może być w zderzaku ) do podłączania się przewodem do gniazdka w domu/skrzynki na campingu i na drugim końcu gniazdko w samochodzie w środku w nogach pasażera. Po podłączeniu ładuje mi aku przez prostownik ( również firmy DEFA ) i mam 230V w środku samochodu które wykorzystuje do podłączenie lodówkę/laptopa lub oryginalnej farelki DEFA. Jedyna wada to koszt. Dwa kable ( zewnętrzy i wewnętrzny ) + gniazdko to około 200pln przy nowych częściach
- MiniPlug inlet cable
- MiniPlug connection cable 1,5mm2
- PlugIn interior contact
Bedzie gralo?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Wymyśl tylko gdzie chcesz dać gniazdo zewnętrzne oraz wewnętrzne i sprawdź czy długość kabla wewnątrz Cię "puści".
Powoli przymierzam się do tego samego manewru. Kabelki i gniazda już mam :)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Będzie grało z tym że potrzebujesz jeszcze przynajmniej 1.0metr przewodu do przedłużenia bo ten od zderzaka ma tylko 1.5metra i nie da rady dociagnąć go do kabiny. Jak coś to mam używane czesci DEFA.
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A jakie sa opcje? Jedna jaka widzialem na forum to zewnetrzne gniazdo w przednim zderzaku / grillu + wewnetrzne gniazdko w nogach pasazera. Druga opcja to poprowadzic to od tylu jakos? Z gniazdkiem w bagazniku? W razie co przy obydwu rozwiazaniach zawsze mozna rzucic w srodku jakis przedluzacz..SO...T4 pisze:Wymyśl tylko gdzie chcesz dać gniazdo zewnętrzne oraz wewnętrzne i sprawdź czy długość kabla wewnątrz Cię "puści".
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zostań z gniazdkiem w nogach pasazera a w razie potrzeby pociagniesz do tyłu zwykły przedłużacz.radek4 pisze:A jakie sa opcje? Jedna jaka widzialem na forum to zewnetrzne gniazdo w przednim zderzaku / grillu + wewnetrzne gniazdko w nogach pasazera. Druga opcja to poprowadzic to od tylu jakos? Z gniazdkiem w bagazniku? W razie co przy obydwu rozwiazaniach zawsze mozna rzucic w srodku jakis przedluzacz..SO...T4 pisze:Wymyśl tylko gdzie chcesz dać gniazdo zewnętrzne oraz wewnętrzne i sprawdź czy długość kabla wewnątrz Cię "puści".
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Ja myślałem jeszcze żeby jedno gniazdo dać w nogach pasażera a może drugą sztukę gdzieś dalej...
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jak jest taka potrzeba to można ale na oprzyrządowania DEFA drogo wyjdzie bo dojdzie trojnik, gniazdki i z 5 metrów przewodu i do tego trzeba to puścić za tapicerką lub pod autem bo przewód Defa jest gruby i sztywny.SO...T4 pisze:Ja myślałem jeszcze żeby jedno gniazdo dać w nogach pasażera a może drugą sztukę gdzieś dalej...
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ciekawe rozwiazanie! Powinno byc szybko sprawnie i bez wiercenia =) Myslalem (zanim zabiore sie za DEFA lub cos podobnego) aby przetestowac to na najblizszej wyprawie.czoper pisze:Możesz np.poprowadzić jakiś porządny przedłużacz w miejscu gdzie jest atrapa przeciwmgielnego w tylnym zderzaku.Ja tak u siebie mam(szybko,łatwo i sprawuje mi się to dobrze-jak na moje potrzeby)Jak potrzebuję podpiąć busa do sieci,to wyciągam tą zaślepkę w tylnym zderzaku i mam tam wtyczkę od przedłużacza,drugi koniec (u mnie rozdzielka z trzema gniazdkami)leży w schowku obok tylnej dmuchawy i jak trzeba wyjmuję i podpinam odbiornik,a jak nie używam 220V to kabel jest niewidoczny.
Mam pytanie tylko.. Jak najlepiej 'przepchnac' kabel do srodka?
Wiazki kabli od swiatel (zalacznik) sa ladnie popakowane i raczej wolalbym tego nie ruszac ;)
W bocznej scianie auta znalazlem taki otwor (dwa pozostale zalaczniki) z gumowa klapka do wlotu powietrza(?)
