prąd z gniazda na kampingu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4 multivan
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
prąd z gniazda na kampingu
witam szanownych forumowiczów. mam taki dylemat ( być może już poruszany, ale nie doszukałem się podobnej treści) - chciałbym móc podpiąć moja T4 pod gniazdo prądu na kampingach. nie mam pomysłu jak poprowadzić kabel do wnętrza auta ( na stałe) bez jego większej dewastacji. widziałem wątek o montażu wtyczki w zaślepce zderzaka tylnego. może ktoś z kolegów ma inne sugestie. z góry dziękuję.
P.S. jestem w trakcie robienia szafki z kuchenką gazową praz umywalką, jeśli byłby ktoś zainteresowany - chętnie napiszę. pozdrawiam
P.S. jestem w trakcie robienia szafki z kuchenką gazową praz umywalką, jeśli byłby ktoś zainteresowany - chętnie napiszę. pozdrawiam
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: prąd z gniazda na kampingu
Kolega Ślimak ma podłączenie 230v pod auto , tzn ma gniazdo gdzie się podłącza przedłuzacz w samochodzie i wyprowadzenie od tego gniazda ma do wnetrza auta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
ja mam pełen zestaw firmy DEFA. Gniazdko w atrapie wielkości 50gr ( może być w zderzaku ) do podłączania się przewodem do gniazdka w domu/skrzynki na campingu i na drugim końcu gniazdko w samochodzie w środku w nogach pasażera. Po podłączeniu ładuje mi aku przez prostownik ( również firmy DEFA ) i mam 230V w środku samochodu które wykorzystuje do podłączenie lodówkę/laptopa lub oryginalnej farelki DEFA.
Jedyna wada to koszt. Dwa kable ( zewnętrzy i wewnętrzny ) + gniazdko to około 200pln przy nowych częściach
Jedyna wada to koszt. Dwa kable ( zewnętrzy i wewnętrzny ) + gniazdko to około 200pln przy nowych częściach
-
albert_N
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 '99
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
masz foto jak to wyglada ? Prostownik tez jest czescia zestawu czy oddzielny ?
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Nie wiesz przypadkiem, czy można do samej grzałki DEFA " doczepić" zestaw pozwalający ładować akumulator i gniazdko 220V w samochodzie?vwyogi pisze:ja mam pełen zestaw firmy DEFA. Gniazdko w atrapie wielkości 50gr ( może być w zderzaku ) do podłączania się przewodem do gniazdka w domu/skrzynki na campingu i na drugim końcu gniazdko w samochodzie w środku w nogach pasażera. Po podłączeniu ładuje mi aku przez prostownik ( również firmy DEFA ) i mam 230V w środku samochodu które wykorzystuje do podłączenie lodówkę/laptopa lub oryginalnej farelki DEFA.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Mam taki zastaw Defa w Hiace(kompletny,czyli ładowanie aku,gniazdo 220V+dedykowana farelka,grzałka płynu chłodzącego i zegar sterujący podobny do tych z webasta)Wszystkie te elementy podłączone są do centralki w komorze silnika,więc raczej takowa by się przydała.Cały zestaw zakładałem samodzielnie jakieś pół roku temu i sprawuje się to świetnie.Zegar sterujący oprócz czasu aktualnego,wskazuje również temperaturę na zewnątrz,ładowanie,oraz mam możliwość ustawienia dwóch różnych godzin o których chcę mieć nagrzany samochód(silnik i kabina)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mam dokładnie tak samo. jutro podeśle zdjęcia jak to mam zamontowane w T4.czoper pisze:Mam taki zastaw Defa w Hiace(kompletny,czyli ładowanie aku,gniazdo 220V+dedykowana farelka,grzałka płynu chłodzącego i zegar sterujący podobny do tych z webasta)Wszystkie te elementy podłączone są do centralki w komorze silnika,więc raczej takowa by się przydała.Cały zestaw zakładałem samodzielnie jakieś pół roku temu i sprawuje się to świetnie.Zegar sterujący oprócz czasu aktualnego,wskazuje również temperaturę na zewnątrz,ładowanie,oraz mam możliwość ustawienia dwóch różnych godzin o których chcę mieć nagrzany samochód(silnik i kabina)
Dodam jeszcze, że ta "centralka' w komorze silnika to jest wysokiej jakości prostownik. Na 'campingu po podłączeniu ładowanie aku jest ZAWSZE natomiast można wybrać na sterowniku czy ma się grzać grzałka silnika a w zasadzie płyny chłodzącego czy nie. Oprócz 2 czasów włączania o których czoper pisze można ustawić godzinę odjazdu i tryb automatyczny. Wtedy sterownik na podstawie temperatury zewnętrznej ( do zestawu ze sterownikiem jest czujnik temperatury ) dobierze optymalną długość czasu grzania. Przy największych mrozach max długość grzania to 195 minut przy takich -18 to według tabelki chyba z 150minut starcza. Grzałka ma 550Wat mocy, farelki maja rożne moce i ich wydajność tez się zmienia automatycznie od temp otoczenia ( im cieplej w środku auta tym moc się zmniejsza ).
