Kilka pytań- początkujący wycieczkowicze

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
LukaszAga
Początkujący T4

Answers: 0
7
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Kilka pytań- początkujący wycieczkowicze

Nieprzeczytany post autor: LukaszAga »

Cześć! Chciałam podpytać troszkę o wycieczki :)
Kilka dni temu zakupiliśmy T4 Multivana i mamy w planach pierwszą podróż- tygodniowy pobyt na Mazurach. Czy ktoś z obecnych kojarzy Mamerki albo mógłby polecić jakieś pole namiotowe na Mazurach gdzie warto się przez tydzień zatrzymać?
Drugie pytanie- jakiego rzędu są opłaty za jeden dzień na takim polu- niektóre pola namiotowe mają w cenniku wymieniony jedynie samochód lub przyczepę kempingową/kampera- czy T4 Multivan jest traktowany na polach namiotowych jako samochód czy zalicza się do tej drugiej, droższej grupy? Ile pieniędzy trzeba ze sobą zabrać, żeby się wypłacić?
Trzecie pytanko- przyłącza prądowe- jak często (gęsto) występują? Czy wystarczy wyposażyć się np. w 20-30 metrowy kabel?
Czwarte pytanie- co warto ze sobą zabrać na taką wyprawę, w co warto wyposażyć T4?
I ostatnie pytanie, trochę z innej beczki- ile pali T4 silnik 2,4D ? Może ktoś ma taki sam i ma spalanie "obczajone" ?
Niektóre pytania mogą być dla Was głupiutkie a odpowiedzi oczywistą oczywistością, ale my dopiero zaczynamy wycieczkowe życie i chcemy się wdrożyć i zaczerpnąć trochę wiedzy od "specjalistów" :) :D
Pozdrawiam- Agnieszka
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Re: Kilka pytań- początkujący wycieczkowicze

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Pierwsza istotna rzecz w ile osób (my dwie osoby i pies plus prąd oraz przedsionek średnio w kraju płacimy za dobę 60 +/-), prąd czy jest tobie potrzebny? My korzystamy z prądu wyłącznie do lodówki, gotujemy na kuchence gazowej. Co warto zabrać zależny co masz na myśli, do samochodu czy do podróżowania( kuchenka gazowa, lodówka, czajnik) itp. A ile pali 2,4 nie pomogę bo nie wiem mam 2,5 w dieslu. <england>
flax
Znawca T4

15
Tematy: 29
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: flax »

Apka https://park4night.com i fruuu...
Reszte obczaicie po drodze. Nie ma uniwersalnych metod podrozowania /poza all inclusive ;)/ swoj styl musicie wypracowac sami.
maxtz
Aktywny T4

9
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 DIY POP-TOP
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 46 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maxtz »

Dokładnie tak jak pisze flax ja właśnie nocuję z dzieciakami na dziko na plaży miejskiej w Olsztynku, dzieciaki zadowolone ja również.
Nawet ognisko z kiełbachą było <cisza>
mjanusz69
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 61
Model:
podziekowal za post: 29 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mjanusz69 »

U mnie 10l nie wyjęte w jezdzie mieszanej na trasie około 8l ,ale ja mam długą wersje i na 9 osób i rzadko żebym jechał sam no i jeszcze klima w lecie ,koledzy piszą że mają spalanie mniejsze, ale to też zależy od stylu jazdy
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Bez kimy, na wyjazdy turystyczne (od 500 km wzwyż) liczę 8l/100 km
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

No, mi do Szklarskiej poręby wyszło 7,7 litra. Na odcinku 747km. Połowa trasy z klimą.
mjanusz69
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 61
Model:
podziekowal za post: 29 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mjanusz69 »

Jackall Ty masz silnik AFN ,to jest inna bajka , autor postu ma motor AAB
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

W Mamerkach jest bardzo fajna marina gdzie bez problemu przyjmują zmotoryzowanych turystów. Cen niestety nie pamiętam, pamiętam za to roje komarów i prysznic na czas ;)
LukaszAga
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Kiedyś jak zeglowalismy po Mazurach zatrzymaliśmy się w mamerkach. A inne ciekawe miejsca ? A jak z technicznymi pytaniami ? Ile przedłużacza najlepiej ?
W tym roku może we wrześniu skoczymy za granicę. Czy są może jakieś ciekawe ubezpieczenia które w razie awarii w ściagna busa do domu ?

Lukasz
Wrzos
Forumowicz T4

9
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wrzos »

Jedźcie na te Mazury na tydzień. Coś tam zabierzcie, śpijcie w różnych miejscach. Po tygodniu będzie wiedzieć co wam do szczęścia potrzebne. To Polska i w razie czego kupicie wszystko bez problemu. Każdy powoli dochodzi do tego co mi potrzebne a co mu zawadza w aucie.
Ciężko teraz kupić assistance który zciągnie auto z europy.
Mi się nie udaje czegoś takiego kupić, inni czasami ponoć coś w ten deseń mają. Teczka to popularne auto i można łatwo do niej części kupić. Czasami lepiej naprawić tam niż przerywać urolp.
Poza tym kupiliście auto CO SIĘ NIE PSUJE - W DROGE[emoji3]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201907 ... 316284.jpg
maxtz
Aktywny T4

9
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 DIY POP-TOP
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 46 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maxtz »

Właśnie skończyłem weekend z Córkami (trochę ponad 500km wyszło) zwiedzając zamki, fajne miasteczka, skansen, nawet mały urbex zaliczyliśmy <śmiech>
Weekend pełen wrażeń a pakując się w piątek z rana nie zabraliśmy ani kosmetyczki ni ręczników <38> mimo to przeżyliśmy i cała załoga wróciła mega zadowolona.

