Rozrusznik odmawia posłuszeństwa.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Czarna Rozpacz
- Opis: 28 do setki... :o)
- Kontakt:
Rozrusznik odmawia posłuszeństwa.
Dzisiaj zaobserwowałem ciekawą, na swój sposób, sytuację. Otóż pojechałem na spotkanie. Zaparkowałem, zgasiłem silnik. Okazało sie jednak, ze to nie ten numer ulicy i postanowiłem się przeparkować. Idę do busa, przekręcam kluczyk, przekaźnik cyka a rozrusznik nic. No ładnie - pomyślałem. Ale ponieważ musiałem biec na spotkanie, zostawiłem busa na kwadrans. Po powrocie rzuciłem kilka mocniejszych w stronę busa, wsiadłem, przekręciłem kluczyk i najpierw zrobił tak 1/10 obrotu a przy drugim przekręceniu kluczyka zagdakał. Nie zastanawiając się długo, wróciłem do domu. Zgasiłem busa. Z ciekawości przekręciłem kluczyk raz - odpalił. Drugi raz - odpalił. Trzeci raz - nie odpalił. Nawet nie drgnął. Wróciłem wpieniony do domu. Po godzinie poszedłem do busa - odpalił za pierwszym razem.
I tu moje pytanie: czy to mozliwe, aby w wyniku upałów rozrusznik działał w tak zróżnicowany sposób? A moze to jakieś zabezpieczenia termiczne zapobiegające odpaleniu tak rozgrzanego silnika (temperatura cieczy przekroczyła magiczne 90 stopni w jeździe po mieście)? Tak to teoretycznie wygląda.
Dodam, iż rozrusznik był w zeszłym roku wymieniany.
I tu moje pytanie: czy to mozliwe, aby w wyniku upałów rozrusznik działał w tak zróżnicowany sposób? A moze to jakieś zabezpieczenia termiczne zapobiegające odpaleniu tak rozgrzanego silnika (temperatura cieczy przekroczyła magiczne 90 stopni w jeździe po mieście)? Tak to teoretycznie wygląda.
Dodam, iż rozrusznik był w zeszłym roku wymieniany.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Rozrusznik odmawia posłuszeństwa.
Kostka przy stacyjce :D
Pozdr
Na chiński z allegro?? 8-)Dodam, iż rozrusznik był w zeszłym roku wymieniany.
Pozdr
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Japoński z termostatem :mrgreen:
A co do kostki, to przekaźnik cyka, więc chyba tutaj bangla...
A co do kostki, to przekaźnik cyka, więc chyba tutaj bangla...
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Kostka stacyjki, nie sugeruj się cykaniem przekaźnika. Zamiennik kosztuje od 20 do 40 złotych a wymiana zajmuje 20 minut wliczając relaks po odkręcaniu nieszczęsnej śrubki mocującej kostkę.
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No dobra, zobaczyłem w necie jak to wygląda, teraz tylko pozostaje zlokalizować to przy stacyjce :mrgreen:
THX :)
A tak swoją drogą, to poza kostka stacyjki muszę wymienić wentylatory chłodnicy (w te upały boje się, że się całkowicie ztrą)- a wszystko do piątku :?
THX :)
A tak swoją drogą, to poza kostka stacyjki muszę wymienić wentylatory chłodnicy (w te upały boje się, że się całkowicie ztrą)- a wszystko do piątku :?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
to wtedy wez młotkiem stuknij w niego jak się zawieszają to po stuknięciu powinny odpuścicKrzySieK pisze:Albo się szczotki zawieszają.... miałem takie coś w żabie :)
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Do odkręcenia jej przyda się lusterko :lol:slimak pisze:Kostka stacyjki, nie sugeruj się cykaniem przekaźnika. Zamiennik kosztuje od 20 do 40 złotych a wymiana zajmuje 20 minut wliczając relaks po odkręcaniu nieszczęsnej śrubki mocującej kostkę.
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Skłaniam się bardziej chyba ku tym szczotkom :geek:
Na razie to się to nie powtórzyło i (odpukać!!!) uspokoiło się. Ale młotek faktycznie wyjmę z bagażnika i wrzucę do schowka na rękawiczki :mrgreen:
Na razie to się to nie powtórzyło i (odpukać!!!) uspokoiło się. Ale młotek faktycznie wyjmę z bagażnika i wrzucę do schowka na rękawiczki :mrgreen:
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Spokojnie dawałem radę bez ;)peter pisze:Do odkręcenia jej przyda się lusterko
-
Piotr
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan 95
- Kontakt:
Zdecydowanie szczotki, a nie kostka stacyjki.KrzySieK pisze:Albo się szczotki zawieszają.... miałem takie coś w żabie :)
Gdyby to była kostka, to elektomagnes by nie pykał (ewentualnie by "zgrzytał" w skutek iskrzenia styku).
