Webasto, nawiewy, ogrzewanie - pomoc w uruchomieniu

Driver Simon
Nowy T4

Answers: 0
9
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: Multivan 96r.
podziekowal za post: 9 razy
Kontakt:

Webasto, nawiewy, ogrzewanie - pomoc w uruchomieniu

Nieprzeczytany post autor: Driver Simon »

Na samym wstępie chciałem się przywitać z wszystkimi użytkownikami forum ponieważ jest to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość bo jestem początkującym użytkownikiem forum i jest to moja pierwsza T4 w moim życiu.

Ale do rzeczy, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem T4 Multivan 2,5 TDi, niestety mam problem z uruchomieniem webasto, poniżej zamieszczam zdjęcia na których jest sterownik oraz umiejscowienie nawiewów w moim modelu. Moje podstawowe pytania - na pierwszym zdjęciu widnieją zegary, sterowniki, nie wiem jak to nazwać, w każdym razie sprawa wygląda tak, nawiewy nie działają jeżeli nie wciśniemy przycisku po prawej stronie w "sterowniku" na którym widnieje godzina 15:39, sterownik na którym widnieje 0:00 na nic nie reaguje. Proszę wytłumaczcie mi jak to się obsługuje i jak to powinno prawidłowo działać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Webasto, nawiewy, ogrzewanie - pomoc w uruchomieniu

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

To z zerami to sterownik od postojowego suchego, oryginalny. To z 15,39 to dokładany sterownik zapewne jako rozbudowa dogrzewacza D3WZ do postojowego mokrego, z tego co piszesz niezbyt udana. Wszystko na forum opisane. Zacząłbym od sprawdzenia czy w ogóle urządzenia które obsługują te sterowniki w ogóle są w samochodzie zamontowane.
Podstawowe tematy o D3WZ:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... hilit=D3wz
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... hilit=D3wz
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Nawiewy z 2 i 3 zdjęcia nijak się mają do ogrzewań postojowych, chociaż ten z 3 teoretycznie można zaadoptować do mokrego lub grubo rzeźbiąc do suchego.
Tak naprawdę to nikt Ci nie odpowie, jak ktoś w Twoim samochodzie rozbudował dogrzewacz do mokrego ogrzewania postojowego, musisz sam tam zajrzeć, najpierw czytając co nieco.
cebek
Stały bywalec

16
Tematy: 23
Model:
Auto: syncro long, króciak
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cebek »

Za fotelem kierowcy z trzeciej fotki to najprawdopodobniej jest wylot ciepłego powietrza z suchego. Co prawda jest w bok a nie jak zwykle, ale tam pod fotelem jest lodówka więc pewnie ktoś to przerobił. Czyli ten zegar wskazujący zera po naciśnięciu przycisku grzania powinien zacząć cykać i po chwili powinno tam lecieć ciepłe powietrze. No chyba że nie działa. :P Zrobił byś lepsze zdjęcie tej kratki ?? Bo to może być ciekawy pomysł.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

cebek pisze:
Zrobił byś lepsze zdjęcie tej kratki ?? Bo to może być ciekawy pomysł.
Widziałem już takie w starszych multikach z fotelami stale tyłem, to jest oryginalne rozwiązanie
Driver Simon
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

cebek pisze:
Proszę zdjęcia, po moich oględzinach wygląda to na oryginalne rozwiązanie.
Driver Simon
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Poczytałem trochę i poszperałem w aucie, udało mi się uruchomić sterownik od postojowego, wiem jak go zaprogramować, niestety webasto się nie uruchamia (rozumiem że po wciśnięciu przycisku 3 ze zdjęcia nr 1 powinno zadziałać). Webasto w moim aucie wygląda tak (o ile się nie mylę że to jest to urządzenie) zdjęcia nr 2-5. Nie znalazłem dogrzewania silnika jeśli ktoś mógł by mi przesłać zdjęcie jak to wygląda i gdzie dokładnie tego szukać był bym wdzięczny. Wygląda na to że dokładany sterownik steruje tylko nawiewami, można nim zaprogramować żeby nawiewy włączały się o danej godzinie tak jak postojowe. Jeszcze jedno pytanie co przedstawia zdjęcie nr 6, czy jest to urządzenie od nadmuchów ?
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Model:
Kontakt:

tylną nagrzewnicę (kratki ze zdjęcia 2,3 poprzedniego postu)
cebek
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
cebek pisze:
Widziałem już takie w starszych multikach z fotelami stale tyłem, to jest oryginalne rozwiązanie

