Zabezpieczenie antykorozyjne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Hotel California '02
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Zabezpieczenie antykorozyjne
Jeszcze nie, nie mam teraz czasu.flax pisze:Patrzyles u siebie?
Dopiero w styczniu się pewnie za to zabiorę. Zamierzam go dokładnie rozebrać (łącznie z wnętrzem) i zrobić porządną antykorozję + ocieplanie/wygłuszanie.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Patrzylem u mnie, na razie wstepnie, od dolu w nadkolu sa otwory rewizyjne. Auto stoi w suchym wiec wyjalem wszystkie zaslepki by sie przewietrzylo i wyschlo, wyjalem ile sie dalo przez otwor ale warstwa ok centymetra flory jeszcze tam siedzi.
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj ściągnąłem błotniki. Rzeczywiście tak jak pisali koledzy to konieczność. Kupa liści, śmieci i mokry okład z gleby.flax pisze:Patrzyles u siebie?
Prawy już ktoś kiedyś robił (chyba nie jest oryginalny) i napakował na rant tyle jakiejś mastyki, że nie mogłem go w ogóle zdjąć.
Żadne tam grzanie i inne takie nie pomagały. A siły użyć nie można bo się pognie błotnik. Dopiero nóż (taki z wysuwanym ostrzem) i ponacinanie tej masy pozwoliło go zdjąć. Ale walczyłem chyba z godzinę. Za to lewy poszedł w 5 minut.
Pod spodem niestety trochę rudej - tam gdzie błotnik przylega do nadwozia.
No i refleksja taka, że pomysł VW ze zrobieniem odpływu w taki sposób jest FATALNY.
Koniecznie trzeba zrobić jakiś odpływ. Pisałeś, że na jakiejś niemieckiej stronie widziałeś mod. Znalazłeś to?
Wszelkie inne info na ten temat mile widziane. Na razie znalazłem tylko jakiś ruski filmik podany w innym wątku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
taky
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Przejrzałem tematy antykorozyjne szukając opinii o farbach na oleju rybim i znalazlem tylko jedną ogolną wzmiankę stąd moje pytanie pt: czy ktoś w oparciu o wlasne doświadczenia może potwierdzić podane w opisie produktu niesamowite właściwości wiążące rdzę ... " Wysokiej jakości podkład antykorozyjny Rust-Oleum 769 jest gruntem alkidowym na specjalnym oleju rybim. Specjalna formuła pozwala na stosowanie podkładu 769 zarówno na powierzchniach wilgotnych jak i skorodowanych (aplikacja prosto na rdzę). Dzięki olejowi rybiemu farba podkładowa penetruje zardzewiały metal, wypiera wilgoć i uwięzione powietrze zapobiegając rozwojowi korozji. Sprawdzona formuła od 1921r.!" W podwoziu jest kilka miejsc z niewielką rdzą ale trudno dostępnych a czyszczenie jedynie ręczne.
-
Ero
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter T4
- Kontakt:
taky pisze:Przejrzałem tematy antykorozyjne szukając opinii o farbach na oleju rybim i znalazlem tylko jedną ogolną wzmiankę stąd moje pytanie pt: czy ktoś w oparciu o wlasne doświadczenia może potwierdzić podane w opisie produktu niesamowite właściwości wiążące rdzę ... " Wysokiej jakości podkład antykorozyjny Rust-Oleum 769 jest gruntem alkidowym na specjalnym oleju rybim. Specjalna formuła pozwala na stosowanie podkładu 769 zarówno na powierzchniach wilgotnych jak i skorodowanych (aplikacja prosto na rdzę). Dzięki olejowi rybiemu farba podkładowa penetruje zardzewiały metal, wypiera wilgoć i uwięzione powietrze zapobiegając rozwojowi korozji. Sprawdzona formuła od 1921r.!" W podwoziu jest kilka miejsc z niewielką rdzą ale trudno dostępnych a czyszczenie jedynie ręczne.
Niesamowitych właściwości raczej nie ma żaden zachwalany specyfik. Na wszystkich pisze, że są super, penetrują i pasywują rdzę. Robiłem Fertanem i jego tańszym odpowiednikiem czyli Corizonem, obydwa działają ale jakoś im nie ufam. O wszelakich farbach "prosto na rdzę" można zapomnieć. Teraz testuję APP R-STOP ale to wyrób nitrocelulozowy więc po prostu zamyka szczenie rdzę pod sobą. Podobno coś takiego dobrze działa:
https://www.klakiernik.pl/pl/p/Srodek-D ... 400-ml/178
Ale dla mnie trochę za drogo więc nie testowałem.
Przede wszystkim ważne jest porządne odtłuszczenie materiału i suche warunki pracy. Jeżeli nie masz dostępu do piaskowania to szczotka zwana potocznie Murzynem lub Włosami murzyna i wkrętarka. Później tylko epoksyd i gruba warstwa uszczelnienia [ tylko nie żadnego pękającego baranka od Boll'a ].
