Olej roslinny
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kaczaza5
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Olej roslinny
Ja też należę do grona osób jeżdżących na bio i moje 1.9D nic sobie z tego nie robi, może tak jak pisze kolega wilu8, przy odpalaniu zasłona dymna się robi <56> , ale poza tym zachowuje się jak na ON. No i łapie na wszystkie cztery od razu :-)
Kiedyś jak miałem Renault Lagunę z silnikiem 2.2D też to lałem i pokonywałem masę kilometrów pozostawiając za sobą specyficzny zapach ;-)
Kiedyś jak miałem Renault Lagunę z silnikiem 2.2D też to lałem i pokonywałem masę kilometrów pozostawiając za sobą specyficzny zapach ;-)
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Dziś zatankowany drugi zbiornik spalanie wyszło ok 9l styl jazdy dość dynamiczny raczej srednie-małe trasy max do 100km z przelotem 100-120km/h , Wiec myśle że nie jest żle tym bardziej ze że często pedał opieram o podłogę
-
JOT
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Ja również zaczałem jeździć na BIO od marca tego roku , na razie jest ok auto pali bez żadnych zmian tylko ten zapach czuć frytki :)
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Nie wiem czemu ale mój 2,5TDI znosi jednorazowo tylko jeden zbiornik bio potem zaczynają się problemy na wtryskach przy wolnych obrotach. Jak zrobię jeden zbiornik na ON wraca do normy.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Trata Tata wypalony 2 zbiornik i zalany ON i niestety muszę wam powiedzieć ze bio to lipa znaczny spadek osiągów miałem ok 500kg na pokładzie i na pusto jechał gorzej jak na on z 500kg
Przy różnicy 40gr na litrze napewno go pali więcej wiec oszczędnośći nie ma żadnych a spory spadek mocy i osiągów
Przy różnicy 40gr na litrze napewno go pali więcej wiec oszczędnośći nie ma żadnych a spory spadek mocy i osiągów
-
hrabia
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie(dlatego tak grzecznie iż jest to mój pierwszy post)
Czy mógłbym prosić Was o dodanie jakichś opinii na temat jazdy na OR, gdyż widzę że temat umarł, a na pewno od tego czasu jak został poruszony wiele rzeczy się wydarzyło i pewnie spostrzeżeń też więcej. Tym bardziej że wieść niesie że od 2013 akcyza na ropę ma być kilkanaście % większa(jakieś 50gr?) Nie jestem jeszcze posiadaczem t4 ale już się rozglądam i mam nadzieję że niebawem będę(co pewnie poruszę w odpowiednim miejscu na forum). I właśnie, wybór odpowiedniego motora w t4 dość mocno uzależniam od jego możliwości jazdy na oleju roślinnym. Dodam iż instalację będę chciał zamontować dwu-zbiornikową aby rozruch odbywał się na ON no i jakieś 2 wydajne podgrzewacze aby zapewnić odpowiednią temp. OR. Rozumiem że 2,4d jest do takich rzeczy wręcz stworzony, natomiast 2,5 tdi 102 konie?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź
Czy mógłbym prosić Was o dodanie jakichś opinii na temat jazdy na OR, gdyż widzę że temat umarł, a na pewno od tego czasu jak został poruszony wiele rzeczy się wydarzyło i pewnie spostrzeżeń też więcej. Tym bardziej że wieść niesie że od 2013 akcyza na ropę ma być kilkanaście % większa(jakieś 50gr?) Nie jestem jeszcze posiadaczem t4 ale już się rozglądam i mam nadzieję że niebawem będę(co pewnie poruszę w odpowiednim miejscu na forum). I właśnie, wybór odpowiedniego motora w t4 dość mocno uzależniam od jego możliwości jazdy na oleju roślinnym. Dodam iż instalację będę chciał zamontować dwu-zbiornikową aby rozruch odbywał się na ON no i jakieś 2 wydajne podgrzewacze aby zapewnić odpowiednią temp. OR. Rozumiem że 2,4d jest do takich rzeczy wręcz stworzony, natomiast 2,5 tdi 102 konie?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 19:29 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto OT.
Powód: Usunięto OT.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
2.4 jedzie na wszystkim co mu wlejesz, jeśli zrobisz taką instalację jak to robią Niemcy to wymyślniejsze konstrukcje niż ACV dawały radę na OR
Pozostaje kwestia legalności tego rozwiązania kosztów instalacji oraz ceny samego OR, który nawet w dyskontach jest droższy niż ON na stacjach i najbardziej wkurzająca kwestia - Tankowanie.
Pozostaje kwestia legalności tego rozwiązania kosztów instalacji oraz ceny samego OR, który nawet w dyskontach jest droższy niż ON na stacjach i najbardziej wkurzająca kwestia - Tankowanie.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja sam jeździłem nawet na 100% oleju. I nie było różnicy. Problem w tym że cena oleju rzepakowego jest wysoka i na L jak ci się uda to będziesz miał różnicę 50gr.
-
hrabia
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jasne olej jest drogi, ale chodzi o przesmażony w mniejszej cenie... Tylko rozumiem że silniki 1,9 td,d 2,4d(to jak najbardziej) Pokor napisał ze 2,5 tdi również czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z tym silnikiem?
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przejrzyj sobie listy większość starocie ale trafiają się też CR zaś ACV bez problemu
http://www.rapsdb.de/view.php?offset=0& ... hed&marke=
http://www.diesel-therm.de/pflanzenoel-umruestsatz.htm
http://www.heipro.de/referenzen.html
jeszcze to:
http://www.wolf-pflanzenoel-technik.de/
http://www.wolf-pflanzenoel-technik.de/rennsport.htm
Tylko, że tam możesz podjechać na specjalna stację i zatankować z dystrybutora u nas wciąż będzie cię prześladował strach przed ITD.