Nigdy takiego nie widziałem. Ale to fajne rozwiązanie jak jest lodówka albo jak ja mam tam szafkę. Muszę poszukać w takim razie ale pewnie ciężko będzie coś takiego dostać :P Zdjęcie nr 6 to nagrzewnica wodna wpięta w układ chłodzenia tak jak ta w desce. Powietrze z kratki w progu jest zasysane właśnie do niej a wychodzi kratką za siedzeniem pasażera. Mokre ogrzewanie sterowane tym małym zegarem powinno być umiejscowione w komorze silnika mniej więcej pod akumulatorem. Jeśli ten zegar włącza nawiewy a nie leci z nich ( po pewnym czasie) ciepłe powietrze to masz je do przejrzenia. Dużo na forum jest o dogrzewaczach wystarczy poczytać. A jeśli chodzi o nawiewy w suficie to wentylator od nich znajduje się z tyłu auta, Jak otworzysz tylną klapę to po prawej stronie pod tapicerką :)
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Te webasto jak Ty to mówisz to ogrzewanie postojowe firmy Eberspacher model D3LC. Jak widzisz wydech Ci się skończył więc najpierw sprwdź czy to wogóle działa i jak działa to potrzebujesz nowy tłumik i kawałek rury elastycznej od wydechu do tłumika. ogrzewania mokrego 9 tego od małego zegarka 0 szukaj na lewej podłużnicy a wydech będziesz widział przy lewym przednim kole.

cebek jak coś to chyba mm tak kratkę do sprzedania
Driver Simon
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Podgrzewanie silnika odnalezione, niestety widać że ktoś przy nim majstrował nie koniecznie z dobrym efektem. Nie odnalazłem tłumika i wydechu od podgrzewania podejrzewam że został zdemontowany albo "odleciał", przy urządzeniu widać uciętą rurkę prawdopodobnie odprowadzająca spaliny do wydechu. Podsumowują okazuje się że posiadam zarówno podgrzewanie silnika jak i ogrzewanie postojowe niestety obydwa układy są niesprawne, pozostaje wszystko posprawdzać i mieć nadzieje że nie będą to zbyt duże koszta. Myślę że do tego wystarczy mi wiedza zaczerpnięta z pozostałych wątków na ten temat. Dziękuję wszystkim za pomoc i wyrozumiałość, jest to moja pierwsza T4 oraz pierwsza styczność z ogrzewaniem postojowym i podgrzewaniem silnika smile
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Driver Simon pisze:
Podgrzewanie silnika odnalezione, niestety widać że ktoś przy nim majstrował nie koniecznie z dobrym efektem. Nie odnalazłem tłumika i wydechu od podgrzewania podejrzewam że został zdemontowany albo "odleciał", przy urządzeniu widać uciętą rurkę prawdopodobnie odprowadzająca spaliny do wydechu. Podsumowują okazuje się że posiadam zarówno podgrzewanie silnika jak i ogrzewanie postojowe niestety obydwa układy są niesprawne, pozostaje wszystko posprawdzać i mieć nadzieje że nie będą to zbyt duże koszta. Myślę że do tego wystarczy mi wiedza zaczerpnięta z pozostałych wątków na ten temat. Dziękuję wszystkim za pomoc i wyrozumiałość, jest to moja pierwsza T4 oraz pierwsza styczność z ogrzewaniem postojowym i podgrzewaniem silnika smile
taka mała jeszcze uwaga. Ty masz nie podgrzewania silnika tylko mokre ogrzewanie które i grzeje silnik i powinno grzać środek auta. Ciepłe powietrze powinno lecieć z kratek w desce.
Driver Simon
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

