Regeneracja maglownicy.

Polecane i odradzane miejsca w Twojej okolicy.
Doświadczenia z warsztatów i zakupów.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
słowik
Stały bywalec

12
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 59 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Regeneracja maglownicy.

Post autor: słowik »

Poleci ktoś jakąś firmę która dobrze regeneruje maglownice.
Nie koniecznie musi być Wrocław,noże być coś z neta.
Z góry dziękuję.
mjanusz69
Samodzielny mechanik

14
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 29 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Re: Regeneracja maglownicy.

Post autor: mjanusz69 »

Robiłem u nich pompę wspomagania jakieś 5 lat temu do dzisiaj śmiga, gość rozbiera weryfikuje wycenia i dzwoni do klienta czy robimy w podanej cenie, tak to się odbywało u mnie

http://www.przekladnie.rzeszow.pl/
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Post autor: Probe041 »

Servo car, droga na radwanice po prawej stronie na światłach
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Post autor: peters »

Unikac firmy pod Toruniem, jadac na Gdańsk. Wyciagneli kase ode mnie. Niby zregenerowali w srodku ale jak sie ciezko krecilo tak jest nadal. Mieli mi zalatwic I wymienic na taka po 96 rok ale juz ich klamstwie nie wierze I nie dzwonie. Bo to kreciarze. Szczegolnie ten pan w biurze.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Post autor: Adampio »

Czy ktoś jeździł Teczką i przed- i poliftową na tyle dużo, że może potwierdzić różnicę w kręceniu nie wynikającą z zużycia a z samej konstrukcji? Bo stoję przed dylematem czy ten typ tak ma czy trzeba regenerować moją albo szukać nowszej konstrukcyjnie maglownicy.
Dopytuję, bo po dniu jazdy po górach mocno czuję ramiona, ale że mam dodatkowo mniejszą kierownicę to nie wiem czego to skutek. Nie chciałbym wtopić jak @peters

Podobno można problem przeskoczyć dając mocną pompę od jakiego Audi (info z ostatniego Zlotu)
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Post autor: niebieski-n2 »

Masz pewnie maglownicę ze srebrną naklejką, wymień na taką z niebieską (albo z żółtą) i będzie lżej.
W Twoim przypadku nie o potrzebę regeneracji chodzi, a o typ maglownicy raczej.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

W którym miejscu szukać tej naklejki i czy jest jakiś typoszereg maglownic rożniacych sie naklejkami?
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Naklejka, zrobiona z blaszki aluminiowej jest zamocowana na 2 nitach tak posrodku patrzac z "tylu" na maglownice. Potwierdzam ze maglownice po lifcie sie lzej kreca. Ten kto przerobi stara maglownice na nowa aby sie lekko krecilo dostanie ode mnie nagrode Nobla. Zaklady nie chca tego zrobic. A ja nie mam sprzetu I czasu aby w to sie bawic. Mam dwa auta 1993 I 2001.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2018, 22:16 przez peters, łącznie zmieniany 1 raz.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Kontakt:

W starych parchach - srebrne, potem w 2,5 tdi- niebieskie, w 151KM - żółte. W benzynach nie mam pojęcia.
Temat o regeneracji, więc trzymajmy się tematu.
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Z tego co zauwazylem na na tej naklejce czy lepiej brzmi tabliczka znamionowa bo tam sa numery to kazda jest alu. Kwestia folii co jest przyklejona do niej. Widzialem ze jak folie niebieska oderwe to jest pod spodem ladna blaszka alu. Czy to w tym sek ? Czy chodzi o cos innego ?
Czy sama tabliczka ze jest cala wykonana z roznych kolorow?Bez wzgledu na kolor folii ochronnej ?
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Kontakt:

peters pisze:
Kwestia folii co jest przyklejona do niej
Chyba odpowiedziałeś sobie sam
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Tylko ze folie mozna szybko I latwo zerwac I juz jest inna maglownica. Raczej chodzi tu o cos innego.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Kontakt:

Ale komu chodzi i o co????
Maglownica jest wtedy taka sama tylko bez folii.

Adampio pytał o ewentualną konieczność regeneracji - to mu doradziłem, że w jego przypadku raczej nie w tym rzecz. Koniec!
Reszte rozterek rozwieje mu fachowiec u którego aktualnie auto stoi, jak będzie zainteresowany, aby sobie poprawić kręcenie fajerą i poznać ewentualne koszty takiej operacji.