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 8:44 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
jezeli okazaloby sie ze sie zawieszaja szczotki to czy sie nie koncza juz :?:
czy nie warto zobaczyc co sie tam dzieje zeby koncowki szczotek nie uszkodzily komutatora
czy nie warto zobaczyc co sie tam dzieje zeby koncowki szczotek nie uszkodzily komutatora
-
Piotr
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto: Multivan 95
- Kontakt:
:idea: Podobno nawet niewielka ilość oleju szybko załatwi szczotki nie tylko rozrusznika, ale i alternatora. To samo z tarczą sprzęgła.Caravan pisze:rozrusznik był w zeszłym roku wymieniany
-
Panzerwagen
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Witam wszystkich użytkowników
mam podobny problem, z tym że stukanie młotkiem nie pomogło. sprawdziłem podłączenie wszystkich kabli i wszystkie wyglądają na podłączone prawidłowo.
mam podobny problem, z tym że stukanie młotkiem nie pomogło. sprawdziłem podłączenie wszystkich kabli i wszystkie wyglądają na podłączone prawidłowo.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2010, 20:04 przez Panzerwagen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
czytam posty i stawiam na tulejki na 100% na zimno kreci na gorącym odmawia jak ostygnie znowu kreci
-
Panzerwagen
- Nowy T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeździłem cały dzień bez żadnych problemów na drugi dzień rano nie chciał zapalić. na początku myślałem, że znów ześliznęła się kostka z bendiksa (co zdaża się temu czołgowi raz na jakiś czas) ale to nie było to. znajomy kazał mi sprawdzić czy masy gdzieś nie gubi po drodze, pociągnąłęm kabel z akumulatora na silnik i dalej nic
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
więc pewnie już sam bendix padł, jeśli słychać tylko kliknięcie a podłączenia przewodów są o.k.
-
Panzerwagen
- Nowy T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zakładam, że cały rozrusznik do wymiany? pytam ponieważ komletnie nie znam się na mechanice i niechciałbym zostać wysterowany na kasę przez jakiegoś mechanika.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Znajdź jakiegoś speca w okolicy co przewija silniki elektryczne itp i oddaj sam rozrusznik do regeneracji
-
Panzerwagen
- Nowy T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Kupiłem rozrusznik ( najtańszy ) na allegro i jak na razie działa.
Proponuje poszukać przyczyny we wsuwce, która znajduje się na rozruszniku. Jeżeli nie była zmieniana to także może nie łączyć. Miałem takie sytuacje w swoich autach.
Proponuje poszukać przyczyny we wsuwce, która znajduje się na rozruszniku. Jeżeli nie była zmieniana to także może nie łączyć. Miałem takie sytuacje w swoich autach.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja też obstawiam bendix. Kilkakrotnie spotykałem się z takim objawem, że trzpień bendixa nie dochodził do końca co skutkowało nie zamykaniem styków podających napięcie na rozrusznik. Wtedy kilkakrotne cyknięcie często kończy się tym, że rozrusznik załapie. Stukanie nic nie pomoże. Mając taką awarię i nie mając czasu na wyminę wyprowadziłem sobie kabelki rozrusznika na przycisk i sobie cykałem ;) :D .
Zawsze za którymś razem załapał. W końcu wymieniłem bemdix i problem zniknął ale odpalanie na przycisk już zostało ;) :D
Zawsze za którymś razem załapał. W końcu wymieniłem bemdix i problem zniknął ale odpalanie na przycisk już zostało ;) :D
-
Panzerwagen
- Nowy T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zamówiłem rozrusznik na allegro taki chiński z ryżu i działa póki co bez zarzutu. w starym był ten problem (wymontowałem go i odpaliłem z kabla) ten "wałek", który się wysuwał z rozrusznika nie obracał się wogóle. poza tym znalazłem zestaw naprawczy do rozruszników za ok 90 pln i stwierdziłem, że lepiej będzie za 250 kupić nowy niż bawić się w naprawy
-
sq6eli
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
W moim T4 rozrusznik raz działał a 2 raz nie i okazało się, że w elektromagnesie upaliły się piny i trzeba było wymienić na regenerowany i teraz chodzi jak złoto
a firma w której regenerują rozruszniki i alternatory znajduje się w okolicach Kłodzka
pozdrawiam
W moim T4 rozrusznik raz działał a 2 raz nie i okazało się, że w elektromagnesie upaliły się piny i trzeba było wymienić na regenerowany i teraz chodzi jak złoto
a firma w której regenerują rozruszniki i alternatory znajduje się w okolicach Kłodzka
pozdrawiam
-
krzyniu
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Multivan 1995
- Kontakt:
Witam,
mam troche inny problem z rozrusznikiem, otoz do bendiksa nie dochodzi napiecie. W kabinie slychac, ze ktorys przekaznik klapie, wiec stacyjka jest raczej ok. Po zwarciu stykow srubolem rozrusznik kreci. Czy to moze byc wina ktoregos bezpiecznika? (Lista bezpiecznikow na forum niewiele mi podpowiedziala)
pozdrawiam,
Krzysztof
mam troche inny problem z rozrusznikiem, otoz do bendiksa nie dochodzi napiecie. W kabinie slychac, ze ktorys przekaznik klapie, wiec stacyjka jest raczej ok. Po zwarciu stykow srubolem rozrusznik kreci. Czy to moze byc wina ktoregos bezpiecznika? (Lista bezpiecznikow na forum niewiele mi podpowiedziala)
pozdrawiam,
Krzysztof
-
kozyk9
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam.