Sterownik nawet przy wyłączonym silniku zawsze pokazuje napięcie aku co jest bardzo przydatne przy dłuższym campingowaniu, można łatwo obserwować ile mamy volt bez ciągłego podnoszenia maski i latania z miernikiem. Przy temp bliskiej zeru po uruchomieniu silnika wyświetlacz sterownika miga ostrzegając o potencjalnej gołoledzi.
To co opisuje to praktycznie max zestaw, ale można zostać tylko z gniazdkiem w środku bez ładowarki i sterownika, można tez mieć grzałkę silnika + gniazdko w środku również bez sterownika i ładowarki.
Trzeba też wiedzieć, że po włączeniu grzałki i przekręceniu kluczyka w stacyjce ( bez odpalania silnika ) z dmuchawy nie będzie lecieć ciepłe powietrze, ale auto parkowane zima na zewnątrz z podgrzanym silnikiem przełącza się na gaz ( jak ktoś ma LPG oczywiście ) po 200-500 metrach
Dzisiaj uruchamiałem mojego LT z silnikiem 2.5TDI w którym mam tylko grzałkę silnika, nie był odpalany od 2 tygodni, a w nocy miałem -20 i zdążyłem pogrzać silnik 115 minut i odpalił bez problemu.
Jak ktoś miał pytanko dotyczące DEFA to służę uprzejmie, można tez po polsku poczytać na stronie defa.com
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kilka obiecanych zdjęć mojego T4 z DEFA.
Gniazdko mam w grilu:
https://lh3.googleusercontent.com/-aIDX ... 130914.jpg
można zamontować tak jak ja mam lub w zderzaku.
tutaj widać prostownik/przekaźnik do którego idzie 230 z sieci i rozchodzi się na grzałkę i gniazdko w środku pojazdu. Idą tez przewody z ładowarki do aku
https://lh5.googleusercontent.com/-K7zK ... 131003.jpg
gniazdko mam po prawej stronie schowka co jest po środku pod deską, jest to standardowe miejsce montażu tych gniazdek.
https://lh5.googleusercontent.com/-8pgK ... 080013.jpg
Teraz do gniazdka mam podpięta oryginalna farelkę DEFA a latem przeważnie podpinam lodówkę. Farelka zamontowana w tym miejscu idealnie dmucha mi w "grzywke' jak śpię na górze
https://lh6.googleusercontent.com/-cwsa ... 075951.jpg
Sterownik mam na lewych drzwiach. Bez wiercenia, bez klejenia, bez dodatkowych otworów. Idealnie pasuje między włącznik a ten plastikowy trójkącik. dodatkowy plus to widzę jakie napięcie na aku bez wchodzenia do auta i widzę czy się ładuje czy nie. Po prawej na dole na wyświetlaczu widać "ON" czyli teraz po podłączeniu 230V grzeje grzałka silnika i mam napięcie w gniazdku i oczywiście ładuje się aku ( rozruchowy w moim przypadku ). Fota cyknięta dzisiaj, już się u nas ociepliło :lol:
https://lh5.googleusercontent.com/-zqDY ... 075932.jpg
a tu DEFA w "akcji" na wakacjach w Norwegii
https://lh3.googleusercontent.com/-1fwZ ... CN1543.JPG
Gniazdko mam w grilu:
https://lh3.googleusercontent.com/-aIDX ... 130914.jpg
można zamontować tak jak ja mam lub w zderzaku.