Skończmy już w tym temacie dywagacje o naklejkach, gdyż dotyczy on regeneracji maglownicy, nieważne jaka ona by nie była.
Sam jestem zainteresowany warsztatem, który robi to rzetelnie i to nie kilka lat temu, a obecnie (bo i to się zmienia w czasie)
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Ja prowadzę od jakiegoś czasu nieśpieszne rozmowy z Regen-Auto z Wesołej
www.regeneracjamaglownicwesola.pl
Na razie mi wyplukali uklad. Poprawila się zasadniczo plynność wspomagania i plyn jest po 5kkm nadal czysty. Moja maglownica na biegu jałowym ma male opoźnienie, coś jak turbo. Jak sie lekko skreci kierownicą i poczeka ok sekundy to dalszy ruch wymaga mniejszego wysiłku niż bez czekania.
Nie widziałem ich parku naszynowego i chyba nie jest im znana koncepcja trzech kolorów naklejek/tabliczek. Twierdzili natomiast, że dużo zależy od jakiejś wewnętrznej spreżyny innej do osobówek i innej do blaszaków.

Ponieważ wstepny koszt regeneracji (prawdopodobnie tulejowania) to u nich ok 1300, jeśli już to wolałbym robić tę mocniejszą. Radzono poczekać aż bedzie zimno nawet za dnia i wtedy sprawdzić czy jest zasadnicza różnica w oporze zaraz po odpaleniu i potem bo taką różnice miałem na brudnym płynie. Jesli bedzie różnica mimo czystego płynu to ich zdaniem tylko regeneracja.
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Wg. tego co "liznolem" kiedys to diabel tkwi gdzies wewnatrz. Bo z zewnatrz nie idzie poznac ktora jest nowsza a ktora starsza. Jesli oczywiscie zapomimy o kolorach folii na tabliczce znamionowej oraz na wybitej dacie w koleczku na korpusie.
Viking
Aktywny T4

15
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Viking »

Adampio pisze:
Ja prowadzę od jakiegoś czasu nieśpieszne rozmowy z Regen-Auto z Wesołej
http://www.regeneracjamaglownicwesola.pl
Na razie mi wyplukali uklad. Poprawila się zasadniczo plynność wspomagania i plyn jest po 5kkm nadal czysty. Moja maglownica na biegu jałowym ma male opoźnienie, coś jak turbo. Jak sie lekko skreci kierownicą i poczeka ok sekundy to dalszy ruch wymaga mniejszego wysiłku niż bez czekania.
Nie widziałem ich parku naszynowego i chyba nie jest im znana koncepcja trzech kolorów naklejek/tabliczek. Twierdzili natomiast, że dużo zależy od jakiejś wewnętrznej spreżyny innej do osobówek i innej do blaszaków.

Ponieważ wstepny koszt regeneracji (prawdopodobnie tulejowania) to u nich ok 1300, jeśli już to wolałbym robić tę mocniejszą. Radzono poczekać aż bedzie zimno nawet za dnia i wtedy sprawdzić czy jest zasadnicza różnica w oporze zaraz po odpaleniu i potem bo taką różnice miałem na brudnym płynie. Jesli bedzie różnica mimo czystego płynu to ich zdaniem tylko regeneracja.
Noe kombinj Piotrze ,znajde Ci poliftowa sprawna uzywke i juz.
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

To mam dylemat. Mam maglownice z niebieska blaszka a ciezko sie kreci. Sprawdzilem przy okazji w drugim aucie a tam kreci sie lekko. Co trzeba zmienic. Przy starym poszly drazki skretne nie od TDI. Ma to znaczenie? Czy celowac w pompe wspomagania. Ale robilem kiedys podmiane I nic nie pomoglo. Niech ktos bardziej kumaty sie wypowie.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Przypomnij sobie jak to bylo. Dokładnie ta sama maglownicaprzenieś pompkę w innym samochodzie działa lżej? Jesli tak to trzeba porównać oba. Ta sama srednica kierownicy? Jak mozna to przenieś pompę
Probe041

15
Model:
Kontakt:

Drążki skrętne nic do tego nie mają
flukem
Aktywny T4

14
Model:
Auto: T4 escApAde
podziekowal za post: 13 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Post autor: flukem »