Mysle ze to cos od Webasto i chyba dalo by sie tam nalepiej podlaczyc.
Co Panowie mysla o tym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Za lewą lampą masz dwa fabryczne otwory zaślepione gumowymi nakładkami. Postaraj się o oryginalne przelotki, takie jak pokazałeś na zdjęciu i masz sposób na bezinwazyjne wprowadzenie przewodu do wnętrza auta.
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzieki. To tez dobra opcja, ale wtedy chyba potrzebuje gniazdko gdzies na stale? W zderzaku np?
Opcja z prawa atrapa lampy pomogla by tego uniknac.
Opcja z prawa atrapa lampy pomogla by tego uniknac.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Ja mam taką wtyczkę kalsie szczelności IP 68 zamocowaną przy haku, do tego dedykowane gniazdko na przedłużaczu i sprawdza się znakomicie. Wyprowadzenie kabla przez uchwyt wtyczki uszczelnione dławikiem.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to wykorzystałem istniejące przelotki zrobiłem nakłucie śrubokrętem w gumie i przepchnąłem kabel.To już było parę lat temu,więc mogę się mylić,a auto już ma nowego właściciela.Ale na pewno nic nie wierciłem tylko wykorzystałem wiązki pokazane na 3 fotce powyżej.Jak widać patenty są różne,był nawet swego czasu odpowiedni wątek i fotki nawet jak przerobić tą atrapę przeciwmgielnego tak by służyła jako ,,kontakt,, poprzez otwarcie szkiełka,bez wyciągania całej lampy chyba...Tylko już nie pamiętam dokładnie kto to opisywał.
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Znalazłem takie coś możecie sie wypowiedzieć czy jest to kompletne czy nie bo nie widzę gniazda. No i czy warto za takie pieniądze
http://allegro.pl/ogrzewanie-postojowe- ... 00778.html
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Bezsensownie wyrzucony pieniądz. Do podgrzania silnika masz grzałki z pomką za 150 200 zł nowe. Przyłącza defy 230v to 150 zł. A farelka w juli 99zł nowa cieńsza i estetyczniejsza. Zresztą takie farelki się nie nadają do ogrzewania auta w nocy pidczas spania (są za głośne) Tutaj jakiś używany zestaw za 850.... niby jest sterownik jakiś... pytanie czy potrzebny.radekmark2 pisze:Znalazłem takie coś możecie sie wypowiedzieć czy jest to kompletne czy nie bo nie widzę gniazda. No i czy warto za takie pieniądze
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Generalnie połowa ceny nowego zestawu. Z tym że farelka to stary typ ( gruba) i ma podłączenie tylko do Defa i nigdzie indziej jej nie użyjesz. Ważne zeby w tym zestawie byl czujnik temperatury zewnętrznej bo bez niego lipa, nie mozna dokupić osobno. No i ta grzałka to cholera wie czy przypasuje do T4, lepiej kupić grzalkę dedykowaną do T4 w blok silnika.radekmark2 pisze:Znalazłem takie coś możecie sie wypowiedzieć czy jest to kompletne czy nie bo nie widzę gniazda. No i czy warto za takie pieniądze
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czujnik temp.jest w tym zestawie widoczny,grzałka raczej nie podejdzie do t4.Farelka powinna mieć normalne gniazdko tak byś na kempingu mógł odpiąć i podłączyć inny odbiornik w razie w.lub gdy się zepsuje wymienić na tańszą opcję.Za tą ceną nie warto moim zdaniem.
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Dzięki za odp o to mi chodziło
A czy do tego nowego zestawu http://allegro.pl/defa-zestaw-warmup-te ... 81303.html wystarczy dokupić grzałkę i mam cały komplet czy jeszcze jakieś przewody sa potrzebne.
A czy do tego nowego zestawu http://allegro.pl/defa-zestaw-warmup-te ... 81303.html wystarczy dokupić grzałkę i mam cały komplet czy jeszcze jakieś przewody sa potrzebne.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Grzałki nie ma w zestawie ale przewody widać dwa.Zależy jakiej są dlugosci i tutaj też nie widzę gniazdka 230V tylko farelka ma złącze defy.Jeśli załączony przewód do farelki wystarczy to ten drugi można wykorzystać do grzałki silnika.Grzałka w t4 2.5 tdi powinna być w bloku obok filtra oleju więc przewód nie jest długi do niej.