Znaleziono 22 wyniki
- 03 gru 2013, 0:12
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: SEPARATOR AKUMULATORÓW układ ładowania akumulatora
70A wystarczy spokojnie. Ja miałem separator 40 A , przed nim dla bezpieczeństwa dałem bezpiecznik 30 A i nigdy go nie spaliło, a parę razy akumulator dodatkowy miałem zdrowo wydojony. Może to być zależne ile prądu da alternator ale w vito był coś 110A i nie było problemu
- 07 lut 2014, 9:52
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Kanapa-Spanie-Dramat!
Kto nie był ten nie wie ....a Kenobi też był zatwardziałym zwolennikiem spania na siedzeniach w Carawelli lecz myślę że szybkość składania o raz zastosowanie systemu z Multiwana nie ma sie nie ma sobie równych .. Dla mnie niedoścignionym wzorem jest firma http://spacecamper.de/de/vw-t5-camper-model...
- 22 kwie 2014, 18:21
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Silnik przegrzewa się po wymianie głowicy 1.9 td
U mnie po wymianie termostatu też trzyma się na tej cieńszej kresce. Żaluzje mam otwarte, pompka wody chodzi , wentylatory działają, uznałem że tak ma być. :P
- 12 sie 2015, 19:35
- Jump to forum
- Jump to topic
- 26 lis 2016, 18:27
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Kanapa-Spanie-Dramat!
Ja się układam w zależności od temperatury zewnętrznej. Jak jest ciepło to głową do klapy. Zawsze można ją uchylić i wtedy jest chłodniej. Jak jest zimno to odwrotnie. :P
- 25 lut 2017, 9:41
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Czy to jest ogrzewanie postojowe???
Mam coś takiego w swoim aucie i proszę o krótką podpowiedź ... czy to jest ogrzewanie postojowe? Bo coś się tam załącza ALE dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon :roll: A może masz padnięty akumulator dodatkowy i dopiero po przekręceniu kluczyka dostaje napięcie z silnikowego i startuje.
- 08 paź 2017, 16:52
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Webasto, nawiewy, ogrzewanie - pomoc w uruchomieniu
Zrobił byś lepsze zdjęcie tej kratki ?? Bo to może być ciekawy pomysł. Widziałem już takie w starszych multikach z fotelami stale tyłem, to jest oryginalne rozwiązanie Nigdy takiego nie widziałem. Ale to fajne rozwiązanie jak jest lodówka albo jak ja mam tam szafkę. Muszę poszukać w takim razie ale...
- 08 paź 2017, 8:31
- Jump to forum
- Jump to topic
Za fotelem kierowcy z trzeciej fotki to najprawdopodobniej jest wylot ciepłego powietrza z suchego. Co prawda jest w bok a nie jak zwykle, ale tam pod fotelem jest lodówka więc pewnie ktoś to przerobił. Czyli ten zegar wskazujący zera po naciśnięciu przycisku grzania powinien zacząć cykać i po chwil...
- 08 paź 2017, 23:43
- Jump to forum
- Jump to topic
Mokre ogrzewanie jest wpięte w układ chłodzenia i na postoju z wyłączonym silnikiem rozgrzewa płyn chłodniczy i działa tak jakby silnik grzał. Suche Które masz pod autem grzeje tylko powietrze. Obydwa zużywają paliwo i prąd, mokre więcej prądu bo musi chodzić dodatkowa pompa wody i wentylator kabino...
- 05 mar 2018, 13:42
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Mój (nasz) biały busik wycieczkowy
Lodówka jest absorbcyjna, więc ma swoje ograniczenia. Nie jest w stanie szybko schłodzić wsadzonych do niej produktów, ale jak będziesz wrzucał zimne rzeczy to ładnie trzyma temperaturę.Jeśli będziesz miał ją użytkować w wysokich temperaturach, to warto zadbać o dobrą wentylację z tyłu lodówki. Na d...
- 07 paź 2013, 21:29
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Antena zewnętrzna - jaka ???