Jak będziesz regenerował to tylko na zasadzie dajesz twoją i odbierasz dokładnie tą którą dałeś. Nawet zaznacz to jakoś specyficznie. Ja zrobiłem błąd oddając swoją i biorąc inną okazalo się że, wspomaganie było bardzo słabe. Dzwonię do firmy a oni wiadomo że nie możliwe że oni to testują i srataa taa ta. Mówią mi że moja pompa jest pewnie już zużyta wiec zamawiam inną. Po przyjściu okazuje się że pompa nie ta a zamawiana po vinie... mi auto potrzebne więc nie mam czasu na wyciąganie części i uziemianie auta bo ono jest moim narzędziem pracy. Po 3 zamówieniu przyszła dobra pomp zakładam i..... troszkę lepiej no więc w nerwach do gościa że to maglownica musi być zła udało się wkońcu że wysłali 2 maglownice więc zakładam i dalej brak wspomagania! 2 maglownica, 2 pompa przewody drożne i nic wpomaganie jest w 50%. Minęło z 6 mc i tak jeździłem zrobiłem z 10 tyś km i ani lepiej ani gorzej. Kierownicę po tym czasie mam tak wytartą jak po milionowym przebiegu no ale co robić auto musi jeździć. W końcu mówię sobie wymienię pompę jeszcze raz bo te co kupiłem to jakaś z średniej półki była a wrócić do starej nie mogę bo trzeba zdać starą, byłem tak zirytowany że pojechałem do aso i mówię trudno kupuję oryginał mam w dup... chcę wspomaganie. Cena w aso około 3tys !!!!! Ale ja chcę mieć wspomaganie i po 6mc jazdy bez wspomagania, kombinowania z mechanikami przekładania maglownic pomp itp mam dość i mówię do chłopa poproszę a on do mnie że mam zdać starą, a ja do niego że po co im stara a on że nowa za 3 tyś to tak naprawdę regenerowana... no ręce opadają !! Podziękowaniem i znalazłem z wielkim bulem oryginalną pompę założyłem i wspomaganie wróciło.

Piszę to tylko dlatego że ja mam dość regenerowanych części po tych przeżyciach. Może miałem pecha nie wiem ale już nigdy nie kupię regenerowanej maglownicy czy pompy. I nie mówię tego na próżno bo właśnie w drugim aucie u żony pada maglownica i zamówiłem oryginał z aso i czekam tylko na paczke z usa. Pozdrawiam i zrób jak uważasz trzymam kciuki abyś nie przechodził tego co ja.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Kontakt:

Czyli maglownicę zregenerowali Ci dobrze, a problem był w pompie.
flukem
Aktywny T4

14
Model:
Auto: T4 escApAde
podziekowal za post: 13 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Post autor: flukem »

Nie do końca. Moja wina w opisie po wymianie maglownicy na 2 wspomagania nie było napisałem ale sytuacja się poprawiła ale nie na tyle aby mówić że jest wspomaganie. Podsumowując:
1. Roszczelniła mi się malownica
2. Wymieniłem na inna i straciłem wspomaganie
3. Wymieniłem pompę i coś tam lepiej
4. Wymieniłem maglownice i zaś coś tam lepiej
5. Wymieniłem pompe i jest ok...

Wniosek zbieg niefortunnych wydarzeń. Auto miało wspomaganie i maglownica się roszczelniła została wymieniona i się zaczęło...
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Adampio pisze:
Przypomnij sobie jak to bylo. Dokładnie ta sama maglownicaprzenieś pompkę w innym samochodzie działa lżej? Jesli tak to trzeba porównać oba. Ta sama srednica kierownicy? Jak mozna to przenieś pompę
Powiem tak stara regenerowana pogoniłem z dobry rok temu.
Wkurzyłem sie ze wsadziłem 650zl a nic nie pomogło. Miedzy czasie kupilem ta co mam od kolegi Grandcherokie ze Szczecina. Chciałem po 96 roku i jak teraz widze sprzedał mi 99 rok. Chwala mi za to. Jest niebieska blaszka,ta co kupilem jest srebrna. Wiec nie zmieniam na gorsza.
Mimo to jezdzac roznymi autami porównywałem opor kierownicy.
Zmieniłem dzis pompę na inna od 07 roku z Sharana. Widze ze jest lepiej,ale na razie auto przygotowuje do dłuższej trasy wiec nie jeżdżę, tylko tyle co po podwórku.

