Co kupić jako bazę do kampera?

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Maciej87
Nowy T4

Answers: 0
6
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Syncro
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Co kupić jako bazę do kampera?

Nieprzeczytany post autor: Maciej87 »

cześć!

Tu Maciej! jestem nowy na forum, ale myślę, że zostanę na długo, bo stworzyliście tu niesamowitą kopalnię wiedzy! Zamarzyłem sobie o podróżowaniu w T4ce :) Jestem na etapie czytania, szukania informacji i przeglądania ogłoszeń.

Docelowo chciałbym zbudować kampera, z możliwością demontażu gratów, aby jeździć T4 na codzień - jako podstawowe auto.

Chciałbym znaleźć samochód z klimą i webasto.

Czy pod kampera najlepiej według Was nadaje się Transporter? Mniej demontażu, od podstaw sobie izoluje i robię pod siebie.
Trochę bez sensu wydaje mi się kupno multivana, żeby później go wybebeszyć i robić od nowa. Czy może nie? Może ze względu na lepsze wyposażenie, (wygłuszenie??), obrotowe fotele kapitańskie itp. to właśnie multivan jest dobrym wyjściem?

Zostaje jeszcze Caravelle, może tu są jakieś za?

Mieliście podobne rozkminy? Macie jakieś rady?

Pozdrawiam!!
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Re: Co kupić jako bazę do kampera?

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Ja mam radę, kup Multiego i zacznij jeździć [emoji6]
Ja tak zrobilem i nie myślę o żadnych szafkach, kuchenkach wbudowanych i zlewach. No ale ja dużo podróżowałem kajakiem i rowerem [emoji16]
cebek
Stały bywalec

16
Tematy: 23
Model:
Auto: syncro long, króciak
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cebek »

Multivan nie nadaję się do niczego. Wnętrze jest mało ustawne, i żeby położyć się spać trzeba graty z łózka przerzucać w inne miejsca. Ja na twoim miejscu poszukał bym czegoś w jak najlepszym stanie technicznym( głównie blacharka), a potem zbudował sobie w środku meble pod siebie. Nie głupim pomysłem jest caravelle bo tam niewielkim kosztem można zrobić całkiem wygodne łóżko, rozkładane na seryjne siedzenia, a i bagażnik wychodzi wtedy całkiem spory :P
sgt_raffe
Początkujący T4

6
Tematy: 3
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: sgt_raffe »

Kolego. Podstawowe pytanie:
Jakie podrozowanie?? Bo podrozowac mozna na weekend na mazury gdzie "goly" multik wystarczy w zupelnosci ale mozna tez podrozowac na 2 miesiace w odlegle regiony Gruzji czy za krag polarny gdzie izolacja, woda, panele itd. staja sie koniecznoscia.
Kolejnya kwestia jest Twoje / Twojej rodziny "przyzwyczajenie" do komfortu. Jednym wystarcza karimata w bagazniku kombiaka, inni chca goracy prysznic i klime "pod przyciskiem". A jesli dopiero zaczynacie powazniejsze wyjazdy to warto wdrazac sie "powoli" i dbac o komfort. Nagly przeskok z goracego prysznica do zimnego strumienia niejednego zrazil do podrozy.
Nie ma idealnego samochodu do wyjazdow bo kazdy ma inne potrzeby. Zastanow sie nad nimi i dopiero mysl co kupic.
Sam kupilem niedawno cos na ksztalt caravelki ale bede prul do golej blachy i zabudowywal. Wiec dla mnie multik to byla by strata czasu i kasy. Tylko ze to chyba 4 albo 5 pojazd dostosowywany do wyjazdow wiec juz wiem czego oczekuje.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Wątkotfurca pisze:

"Docelowo chciałbym zbudować kampera, z możliwością demontażu gratów, aby jeździć T4 na codzień - jako podstawowe auto." [emoji16][emoji16][emoji16][emoji16]

Inaczej chciałby zjeść ciastko i mieć ciastko.
Pytanie czy w ogole gdziekolwiek już dalej podróżował?
Maciej87
Nowy T4

