Osłona gumowa zabieraka
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: Osłona gumowa zabieraka
To będę musiał chyba poprawić jak należy. Zrobiłem na tym 900 km. Jednak ja wolę mieć pewność, że wszystko zrobiłem jak należy. Dzx.
-
Paramonov
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam dołączam sie do tematu.
Chce wymienić osłonę prawego przegubu wewnętrznego. Odkręciłem dolny sworzeń wyciągnąłem oś z tarczy odkręciłem 6 śrub z flanszy. Ale wewnętrznego przegubu nie moge wyciągnąć wyłazi flansza ze skrzyni. Może jest zasilosowany po niedawnej wymianie sprzęgła. Jak go wyjąć za co złapać? Czy można wbić flansze z powrotem?
Mam jeszcze inny problem z tym przegubem z pod osłony przegubu leciał olej. Ponoć w tej flanszy jest jakiś zakorkowany otwór i niby przez ten korek może lecieć olej do przegubu. Przed demontażem zlałem olej ze skrzyni jest brązowy i brakuje 0,7L. Może przedwcześnie zdjąłem objemkę z osłony. Smar sie po prostu wylał i pachnie jak olej ze skrzyni.
Następny dzień
Wbiłem tą flansze w skrzynie wygląda jak by został jeszcze jeden mm do wbicia ale już siedzi rusza sie tylko lekko w jedna i w drugą stronę więc chyba zaskoczyło.
Wkręciłem pręt gwintowany w jeden z sześciu otworów we flanszy i przykręciłem drugi koniec gdzieś do ramy aż za skrzynią. Więc flansza już drugi raz nie mogła już sie wysunąć. Wyszarpnąłem oś udało sie.
No i tera ten nieszczęsny korek w tej flanszy rzeczywiście jest dziurawy. Wygląda jak by wbijał ktoś flansze w skrzynie tylko nie ogarnął ze tam jest plastikowa cienka zaślepka pewnie przy ostatniej wymianie sprzęgła. Nie mieli tego korka w sklepie więc wysmarowałem to czerwonym silikonem i wkleiłem kawałek plastiku. Niby hardcor ale skąd ten korek wzięć?
Chce wymienić osłonę prawego przegubu wewnętrznego. Odkręciłem dolny sworzeń wyciągnąłem oś z tarczy odkręciłem 6 śrub z flanszy. Ale wewnętrznego przegubu nie moge wyciągnąć wyłazi flansza ze skrzyni. Może jest zasilosowany po niedawnej wymianie sprzęgła. Jak go wyjąć za co złapać? Czy można wbić flansze z powrotem?
Mam jeszcze inny problem z tym przegubem z pod osłony przegubu leciał olej. Ponoć w tej flanszy jest jakiś zakorkowany otwór i niby przez ten korek może lecieć olej do przegubu. Przed demontażem zlałem olej ze skrzyni jest brązowy i brakuje 0,7L. Może przedwcześnie zdjąłem objemkę z osłony. Smar sie po prostu wylał i pachnie jak olej ze skrzyni.
Następny dzień
Wbiłem tą flansze w skrzynie wygląda jak by został jeszcze jeden mm do wbicia ale już siedzi rusza sie tylko lekko w jedna i w drugą stronę więc chyba zaskoczyło.
Wkręciłem pręt gwintowany w jeden z sześciu otworów we flanszy i przykręciłem drugi koniec gdzieś do ramy aż za skrzynią. Więc flansza już drugi raz nie mogła już sie wysunąć. Wyszarpnąłem oś udało sie.
No i tera ten nieszczęsny korek w tej flanszy rzeczywiście jest dziurawy. Wygląda jak by wbijał ktoś flansze w skrzynie tylko nie ogarnął ze tam jest plastikowa cienka zaślepka pewnie przy ostatniej wymianie sprzęgła. Nie mieli tego korka w sklepie więc wysmarowałem to czerwonym silikonem i wkleiłem kawałek plastiku. Niby hardcor ale skąd ten korek wzięć?
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Jak olej dostał się do przegubu to poszła Ci ześlepka we flanszy, miałem u siebie to samo, koszt 9zł i zazwyczaj mają to po sklepach motoryzacyjnych ;)
-
Paramonov
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Spoko tylko w mojej hurtowni tego nie mieli.
Dzień trzeci
Wywaliłem ten czerwony silikon. Na ten stary korek nakleiłem plastikowy krążek na poxipol. Tak mi doradzono. W między czasie likwiduje wycieki płynu chłodniczego. A jutro po utwardzeniu pokxipolu we flanszy wleje olej do skrzyni i jak będzie wszystko ok. Założę pół oś z nową gumą na przegubie wewnętrznym. Może uda mi sie kiedyś kupić tą zaślepkę. puki co pojadę na tym kleju. Jak puści to będe już umiał to wszystko rozebrać i zajmie mi to jeden a nie pięć dni. To moja pierwsza tak duża akcja.
