Regeneracja maglownicy.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Jackall
- Stały bywalec
- 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
Re: Regeneracja maglownicy.
Mam na półce maglownicę z żółtą blaszką, ale po rozebraniu okazało się, że trzeba tulejować obudowę rozdzielacza. Macie jakieś info o takiej operacji? Jaki materiał zastosować, jakieś patenty na to? W aucie zamontowana ori maglownica przed 96 i kierownica od golfa2- no paluszkiem to się nie da...
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Nie wiem kiedy dokładnie to bylo. Rok moze dwa temu. Nie zapisuje takich rzeczy.niebieski-n2 pisze:Peters - a więc to Ty zwinąłeś mi sprzed nosa maglownicę od grancherokiego <38>
<38>
Wiem ze poszla od kogos ze Skandynawii.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
ja wiem tylko, że regeneracja polega na tulejowaniu gdy malownica "jest wycięta". Łącznie z robocizną i płynem, pod Warszawa chcaą 1200+Jackall pisze:Mam na półce maglownicę z żółtą blaszką, ale po rozebraniu okazało się, że trzeba tulejować obudowę rozdzielacza. Macie jakieś info o takiej operacji? Jaki materiał zastosować, jakieś patenty na to?
czyli tak samo jak u mnie. Znaczy ten typ tak ma...Jackall pisze:W aucie zamontowana ori maglownica przed 96 i kierownica od golfa2- no paluszkiem to się nie da...
-
Jackall
- Stały bywalec
- 9
- Model:
- Kontakt:
Ale co dziwne, nie odczuwam zbytnio różnicy pomiędzy pompą 75bar a nową ze sklepu 106bar.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wychodzi na to ze przy starych maglownicach niezależnie jaka pompe zastosujemy efekt jest taki sam. Sam tez tak mialem, naprzekladalem sie pomp tyle razy ze juz nie pamietam gdzie ktora byla. W koncu odpuscilem sobie.
Jednak w zwiazku z tematem i koloru blaszek temat na nowo wzbudził zainteresowanie.
Powiem ze na ta chwile, albo to efekt placebo albo pompa od sharana 07 rok robi różnice w kręceniu.
Jednak w zwiazku z tematem i koloru blaszek temat na nowo wzbudził zainteresowanie.
Powiem ze na ta chwile, albo to efekt placebo albo pompa od sharana 07 rok robi różnice w kręceniu.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Bo to może sa chińskie, albo szerzej dalekowschodnie, bary? Waty (elektryczne) wszelkich urzadzeń stamtąd są na pewno mniejsze od europejskich. Podobnie jak np. z ubraniami motocyklowymi. W 7XL pakistańskie spodnie nie wchodzę a polskie 3XL są luźne [emoji3]Jackall pisze:nie odczuwam zbytnio różnicy pomiędzy pompą 75bar a nową ze sklepu 106bar.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Potwierdzam powyzsza wypowiedz.
Spotkalem sie juz z moca wyrazona w 'Watach' ma wylaczniku ktora byla inna niz EU. Cyrk.
Spotkalem sie juz z moca wyrazona w 'Watach' ma wylaczniku ktora byla inna niz EU. Cyrk.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czy ktoś wie o co dokładnie chodzi z maglownicami "z kratką" i "bez kratki"? Przypuszczam, że chodzi o różnice w kształcie korpusu (jakieś nadlewy), ale chętnie się doinformuję bardziej szczegółowo
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Viking
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
nowsza bez kratki, starsza z kratką. Kratka to nadlew właściwie na większej części korpusu, bardzo wyraźnie widoczny. Do swoich aut wkłądam zawsze bez kratki, mam wrażenie, że lżej kierownica chodzi.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Arturze, czy to jest maglownica "z kratką"?
Podobno rocznik '98, tabliczkę ma niebieską...
