Nie mogę zgasić silnika.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
yarmix
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: vw
- Kontakt:
Nie mogę zgasić silnika.
Witam mam problem; ponieważ nie mogę wyłączyć silnika po odpaleniu i nie wiem dlaczego ?
zawór na pompie paliwowej działa bo jak odłączyłem od niej kabelek to silnik zgasł
kostkę od stacyjki wymieniłem i nic.
Przekręcając kluczyk wszystko tz dmuchawa i tp, gaśnie tylko nie silnik po wygaszeniu silnika palą mi się kontrolki zapłonu oprócz kontrolki
od grzania świec. Silnik gaszę bezpiecznikiem i muszę odłączać jeszcze akumulator.
Ma ktoś jakiś pomysł oprócz tego żebym jechał do elektromechanika ;)
( silnik w T4 .. 2.4 disel zwykły bez turbo czy tp )
zawór na pompie paliwowej działa bo jak odłączyłem od niej kabelek to silnik zgasł
kostkę od stacyjki wymieniłem i nic.
Przekręcając kluczyk wszystko tz dmuchawa i tp, gaśnie tylko nie silnik po wygaszeniu silnika palą mi się kontrolki zapłonu oprócz kontrolki
od grzania świec. Silnik gaszę bezpiecznikiem i muszę odłączać jeszcze akumulator.
Ma ktoś jakiś pomysł oprócz tego żebym jechał do elektromechanika ;)
( silnik w T4 .. 2.4 disel zwykły bez turbo czy tp )
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Nie mogę zgasić silnika.
Objawy zdają mi się wskazywać na skrzynkę bezpieczników. Przede wszystki obejrzyj bezpiecznik i jego gniazdo czy nie przepalone.
-
czarny1x1x
a czy kolega alarmu nie montował ostatnio lub innego urządzenia ,samo się tak stało ,wychodzi jakby było jakieś odcięcie zapłonu i się skopało dostało zwary
-
yarmix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam dzięki za szybką odp.... bezpieczniki sprawdziłem wszystkie po kolei są ok, nie popalone....
I alarmu lub innego urządzenia też nie montowałem ...
może jeszcze coś innego ????
I alarmu lub innego urządzenia też nie montowałem ...
może jeszcze coś innego ????
-
yarmix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
wypinałem nie gaśnie ... <bezradny>FocusMED pisze:Wypnij kostkę ze stacyjki i zobacz czy zgaśnie.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zobacz czy kabel od elektrozaworu biegnie do pinu G2/4 skrzynki bezpieczników.
-
yarmix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
czarny1x1x
przekazniki wyciągaj po kolei i zobacz czy zgasnie któryś może miesza ,a i ta kontrolka od ładowania nie za mocna zaróweczka ,odepnij tą małą wtyczkę od alternatora i zobacz wtedy
-
yarmix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Niestety przekazniki wyciągałem po kolei ale nie zgasł ,a ładowanie mam i kontrolka od ładowania się świeci niema problemu jedynie mi kontrolka od grzania świec się nie świeci....jakby cały czas się grzały...;(
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bo przekaźniki w 2,4D nie mają nic wspólnego z praca motoru, to nie TDI gdzie przekaźnik 109 zasila ECU. Ponawiam pytanie o przewód z pinu G2/4.
-
Ferbi
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 Mixt
- Kontakt:
qrde dziś po godzinie 15 przytrafiło mi się to samo w mercedesie 308d (kaczka pocztowiec) nie mogłem zgasić silnika nic nie dało odłączenie akumulatora ,czy kombinowanie w inny sposób jedyne co pomaga to wciśnięcie STOP przy pompie ,najprawdopodobniej będzie to wina stacyjki ponieważ rozsypała mi się kostka i pewnie źle podłączyłem kable od stacyjki może miał już ktoś styczność z czymś takim i ma schemat kabli i kostki stacyjki od 308d??