tutaj widać prostownik/przekaźnik do którego idzie 230 z sieci i rozchodzi się na grzałkę i gniazdko w środku pojazdu. Idą tez przewody z ładowarki do aku
https://lh5.googleusercontent.com/-K7zK ... 131003.jpg
gniazdko mam po prawej stronie schowka co jest po środku pod deską, jest to standardowe miejsce montażu tych gniazdek.
https://lh5.googleusercontent.com/-8pgK ... 080013.jpg
Teraz do gniazdka mam podpięta oryginalna farelkę DEFA a latem przeważnie podpinam lodówkę. Farelka zamontowana w tym miejscu idealnie dmucha mi w "grzywke' jak śpię na górze
https://lh6.googleusercontent.com/-cwsa ... 075951.jpg
Sterownik mam na lewych drzwiach. Bez wiercenia, bez klejenia, bez dodatkowych otworów. Idealnie pasuje między włącznik a ten plastikowy trójkącik. dodatkowy plus to widzę jakie napięcie na aku bez wchodzenia do auta i widzę czy się ładuje czy nie. Po prawej na dole na wyświetlaczu widać "ON" czyli teraz po podłączeniu 230V grzeje grzałka silnika i mam napięcie w gniazdku i oczywiście ładuje się aku ( rozruchowy w moim przypadku ). Fota cyknięta dzisiaj, już się u nas ociepliło :lol:
https://lh5.googleusercontent.com/-zqDY ... 075932.jpg
a tu DEFA w "akcji" na wakacjach w Norwegii
https://lh3.googleusercontent.com/-1fwZ ... CN1543.JPG
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj przy -12 po 3 godzinach stania i grzaniu w trybie automatycznym przełączył mi się bus na gaz po 400 metrach.
Niestety nie mam opcji podłączać sie z busem pod 230 na noc.
Niestety nie mam opcji podłączać sie z busem pod 230 na noc.
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam, bardzo dziękuję za podjęcie tematu. Temat się fajnie rozwija i nasunął mi nowe pomysły. Poszperałem i niestety na chwilę obecną nie stać mnie na zestaw DEFA. Gdyby Sterciu mógł bardziej przybliżyć mi rozwiązanie Ślimaka będę wdzięczny. Na razie myślę także o grzałce i kabelkach DEFA, ale są zwykłe montowane w kadłub silnika oraz przepływowe - na rurę. Podzielcie się opiniami. Dziękuje i pozdrawiam.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
do T4 do każdej wersji silnikowej grzałki DEFA są w blok silnika. Grzałki przepływowe na rurę stosuje się głównie do pojazdów gdzie nie ma jak wcisnąć takiej grzałki.Perelka2008 pisze:Na razie myślę także o grzałce i kabelkach DEFA, ale są zwykłe montowane w kadłub silnika oraz przepływowe - na rurę. Podzielcie się opiniami. Dziękuje i pozdrawiam.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ślimak ma doprowadzone 230V do środka samochodu, ale nie do ogrzewania silnika tylko do podłączenia różnych urządzeń (tel, laptop, farelka)Perelka2008 pisze:Gdyby Sterciu mógł bardziej przybliżyć mi rozwiązanie Ślimaka
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź dotyczącą grzałki DEFA. Jeżeli jeszcze raz mogę prosić o dokładniejszy opis doprowadzenia prądu do wnętrza auta Ślimaka - będę bardzo wdzięczny, ponieważ ten temat interesuje mnie na chwilę obecną najbardziej. Szukałem jakichś otworów technologicznych, lecz albo słabo znam jeszcze swego vana, albo faktycznie ich nie ma. pozdrawiam
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Możesz np.poprowadzić jakiś porządny przedłużacz w miejscu gdzie jest atrapa przeciwmgielnego w tylnym zderzaku.Ja tak u siebie mam(szybko,łatwo i sprawuje mi się to dobrze-jak na moje potrzeby)Jak potrzebuję podpiąć busa do sieci,to wyciągam tą zaślepkę w tylnym zderzaku i mam tam wtyczkę od przedłużacza,drugi koniec (u mnie rozdzielka z trzema gniazdkami)leży w schowku obok tylnej dmuchawy i jak trzeba wyjmuję i podpinam odbiornik,a jak nie używam 220V to kabel jest niewidoczny.
