2.5 TDI Układ wydechowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
2.5 TDI Układ wydechowy
W moim T4 na liście "do zrobienia" znajduje się pozycja "wymiana całego wydechu" i tak się zastanawiam, dawać oryginał, oryginał bez katalizatora czy może jakiś przelot z dwoma tłumikami? Zaznaczam, że nie chodzi mi o zrobienie z T4 rajdówki, a bardziej ułatwienie pracy silnikowi ;) W połączeniu z zaślepieniem EGR, czyszczeniem dolotu i kolektora wydechowego mogłoby go to znacznie ożywić.
Jakieś opinie lub doświadczenia?
Jakieś opinie lub doświadczenia?
-
czarny1x1x
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI Układ wydechowy
A może ktoś orientuje się ile kosztuje kompletny, oryginalny układ wydechowy? Bo za customa z kwasówki wołają 1800zł (bez kata, dwa przelotowe tłumiki)- trochę dużo :( Rozważam opcję serii bez katalizatora- będzie zdrowiej niż seria?
EDIT:
Jeżeli brać ori/zamiennik, można w takie coś inwestować:
http://allegro.pl/vw-t4-2-5-tdi-tlumik- ... 08368.html
czy koniecznie ori? Jakie macie zdanie na temat takich zestawów?
EDIT:
Jeżeli brać ori/zamiennik, można w takie coś inwestować:
http://allegro.pl/vw-t4-2-5-tdi-tlumik- ... 08368.html
czy koniecznie ori? Jakie macie zdanie na temat takich zestawów?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja kilka lat temu wyleczyłem się z wydechów kupowanych na Allergo.
Jak teraz będę miał problem z wydechem to podjadę do tłumikarza, który wstawi mi co potrzeba, a w razie W. będę osobiście u niego reklamował, a nie prowadził korespondencję z kimś z drugiego końca Polski.
Jak teraz będę miał problem z wydechem to podjadę do tłumikarza, który wstawi mi co potrzeba, a w razie W. będę osobiście u niego reklamował, a nie prowadził korespondencję z kimś z drugiego końca Polski.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Kup wydech z Asmeta albo Płócinnika i będziesz miał spokój, odrobinę głośniej niż ori ale jakość jest ok.
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Założyłem to u siebie kolego ;) Gwarancja roczna produkt wygląda naprawdę solidnie. Jedyne co może Ci przeszkadzać to buczenie w okolicy 1000-1100obr/min spowodwane, jak mniemam, przelotem zamiast katalizatora. Niemniej jednak nie wadzi aż tak, żeby narzekać. Śmiało zakładaj ;)
-
coyot
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan T4 Classic
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
w aukcji piszą 24 miesiące gwarancji :)
a co do katalizatora to jak wydrę i zobaczę w jakim jest stanie to może założę :)
a bardzo buczy :)
a co do katalizatora to jak wydrę i zobaczę w jakim jest stanie to może założę :)
a bardzo buczy :)
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mi w ogóle, narzeczonej bardzo :P Est trochę głośniejszy, ale naprawdę nie stanowi to problemu. Może i 24- tym lepiej :) Zakładaj śmiało, poproś tylko przez telefon żeby dodatkowo srebrzanką prysnął spawy.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jak do tdi to robiony z nierdzewki kosz duzy ale warto, mowa o kpl od turbiny do końca
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Podłącze się do tematu...
U mnie do wymiany środkowy i koniec. Właściwie same tłumiki są ok, natomiast ruda zeżarła rury zaraz przy spawach. Co ciekawe to są oryginały. Zastanawiam się czy warto je naprawiać? Czy wymienić na zamiennik (tak poleca mechanik)? Czy może zrobić z nierdzewki? Warunek jest jeden muszę to mieć zrobione max do najbliższego czwartku, bo potem w trasę...
U mnie do wymiany środkowy i koniec. Właściwie same tłumiki są ok, natomiast ruda zeżarła rury zaraz przy spawach. Co ciekawe to są oryginały. Zastanawiam się czy warto je naprawiać? Czy wymienić na zamiennik (tak poleca mechanik)? Czy może zrobić z nierdzewki? Warunek jest jeden muszę to mieć zrobione max do najbliższego czwartku, bo potem w trasę...
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Ja z kolei mam dość wiewióry na wydechu, co na jednym końcu naprawię (migomat daje radę) to na drugim zaraz znowu problem, od dłuższego czasu napalam się nierdzewkę ale cena skutecznie mnie studzi, tu na Ebayu za komplecik co mnie interesi krzyczą sobie 270 funtów, są i droższe ale już nie będę udawał że mam V pod machą bo dwie rury z tyłu wychodzą, cóż, w następnym roku mam nadzieję że plan nierdzewnego wydechu przelotowego się powiedzie.