-
zomb
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Auto: brak
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Pytanko....
Zabezpieczam drzwi bo mam zardzewiałe dołem.
Doczyściłem z zewnątrz, od wewnątrz ile się dało + przedmuch powietrzem.
Wszystko zalałem Cortaninem F. Po wyschnięciu zamierzałem zalać wszystko od środka, preparatem do konserwacji profili zamkniętych (kupiłem coś firmy COLOR SPRAY).
Ale przypomniało mi się że gdzieś czytałem że po zastosowaniu "jakiegoś" środka, w aucie śmierdziało pół roku.
Pytanie brzmi: Czy nie zrobię sobie "krzywdy" lejąc ten środek wewnątrz auta?
Zabezpieczam drzwi bo mam zardzewiałe dołem.
Doczyściłem z zewnątrz, od wewnątrz ile się dało + przedmuch powietrzem.
Wszystko zalałem Cortaninem F. Po wyschnięciu zamierzałem zalać wszystko od środka, preparatem do konserwacji profili zamkniętych (kupiłem coś firmy COLOR SPRAY).
Ale przypomniało mi się że gdzieś czytałem że po zastosowaniu "jakiegoś" środka, w aucie śmierdziało pół roku.
Pytanie brzmi: Czy nie zrobię sobie "krzywdy" lejąc ten środek wewnątrz auta?
-
zomb
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Auto: brak
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
To co wlać do wewnątrz żeby było dobrze ale nie śmierdziało?
Wakacje tuż tuż;-)))
Ma sens zlanie tego jakimś podkładem reaktywnym?
Wakacje tuż tuż;-)))
Ma sens zlanie tego jakimś podkładem reaktywnym?
-
WiktorB
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: T4 Long
- Kontakt:
A próbował ktoś z preparatami Mike Sanders? Słyszałem dobre opinie i jednym warsztacie powiedzieli też, że tylko tym i innego nie polecają. Warto?
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
To są preparaty z górnej półki, podobnej klasa jak Fluid Film / Perma Film. W jednych rankingach wygrywa MS, w innych FF, ale zawsze oba są w ścisłej czołówce.WiktorB pisze:A próbował ktoś z preparatami Mike Sanders? Słyszałem dobre opinie i jednym warsztacie powiedzieli też, że tylko tym i innego nie polecają. Warto?
Z tego co słyszałem Mike Sanders jest trochę trudniejszy w aplikacji od FF - trzeba go mocniej podgrzewać żeby był na tyle płynny by dał się natryskiwać.
Ja do swoich samochodów stosowałem FF.
-
WiktorB
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Czyli myślę, że jednak warto... A zabezpieczaliście też przestrzenie pod na przykład miejscami gdzie są podkładki pod sprężyny itp? Bo pytałem gościa w zakładzie i oni raczej nie ściągają zawieszenia. Musiałbym zapłacić sporo więcej, więc chyba sam to zrobię. To przecież w sumie też ogniska rdzy... No i jedyny zakład jaki mnie chce z dużym busem jest w Warszawie :D Grrr
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ja woskowałem Golfa 1, po renowacji blacharskiej, tym preparatem i po pierwszym roku nie mam zastrzeżeń.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
I jak to nakładałeś, tak jak producent zaleca, czyli na bardzo gorąco?
I czym?
I czym?
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Odpowiem jak ja nakładałem Fluid Film / Perma Film, może komuś się przyda:niebieski-n2 pisze:I jak to nakładałeś, tak jak producent zaleca, czyli na bardzo gorąco?
I czym?
- demontaż wszystkiego co się da z podwozia (zaślepki, osłony, bak itd.)
- najpierw we wszystkie profile zamknięte Fluid Film Liquid A (zwykły prosty pistolet do zabezpieczeń)
- doba przerwy
- następnie w profile Fluid Film Liquid AR (podgrzane w garnku z gorącą wodą, pistolet Vaupel 3300) - grubo, aż będzie wyciekać zewsząd.
- podwozie po oczyszczeniu i ewentualnej naprawie korozji zagruntowałem Fluid Film Liquid A (zwykły prosty pistolet do zabezpieczeń)
- doba przerwy
- całość pomalowana Perma Film Transparent, 2-3 warstwy, podgrzewane w garnku z gorącą wodą, pistolet Vaupel 3300.
Koszt całości materiałów do zabezpieczenia to ok. 500-700zł (+ pistolet).
Na Subaru powłoki mają już 3 lata a na T4 2 lata i na razie zabezpieczają skutecznie. Ale oczywiście pełną opinie to będzie można wydać za jakieś 5 lat najwcześniej.
Uwagi:
- Robota jest strasznie bruda, robi się kupa tłustego syfu. Ja rozkładałem grubo tektur na podłodze kanału, ale i tak kapiący tłuszcz się przesączał.
- Perma Film zdecydowanie lepiej użyć transparent - wtedy cały czas będzie widać co jest pod spodem. Jakbym zamalował na czaro to na przykład mógłbym nie zauważyć ewentualnej korozji rozwijającej się pod spodem. Black zrobiłem tylko nadkola.