Olej przechodzony musisz dobrze naprawdę dobrze przefiltrować najlepiej na ciepło bo wtedy dopiero przejdzie przez odpowiednio geste filtry no ale sam wyceniasz swój wkład pracy w tankowanie.
Powodzenia.
http://www.rapsdb.de/view.php?offset=0& ... hed&marke=
http://www.diesel-therm.de/pflanzenoel-umruestsatz.htm
http://www.heipro.de/referenzen.html
jeszcze to:
http://www.wolf-pflanzenoel-technik.de/
http://www.wolf-pflanzenoel-technik.de/rennsport.htm
Tylko, że tam możesz podjechać na specjalna stację i zatankować z dystrybutora u nas wciąż będzie cię prześladował strach przed ITD.
Olej przechodzony musisz dobrze naprawdę dobrze przefiltrować najlepiej na ciepło bo wtedy dopiero przejdzie przez odpowiednio geste filtry no ale sam wyceniasz swój wkład pracy w tankowanie.
Powodzenia.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
2,4 D jeździłem dość długo na BioEstrze, na samym OR jakieś 4 lata temu już śmigałem i szedł dobrze.
2,5 TDI jeździłem ale na BioEstrze na samym rzepaku nie ale na 100% pójdzie. Gorzej, że uszczelnienia dostają moim zdaniem w dupe bo np. Bioester ma wyższą temp. zapłonu.
2,5 TDI jeździłem ale na BioEstrze na samym rzepaku nie ale na 100% pójdzie. Gorzej, że uszczelnienia dostają moim zdaniem w dupe bo np. Bioester ma wyższą temp. zapłonu.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Bo bioester posiada dodatkową cząsteczkę tlenu (w uogólnieniu) i wszystko co może utlenia po drodze <01>
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
za to poczciwy mercedes W123 pojechał na wszystkim, nawet jak na kacu bym do niego nalał to by też się pokulał <01>
-
hrabia
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki, przejrzałem linki wszędzie jest 2,5 tdi... A z akcyzą nie jest tak, że wystarczy zapłacić od tego co wleje się do baku, no i wtedy jest spokój.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
hrabia czyżby Cię coś popieściło chcesz jeszcze płacić akcyze za tak drogi OR wyluzuj, masz lej i śmigaj
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
W tym szaleństwie jest metoda.
Płaci raz a potem jeździ kilka miesięcy przecież zawsze właśnie jedzie na tym opłaconym hehe.
Płaci raz a potem jeździ kilka miesięcy przecież zawsze właśnie jedzie na tym opłaconym hehe.
-
hrabia
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
nie nie taki hojny to dla "nich " nie jestem, tym bardziej że dziś dostałem zdjęcie z radaru i to z zdjęcie z sierpnia... Jasne chodzi o to żeby mieć potwierdzenie opłaty akcyzy przy sobie. Tylko coś słyszałem że trzeba płacić z góry za 1000litrów, to wtedy lipa
A jeszcze mam takie pytanie czy nadaje się do takich celów olej po smarzeniu wyrobów cukierniczych(pączki)? Gdzies wyczytałem że z racji iż zawiera cukier to niebardzo. Co Wy na to?
A jeszcze mam takie pytanie czy nadaje się do takich celów olej po smarzeniu wyrobów cukierniczych(pączki)? Gdzies wyczytałem że z racji iż zawiera cukier to niebardzo. Co Wy na to?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Cukier w wysokiej temperaturze się karmelizuje a następnie spala pozostawiając po sobie coś co przypomina żużel (w większości węgiel) i genialnie niszczy gładzie cylindrowe i wtryskiwacze.
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
W Biedronce jest OR w banieczkach 5 litrowych za 18zł. Wychodzi 3,60/litr.
W EKO 3 litrowa bańka za 9,99 <brawo>
W EKO 3 litrowa bańka za 9,99 <brawo>
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, 22:59 przez kuczypies, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szymon79
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- It’s my birthday
- Kontakt:
to moze kolega sie podzieli wrazeniami z jazdy na OR - ja jestem bardzo ciekaw - tak samo zastanawia mnie czemu już nie ma w sprzedaży na stacjach BLISKA bio on ?kuczypies pisze:W Biedronce jest OR w banieczkach 5 litrowych za 18zł. Wychodzi 3,60/litr.
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Moje wrażenia są takie same jak innych użytkowników 2,4D którzy pisali w tym temacie wcześniej.Chciałem tylko dać cynk ,ze staniało paliwo w Biedronce.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Jakie sieci stacji benzynowych mają na stanie biodiesla? Pytam, bo dawniej chyba częściej go spotykałem. Ponadto czym się on różni od ON z dodatkiem OR? Czy jeśli do ON doleję OR, to czy można łatwo stwierdzić w przypadku kontroli, że jadę na mieszance własnej roboty a nie na biodieslu?
-
tadamczycki2
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
I tak nie wprowadzą tego typu silników do produkcji, bo olbrzymie koncerny paliwowe, które rządzą gospodarką na świecie nie pozwolą na to :) Tak samo jest z samochodem na wodę, który Polak skonstruował niedawno.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Kurde - też mam 2.4d i się poważnie zacząłem zastanawiać nad OR, ale... ciągnąc paliwko z rosji mam je w cenie 2,98PLN/litr. I to normalnego diesla. I w tym momencie jak dla mnie przestaje mieć sens lanie OR. Jak by był po te 3PLN to bym go lał na potęgę - oszczędność czasu na wyjazd po tankowanie itp. W biedrze OR jest po 4.59, w Auchanie po 3,99PLN. Dopóki nie spadnie to będę to traktował jako paliwo "alternatywne - zapasowe".