Dzień trzeci
Wywaliłem ten czerwony silikon. Na ten stary korek nakleiłem plastikowy krążek na poxipol. Tak mi doradzono. W między czasie likwiduje wycieki płynu chłodniczego. A jutro po utwardzeniu pokxipolu we flanszy wleje olej do skrzyni i jak będzie wszystko ok. Założę pół oś z nową gumą na przegubie wewnętrznym. Może uda mi sie kiedyś kupić tą zaślepkę. puki co pojadę na tym kleju. Jak puści to będe już umiał to wszystko rozebrać i zajmie mi to jeden a nie pięć dni. To moja pierwsza tak duża akcja.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Do wymiany zaślepki nie musisz wyciągać całej półoski <33> Wystarczy że odkręcisz półoś od strony skrzyni i spokojnie podniesiesz ją do góry tak że będziesz miał idealne dojście do tej zaślepki - robota max 30 minut <38>
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Hotel California '02
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Stary wątek, ale ponieważ cały czas się znajduje w wyszukiwarce to mały update, komuś się pewnie kiedyś przyda.
Wszystko co tu napisano to prawda... dopóki nie mamy silnika AHY/AXG (ze skrzynią DQR).
W tych silnikach są grubsze półosie więc i osłony są inne.
GKN robi je np. pod marką Lobro 304000 i wcale nie kosztują 30zł tylko raczej 80-90zł. I składają się nie tylko z samej gumy, ale również z blaszanych osłon.
Do tego są lekkie problemy z dostępnością - to znaczy we wszystkich sklepach internetowych są teoretycznie dostępne, ale jak się próbuje kupić to dopiero sprzedawcy zaczynają się zastanawiać skąd je zamówić. Więc warto zarezerwować sobie trochę czasu i nie czekać na ostatnią chwilę.
Oryginał ma numer 7D0 498 201 i nie ma go w PL - sprowadzają z magazynu z Niemiec.
Łatwo dostępne np. w Intercars są tylko najtańsze zamienniki.
Śruby półosi to klucz Spline M14 (a nie M12), tak samo jak 2 dolne śruby sworznia wahacza.
I jeszcze jedna ważna informacja: śruby półosi (6szt), śruby sworznia wahacza (2szt) oraz centralną śrubę półosi instrukcja serwisowa nakazuje każdorazowo wymienić na nowe!!!
Wszystko co tu napisano to prawda... dopóki nie mamy silnika AHY/AXG (ze skrzynią DQR).
W tych silnikach są grubsze półosie więc i osłony są inne.
GKN robi je np. pod marką Lobro 304000 i wcale nie kosztują 30zł tylko raczej 80-90zł. I składają się nie tylko z samej gumy, ale również z blaszanych osłon.
Do tego są lekkie problemy z dostępnością - to znaczy we wszystkich sklepach internetowych są teoretycznie dostępne, ale jak się próbuje kupić to dopiero sprzedawcy zaczynają się zastanawiać skąd je zamówić. Więc warto zarezerwować sobie trochę czasu i nie czekać na ostatnią chwilę.
Oryginał ma numer 7D0 498 201 i nie ma go w PL - sprowadzają z magazynu z Niemiec.
Łatwo dostępne np. w Intercars są tylko najtańsze zamienniki.
Śruby półosi to klucz Spline M14 (a nie M12), tak samo jak 2 dolne śruby sworznia wahacza.
I jeszcze jedna ważna informacja: śruby półosi (6szt), śruby sworznia wahacza (2szt) oraz centralną śrubę półosi instrukcja serwisowa nakazuje każdorazowo wymienić na nowe!!!
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Opis: http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=16061
- Kontakt:
Kolego dzisiaj wymieniałem osłonę w 99r ABL nie wiem jaka mam skrzynie ale osłona półosi miała o 1cm mniejsza średnice od tej co zdemontowalem. Naciągnąłem na sile i opaskę dałem tylko na większa średnice, na dol nie trzeba taka naciągnięta. Polos mam na splin M12 a sworzeń na splin M14. Na szczęście miałem bo kiedyś kupiłem jak wymieniałem półos w T5. Tam tez jest sworzeń na M14.
-
stormy
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Hotel California '02
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja pisałem o silnikach AHY/AXG czyli tych 2.5 TDI 111kW (151km) więc mój post Cię nie dotyczy.
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Opis: http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=16061
- Kontakt:
Naturalnie temat jest ogólny i mój post dotyczy silnika ABL po 99r. Zwróciłem się do Ciebie ponieważ tez mam inne sruby niż opisywane w temacie. Pozdrawiam.stormy pisze:Ja pisałem o silnikach AHY/AXG czyli tych 2.5 TDI 111kW (151km) więc mój post Cię nie dotyczy.