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję Czoper za dialog zaś wszystkich forumowiczów pozdrawiam. Czytam forum od półtora roku, czyli od czasu nabycia używanego Vana. Kupiłem go w nawet dobrym stanie, czego sie nie spodziewałem ( jak na te jego lata). Ale do rzeczy. Widziałem zdjęcia i czytałem o sposobach doprowadzenia prądu zmiennego do auta, lecz chodzi mi o to, którędy prowadzicie kabel. Atrapa światła przeciwmgielnego jest w zderzaku, - to jest zrozumiałe i nie sprawia problemu. Którędy prowadzicie przewód dalej? pod autem, czy jakimś otworem? Jest tam jakaś rurka ściekowa - czy tamtędy? szukam optymalnego rozwiązania, bez konieczności ingerencji w blachę z mojej strony. Wiem że stosujecie różne rozwiązania. Zrobiłem sobie szafkę mocowaną na takie haki jak fotele II-go rzędu, jest ona za fotelem kierowcy. Chce tam doprowadzić prąd z gniazda kampingu. Dam sobie radę we wnętrzu auta, ale nie wiem, którędy wprowadzić przewód do środka, tak, bym o nim mógł zapomnieć( dobrze zabezpieczony), zaś przeróbka nie wymagała większej ingerencji w plastiki czy blachę. Z góry dziękuję za pomoc.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Do wnętrza auta możesz wprowadzić kabel przez niewykorzystany fabryczny otwór pod tylną lewą lampą. Użyj takiej samej przelotki przez jaka wchodzą oryginalne wiązki.
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Jak tylko wydobrzeję ( przewierciłem sobie lewy palec wskazujący na wylot, - ignorancja BHP :-) ) wezmę się za montaż przewodu.
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pozdrawiam. I znowu będę Was zanudzał... Pytanie brzmi - od czego zacząć demontaż tapicerki w T4-multivan - chciałem poprowadzić ten przedłużacz i ukryć go, a nie bardzo wiem jak się do tego zabrać ( tapicerka) i co za tym idzie - czy warto to robić(?). Myślałem o wpuszczeniu kabla tak jak mi radzicie, poprowadzeniu go gdzieś za tapicerką do okolic fotela kierowcy ( z wszczepionym po drodze bezpiecznikiem), do szafki, która stoi za fotelem kierowcy. Chętnie słucham rad i stosuję je - to ułatwia życie ( szkoda, że tak późno do tego doszedłem :-) ), więc może macie podobne rozwiązania i chcecie się nimi podzielić? Jeżeli mój watek jest w złym miejscu - to przepraszam. pozdrawiam
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@vwyogi: Czy uzmiemienie okablowania DEFY jest jakoś mocowane do masy samochodu?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście. Przewód od zderzaka do grzałki czy do trójnika ma masę do budy.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
vwyogi czy po dłuższym użytkowaniu, jak mniemam całego zestawu, ocenisz jego przydatność na nasze warunki pogodowe oraz przydatność na kempingach? Zastanawiam się właśnie nad doprowadzeniem do środka prądu z gniazda na kempingu bo potrafi być zimno w nocy więc Termini chodzi mi po głowie, a w zimie podgrzewanie przed porannym rozruchem też zapewne odciążyłoby trochę silnik... Tylko czy warto inwestować w pełen nowy zestaw, czy może szukać używki? Czy po prostu gniazdko w zaślepkę przeciwmgielnego + rozdzielnik do środka i do tego jakaś tania farelka. Posiadam webasto ale ma ono przynajmniej dwie wady jak dla mnie: jest głośne jak odrzutowiec i dla mnie wewnątrz i dla wszystkich w koło oraz kwestia bezpieczeństwa coby się nie zatruć spalinami. Więc takie ogrzewanie elektryczne pewnie mogłoby się sprawdzić. Myślę też o zastosowaniu takiej sprytnej "farelki" od Defy w przyczepce wpinając ją do już istniejącej instalacji.