vwyogi pisze:
Driver Simon pisze:
taka mała jeszcze uwaga. Ty masz nie podgrzewania silnika tylko mokre ogrzewanie które i grzeje silnik i powinno grzać środek auta. Ciepłe powietrze powinno lecieć z kratek w desce.
Hm, wychodzi na to że mokre ogrzewanie jest sprawne, tylko brak odprowadzenia spalin i tłumika, bo o ile dobrze pamiętam po jakimś czasie leci ciepłe powietrze z kratek na odpalonym silniku. Sprawdzę to jeszcze jutro i dam znać. Proszę mnie poprawić jeśli złe rozumuje, na podstawie tego co przeczytałem w innych wątkach, tego co piszecie w tym wątku i oględzin w realu, wnioskuję że mam mokre ogrzewanie które działa na odpalonym silniku, podgrzewa silnik i wnętrze pojazdu, mam ogrzewanie postojowe (chyba mokre ?) które powinno grzać wnętrze pojazdu bez potrzeby uruchamiania silnika ?

W związku z tym przyszły mi na myśl dodatkowe pytania, mianowicie:
1. Rozumiem że mokre ogrzewanie zużywa paliwo, czy może chodzi oto że ma obieg wody lub jakiegoś płynu ?
2. Jeśli w obiegu jest woda/płyn, czy trzeba go co jakiś czas zmieniać (rozumiem że jest to jakiś płyn bo przecież woda w zimie by zamarzła i rozsadziła przewody lub całe urządzenie) ?
3. Na jakiej zasadzie działa ogrzewanie postojowe ?
5. jak serwisować obydwa typy ogrzewania, czy istnieje konieczność wymiany płynów, filtrów itp. jeśli tak to co jaki czas ?

Być może niektóre pytania mogą się wydać banalne ale naprawdę jestem w tym temacie "zielony" jak szczypiorek na wiosnę smile a chciałbym zaczerpnąć jak najwięcej informacji na ten temat, zrozumieć zasadę działania żeby na przyszłość wiedzieć co się dzieje i móc szybko reagować.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Za dużo pytań na raz. Ogrzewanie postojowe grzeje bez pracy silnika. Mokre podgrzewa płyn chłodniczy silnika, a suche podgrzewa powietrze zasysane z kabiny i cieple tamże wdmuchuje. Oba są pędzone paliwem ze zbiornika

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka
cebek
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Mokre ogrzewanie jest wpięte w układ chłodzenia i na postoju z wyłączonym silnikiem rozgrzewa płyn chłodniczy i działa tak jakby silnik grzał. Suche Które masz pod autem grzeje tylko powietrze. Obydwa zużywają paliwo i prąd, mokre więcej prądu bo musi chodzić dodatkowa pompa wody i wentylator kabinowy, a przy suchym chodzi tylko wentylator który zasysa powietrze z wnętrza auta, ogrzewa je i wdmuchuje z powrotem tą kratką za siedzeniem kierowcy. Mokre za to rozgrzewa silnik, i zimą jak odpalisz je kilkanaście minut przed jazdą to wsiadasz do ciepłego auta. W naszych busikach najczęściej był montowany dogrzewacz, czyli mokre webasto, ale bez dodatkowego sterowania. Odpalało się przy niskich temperaturach i przyśpieszało rozgrzanie auta. Często dogrzewacze przerabiano na pełne mokre ogrzewanie, dodając zegar sterujący i parę innych drobiazgów. Tak mi to twoje wygląda na rozbudowane, bo ten mały zegar dziwnie nie pasuje do deski. :P
Driver Simon
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

Sprawdziłem ogrzewanie i wygląda na to że jednak mokre nie jest do końca sprawne lub jest całkowicie nie sprawne. Jeśli włączę mokre bez odpalenia silnika to z nawiewów leci zimne powietrze, na odpalonym silniku po około 10min. z kratek zaczyna lecieć cieplejsze powietrze, po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna normalnie grzać, tylko teraz nie wiem czy to po prostu sam silnik nie ogrzewa tego powietrza. Ponadto ciepłe powietrze leci z kratek lewej, prawej i nawiewu na szybę w kokpicie oraz z kratki za siedzeniem pasażera (na tył), z trzech kratek znajdujących się na środku kokpitu cały czas leci zimne powietrze.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Model:
Kontakt:

ciężko rękę przyłożyć do wydechu dogrzewacza (w lewym nadkolu), aby sprawdzić czy grzeje podczas pracy silnika??
Driver Simon
Nowy T4

