nie działające ogrzewanie na tył

Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: nie działające ogrzewanie na tył

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Jeśli zrozumiesz co to jest karmelizacja to natychmiast odstąpisz od idiotycznego pomysłu wlewania czegoś tak nasyconego cukrem jak cola do układu chłodzenia.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

mjanusz69 pisze:
ja nie zakładał bym metalowych tylko podpiął bym węże gumowe w peszlach od centralnego ogrzewania (takie czerwone gąbki)
Januszu, napisz coś konkretnego o tych peszlach od CO. Ja we wrześniu założyłem węże ale z braku czasu (zbliżające się wakacje) tylko połapałem tu i ówdzie trytkami i dałem trzy mocowania do instalacyjnych rurek miedzianych w miejscach gdzie plastikowe rurki były przykrecane do budy takimi plastikowymi nakrętkami. Miałem też w planie kupić zwykłego elektrycznego peszla (rozciętego) i naciągać na węża w miejscach narażonych na przetarcia, ale pogoda coraz gorsza na czołganie się pod autem [emoji3]
mjanusz69
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 61
Model:
podziekowal za post: 29 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mjanusz69 »

https://www.castorama.pl/wybor-i-zastos ... 96248.html Piotrze to akurat Castorama ,ale kupisz w każdym sklepie instalacyjnym szare są do zimnej wody czerwone do ciepłej one są rozcięte więc zakładasz i mocujesz opaskami ,zmniejszają stratę ciepła
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Czyli chodzi o zchowanie temperatury (inaczej nie wychladzanie silnika) a nie mechaniczną ochronę?
Polift ma, zamiast pękających ze starości plastikowych, aluminiowe i ponoć bez żadnej izolacji termicznej. Fakt że jak miałem jeden zawor mechaniczny na obie nagrzewnice to mi zimą bez żaluzji mocno wychladzało silnik a nie bardzo xhcisłem.jeźfzic bez ogrzewania. Teraz mam elektrozawór na tył ale jeszcze nie bylo okazji jeździć w mrozy.
mjanusz69
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 61
Model:
podziekowal za post: 29 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mjanusz69 »

Ja takie cudo miałem zrobione w IVECO z tyłu autobusu była nagrzewnica i puszczone gumowe przewody od silnika do nagrzewnicy było 6 metrów więc zanim dopłyną płyn to go ostudziło więc zamontowałem takie coś .pomogło
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 118
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maja »

Jednym słowem mówiąc to lepiej wymienić wszystko co możliwe na nowe. Rury stalowe ( teraz robią prawie jak polerowane -chrom ) dużo ładniej wyglądają jak amelinium. Do tego mając specjalne przyrządy można je ładnie wygiąć do pożądanego kształtu.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 118
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maja »

