Ogrzewane lusterka
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Re: Lusterka, jak podpiąć
Tak to nie ma :D Wiazki trzeba sobie stworzyć, albo kupić oryginalne wiazki ;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jeśli wcześniej miałeś gołe manualne drzwi to nie masz,pawstrze pisze:Zdejmuję tapicerkę
Tam mam wiązkę kabli,
musisz tą wiązkę zamontować zarówno do drzwi jak i do skrzynki bezpieczników
Probe041 parę postów wyżej wszystko opisał
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Nie masz kabli pod tapicerka w drzwiach , wiązkę albo musisz dokupic idącą od skrzynki z bezpiecznikami pod samo lusterko albo poprostu dorobic.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tapicerkę to najszybciej będę demontował w przyszła sobotę to mogę zrobić foto jak to wyglada, ale na necie też zapewne coś jest - wystarczy poszperać ;)
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Uuuuu... Np. taką?
http://allegro.pl/vw-t4-wiazka-el-i-pod ... 25658.html
I to by szło od drzwi do bezpieczników... Coś mi się wydawało za proste (i za tanie) to wszystko :)
Do lewego też ta wiązka? To już 200 plus same lustra.. hehe :)
http://allegro.pl/vw-t4-wiazka-el-i-pod ... 25658.html
I to by szło od drzwi do bezpieczników... Coś mi się wydawało za proste (i za tanie) to wszystko :)
Do lewego też ta wiązka? To już 200 plus same lustra.. hehe :)
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
O ile kupiłbym elektryczne. Bo raczej wchodzi w gre manual.
EDIT:
A w zasadzie na czym polega DOROBIENIE wiązki?
EDIT:
A w zasadzie na czym polega DOROBIENIE wiązki?
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Na stworzeniu jej samemu :D
Jak jesteś cierpliwy i będziesz chciał samemu robić wiazkę to może kilka wtyczek byłbym w stanie Ci załatwić, ale to by zajęło mi troszkę :P
Jak jesteś cierpliwy i będziesz chciał samemu robić wiazkę to może kilka wtyczek byłbym w stanie Ci załatwić, ale to by zajęło mi troszkę :P
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Oj cierpliwości mi chyba nie starczy. Z drugiej strony dostępność tych wiązek jest chyba dość słaba skoro na allegro wyczaiłem jedną :P
EDIT:
A nie dało by się zrobić w taki sposób, że kupuję sobie lusterko ogrzewane, ale manualne, potem przecinam kable, przedłużam je dorobionym kablem i te wtyczkę która była tuż przy lusterku podciągam do bezpieczników, czy gdzie to tam trzeba? :)
EDIT:
A nie dało by się zrobić w taki sposób, że kupuję sobie lusterko ogrzewane, ale manualne, potem przecinam kable, przedłużam je dorobionym kablem i te wtyczkę która była tuż przy lusterku podciągam do bezpieczników, czy gdzie to tam trzeba? :)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Patrząc na ceny , pokazywałes lusterka nowe zamienniki po 75zl/szt , czyli pewnie z przesyłką koło 100zl wyjdzie , to juz mniej więcej za dwa masz 200zł , wiązki drugie 200zl za dwie , za 500zł na allegro czasem mozna trafić caly kpl elektrycznych szyb , lusterek z wiązkami i przełącznikami. Niedawno wisiał taki kpl chyba z miesiąc zanim go ktoś kupił...
Wtyczki nie wetkniesz nigdzie przy skrzynce centralnej (bezpicznikowo-przekaznikowej) bo tam są calkiem inne kostki wtykowe , mając konektory samochodowe takie jak w vw są to dajesz je na końcu kabla i wtykasz w odpowiednie wyjścia w kostce idącej do gniazd skrzynki centralnej.