- Ten pistolet Vaupel jest niestety konieczny. Kosztuje prawie 500zł, ale nie widzę możliwości zrobić tego czym innym.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Co w tym pistolecie jest wyjątkowego? Czym się wyróżnia, charakteryzuje, że nie ma innej alternatywy?
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
To że jest ciśnieniowy.
Działa bardziej jak syfon do wody sodowej niż jak typowy pistolet malarski.
I w związku z tym zbiornik też musi być solidny - musi wytrzymać ciśnienie kilku Bar a nikt nie chce żeby gorący preparat eksplodował w twarz.
A jeszcze widzę, że zapomniałem napisać, dlaczego wybrałem właśnie FF: Firma od wielu lat zajmuje się zabezpieczaniem antykorozyjnym w przemyśle okrętowym. Więc skoro skutecznie potrafią zabezpieczyć ładownie czy zbiorniki balastowe na statku przed słoną wodą to i zakładam, ze na samochody też to zadziała :)
Co nie znaczy że Mike Sanders jest gorszy.
Działa bardziej jak syfon do wody sodowej niż jak typowy pistolet malarski.
I w związku z tym zbiornik też musi być solidny - musi wytrzymać ciśnienie kilku Bar a nikt nie chce żeby gorący preparat eksplodował w twarz.
A jeszcze widzę, że zapomniałem napisać, dlaczego wybrałem właśnie FF: Firma od wielu lat zajmuje się zabezpieczaniem antykorozyjnym w przemyśle okrętowym. Więc skoro skutecznie potrafią zabezpieczyć ładownie czy zbiorniki balastowe na statku przed słoną wodą to i zakładam, ze na samochody też to zadziała :)
Co nie znaczy że Mike Sanders jest gorszy.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Zawiozłem gołe nadwozie po lakierniku na wózku blacharskim, natryskiwane jest to specjalnym pistoletem pod podniesioną temperaturą.
Weszło mi około 5 albo 10 kg (nie pamiętam dokładnie).
Weszło mi około 5 albo 10 kg (nie pamiętam dokładnie).
-
WiktorB
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
A zabezpieczaliście też miejsca gdzie na przykład przylegają podkładki pod sprężyny? Zastanawiam się po prostu czy żeby to zrobić dobrze i w każdym miejscu, nie trzeba przypadkiem zdjąć zawieszenia...
-
powerrubber.com
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam wszystkich,
Zgodnie z hasłem: "nie ma kariery bez T4"
poszukujemy do siebie do firmy takiego Modelu.
I znaleźliśmy kilka egzemplarzy, ale Ruda zjada wszystko.
Jakie koszty orientacyjne są naprawy/regeneracji blacharki?
Lepiej szukać zadbanego modelu czy lepiej wziąć bardziej zniszczony, a do naprawy?
Zgodnie z hasłem: "nie ma kariery bez T4"
poszukujemy do siebie do firmy takiego Modelu.
I znaleźliśmy kilka egzemplarzy, ale Ruda zjada wszystko.
Jakie koszty orientacyjne są naprawy/regeneracji blacharki?
Lepiej szukać zadbanego modelu czy lepiej wziąć bardziej zniszczony, a do naprawy?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Blacharstwo-lakiernictwo to najdroższy segment usług motoryzacyjnych. Samo lakierownie - od 300 do 1000 zł za element (drzwi, maska, klapa) No i jak już ruda wejdzie w budę to prace blacharskie tylko odsuwają biodegradację. Oczywiście można rozebrać całe auto, wypiaskować do żywego metalu, uzupełnić ubytki nową blachą i od nowa pomalować. Ale wtedy by to kosztowało nieco tylko mniej niż nówka sztuka. No chyba że masz czas, warunki i umiejętności to robisz sam.
Druga koncepcja to robienie na bieżąco tego co niezbędne aby samochód przeszedł badania.
Najprościej więc jest znaleźć busa niepordzewiałego, ale jak sam już widzisz nie jest to takie proste, i niektórzy tutaj szukają swojego auta nawet kilka lat :mrgreen:
Druga koncepcja to robienie na bieżąco tego co niezbędne aby samochód przeszedł badania.
Najprościej więc jest znaleźć busa niepordzewiałego, ale jak sam już widzisz nie jest to takie proste, i niektórzy tutaj szukają swojego auta nawet kilka lat :mrgreen:
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Szukaj, można znaleźć busa bez rudej, ja takiego znalazłem rok temu blaszak 2000 rok na krótkim ryjku i nie za duże pieniądze. Sam byłem w duży szoku że bez rudej a szukałem auta do budowlanki, a wygląd na zdjęciach nie był zachęcając. Zdjęcie w dniu zakupu i obecne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Pittrans - co tam masz za koła ?? Jakieś alu czy szybkie kołpaki ??
Prezentuje się bardzo zacnie :)
Kris
Prezentuje się bardzo zacnie :)
Kris