Mam problem z moim t4 2,5tdi acv. Z rana samochód słabo kręcił. Jak się rozgrzał było już lepiej, chociaż potrafił też na ciepłym zbyt wolno kręcić rozrusznikiem. Wczoraj kręcił już strasznie wolno, aż było tylko słychac tykanie przekaźników. Wyjąłem akumulator i naładowałem do końca . Wymieniłem elektromagnes , bo stary był podejrzany. Jednak problem cały czas istnieje. Po przekręceniu stacyjki słychać tykanie przekaźnika i koniec. 12,4 V jest na kablach idących do elektromagnesu. Po pukaniu w rozrusznik potrafi nawet na wyłączonym zapłonie się załączyć i kręcić jednak na niezazębionym bendiksie .Dopiero odłączenie akumulatora go uspokaja. Uszkodzony bendix? Szczotki rozrusznika? Z góry dziękuję za odpowiedz .
Mam problem z moim t4 2,5tdi acv. Z rana samochód słabo kręcił. Jak się rozgrzał było już lepiej, chociaż potrafił też na ciepłym zbyt wolno kręcić rozrusznikiem. Wczoraj kręcił już strasznie wolno, aż było tylko słychac tykanie przekaźników. Wyjąłem akumulator i naładowałem do końca . Wymieniłem elektromagnes , bo stary był podejrzany. Jednak problem cały czas istnieje. Po przekręceniu stacyjki słychać tykanie przekaźnika i koniec. 12,4 V jest na kablach idących do elektromagnesu. Po pukaniu w rozrusznik potrafi nawet na wyłączonym zapłonie się załączyć i kręcić jednak na niezazębionym bendiksie .Dopiero odłączenie akumulatora go uspokaja. Uszkodzony bendix? Szczotki rozrusznika? Z góry dziękuję za odpowiedz .
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Trochę niejasno opisujesz. Kreci podpięty na krótko (omijając elektromagnes )?
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
jak wyciągałeś elektromagnes nie zajrzałeś do szczotek?
objawy typowe dla zużytych tulejek i szczotek
objawy typowe dla zużytych tulejek i szczotek
-
kozyk9
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Podłączyłem na krótko czyli podpiąłem "+" do pina elektromagnesu. Wyciągnąłem rozrusznik dałem do regeneracji(szczorki i wirnik były zużyte ) i chodził idealnie. Do dziś :) Odkręciła mi się (5 raz) pompa wtryskowa ( o tą bolączkę chciałbym zapytać w innym temacie) .Samochód zgasł na niebezpiecznym zakręcie. Kręciłem rozrusznikiem na drugim biegu ,zeby delikatnie się ewakuować w bezpieczniejsze miejsce i spaliłem chyba przez to znowu świeżo zregenerowany rozrusznik. Także spróbuję już go naprawić samemu, bo podejrzewam ,ze znowu ten sam objaw.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
By nie zakładać nowego tematu:
Czy któryś z Kolegów pamięta średnicę kulki pełniącej rolę łożyska oporowego wirnika? chodzi o te która siedzi w gnieździe tulejki wirnika przekładni planetarnej. Wygląda na to że, poprzedni naprawiacz zgubił ją lub zapomniał włożyć.
Czy któryś z Kolegów pamięta średnicę kulki pełniącej rolę łożyska oporowego wirnika? chodzi o te która siedzi w gnieździe tulejki wirnika przekładni planetarnej. Wygląda na to że, poprzedni naprawiacz zgubił ją lub zapomniał włożyć.