Wtyczki nie wetkniesz nigdzie przy skrzynce centralnej (bezpicznikowo-przekaznikowej) bo tam są calkiem inne kostki wtykowe , mając konektory samochodowe takie jak w vw są to dajesz je na końcu kabla i wtykasz w odpowiednie wyjścia w kostce idącej do gniazd skrzynki centralnej.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: Ogrzewane lusterka
I co, kiedyś będziesz musiał demontować lusterko bo będziesz miał np problem z drzwiami to będziesz wyciagał kable z pod skrzynki?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Oj, koledzy troche zaszaleli i opisuja ci cala elektryke lusterek z szybami. A jesli dobrze zrozumialem to chodzi tylko o podgrzewane lusterka a wiec najtanszym kosztem jesli swoje wklady lusterek masz ok. to kupujesz mate do podgrzewania lusterek na wymiar twoich wkladow i przyklejasz ja w swoich lusterkach. Jesli masz przycisk grzania szyby to podlaczasz pod niego bo tak jest w orginale, ciagniesz tylko po dwa kabelki z każdych drzwi, dobrze jest zrobic jakas kostke lączącą w drzwiach zaraz za lusterkami. Dokladne podlaczenie elektryczne musi ci wytlumaczyć ktoś bardziej obeznany w temacie bo ja dokladnie nie wiem czy kabelki od lusterek ida do przelacznika grzania szyby czy do skrzynki przekaźników. Kolega Ślimak powinien byc zorientowany.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jestem świeżo po montażu elektryki u siebie ale szczerze to już nie pamiętam jak to dokładnie jest z lusterkami, za dużo kabli naraz było :-D
Wiem, że na pewno przy skrzynce wpina się w biało zielony kabel tzn. wtyczkę idący od włącznika granej tylnej szyby. Drugi kabel od grzania do rozdzielacza masy i chyba tyle.. Polecam poszukanie głębiej na forum, znajdziesz linki do t4-wiki a tam schematy i zdjęcia
Wiem, że na pewno przy skrzynce wpina się w biało zielony kabel tzn. wtyczkę idący od włącznika granej tylnej szyby. Drugi kabel od grzania do rozdzielacza masy i chyba tyle.. Polecam poszukanie głębiej na forum, znajdziesz linki do t4-wiki a tam schematy i zdjęcia
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Panowie.
Gdzieś widziałem zastosowane przez jednego z kolegów gumy -harmonijki łączące drzwi ze słupkiem do instalacji elektrycznej. Szukajka nie podaje. Może któryś z Was podałby link. Tam tez nie doczytałem się konkretnie z której pralki to ustrojstwo pasuje. Dziękuję.
Gdzieś widziałem zastosowane przez jednego z kolegów gumy -harmonijki łączące drzwi ze słupkiem do instalacji elektrycznej. Szukajka nie podaje. Może któryś z Was podałby link. Tam tez nie doczytałem się konkretnie z której pralki to ustrojstwo pasuje. Dziękuję.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Gdyby Probe nie znalazł to na twoim miejscu poszperał bym na jakimś szrocie czy nie da się zadaptować takich gum np. z jakiejś osobówki. Wydaje mi się to lepsze niż kombinowanie z jakiejś pralki.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
<hi> Na szrocie dorwałem jedną z rozbitka, drugiej nie było.xxxkamil pisze:Gdyby Probe nie znalazł to na twoim miejscu poszperał bym na jakimś szrocie czy nie da się zadaptować takich gum np. z jakiejś osobówki. Wydaje mi się to lepsze niż kombinowanie z jakiejś pralki.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
przewody wiązki drzwi kierowcy (u pasażera jest to samo) na odcinku od gumy do centralki mają po drodze kostki więc jeśli przyjdzie do ewentualnej potrzeby demontarzu drzwi to wypinasz cztery wtyczki (niebieski od centralnego, czerwone od lusterek i od szyb). Mówiąc ogólnie są to "przedłużki".Patrick pisze:I co, kiedyś będziesz musiał demontować lusterko bo będziesz miał np problem z drzwiami to będziesz wyciagał kable z pod skrzynki?
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... gebaut.jpg
taka kostka jest w oryginale z zaczepami na drzwiach pod tapicerką. W sumie dwie. Sterowanie lusterek i grzanie.xxxkamil pisze:............... Jesli masz przycisk grzania szyby to podlaczasz pod niego bo tak jest w orginale, ciagniesz tylko po dwa kabelki z każdych drzwi, dobrze jest zrobic jakas kostke lączącą w drzwiach zaraz za lusterkami...................