6
Model:
Kontakt:

sgt_raffe pisze:
Kolego. Podstawowe pytanie:
Jakie podrozowanie??
Z pewnością dłuższe wypady niż weekendowe wycieczki. Planuje robić objazdy krajów 2/3 tygodniowe. Spać ile się da w samochodzie, tnąc maksymalnie koszty spania w kwaterze. Dlatego myślę, żeby przystosować samochód, żeby się tam wygodnie wyspać, zrobić żarcie i zaparzyć kawę. Podróżowanie w 2 osoby.
To pierwszy samochód do dłuższych eskapad więc rzeczywiście ciężko stwierdzić czego oczekuje. Przemawia do mnie, żeby poprostu zacząć "powoli" i pewnie wyklarują się potrzeby. W sumie taka wycieczka na mazury za kilka dni już sporo nam powie :)

Adampio pisze:
Inaczej chciałby zjeść ciastko i mieć ciastko.
Pytanie czy w ogole gdziekolwiek już dalej podróżował?
Kurde z tym ciastkiem to masz rację. Myślę nad opcją, żeby ogarnąć samochód w ten sposób, że da się go przygotować do dłuższego, wygodnego wyjazdu dla 2 osób (ze 2 razy w roku), a po powrocie w miarę możliwośći wrócić do wersji cywilnej - załadowanie 4 osób i przestrzeń bagażowa (zajmuję się renowacją mebli i często wożę jakieś stoły itp. Może ktoś tak użytkuje swoją T4'kę?

Co do podróży to tylko osobówką ze spaniem w kwaterach. Jak pisałem to nowy rozdział w życiu i zbieram info i doświadczenia od tych, którzy już je mają.

Dzięki wszytkim za odpowiedzi!
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

kup wersję escapade, taka towarowa caravella
sgt_raffe
Początkujący T4

6
Tematy: 3
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: sgt_raffe »

Moim zdaniem samochod skonfigurowany do komfortowej, DLUGIEJ podrozy dla dwoch osob ciezko bedzie przystosowac do uzytkowania na codzien, szczegolnie w Twojej dzialce (cos tam wiem bo sam robie pol-zawodowo stolarke i ciesielke). Adampio dobrze pisze o ciastku :D. Szczegolnie ze piszesz kamper co implikuje specjalistyczne wyposazenie i zabudowe.

Podstawowym problemem jak dla mnie jest kwestia lozka. W dluzszych podrozach lozka skladane, takie z ktorych trzeba gdziesz upchac posciel itd. nie sprawdzaja sie za dobrze. A stale lozko zabiera kupe miejsca, szczegolnie ze w teczce na szerokosc raczej nie da rady spac. Ja planuje to rozwiazac wysokiem dachem i podnoszonym/modulowym lozkiem u gory.

Kolejna kwestia to temat "zycia" w samochodzie. Piszesz o spaniu ale czasami jest tak, ze nie ma wyjscia tylko spedza sie w srodku cale dnie (np na jednym z ostatnich wyjazdow na Lofoty pogoda przez 4 dni zmuszala do siedzenia "pod dachem"). Wtedy dochodzi kwestia gotowania/siedzenia/grania w karty itd. Znowu potrzebny stol, kuchnia, itd. Mozna zrobic wyciagane modulowe ale tutaj nie poszalejsz z rozwiazaniemi technicznymi. Kambuza podpietego do pradu (bo lodowka), wody (bo zlew) i gazu (bo kuchenka) juz tak latwo nie wyciagniesz. Oczywiscie, mozna miec kuchenke na kartusze, lodowke skrzyniowa do zapalniczki i wode z baniaka ale w miesiecznej podrozy takie rozwiazania beda meczyc. W dluzesz podrozy sporym problemem staje sie wysokosc i mozliwosc wyprostowania sie w samochodzie bywa na wage zlota.

Dobrze piszesz o krotkich wyjazdach. Nawet z przyslowiowa karimata na podlodze. Jedziesz, sprawdzasz co dziala, czego Ci brakuje itd. Kolejny wyjazd dluzszy i ewaluacja i decyzja jakie funkcje koniecznie potrzebujecie a z czego mozna zrezygnowac.