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Jak masz możliwość kupienia używanych kabli defy to kup. Jakośc wykonania jest bardzo solidna więc nic się z tym nie dzieje. Ja mam kable defy z gniazdem w przedniej atrapie i polski podgrzewacz na wężu z pompką. Nie wyobrażam sobie już nie mieć tego. Auto zawsze zimą odpalam ciepłe. W środku mam farelkę anslut z Juli i jak jest mega zimno to też ją załączam w garażu. Do spania to polecam farelkę 500/1000W max i to cichą. 500W wystarcza u mnie do temperatur otoczenia ok 10 stopni. Raz spaliśmy i było ok zera więc pracowała na 1000W.Wyślę Ci potem link jaką ja mam. Do tego mam w aucie termostat cyfrowy i on ta farelką steruje co do stopnia. Czasem tą farelkę z tym termostatem zabieram do przedsionka i też mi trzyma w srodku temper. zadaną.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
mam DEFA w T4 i jeszcze w LT. W T4 pełen zestaw bo ja gadżeciarz jestem. Z grzania silnika nie korzystam bo zima nie jeżdżę a jesień/wiosna grzać silnika benzynowego nie trzeba,ale jak kiedyś grzałem to na gaz przełączał się od razu. Samo podpięcie kabla na capingu rewelacja, prosto i bez rzeźbienia. U mnie gniazdo w atrapie i z daleka nie widać i do tego na capingu ładowanie aku głównego ( pod aku zabudowy podpięty jest panel 100W ). Minimalna opcja to przyłącze zewnętrzne DEFA i w srodku gniazdko , ale farelka do spania tez jest głośna i spać przy włączonej ciężko. Do tego farelka DEFA jest nieproporcjonalnie droga. Poszedłbym w opcje jakiegoś malutkiego grzejnika olejowego. Mi farelka najbardziej sie przydawała na campingach jak lało i wszyscy buty przemoczyli więc grzało srodek i przy okazji buty suszyliśmy.SO...T4 pisze:vwyogi czy po dłuższym użytkowaniu, jak mniemam całego zestawu, ocenisz jego przydatność na nasze warunki pogodowe oraz przydatność na kempingach? Zastanawiam się właśnie nad doprowadzeniem do środka prądu z gniazda na kempingu bo potrafi być zimno w nocy więc Termini chodzi mi po głowie, a w zimie podgrzewanie przed porannym rozruchem też zapewne odciążyłoby trochę silnik... Tylko czy warto inwestować w pełen nowy zestaw, czy może szukać używki? Czy po prostu gniazdko w zaślepkę przeciwmgielnego + rozdzielnik do środka i do tego jakaś tania farelka. Posiadam webasto ale ma ono przynajmniej dwie wady jak dla mnie: jest głośne jak odrzutowiec i dla mnie wewnątrz i dla wszystkich w koło oraz kwestia bezpieczeństwa coby się nie zatruć spalinami. Więc takie ogrzewanie elektryczne pewnie mogłoby się sprawdzić. Myślę też o zastosowaniu takiej sprytnej "farelki" od Defy w przyczepce wpinając ją do już istniejącej instalacji.
Co do hałasu ogrzewania postojowego to fakt ciche nie jest, ale jak ustawisz na minimum to po "złapaniu" temp obniżają sie obroty wiatraka i jest spoko. Sprawdź czy masz tłumik na spalinach i na zasysaniu powietrza do komory spalania. Ten drugi mocno obniża hałas. Z tymi spalinami to bym nie demonizował.
A w LT mam DEFa z grzałka silnika i z ładowarka + gniazdko w środku i w związku z tym, ze LT-kirm jeżdżę 5 razy w roku to podpinam go pod 230V pod firma i aku się ładuje. Grzałki silnika czasami używam zimą ( tez silnik 2.5TDI ) przed odpaleniem i pali od strzała.
Jak coś to do DEFA mam używane kable , ładowarki, farelki, programatory. Grzałki nie mam, ale grzałka w intercarsie w 2011roku kosztowała mnie 228pln, poza sezonem w intercarsie ceny spadają o jakieś 20%. Do LT i pewnie do T4 jest taka sama grzałka modela: DEFA411393 o mocy 550W więc zabezpieczenia na campingu nie wywali
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Dzięki za info. Dla mnie wynika z tego, że może warto spróbować. W zimie na noc mogę podpinać coby ruszać ciepłym. Pod pracą nie mam możliwości. No i na kemping nie kombinuję z dodatkowym gniazdkiem... Muszę rzeczywiście sprawdzić czy te tłumiki do webasto są lub czy są całe.