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... dungen.jpg
do centralkixxxkamil pisze:............... bo ja dokladnie nie wiem czy kabelki od lusterek ida do przelacznika grzania szyby czy do skrzynki przekaźników. Kolega Ślimak powinien byc zorientowany .........................
http://www.t4-wiki.de/wiki/Kabelbaum_(Bruch)
http://www.t4-wiki.de/wiki/Au%C3%9Fenspiegel
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kochani.
Lusterka są manualne . Mata grzewcza wklejona pomiędzy lusterko a plastik. Tyle mi trzeba . W przypadku wymiany wkładu to jest prosta sprawa .
Wypinam wkład lusterka wypinam piny i to wsio. Bardzo proste.
Lusterka są manualne . Mata grzewcza wklejona pomiędzy lusterko a plastik. Tyle mi trzeba . W przypadku wymiany wkładu to jest prosta sprawa .
Wypinam wkład lusterka wypinam piny i to wsio. Bardzo proste.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
slimak pisze:A tak na marginesie to musisz przyjechać na zlot, będziemy mieli radiowóz i ambulans. Brakuje straży pożarnej do kompletu ;-)
w tym roku jest szansa :D - obiecał że się pojawi :)
-
marekos
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- Kontakt:
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy, choć od lat zbierałem się do rejestracji, ale jakoś tak zeszło. Prawie wszystko do tej pory opierałem na mechanikach. W końcu czas coś pogrzebać samemu. Sprawa dotyczy ogrzewania lusterka. Kiedyś na wąskiej drodze gość zbyt blisko zbliżył się do mnie przy mijaniu i "styknęliśmy" się lusterkami. Wyleciał wkład i urwał się element mechanizmu regulacji lusterka. Założyłem stary porządny manualny oryginał, który otrzymałem w komplecie przy zakupie auta. Gość przed sprzedażą sporo go unowocześnił. Myślałem o wymianie całego lusterka. Ale ostatnio wpadłem na pomysł, że przecież lusterko mam jak nowe i co najważniejsze oryginalne z porządnym wkładem. Na regulacji elektrycznej mi nie zależy bo jak raz ustawie to jest długo ok. Chodzi o to ogrzewanie na zimę. Wskoczyłem na forum i z tego co wydedukowałem to chyba się da. Mianowicie zrozumiałem to tak: kupuję matę grzewczą, odczepiam wkład, przyklejam i podpinam matę do przewodów ogrzewania i ma działać.
Prośba o potwierdzenie czy też dopracowanie mojego rozumowania i wskazówki co do wyjęcia wkładu, bo twardo siedzi, a szkoda by go było rozwalić.
Z góry dzięki za pomoc.
Prośba o potwierdzenie czy też dopracowanie mojego rozumowania i wskazówki co do wyjęcia wkładu, bo twardo siedzi, a szkoda by go było rozwalić.
Z góry dzięki za pomoc.
-
marekos
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- Kontakt:
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ślimaku, masz rozpiskę wtyczek lusterka? Bo u mnie lusterko ma wtyczke 3-pinowa i 2-pinowa. I nie wiem jak sprawdzić podgrzewanie. A wbrew twierdzeniu Wiki szklo lusterka wcale nie takie chetne do wypiecia sięslimak pisze:Będzie działać. Ogrzewanie i sterowanie to dwa niezależne obwody.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Może podgrzej trochę ciepłym powietrzem. Ściągnąłem kilka szkieł i nigdy nie było problemów w niechęcia do współpracy.Adampio pisze:A wbrew twierdzeniu Wiki szklo lusterka wcale nie takie chetne do wypiecia się
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Chodzi o prawe lusterko, na Wiki pokazuja demontaż lewego i kaza ciagnac za dolna czyli dluższa krawedź szkła. Poniewaz prawe jest pionowe to moze tez trzeba ciągnąć za dłuższą krawedź ale wtedy za którą, prawa czy lewą?Dudu$ pisze:Może podgrzej trochę ciepłym powietrzem. Ściągnąłem kilka szkieł i nigdy nie było problemów w niechęcia do współpracy.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Za podgrzewanie dopowiada ta dwupinoiwa.
Czarny kabel to plus. Kabek masowy, jak to w VW ma kolor brązowy.
Czarny kabel to plus. Kabek masowy, jak to w VW ma kolor brązowy.