Mysl i kombinuj. W mojej opini T4 w longu jest idealnym samochodem dla pary ktora nie ma szczegolnie wygorowanych oczekiwan dotyczacych komfortu a rownoczesnie daje mozliwosc zbudowania kampera z praktycznie wszystkimi udogodnieniami o sporej autonomicznosci (choc bedzie ciasno)..
ROMEK3
Forumowicz T4

8
Tematy: 0
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ROMEK3 »

Ja mam zabudowane łóżko na podwyższonych nóżkach, pod spodem szuflady na klamoty i ubrania.
Do tego mam dopinany tunel i nic lepszego mi dla 2 osób nie potrzeba.
Praktykowane od 5 lat.
Zdjęcie już wklejałem, szukać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
garbaty
Stały bywalec

10
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

https://drive.google.com/open?id=1KQ3g3 ... ChijMbtvvw

a zerknij tu. Ja jestem bardzo zadowolony z długiej Caravelli. Jeśli miał bym zmieniać to na blaszaka wyższego, ale nakład pracy do doprowadzenia go do stanu mieszkalno użytkowego pociągnie moim zdaniem masę czasu i kasy (webasta, klima, drugie aku...)
maxtz
Aktywny T4

9
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 DIY POP-TOP
otrzymal podziekowanie: 46 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maxtz »

Maciej87 Stałem dokładnie przed takim samym wyborem trzy lata temu. Po długich rozważaniach oraz poszukiwaniach kupiłem zwykłego transportera ale dość dobrze wyposażonego za połową ceny multiwana z tego rocznika ;)
Samochód od samego początku miał być kompleksowo przebudowany tak więc wydało mi się bez sensu przepłacać za multiwana lub carawellę.
Auto przebudowałem i jeżdżę nim okrągły rok na zimę tylko lodówkę wyciągam i spuszczam wodę ze zbiornika, na codzień jeżdżę do pracy a jak trzeba to i trzy metrową boazerię się przewiezie albo kształtowniki.

Ps. mój temat z przebudową w podpisie ;)
Maciej87
Nowy T4

6
Model:
Kontakt:

dzięki za kolejne wskazówki!

garbaty, spoko rozwiązanie z łóżkiem na złożonych fotelach

maxtz, prześledzę dokładnie Twój temat z przebudową, kawał roboty i cenne źródło inspiracji, dzięki!
radek4
Początkujący T4

10
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: radek4 »

Hej @Maciej87.

Mialem podobny problem. Dodatkowo mialem ograniczony czas i dostep do warsztatu. Udalo mi sie wynalezc (prawdopodobnie.. bo nie ma nic w papierach) Caravele syncro w Szwajcarii. To model, ktory ma trzy kanapy na 9 osob. Pierwsza wyprawa zblizala sie szybko wiec naszym rozwiazaniem bylo wymontowac siedzenia i w jedna sobote zbudowac platforme pod lozko. Ma ona taka wysokosc ze pasuje ja polozyc na zlozony na plasko drugi rzad siedzen.

Mam wiec trzy auta, ktore mozna przekonfigurowac w dwie soboy w ~godzinke. Pierwsze to auto na 9 osob lub pusty tyl na graty. Drugie to auto ze srodkowym rzedem siedzen i czesiowo zlozonym lozkiem ktorym moze jezdzic 1-6 osb na co dzien i bardzo szybko mozna wybrac sie na krotki kamping. Trzecie rozwiazanie to dwa rzedy siedzen wyrzucone i lozko z tylu z gratami pod spodem. Oprocz osobowego auta zaleta Caraveli bylo dla mnie to ze nie musielismy niczego ocieplac i mamy swiatlo.

Lozko jest podzielone na trzy elementy i 1/3 mozna 'podwinac zeby zwiekszyc ilosc miejsca na dzien. Jak tylko z powrotem dotre do Europy i odgrzebie auto to marzy mi sie obrotnica podwojnego przedniego siedzenia. To juz bylby raj. No i z racji tego ze to syncro to zapasowke mam w srodku i to jest troszke upierdliwe bo trzeba to jakos dopasowac do tego calego secika i zabiera sporo miejsca. Jak juz spelnie marzenia obrotnicy fotela to musze to kolo jakos na zewnatrz wyrzucic ;)