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ja mam podobny problem. Na allegro jest oferta(z krakowa:)) kompletu 2szt.tłumików do t4 151KM za 250plnów+wysyłka.Rozmawiałem z gościem co je odróżnia od innych i twierdzi że średnica rur.W 151 jest 60mm a 102 55mm.I tak się zastanawiam czy nie kupić tego zestawu.SO...T4 pisze:Podłącze się do tematu...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
151KM ma 57mm wydech, 2.25 cala. Jak już robić wydech to tylko z nierdzewki ;)
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
A czy będzie w czymś problem jeśli założe oryginalny tłumik końcowy od 151 do 102 ?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Gdzie można w takim razie zrobić porządnie z nierdzewki? I czy ktoś to ma u siebie? Czy tylko ktoś słyszał/widział? Jaki to jest konkretnie koszt?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mój znajomy robi takowe wydechy, tylko że koszt do T4 to jakieś 3-4tyś.zł jak auto seria to szkoda kasy i lepiej zakupić polski wyrób i jeździć,
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
3-4 tyś. to trochę przesada... wa takim razie na ten moment zakładam jakiś zamiennik, a przy następnej wymianie się rozglądnę wcześniej i może znajdę coś lepszego w rozsądnych pieniądzach...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie ma szans abyś znalazł coś w rozsądnych pieniądzach, bo aby wydech z kwasówki miał sens musi być robiony pod dane auto, chodzi o dopasowanie mocowań wygięć, wiem zaraz każdy napisze że przecież każde t4 jest takie same, ale nie będą mieli racji, jak będziesz kupował jakiś zamiennik to daj znać coś z hurtowni załatwimy
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Patrick pisze:A czy będzie w czymś problem jeśli założe oryginalny tłumik końcowy od 151 do 102 ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli uchwyty i przyłącze ci spasuje możesz zakładać spokojnie, nawet zyskasz na tym rozluźniając wydech
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam może nie mam TDI, ale dziś właśnie wymieniałem cały wydech od kata do zderzaka. Wywaliłem kata kupiłem kompletny wydech za 330zł wiem że to nie wysokie loty ale nie chodzi mi o to ważne że teraz mam wydech szczelny i o niebo bardziej cichy niż ten durszlak co był :P walka ze śrubami katalizatora zjadła najwięcej czasu zwłaszcza z jedną do której nie d się podejść boszką wiec brzeszczot w dłoni i piłowanie z przerwami na papierosa zajęło mi to 3 godziny na luzie bez pośpiechu i jestem bardzo zadowolony z brzmienia mojej maszyny :)
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja też kupuje zawsze cały kompletny wydech z montażem wychodzi mi 300 zł wytrzymuje 4 lata . Po tym okresie zaczyna brać go na kolanku gdzie jest wieszak , i przy wlotach do tłumika . Spawać się nie opłaca bo nowy 300 i 4 lata spokoju.krzysztofek pisze:Witam może nie mam TDI, ale dziś właśnie wymieniałem cały wydech od kata do zderzaka. Wywaliłem kata kupiłem kompletny wydech za 330zł wiem że to nie wysokie loty ale nie chodzi mi o to ważne że teraz mam wydech szczelny i o niebo bardziej cichy niż ten durszlak co był :P walka ze śrubami katalizatora zjadła najwięcej czasu zwłaszcza z jedną do której nie d się podejść boszką wiec brzeszczot w dłoni i piłowanie z przerwami na papierosa zajęło mi to 3 godziny na luzie bez pośpiechu i jestem bardzo zadowolony z brzmienia mojej maszyny :)
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4 multivan
- Kontakt:
Witam, nie znalazłem takie tematu więc dokładam się tutaj: Zgubiłem 2 gumy od wydechu , tą pod dzwiami bocznymi i tą bliżej silnika, jakie powinny być? 2.5 tdi,
ten pod drzwiami to taki :
http://allegro.pl/wieszak-tlumika-vw-vo ... 91011.html
ale nie wiem jak wygląda ten bliżej silnika...
http://www.tlumikisamochodowe.pl/tlumik ... -1784.html - chyba to guma G756 ?
ten pod drzwiami to taki :
http://allegro.pl/wieszak-tlumika-vw-vo ... 91011.html
ale nie wiem jak wygląda ten bliżej silnika...
http://www.tlumikisamochodowe.pl/tlumik ... -1784.html - chyba to guma G756 ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
I tak zawitał cały kompletny wydech przelotowy z nierdzewki 2.5", pięknie słychać turbinkę vnt na wolnych jak i przy schodzeniu z obrotów, w aucie nic a nic głośniej i jeszcze jest odczucie że lepiej auto ciągnie w górnych partiach obrotów, tak czy siak baza na akcje "more power" odnośnie wydechu mam za sobą.ostryt4 pisze:Ja z kolei mam dość wiewióry na wydechu, co na jednym końcu naprawię (migomat daje radę) to na drugim zaraz znowu problem, od dłuższego czasu napalam się nierdzewkę ale cena skutecznie mnie studzi, tu na Ebayu za komplecik co mnie interesi krzyczą sobie 270 funtów, są i droższe ale już nie będę udawał że mam V pod machą bo dwie rury z tyłu wychodzą, cóż, w następnym roku mam nadzieję że plan nierdzewnego wydechu przelotowego się powiedzie.