Wiem ,że sporo osób nie lubi wymiany górnego sworznia. Mi ostatnio zaczęło sprawiać przyjemność z uwagi na szybką wymianę. Nie wiem jakie macie swoje sposoby ,ale pochwalę się swoim. Spokojnie można zmieścić się w godzinie czasu z wypiciem ciepłego lub zimnego napoju ;)
Potrzebujemy młotka , klucza płaskiego 24, wybijak do sworznia, szczotka druciana, mały wkrętak do wyjęcia zawleczki, papier ścierny, smar oraz płynu typu WD40. Mam także podnośnik , który ostatnio został i uznany jest za tandetę oraz kawałek rurki z wycięciem.
W zależności od stopnia zabrudzenia używamy szczotki drucianej w celu oczyszczenia miejsce zawleczki. Pryskam miejsce , w którym mieści się zawleczka. Następnie odkręcam nakrętkę kluczem 24. Kilka razy uderzam młotkiem w sworzeń oraz w obudowę gniazda.
Czekam i uderzam młotkiem z góry aby zruszyć końcówkę. Gdy już wyjdzie z górnego wahacza, chwytam wybijak do sworzni i uderzając młotkiem staram się wybić . Gniazdo po sworzniu czyszczę papierem ściernym i smaruję dla następnego sworznia.
Podnośnik daje nam możliwości podniesienia górnego ramienia wahacza na odpowiednią wysokość.
Wkładam kolejny sworzeń i składam wszystko w całość.
Wymiana górnej końcówki wahacza .
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Auto: t4/t4/t4/sharan
- Opis: ten co walczy
od początku do końca - podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Wymiana górnej końcówki wahacza .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana górnej końcówki wahacza .
…login to view the rest of this postmaja pisze:Kilka razy uderzam młotkiem w sworzeń oraz w obudowę gniazda.
Czekam i uderzam młotkiem z góry aby zruszyć końcówkę. Gdy już wyjdzie z gór
This topic has 14 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się