Podobno rocznik '98, tabliczkę ma niebieską...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ale skadrowana i wyostrzona ;)
Z tego wątku wynika (przynajmniej dla mnie), że maglownica "z kratką" nie będzie dobra, a ściślej jest gorsza od "gładkiej"
:mrgreen:Jackall pisze:Będzie dobra. Tak, jest z kratką
Z tego wątku wynika (przynajmniej dla mnie), że maglownica "z kratką" nie będzie dobra, a ściślej jest gorsza od "gładkiej"
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
Viking
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
W rzeczy samej, jeśli sprawna to warto wymienić.... Jeszcze istotny jest parametr cenowy. Bez kratki jako okazy rzadkie tę ostatnią czasem osiągają znaczną niestety.niebieski-n2 pisze:Ale obie będą lepsze od tej co masz teraz
-
zychu88
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: t4 multivan
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Adampio miałem taki magiel jak ty , po zmianie na ten z kratką to niebo a ziemia . Chodzi leciutko jak marzenie
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@zychu88 i @Viking no to już zupelnie mnie skołowaliście. [emoji33][emoji33][emoji33]
Ktore w takim razie maglownice sa nowszego typu (w domyśle lżej chodzą)? Te z kratką czy gładkie?
Bo że nie zużyta bedzie lepsiejsza od zużytej to nie trzeba mnie przekonywać [emoji16]
Ktore w takim razie maglownice sa nowszego typu (w domyśle lżej chodzą)? Te z kratką czy gładkie?
Bo że nie zużyta bedzie lepsiejsza od zużytej to nie trzeba mnie przekonywać [emoji16]
-
c2aki
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Był: 2.4 ABB Syncro Multivan
Jest: 2.5 ACV Multivan - podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Witam
Panowie ponawiam pytanie o sprawdzony zakład zajmujący się regeneracją przekładni. Taki, który z czystym sercem moglibyście polecić. Od pewnego czasu zaczyna mi ubywać oleju w zbiorniczku, który to zbiera się w mieszkach osłaniających drążki. Zależy mi na tym aby wysłać i otrzymać z powrotem tą samą maglownicę. Cudem byłoby stać tam i patrzeć im na ręce ale to raczej bez szans. Ważne aby mieli odpowiedni sprzęt (szlifierkę do wałków) i wkładali sprawdzone, renomowane uszczelnienia. 24 miesiące gwarancji też byłoby dodatkowym atutem (ja i tak pewnie przez ten okres nie zrobie wiecej niz 20-30 tyś. km).
Z góry dzięki za jakieś namiary
Panowie ponawiam pytanie o sprawdzony zakład zajmujący się regeneracją przekładni. Taki, który z czystym sercem moglibyście polecić. Od pewnego czasu zaczyna mi ubywać oleju w zbiorniczku, który to zbiera się w mieszkach osłaniających drążki. Zależy mi na tym aby wysłać i otrzymać z powrotem tą samą maglownicę. Cudem byłoby stać tam i patrzeć im na ręce ale to raczej bez szans. Ważne aby mieli odpowiedni sprzęt (szlifierkę do wałków) i wkładali sprawdzone, renomowane uszczelnienia. 24 miesiące gwarancji też byłoby dodatkowym atutem (ja i tak pewnie przez ten okres nie zrobie wiecej niz 20-30 tyś. km).
Z góry dzięki za jakieś namiary
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 15
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 780 razy
- Kontakt:
http://www.servo-car.pl/index-zakresuslug.htm ja i tak bym wsadził pewną używkę, pisz do kolegi Viking na priv
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
Jackall
- Stały bywalec
- 9
- Model:
- Kontakt:
Mam rozebrane wszystkie trzy typy, czyli nieboeską, srebrną i złotą. Nie ma w nich żadnych różnic. Jedyne czym mogą się różnić, to rozdzielacze, których jeszcze nie sprawdzałem.
To tak dla potomności...
To tak dla potomności...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
W jednym maglownicowym warsztacie mowili mi cos o twardszej i miększej spreżynie. Jest tam jakowaś sprężyna?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Na pewno różnią się w praktyce przy kręceniu fajerą, z czego to wynika jeszcze nie odkryto ;)
-
Jackall
- Stały bywalec
- 9
- Model:
- Kontakt:
Podejrzewam, że w rozdzielaczach są mniejsze/większe zaworki. Co za tym idzie-przepustowość jest większa/mniejsza. I stąd różnice w sile wspomagania. Nie ma w samym maglu żadnej sprężyny, która mogłaby mieć wpływ na pracę układu.
-
słowik
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Różnica w kręceniu jest na pewno i to dość duża.
Doświadczyłem to na własnej skórze przy ostatniej wymianie na regenerowaną,a nie na używaną.
Doświadczyłem to na własnej skórze przy ostatniej wymianie na regenerowaną,a nie na używaną.