Wklejam 3 fotki maglownic,niech ktos mi podpowie z jakich sa lat ? Chodzi mi o odczytanie tabliczki znamionowej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Ja nie przypadkowo dopytuje bo kupilem Teczke z wyjacą po rozgrzaniu i w pelnym skrecie pompą. Zalożono mi inna, niemiecką używkę, i jest cichutko ale wyraźnie ciężej.
No i na zlocie ostatnim spotkalem busa przedliftowego z wysokociśnieniową pompą od jakiegoś Audi i malą kierownicą. Kierownik byl wyraźnie mniejszej postury ode mnie a mimo to nie narzekał.
A w przyszlym roku planuje pojechać dosyć daleko, glownie gory, i bede jedynym kierowcą wiec temat muszę rozeznać. Raportuj do czego doszedłeś.
peters
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Najlepiej zdobyć magiel z niebieska lub żółta blaszka. Srebrna sobie daruj. Odnosnie pomp to loteria. Mam chyba z 5 szt wszystkie przywiezione z Anglii i praktycznie nie ma dużej różnicy w sile kręcenia kierownica.
Wsadziłem nawet do auta innego na podmianę pompe i lekko sie krecilo. Jak założyłem do swojego staruszka juz od razu ciężko. Wiec powiem szczerze zgłupiałem. Jedynie teraz jak znam kolory blaszek to zostalo tylko przekładanie pomp az sie trafi na taka idealna.
Pompa ma wybite na deku numery i dużymi cyframi napisane 90 i 100 lub 102. Chyba chodzi o ciśnienie. Nie wiem domyślam sie. Zdam relacje teraz po założeniu kolejnej pompy od Sharana 07 rok. Zauważyłem jeszcze kiedys ze jak delikatnie tylko podniosłem auto to kierownica od niebo sie lzej kręciło. Ale za bardzo nie wiem co by mogło to powodować.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Co do podnoszenia/lekkości kręcenia to dla mnie oczywista oczywistość, koła są mniej dociśnięte do podłoża to i łatwiej im się ślizgać po nim. Podobnie jak na lodzie na postoju kierą kręcisz lżej niż na asfalcie. Zjawiska "jazdy po lodzie" na zwykłym asfalcie doświadczyłem ongiś, gdy z tyłu zładowałem blisko tonę papieru kserograficznego. A jak za bardzo przyspieszałem to mi się przednie koła odrywały od asfaltu.

Zrób próbę na tym co masz, ale napompuj przednie koła do 3,5-4 atm, też z powinno być lżej
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Kontakt:

Peters - a więc to Ty zwinąłeś mi sprzed nosa maglownicę od grancherokiego <38>
Nie ma co drążyć o pompach w temacie o regeneracji maglownic.
Mają różne ciśnienia to na pewno, handlarze na aukcjach nawet czasem je podają. Pasują od osobówek (a sporo są tańsze) - to tylko się cieszyć.
Adampio - zapodaj sobie taką z największym ciśnieniem jaką znajdziesz i zobaczysz czy lżej i jeśli tak to czy Ci wystarczy (stosunkowo mały koszt).
Jeśli nie wystarczy - to nie nabijaj kasy regeneratorom, tylko zakładaj magiel z niebieską naklejką, bo masz z pewnością srebrną (większy koszt).
Jeśli dalej będzie za ciężko to albo kierownica od Stara, albo siłownia <38>
Probe041

15
Model:
Kontakt:

Najnowsza to ta 7D1
orel11
Samodzielny mechanik

13
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Post autor: orel11 »

Co do pomp to miał 102bary i padła. Założyłem od golfa 4 90bar bo praktycznie różni sie tylko kruccem zasilającym, ale trochę ciężej sie kręci. Sa też 110barów audi tt ma takie i najlepiej tską poszukać.
słowik
Stały bywalec

12
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 59 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Post autor: słowik »

Maglownicę założyłem (kupiłem) regenerowaną.
Naklejki nie było żadnej.Wspomaganie chodzi bez zarzutu,choć mam wrażenie że ciut ciężej niż na mojej starej.
Koszt regenerowanej to ok 400-450zł zależy gdzie się zamawia.
Rozważałem kupno używki,ale ostatnio mam coś pecha co do części używanych,więc poszła regenerowana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty, serwisy i sklepy”