.
Chciałbym, aby ten temat był instrukcją do wyjęcia samej skrzyni biegów bez konieczności wyjmowania pięciocylindrowego silnika.
W taki sposób jeszcze nie wyjmowałem skrzyni połączonej z silnikiem pięciocylindrowym, ale doświadczone osoby na forum piszą, że jest to możliwe, tylko trzeba wiedzieć jak. (Naprawiałem silnik 5 cyl. w moim T4, ale wyjąłem go w komplecie razem ze skrzynią).
Proszę więc osoby, które wiedzą jak wyjąć samą skrzynię o wpisywanie kolejnych etapów czynności, aby wyszedł nam z tego prosty, czytelny, przyzwoity manual.
Założenie jest takie, że każdy kto chce skorzystać z podpowiedzi wpisanych do tego tematu robi to świadomie na własną odpowiedzialność i własne ryzyko. Dlaczego o tym przypominam? Dlatego, że naprawa w garażu, a nie na specjalistycznej stacji serwisowej może w pewnych momentach wymagać mniej profesjonalnych, ale koniecznych, działań, jak np. podłożenie kilku desek. Musimy sobie jasno powiedzieć, że pewne patenty, zastosowane w małym garażu bywają nieco ryzykowne, pod względem naszego bezpieczeństwa. Garaż to nie serwis ASO, nie ma tu specjalistycznych przyrządów i dlatego opieramy się na naszych własnych patentach. Proszę o wpisywanie sprawdzonych sposobów, a każdy kto będzie chciał zrobić tak samo robi to z zachowaniem zdrowego rozsądku i wyłącznie na własne ryzyko.
Zależy mi na tym, aby szczegóły procedury nie były pomijane w opisie, jako może, dla kogoś obeznanego z tematem, zbyt proste i oczywiste i dlatego nie warte publikowania na forum. Dlatego, proszę, aby w opisie nie pomijać szczegółów. Dla osoby, która robi taki zabieg pierwszy raz w życiu, może to być informacja bezcenna.
Proszę, aby wpisy były przemyślane i nie powielały poprzednich wpisów w tym temacie.
Jeżeli ktoś dysponuje fotkami to bardzo proszę zadać sobie trud wstawienia ich na forum.
A więc co robić?
Co odkręcić?
Gdzie ustawić podpory?
W którym miejscu podnieść?
I co dalej robić, aby położyć skrzynię na stole, a silnik zostawić w aucie?
Mam nadzieję, że wspólnymi siłami stworzymy czytelną i funkcjonalną procedurę.
Z A C Z Y N A M Y
Do dyspozycji mamy kanał w garażu i narzędzia.
Niekiedy mamy też mocniejsze podnośniki i ew. sprężarkę.
Ja mogę pożyczyć od kolegi taką podstawkę pod skrzynię biegów. Ma ona hydrauliczny siłownik, którym reguluje się jej wysokość. Napiszcie czy to może się przydać do tej roboty to przywiozę.
Wprowadzam T4 na kołach do garażu na kanał i co dalej … ?
WYJMOWANIE SKRZYNI 2,5 TDI BEZ WYJMOWANIA SILNIKA
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 780 razy
- Kontakt:
Re: WYJMOWANIE SKRZYNI 2,5 TDI BEZ WYJMOWANIA SILNIKA
Trzeba odkręcić dolną łapę do sanek, wyjąć środkową półoś ze skrzyni, wcześniej spuścić olej ze skrzyni. Silnik za pomocą ori lewarka odpychasz na mak…login to view the rest of this post
This topic has 56 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się