Tak jak napisał Wrzos próbujcie od małych krótkich wyjazdów a szybko załapiecie co wam jest do szczęścia potrzebne <cool>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LukaszAga
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Hej! Pierwszą wyprawę mamy za sobą :) Nie obyło się bez przygód i "drobnych" problemów technicznych. A więc w dzień wyjazdu w okolicach Grójca strzelił wentylator :D Chłopak pokopał pod maską, wypiął zepsuty wentylator, zrobił mostek i dał ogłoszenie na Facebooku że poszukujemy sprawnego. Jakaś dobra dusza zareagowała i tak musieliśmy się cofnąć 40 km po nowy. A że trzeba było to wymontować, zamontować itd. to dobre dwie godzinki minęły ;) Ale nie ma tego zlego- grila dostaliśmy w gratisie : D Przejechaliśmy Warszawę i o 00.00 zatrzymaliśmy się za Warszawą na stacji. Tam spędziliśmy pierwszą noc urlopu :D Następnego dnia dotarliśmy do Giżycka gdzie pospacerowalismy i zwiedziliśmy twierdzę, a następnie udaliśmy się na Mamerki. Camping super- przyjaźni właściciele i przyjemni ludzie. 40 zł za nockę plus 12 za prysznic. Następnego dnia po zwiedzeniu bunkrów i wieży widokowej na Mamerkach zwiedziliśmy wilczy szaniec i udaliśmy się na następny postój na miejscu "leśna keja". Tam już nie było tak przyjemnie bo bardzo niemili i łapczywi właściciele. Niby za nockę 29 zlotych ale każde skorzystanie z toalety 2 zł plus prysznic 10. A co najgorsze to toalety zamykane na noc i został śmierdzący tojtoj lub las. Bo nie mogli stracić ani 2 zlotych.... no coments- nie polecam, chociaż miejsce ładne. Później zwiedziliśmy mikołajki i udaliśmy się do Olsztyna. Tu wielkie podziękowania za aplikację park4night ;) znalazła nam zarąbisty camping. 40 zł za noc a prysznic i toaleta w cenie czynne całą dobę :) w dodatku cisza, spokój, mało ludzi, jeziorko, zieleń i możliwość wypożyczenia łódki za 10 zł ; ) Naprawdę polecam jak ktoś będzie w pobliżu - Agro camping Olsztyn ul. Młodzieżowa 1 ; ) właściciele bardzo mili i ogólnie super, dużo Niemców z camperami ; ) Niestety musieliśmy wracać. Po drodze zwiedziliśmy Grunwald i kilkadziesìąt kilometrów dalej buch- brak ładowania akumulatora. Chłopak patrzy pod maskę a paska brak, zostały drobne strzępy : ) szczęście w nieszczęściu - zatrzymaliśmy się koło sklepu z narzędziami i to się bardzo przydało : ) A że t4 łatwy w naparawie (wg chlopaka) to naprawił usterkę na miejscu ; ) no i mogliśmy wracać do domu.
Podsumowując- wyjazd super, aplikacja przydatna, wiemy czego nam brakowało a czego nie , mamy ekstra wspomnienia i bardzo nam się podobało, ale widok t4 z otwartą maską był bardzo popularny :D Dziękuję wszystkim za porady :)
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

Heh, to według mnie normalne, że auto ma kaprysy. Na ogół przez pierwszy rok nowy właściciel doprowadza auto do stanu, a potem już jest ok. Ale przyznaj, że na wycieczki jest to najlepsza furmanka...
LukaszAga
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Oj Agnieszka jak zwykle przesadza, pierwsza awaria była z naszej winy, przed wyjazdem walczylem jeszcze z chłodzeniem Tetki, dziwne wskazania na wskazniku, praca wentylatorów, jeden wentylator miał łożysko przytarte czasem nie załączył pierwszego biegu, mieliśmy go wymienić, ale stwierdziliśmy że po powrocie tym się zajmiemy, a z chłodzeniem Tetki to w ogóle osobna historia długo walczylem z temperaturą , wymieniłem czujniki, przekażniki etc, a okazało się na samym końcu wracając już z mazur gdy wskazówka pokazywała 100 stopni że tylko po wyłączeniu auta i odpaleniu jest poniżej 90.. i dopiero po 3-4 minutach pracy dochodziło do 90 stopni i wentylator załączało.... do tego wskazowka paliwa delikatnie drga.. ;)

A pasek, no cóż był wymieniony 2 lata temu, zdarza się , a brakowało mi poprostu nasadki 13... Znaczy miałem ale na inną grzechotkę ... ;)

Dokładnie auto trzeba poznać pousuwać awarię , pierwszy rok jest najgorszy, poprzedni wlasciciel dbal o auto, robił pompę, zawieszenie, etc , hamulce, tyle tylko że moim zdaniem serwis troche w jajo przyleciał...

No ale pomału ogarniemy z Ksiazka sam naprawiam T4 ;)

Łukasz
LukaszAga
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

No przyznaję - super sprawa - śpisz gdzie i kiedy chcesz, nie martwiąc się o hotel :) ale pierwsza nic trochę twardo- dopiero na drugą noc człowiek się przyzwyczaił ;) Łukasz ja Ci dam że przesadzam! Oj czekaj aż wrócisz do domu z pracy! Nie przesadzam ino piszę jak było ;p
ko_sa
Początkujący T4

7
Tematy: 0
Model:
Auto: Caravella
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ko_sa »

Kurcze, tak czytam i sobie przypomniałem nasz pierwszy rok, jeszcze w VW T3. Pierwszy pełen sezon to 2014 i wyjazd w Ziemię Kłodzką. Ile niewiadomych, pytań, nerwów. Okazało się że to super sprawa, takie spędzanie czasu!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”