Po wymianie tylnej nagrzewnicy jest ciepło. Trochę długo trzeba czekać zanim cała buda nagrzeje się ,ale jedna daje radę. Teraz czas wolny ,więc trzeba wymienić przód. W planach na wiosnę jest także zmiana rur na nowe. Obecnie muszę sprawdzać poziom płynu,bo co jakiś czas jest ubytek.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Odgrzebię temat, bo u mnie z tyłu jest odwrotnie, to znaczy grzeje cały czas, z tym, że w zależności od położenia pokrętła mocniej lub słabiej. Wiki twierdzi, że ten elektrozawór jest stale zamknięty i dopiero podanie napięcia go uchyla. U mnie jak się dmucha w boczną rurkę to powietrze wylatuje osiowym króćcem, ale elektromagnes działa.
Czy tam w środku ma być jakaś sprężyna, czy też zawór się domyka pod wpływem ciśnienia, czy też wykruszyły się jakieś uszczelki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Adampio pisze:
Wiki twierdzi, że ten elektrozawór jest stale zamknięty i dopiero podanie napięcia go uchyla.
Na pewno? Nie wiem czy to jest ten sam co u mnie (z lewej strony, przy grodzi, obok akumulatora), ale pamiętam coś, że jak dokładałem sterowanie ogrzewania postojowego, to grzało mi całość i musiałem przerabiać ten sterownik tak, aby podawał napięcie na zawór w momencie włączania grzania. Gówno to dało w sumie, bo te zawory się przycinają krążącym syfem w układzie chłodzenia i mimo, że ze trzy mam na podmianę i zmieniałem - to na chwilę. Po czasie lekko przepuszczają.
Wiem, że syfem, bo po wyjęciu i wypłukaniu, znowu działają na stole prawidłowo.
W końcu założyłem mechaniczny zawór na wężu i ręką zamykam jak mi zależy na czasie grzania silnika, poza tym latem nie grzeje mi tyłu.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Tak chodzi ten na grodzi. Jaki i w ktorym miejscu zawòr zamontowałeś, bo chętnie też bym to zrobił. Stale podgrzewana tylna nagrzewnica się zaśmiarduje i dopiero po kilku minutach grzania na full i takiegoż dmuchania leci tylko ciepło.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Taki co był w aucie w wersji bez klimy. Jak dołożyłem klimę to bebechy przyszły inne i ten zawór mi został.
A gdzie? Prawdopodobnie tuż przed elektrozaworem, skoro ten niedomagał wiecznie. A przesądził nie czas grzania piecem, tylko właśnie dmuchanie ciepłym z tyłu, w upały.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Ja planowałem zostawić swój zawór mechaniczny, ale był dwudrożny (ogarniał obie nagrzewnice) ale był na tyle duży i nie było prosto zaszpuntować jeden króciec. Pytam, bo problemem jest zdobycie zaworu do gorącej wody, który ma dwa króćce fi 20 pod opaski zaciskowe
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Zawór do wymiany skoro puszcza
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Taniej bedzie kupic zawor na linkę od blaszaka i zamykac tylne grzanie na lato definitywnie
adi84
Forumowicz T4

12
Tematy: 4
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: adi84 »

Sterciu pisze:
Podłącze się pod temat bo widzę o zaworze tylnej nagrzewnicy było. Mam drobne pytanko , otóż w t4 nie działa ogrzewanie na przód ani nagrzewnica na tył , z nawiewów leci tylko zimne powietrze. Auto z Klimą manualną i nagzrewnicą na tył , był dogrzewacz ale jest wywalony w tej chwili. Otóż winowajcą okazuje się ów zawór tylnej nagrzewnicy , po ominięciu go wężami wraca ogrzewanie na przednią nagrzewnicę i na tylną. Zawór po sprawdzeniu na krótko chodzi , zamyka obieg. Teraz niby jest wszystko ok , ogrzewanie działa ale zawór jest ominięty i węże połączone bezpośrednio z sobą zamiast przez tenże zawór. Czy sterowanie tym zaworem idzie przez instalację dogrzewacza ?? Dogrzewacz nim steruje ?? W aucie była jakas sieczka zrobiona z instalacją do dogrzewacza i wężami , był rozbudowany do funkcji webasta które od zakupu auta i tak nie działało , dogrzewacz z całą tą sieczką został wywalony i od wtedy zaczęły się problemy z ogrzewaniem....

I jak rozwiązałeś sprawę? U mnie też nie grzeje przód i tył, dziś ominę zwór tylnej nagrzewnicy i zobaczę czy coś pomoże. ma też pytanie czy zwór n 214 https://www.t4-wiki.de/wiki/Wasserstandheizung ma coś wspólnego z niedziałającym ogrzewaniem? Bo wymieniłem go ostatnio na używkę od kolegi z forum bo ciekł. I nie wiem czy to do tego momentu się nie pokiełbasiło
Tasior101
Nowy T4

4
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Tasior101 »

Witam mam też problem z 2 wymiennikiem ciepła wentylator włącza się po przekręceniu stacyjki po odpaleniu silnika i nagrzaniu wieje cały czas gorące powetrze nawet wtedy kiedy temperatura jest na minimum co jest nie tak ? wersja z climatronik . pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nagrzewnica”