Od dłuższego już czasu zastanawiałem się nad montażem nad fotelem kierowcy i pasażera podwójnej lampki zamiast pojedynczej. Ot takie "widzimisię", aby pasażer mógł sobie coś poczytać np. jak się ściemnia, a żeby nie przeszkadzać kierowcy.
Wcześniej było tak:
Lampkę podwójną o numerze 357 947 111C zakupiłem na alledrogo od Golfa za 10 zł (te oznaczone do T4 potrafią kosztować po 50 zł) Na zdjęciu jest bez szybek, bo wymieniłem przed montażem żarówki na ledy.
Myślałem, że wymiana odbędzie na zasadzie PLUG & PLAY, po wcześniejszych konsultacjach z kolegami na forum - tak tak <30> <38> , jednak okazało się, że w mojej starej pojedynczej lampce jest wtyczka 3-pinowa z jednym bocznym zatrzaskiem, a w nowej podwójnej - wtyczka 4-pinowa z 2 zatrzaskami (po obu stronach). Musiałem więc zakupić taką wtyczkę i tu z pomocą przyszedł kolega PATRICK - dzięki (koszt takiej wtyczki z kabelkami w serwisie to około 17-19 zł, ale czas oczekiwania do 2 tygodni, a mi zależało na czasie).
Ponieważ po sprawdzeniu kabelków okazało się, że te 3, które są w aucie wystarczą do zasilenia nowej lampki (4-ty - prawdopodobnie jest do ściemniacza, ale jeśli się mylę, to przepraszam i proszę o sprostowanie), więc postanowiłem, że zamienię tylko wtyczki, bez cięcia przewodów i tym podobnego druciarstwa.
I tak:
- brązowy kabelek to "-", czyli masa
- czerwony kabelek w mojej instalacji to stały "+" plus, w nowej 4-pinowej kostce był czerwono-czarny
- brązowo-biały kabelek to sterujący napięciem (od 0 z groszami do 12 V też z groszami)
Niestety wyjęcie samych pinów z nowej kostki i tej którą miałem w aucie okazało się Mission Impossible 5, pomimo tego, że wcześniej inne kostki rozbrajałem za pomocą cieniutkich śrubokręcików. Po 3 godzinnej walce w domu z 4-pinową kostką, poszedłem po rozum do głowy i stwierdziłem, że zakupię sobie zestaw "wyjmaków" do pinów / konektorów z kostek. Jak pomyślałem, tak też zrobiłem i dzisiaj zagościł u mnie taki oto komplecik:
Byłem sceptycznie nastawiony, ale... rozczarowałem się... zamiana pinów w obu kostkach zajęła mi... niecałe 10 sekund !!!
Taaa daaaaam <yahoo> i tak oto wygląda podwójna lampka z kostką i przełożonymi do niej kabelkami.
I oto długo oczekiwany efekt końcowy:
Na mojej twarzy zagościł uśmiech. Na dodatek okazało się, że lampka posiada opóźnienie wygaszenia.
I tak akcja wymiany, która miała zająć 5 minut trwała prawie 2 dni, ale opłaciło się.
Polecam.
[MANUAL] Wymiana przedniej pojedynczej lampki na podwójną.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tommly
- Specjalista T4
- 14
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
[MANUAL] Wymiana przedniej pojedynczej lampki na podwójną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013, 16:45 przez tommly, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 780 razy
- Kontakt:
Re: [MANUAL] Wymiana przedniej pojedynczej lampki na podwójn
Super, że się udało :-)
BTW wiem gdzie się teraz udać jak będę potrzebował wyjmaków do pinów <01>
BTW wiem gdzie się teraz udać jak będę potrzebował wyjmaków do pinów <01>
This topic has 23 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się