[MANUAL] Wymiana przedniej pojedynczej lampki na podwójną.

Najczęstsze pytania i odpowiedzi – zanim zadasz, sprawdź tutaj.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
tommly
Specjalista T4

14
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

[MANUAL] Wymiana przedniej pojedynczej lampki na podwójną.

Post autor: tommly »

Od dłuższego już czasu zastanawiałem się nad montażem nad fotelem kierowcy i pasażera podwójnej lampki zamiast pojedynczej. Ot takie "widzimisię", aby pasażer mógł sobie coś poczytać np. jak się ściemnia, a żeby nie przeszkadzać kierowcy.

Wcześniej było tak:
0_zmiana rozmiaru.jpg
Lampkę podwójną o numerze 357 947 111C zakupiłem na alledrogo od Golfa za 10 zł (te oznaczone do T4 potrafią kosztować po 50 zł) Na zdjęciu jest bez szybek, bo wymieniłem przed montażem żarówki na ledy.
2_zmiana rozmiaru.jpg
Myślałem, że wymiana odbędzie na zasadzie PLUG & PLAY, po wcześniejszych konsultacjach z kolegami na forum - tak tak <30> <38> , jednak okazało się, że w mojej starej pojedynczej lampce jest wtyczka 3-pinowa z jednym bocznym zatrzaskiem, a w nowej podwójnej - wtyczka 4-pinowa z 2 zatrzaskami (po obu stronach). Musiałem więc zakupić taką wtyczkę i tu z pomocą przyszedł kolega PATRICK - dzięki (koszt takiej wtyczki z kabelkami w serwisie to około 17-19 zł, ale czas oczekiwania do 2 tygodni, a mi zależało na czasie).
6_zmiana rozmiaru.jpg
3_zmiana rozmiaru.jpg
5_zmiana rozmiaru.jpg
1_zmiana rozmiaru.jpg
Ponieważ po sprawdzeniu kabelków okazało się, że te 3, które są w aucie wystarczą do zasilenia nowej lampki (4-ty - prawdopodobnie jest do ściemniacza, ale jeśli się mylę, to przepraszam i proszę o sprostowanie), więc postanowiłem, że zamienię tylko wtyczki, bez cięcia przewodów i tym podobnego druciarstwa.
I tak:
- brązowy kabelek to "-", czyli masa
- czerwony kabelek w mojej instalacji to stały "+" plus, w nowej 4-pinowej kostce był czerwono-czarny
- brązowo-biały kabelek to sterujący napięciem (od 0 z groszami do 12 V też z groszami)

Niestety wyjęcie samych pinów z nowej kostki i tej którą miałem w aucie okazało się Mission Impossible 5, pomimo tego, że wcześniej inne kostki rozbrajałem za pomocą cieniutkich śrubokręcików. Po 3 godzinnej walce w domu z 4-pinową kostką, poszedłem po rozum do głowy i stwierdziłem, że zakupię sobie zestaw "wyjmaków" do pinów / konektorów z kostek. Jak pomyślałem, tak też zrobiłem i dzisiaj zagościł u mnie taki oto komplecik:
00_zmiana rozmiaru.jpg
Byłem sceptycznie nastawiony, ale... rozczarowałem się... zamiana pinów w obu kostkach zajęła mi... niecałe 10 sekund !!!
Taaa daaaaam <yahoo> i tak oto wygląda podwójna lampka z kostką i przełożonymi do niej kabelkami.
8_zmiana rozmiaru.jpg
I oto długo oczekiwany efekt końcowy:
9_zmiana rozmiaru.jpg
Na mojej twarzy zagościł uśmiech. Na dodatek okazało się, że lampka posiada opóźnienie wygaszenia.

I tak akcja wymiany, która miała zająć 5 minut trwała prawie 2 dni, ale opłaciło się.

Polecam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013, 16:45 przez tommly, łącznie zmieniany 3 razy.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Re: [MANUAL] Wymiana przedniej pojedynczej lampki na podwójn

Post autor: Probe041 »

Super, że się udało :-)

BTW wiem gdzie się teraz udać jak będę potrzebował wyjmaków do pinów <01>

This topic has 23 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Faq”