Tak jak pisali koledzy powyzej ja rowniez doloze sie do tego, ze bardzo duzo zalezy od tego gdzie, jak czesto i na jak dlugo bedziesz podrozowal. Ja nigdy nie mialem ochoty na posiadanie w srodku toalety, zlewu czy kuchenki. Sprobuj ugotowac makaron w takiel kubaturze ;) Na kampingu mamy ze soba szbko rozkladalny namiot Decathlou, ktory robi za przedsionek. Pasuje jak ulal do bocznych drzwi. Jak dojezdzamy to w parenascie minut (z piwem lub herbatka w reku) namiot rozklada sie niemal sam, zaraz jest tam kuchenka, stolik i krzesla i jestesmy gotowi. Dla nas bylo to idealne rozwiazanie bo pierwsza miesieczna wyprawe spedzilismy na Sardyni i Korsyce. Spedzalismy na kempingach 1-5 dni. Na dziko spac tam nie mozna wiec caly ten majdan przedsionka stal na kempie. Nie chialbym miec nawet rolety ani innych cudow bo to zawsze trzeba skladac przed wyjazdem a my codziennie potrzebowalismy auta zeby poruszac sie na miejscu na wspinanie.

Takie rozwiazanie bedzie oczywiscie mniej korzystne jesli duzo sie przemieszczasz (wtedy namiot itp staje sie upierdliwy co ranek) lub pojedziesz gdzies gdzie jest zimno i mokro i bedziesz musial wiecej czasu spedzac w aucie. Ja osobiscie jednak na takie wyjazdy kupilym wiekszego busa.
Helmut.resized.jpeg
ROMEK3
Forumowicz T4

8
Model:
Kontakt:

A to dodatek do łóżeczka :
radek4
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Uuu niezłe! Ja mam taki - mniejszy ale szybko się rozkłada :)

Daszek pasuje do drzwi bocznych jak ulał.

[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202004 ... 73c593.jpg[/img]
cebek
Stały bywalec

16
Tematy: 23
Model:
Auto: syncro long, króciak
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cebek »

Ja ze swoją zabudową wzorowałem się na tej : http://www.vanmania.fr/amenagement-van-kit-south/ Fajny ustawny patent. zostają 4 miejsca w aucie i jako taki salon do siedzenia w czasie kiepskiej pogody. Zamiast szafki przy drzwiach u mnie stoi lodówka. do tego stolik z małą szafką pomiędzy przednimi a tylnymi siedzeniami :P
ROMEK3
Forumowicz T4

8
Model:
Kontakt:

U mnie wszystko pasuje, drzwi się przesuwają, a tunel jest na rozpórki węglowe.
W dostawce mieszczą się 2 rowery, stolik i krzesełka.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

radek4 pisze:
Uuu niezłe! Ja mam taki - mniejszy ale szybko się rozkłada :)

Daszek pasuje do drzwi bocznych jak ulał.

[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202004 ... 73c593.jpg[/img]
Radku, ktory to dokladnie model, bo na decathlon.pl nie ma nic takiego [emoji20]
radek4
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Radku, ktory to dokladnie model, bo na decathlon.pl nie ma nic takiego [emoji20]
Nie mam go teraz przy sobie ale jeśli dobrze pamietam to nazywał się Quechua Base Seconds. To już trochę czasu minęło odkąd go kupiłem wiec może zmienili nazwę lub model? o_O
Maciej87
Nowy T4