Mnie wkurzała ta na szybie więc kupiłem i zamontowałem taką z allegro. Różnica kolosalna. U mnie w górach nagle stacje zaczęły bez problemu odbierać :P Montaż też zajął chwilę, tylko trzeba uważać żeby wkładając antenę w błotnik nie zgubić podkładki kątowej. Mi się zatrzymała na grzybku czubka anten...
- 23 mar 2020, 9:17
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Dodatkowe oświetlenie.
Jak masz hak, to do podstawy haka łatwo się mocuje dwie lampy świecące na boki. Do cofania idealne. :P
- 01 kwie 2020, 10:54
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Co kupić jako bazę do kampera?
Multivan nie nadaję się do niczego. Wnętrze jest mało ustawne, i żeby położyć się spać trzeba graty z łózka przerzucać w inne miejsca. Ja na twoim miejscu poszukał bym czegoś w jak najlepszym stanie technicznym( głównie blacharka), a potem zbudował sobie w środku meble pod siebie. Nie głupim pomysłe...
- 05 kwie 2020, 11:07
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Co kupić jako bazę do kampera?
Ja ze swoją zabudową wzorowałem się na tej : http://www.vanmania.fr/amenagement-van-kit-south/ Fajny ustawny patent. zostają 4 miejsca w aucie i jako taki salon do siedzenia w czasie kiepskiej pogody. Zamiast szafki przy drzwiach u mnie stoi lodówka. do tego stolik z małą szafką pomiędzy przednimi a...
- 27 kwie 2020, 19:26
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Witam forum. Podepne sie pod watek =) Pacjent to 2.5tdi syncro. Mam pod fotelem kierowcy dodatkowy aku do webasto. Jakis badziewiak tam byl wstawiony przez poprzedniego wlasciciela, padl i trzeba wymienic. Webasto prawie nie uzywam za to podpinam tam kempingowa lodowke i laduje telefon i male gadze...
- 05 sie 2020, 16:25
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Ładowanie akumulatora z panelu solarnego
Jeśli suma poboru prądu przez odbiorniki nie przekroczy 10 A to spokojnie możesz podpiąć je pod swój regulator. Zabezpieczy to akumulator przed głębokim rozładowaniem
- 26 wrz 2020, 13:08
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Jakie panele? Jaki MPPT? Jaki akumulator?
Tracer mppt 20A jest spoko, akumulator dałbym zwykły. Nie ma sensu przepłacać za lepszy akumulator, lepiej iść w pojemność. Jak mam z tyłu 190Ah z ciężarówki, zasila lodówkę domową, webasto, laptopa, oświetlenie i inne ładowarki zabawki. A z przetwornicy to nawet czasem zasilam opiekacz do kanapek :P
- 29 wrz 2020, 21:13
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Jakie panele? Jaki MPPT? Jaki akumulator?
Po to właśnie jest regulator żeby akumulator nie był przeładowywany i nie gazował. Tracer jak i inne dobre regulatory ma nawet termistor żeby dostosowywał ładowanie do temperatury akumulatora. Nic mi nie gazuje i wszystko działa.
- 09 paź 2020, 12:54
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Jak zamontować panel solarny na dachu?
Ja miałem elastyczne bezpośrednio na dachu ale jeden się przegrzał i powstały tzw hotpointy. Teraz mam sztywne ale zamontowane na platformie dachowej. No ale demonem prędkości nie jestem i spokojnie mi to wystarcza :P
- 05 sie 2017, 20:51
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: pozostałe znalezione w sieci
O ja :P
- 26 lut 2022, 23:00
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Jaka lodówka,przetwornica i Aku do multivana 2.5benz;)
Obecnie panel 370W i regulator epever 30A
- 27 lut 2022, 22:41
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Jaka lodówka,przetwornica i Aku do multivana 2.5benz;)
Mam wysoki dach z karetki. Jak go montowałem to wrzuciłem na dach szyny airline, i do nich przymocowany jest panel.