-
trojan333
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam. Pozwoliłem sobie odświeżyć temat, bo mam ten sam problem co kolega Paramonov, tyle że u mnie przy próbie zbicia przegubu zewnętrznego, tego przy zwrotnicy wyszła właśnie flansza ze skrzyni.. Teraz pytanie co zrobić, wbijać młotem na siłę z powrotem? Tam jest jakieś zabezpieczenie?Paramonov pisze:[...] wewnętrznego przegubu nie moge wyciągnąć wyłazi flansza ze skrzyni. Może jest zasilosowany po niedawnej wymianie sprzęgła. Jak go wyjąć za co złapać? Czy można wbić flansze z powrotem?
[...]
https://images91.fotosik.pl/225/08c9a5c43c5da6cdgen.jpg
-
ROMEK3
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Wciska się na siłę, jest pierścień zatrzaskowy trzymający w odpowiedniej pozycji. Sprawdź poziom oleju w skrzyni !
-
trojan333
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
ROMEK3 dzięki, to będę próbował wbijać. A co do oleju to wiem że muszę sprawdzić bo nawet na zdjęciu widać że coś wyciekło na pewno <01> A czy jest jakaś miarka oleju albo korek do sprawdzania stanu czy muszę spuścić i zmierzyć ile wyleciało i ile brakuje tym samym?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Imbus 17mm, górny korek od strony chłodnic odkręcasz i lejesz aż się przeleje
-
trojan333
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj wbijałem to młotem i niestety dupa bo nie doszło całkiem do końca i nawet teraz półoś się nie obraca tylko stoi jak przyspawana. W dodatku tylko frez sobie jeszcze delikatnie sklepałem z jednej strony jak mi się młot obsunął, bo musiałem wbijać razem z przegubem wewnętrznym i półosią bo nie mam tego dziwnego klucza spline żeby odkręcić przegubROMEK3 pisze:Wciska się na siłę, jest pierścień zatrzaskowy trzymający w odpowiedniej pozycji. Sprawdź poziom oleju w skrzyni !
https://images89.fotosik.pl/227/58bd85315e8f0c0bgen.jpg
Tak jak widać na zdjęciu tyle mi się udało wbić i dalej już nie chce iść, a najgorsze że teraz nie da się nawet przekręcić półosią ani w jedną ani w drugą, wszystko stoi dęba
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
to Ci powinno pomóc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
trojan333
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
nr. 11 to jest simmering tak? I rozumiem że ta półoś o nr. 19 na końcu ma ten pierścień zatrzaskowy i o to chodzi że musi zaskoczyć, tylko w który element ma wejść ten zatrzask? Bo nie mogę się dopatrzyć
Czemu miało by się coś rozwalić? Pytałem się to mówiliście że na wcisk wchodzi, no to obracałem aż trafiło na frez, potem ile się dało to ręką wcisnąłem, no a dalej to już młotem bo inaczej się nie dało. To co teraz z tym robić? Bić dalej i próbować wbić te kilka milimetrów które zostały czy co?Probe041 pisze:Jak dyfer rozwaliłeś to będzie wesoło
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wskakuje w satelitę w dyferencjale. Resztę dobrze odczytałeś, jeśli nie możesz jej już wyszarpać to powinna siedzieć jak czułeś że wskoczyła
-
trojan333
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Był moment kiedy poczułem że wskoczyło i faktycznie położyłem się pod samochodem i weszło, ale nie do końca, więc biłem dalej coraz mocniej i bardzo powoli się wsuwało coraz dalej, ale teraz stanęło jakby w martwym punkcie że ani obrócić półosią, ani wbić dalej ani cofnąć jej z powrotem
Ostatnio zmieniony 03 sie 2019, 11:47 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: przestań cytować w całości posty znajdujące się bezpośrednio nad Twoim
-
trojan333
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tyle że jak się położyłem pod autem to ewidentnie było widać że wcześniej było o wiele dalej włożone, bo został czysty "wypolerowany" ślad na półosi więc musiała ta część być już za simmeringiem ewentualnie centralnie w nim, więc tym się sugerowałem. No nic spróbuję cofnąć to jakoś bo bić na chama nie ma już chyba co
Ostatnio zmieniony 03 sie 2019, 11:46 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Półoś ma luz i dlatego mogło być spolerowane ciut obok, bo chodzi trochę przód tył
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Kolego trojan333 - jeżeli odpowiadasz na ostatni post, to nie ma potrzeby cytować go w całości.
To tak jak byś z kimś gadał i powtarzał w całości wypowiedź rozmówcy przed udzieleniem swojej odpowiedzi.
Tutaj z tym walczymy, bo jak kolejny się włączy i tak zrobi, a następnie kolejny - to mało przyjemnie się to czyta.
To tak jak byś z kimś gadał i powtarzał w całości wypowiedź rozmówcy przed udzieleniem swojej odpowiedzi.
Tutaj z tym walczymy, bo jak kolejny się włączy i tak zrobi, a następnie kolejny - to mało przyjemnie się to czyta.