9
Model:
Kontakt:

niebieski-n2 pisze:
ciężko rękę przyłożyć do wydechu dogrzewacza (w lewym nadkolu), aby sprawdzić czy grzeje podczas pracy silnika??
Pisałem wcześniej że brak tłumika i wydechu, ktoś to zdemontował lub się rozpadło, nie widać nawet rury odprowadzenia od samego urządzenia. Chciałem się tylko dowiedzieć czy to normalne że z trzech środkowych nawiewów w kokpicie leci zimne powietrze pomimo że z pozostałych kratek leci ciepłe.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Przy braku klimy tak jest
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Proponuję poczytać forum, znajdziesz odpowiedzi na naprawdę wiele spośród Twoich pytań.
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Witam, potrzebuję porady, pomocy. Od roku posiadam auto, które posiada webasto mokre i suche. Suche sprawne w 100% ale problem mam z mokrym.
Przyznam się, że jestem słaby wiedzą co chodzi o ten sprzęt. Od roku bujam się po różnych warsztatach u siebie i nikt nie chce pomóc w naprawie tego co jest. Z tego co udało mi się ustalić to to, że jest coś wycięte i przez to nie działa. Chciałbym spróbować wymienić instalację ( wiązkę ) oraz ewentualnie uzupełnić braki i uruchomić mokre.
Znalazłem też takie ogłoszenie (wiem że link zniknie) https://allegro.pl/oferta/webasto-therm ... 7076721773
Pytanie czy ta wiązka będzie pasowała? I co jeszcze może być potrzebne przyjmując, że mam tylko piec, pilota i zegar ?
Ewentualnie może ktoś ma do sprzedanie brakujące rzeczy.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Weź do Stefano dzwoń albo pisz PW, będzie najszybciej
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Jeśli dobrze widzę na telefonie, że to Thermo Top E to ściągnij sobie z sieci instrukcje serisową, najprostsze słowa kluczowe to "webasto thermo top e manual" i bedziesz duuuzo więcej wiedział
BUNIEK
Aktywny T4

15
Model:
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

A czy to wszystko nie jest połączone? zegarek 1533 który odpali każde webasto sterowane przez w-bus tak samo pilot i centralka która gdzieś powinna być zamontowana z anteną przy szybie, i co to za warsztaty że stwierdzają że coś jest wycięte a nie wiedzą co? w internecie jest sporo tematów z takimi webastami i jak je podłączyć. http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.html
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

Po prostu, chcą tylko montować nowe a starego nie chcą grzebać.
BUNIEK
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Masz zainstalowanego vag com i kabel? jeśli tak to wystarczy zainstalować WTT i na tym samym kabelku połączysz się z tym webastem.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Stefano grzebie, mi kiedyś podmienił plytkę sterownika w DW50
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

Dodaje zdjęcia co jest wycięte. Nie wiem czy dalej w to brnąć czy jednak kupić inny zestaw, tak radzą warsztaty(nie chce im się nawet spróbować ogarnąć temat).
BUNIEK
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Zdjęcie 3 to wtyczka d3wz oryginalna z t4 a Ty masz inne webasto z innymi wtyczkami i jeśli masz zdemontowany d3wz to i wtyczka została odcięta, zdjęcia są tak małe że nic nie widać....skoro zegarek 1533 świeci to znaczy że masz wiązkę zailającą webasto, szukaj 3 bezpieczników i jednego przekaźnika w kupie coś na styl wiązki którą wstawiłeś w linku, jeden bezpiecznik jest od zegarka około 3A drugi od webasta około 20A i trzeci od wentylatorów w kabinie 30A. Koło tych bezpieczników powinien być żółty kabel do diagnozy. Najprościej będzie iśc po kablach od webasta, dojdziesz do bezpieczników.
pittrans
Znawca T4

14
Model:
Kontakt:

Wtyczka z trzeciego zdjęcia była wpięta w tyczkę od pieca, wypiłem ją do zdjęcia( zdjęcia małe, ale mogę podesłać na maile oryginały).Poszukam dzisiaj żółtego przewodu do diagnostyki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Webasto - Dogrzewacz”