6
Model:
Kontakt:

radek4, dzięki wielkie za bardzo pomocną odpowiedź, caravella rzeczywiście wydaję się bardzo praktycznym wyjściem.
radek4 pisze:
Oprocz osobowego auta zaleta Caraveli bylo dla mnie to ze nie musielismy niczego ocieplac i mamy swiatlo.
[/attachment]
Nie musieliście ocieplać z powodu tapicerki na całej długości samochodu, tak? Dogrzewacie webastem? Jak tam w chłodniejsze noce?
radek4
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Maciej87 pisze:
radek4, dzięki wielkie za bardzo pomocną odpowiedź, caravella rzeczywiście wydaję się bardzo praktycznym wyjściem.
radek4 pisze:
Oprocz osobowego auta zaleta Caraveli bylo dla mnie to ze nie musielismy niczego ocieplac i mamy swiatlo.
[/attachment]
Nie musieliście ocieplać z powodu tapicerki na całej długości samochodu, tak? Dogrzewacie webastem? Jak tam w chłodniejsze noce?
Na razie odwiedzaliśmy cieplejsze rejony wiec było Ok. Webasto mamy oryginalne ale użyłem go tylko raz póki co. Nie wydaje mi się to być najlepszym rozwiązaniem na kamping - grzeje bardzo szybko o mocno i masz szybko za gorąco w aucie które zaraz się wychładza jak wyłączysz. Na zimniejsze rejony coś lepszego było by potrzebne chyba co grzeje mniej intensywnie ale systematycznie. W Nowej Zelandii widziałem ludzi używających albo koca elektrycznego albo małego grzejnika. No ale to wchodzi tylko w rachubę jak jesteś podpięty.
bchmiel
Nowy T4

5
Model:
Auto: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bchmiel »

Dzień dobry!

Trafiłem na to forum, ponieważ szukam dobrego źródła informacji nt. budowania campervana na bazie T4. Wybór padł właśnie na ten model głównie ze względu na jego dostępność, mnogość wersji oraz dobrą opinię nt. jego niezawodności. Przeczytałem już sporo nt. budowy campervana, ale myślę, że ciągle nie dość, aby móc podjąć decyzję o wyborze nadwozia/wersji.
Wiem, że chciałbym wersję long. Że raczej przeszkloną, choć może szyby boczne w III rzędzie nie będą mi potrzebne. Silnik raczej 2.5 TDI, najchętniej w wersji 102KM. Mocniejszy też jest OK, ale to rzadkość.

Doradźcie mi proszę, czy raczej powinienem szukać wśród Transporterów, czy jednak Caravelle. Multivan jest IMO za wysoko wyceniany, jak na przydatność do mojej koncepcji.
A moja koncepcja to campervan:
- pozwalający mieszkać cały rok, a więc wyposażony w ogrzewanie stacjonarne, wodę, zbiornik na szarą wodę, kuchenkę i lodówkę
- dobrze, jakby miał zarówno klimatyzację, jak i ogrzewanie stacjonarne w wersji fabrycznej - choć może odwiedziecie mnie od tego pomysłu
- zabudowa pod dwie osoby, z opcją nocowania dla max trzech
- to ma być dom na kołach, kompletny, pozwalający poruszać się po Europie oraz - po nabraniu doświadczenia i odwagi - może i gdzieś dalej.
- pierwsze prace nad wnętrzem będą dotyczyły ocieplenia i wygłuszenia
- pierwsze prace nad samochodem obejmą silnik, rdzę, zawieszenie i napęd

Chcę zacząć dobrze, żeby uniknąć nadmiaru pracy. Na samochodach się mniej-więcej znam, na budowie campervanów w ogóle. Chcę sobie oszczędzić frustracji na dzień dobry.

Wszelkie podpowiedzi będą z wdzięcznością przyjmowane.
maxtz
Aktywny T4

9
Model:
Auto: T4 DIY POP-TOP
otrzymal podziekowanie: 46 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maxtz »

Ciężko jest trafić zwykłego transportera z bogatym wyposażeniem ale jest to możliwe, mi się to udało.
Tak jak pisałem na poprzedniej stronie:
maxtz pisze:
Maciej87 Stałem dokładnie przed takim samym wyborem trzy lata temu. Po długich rozważaniach oraz poszukiwaniach kupiłem zwykłego transportera ale dość dobrze wyposażonego za połową ceny multiwana z tego rocznika ;)
Samochód od samego początku miał być kompleksowo przebudowany tak więc wydało mi się bez sensu przepłacać za multiwana lub carawellę.
Auto przebudowałem i jeżdżę nim okrągły rok na zimę tylko lodówkę wyciągam i spuszczam wodę ze zbiornika, na codzień jeżdżę do pracy a jak trzeba to i trzy metrową boazerię się przewiezie albo kształtowniki.
Ps. mój temat z przebudową w podpisie ;)
No chyba że kupisz multivana dość tanio a wymontowane niepotrzebne wyposażenie uda Ci się dobrze sprzedać ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”