Podeślij mi proszę na PW info o ewentualnych kosztach całego zestawu z odzysku. Chyba, że można oficjalnie na forum wrzucić? Porównam sobie z nowym zestawem z FVAT i z kombinacją z gniazdkiem z tyłu w zaślepce :)
Podeślij mi proszę na PW info o ewentualnych kosztach całego zestawu z odzysku. Chyba, że można oficjalnie na forum wrzucić? Porównam sobie z nowym zestawem z FVAT i z kombinacją z gniazdkiem z tyłu w zaślepce :)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
SO...T4 pisze:Dzięki za info. Dla mnie wynika z tego, że może warto spróbować. W zimie na noc mogę podpinać coby ruszać ciepłym. Pod pracą nie mam możliwości. No i na kemping nie kombinuję z dodatkowym gniazdkiem... Muszę rzeczywiście sprawdzić czy te tłumiki do webasto są lub czy są całe.
sprawdzę co mam, zrobie forumowa promocję i wyśle na PW. FV nie wystawię bo nie jestem VAT-owcem, ale rachunek to oczywiście
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ostatnio zamontowałem zestaw ogrzewania elektrycznego Defa do t4.Na razie bez grzałki silnika,bo jej nie mam-ale jest ładowanie aku,gniazdo 230V. w samochodzie,farelka i sterownik wskazujący ładowanie,temp.na zewnątrz,godzinę i programowanie kiedy ma grzać.W zimie do gniazda jest podpięta nagrzewnica elektryczna,a latem będzie służyło to podczas kempingowania.Gniazdo zasilające umieściłem w miejscu przewidzianym przez Wiki,a centralkę ładującą aku-tak jak pozwoliła mi długość kabli-obok aku.Do środka kable wprowadziłem przez otwory w ścianie grodziowej.Na razie nie mam grzałki silnika dedykowanej do t4,ale jak będę w PL na święta,to planuję takową zakupić i zamontować.Wg.wiki w moim ACV jest przewidziane miejsce na takową w bloku silnika obok filtra oleju po lewej stronie.Trzeba wyjąć brok,wcisnąć grzałkę i zabezpieczyć dedykowaną blaszką przykręconą do bloku silnika.Można by było co prawda pokombinować z jakąś grzałką montowaną na wężu wodnym,ale w t4,będzie to mniej efektywne na pewno niż w bloku silnika.Kabel zasilający z zewnątrz,oraz do czujnika temperatury zewnętrznej poprowadziłem do komory silnika obok filtra paliwa,gdzie znalazłem gotowy otwór.Poniżej kilka poglądowych fotek z efektów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
a nie lepiej zamontować farelkę zamiast tej niebieskiej kuwety? Będzie grzało bardziej do góry. Kurde mam DEFA, ale nie mam gniazdka pod domem, żeby to podłączyć, a zresztą trzeba zacząć, od tego, że zimą nie jeżdżę :mrgreen:
P.S.
Czoper wczoraj w Olsztynie stała taka zielona T4 na norweskich tablicach i już myślałem, że to Ty, ale miała 2 halogeny
P.S.
Czoper wczoraj w Olsztynie stała taka zielona T4 na norweskich tablicach i już myślałem, że to Ty, ale miała 2 halogeny
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Hehe kuweta mi się przydaje na różne drobiazgi,a farelka grzeje głównie rano przed wyjazdem,gdy nikogo nie ma w aucie.W Olsztynie nie bywam-ja z opolskiego.vwyogi pisze:a nie lepiej zamontować farelkę zamiast tej niebieskiej kuwety? Będzie grzało bardziej do góry. Kurde mam DEFA, ale nie mam gniazdka pod domem, żeby to podłączyć, a zresztą trzeba zacząć, od tego, że zimą nie jeżdżę :mrgreen:
P.S.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@czoper: czy gniazdo w zderzaku nie blokuje możliwości zdjęcia tego ostatniego? Pytam w kontekście zderzaka przedliftowego do którego zdjęcia wystarczy odkręcenie dwóch śrub M8