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Sinik ówczesnego merca nie jest wyłączany prądem - steruje tym magiczna mercedesowska sieć podciśnienia.Prawdopodobnie nastąpiła awaria stacyjki (ale nie jej elektryki), lub nieszczelność instalacji podciśnieniowej. Pytaj na forum mercedesa my tu wiemy co nieco tylko na temat vwt4.Ferbi pisze:qrde dziś po godzinie 15 przytrafiło mi się to samo w mercedesie 308d (kaczka pocztowiec) nie mogłem zgasić silnika nic nie dało odłączenie akumulatora ,czy kombinowanie w inny sposób jedyne co pomaga to wciśnięcie STOP przy pompie ,najprawdopodobniej będzie to wina stacyjki ponieważ rozsypała mi się kostka i pewnie źle podłączyłem kable od stacyjki może miał już ktoś styczność z czymś takim i ma schemat kabli i kostki stacyjki od 308d??
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Może jedynie spowodować uszkodzenie alternatora.staszek pisze:Odłączanie akumulatora nigdy nic nie da bo masz alternator
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Panowie mam takie pytnie, zadam je tutaj bo nie jest to historia na zakładanie nowego watku,
Ciężko zaczął mi palić tj za ok 3 razem . a ostatnio mialem trase ok 200 km w jedna stronę, po przejechaniu ponad 100 kmzatrzymalem sie pod sklepem i po przekręceniu kluczyka silnik mi nie zgasł od razu a pracował jeszcze z ok 10 sekund, juz miałem włożyc 5 i hamulec ale zgasł, sytuacjapowturzyła się jeszcze tylko raz.
Podczas zagladania pod auto celem zrobienia zdjęcia zaobserwowałem że jak myłem silnik to przestawiłem nastawnik kąta wtrysku w położenie zimowego rozruchu. Przestawilem dzwignie i od razu zaczął mi palić od pierwszego obrotu.
Jak myślicie czy to że niechciał sie wyłączyć to wina nagromadzonego nagaru ( jeżdze tylko 44 km dziennie po mieście ) czy przestawionego nastawnika ? Silnik to 2.4 D
Ciężko zaczął mi palić tj za ok 3 razem . a ostatnio mialem trase ok 200 km w jedna stronę, po przejechaniu ponad 100 kmzatrzymalem sie pod sklepem i po przekręceniu kluczyka silnik mi nie zgasł od razu a pracował jeszcze z ok 10 sekund, juz miałem włożyc 5 i hamulec ale zgasł, sytuacjapowturzyła się jeszcze tylko raz.
Podczas zagladania pod auto celem zrobienia zdjęcia zaobserwowałem że jak myłem silnik to przestawiłem nastawnik kąta wtrysku w położenie zimowego rozruchu. Przestawilem dzwignie i od razu zaczął mi palić od pierwszego obrotu.
Jak myślicie czy to że niechciał sie wyłączyć to wina nagromadzonego nagaru ( jeżdze tylko 44 km dziennie po mieście ) czy przestawionego nastawnika ? Silnik to 2.4 D
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
No właśnie, czy silnik 2.4 gasi się elektrycznym zaworem paliwa na pompie?
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Tylko że, to zdarzyło się dwa raz a obroty spadły wtedy do takich jak brakuje paliwa, czyli ledwo pracował i strasznie trząsł sięProbe041 pisze:Kostka stacyjki do sprawdzenia
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Tak,tylko zawór na pompie gasi silnik lub bardziej ordynarnie dusząc go na biegu. Odnośnie przestawienia tzw. Ssania powoduje to objawy opisane przez kolegę wyżej. Co sie zmienia to moge zdążyć do instrukcji obsługi gdyz nie chce w błąd wprowadzać. Chyba kat wtrysku i dlatego zaczyna kuleć. Ja tego nie używałem nawet w zime. Gdyz silnik chodził nie naturalnie.Adampio pisze:No właśnie, czy silnik 2.4 gasi się elektrycznym zaworem paliwa na pompie?