Stuki - vacum pompa?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Borys_HD
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: T4 Car. syncro 2000
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Re: Stuki - vacum pompa?
w temacie pompy vacuum dodam, ze czasem mechanik w PL zasugeruje sie...wymieni pompe i dalej stuka...
czarnuli stukalo 2 lata...niby lekko ale jak w tym roku dojechalem do PL to jakos mocniej...
zmieniono pompe i ...dalej to samo...
po jakims czasie znalazlem przyczyne sam... - naprawiono na kilka godzin przed powrotem do Norwegii:
http://images76.fotosik.pl/50/00b972fac142b404m.jpg
po wyjeciu na stol rozsypalo sie... :P
czarnuli stukalo 2 lata...niby lekko ale jak w tym roku dojechalem do PL to jakos mocniej...
zmieniono pompe i ...dalej to samo...
po jakims czasie znalazlem przyczyne sam... - naprawiono na kilka godzin przed powrotem do Norwegii:
http://images76.fotosik.pl/50/00b972fac142b404m.jpg
po wyjeciu na stol rozsypalo sie... :P
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tylko, że jak tłucze się koło pasowe to po naciśnięciu hamulca dźwięk się nie zmieni tak jak przy vacum
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Można prosić kolegę Kenobi o odświeżenie zdjęć z naprawy pompy vacum? Przeterminowały się..
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
http://img.laximo.ru/VW1108/source/1171 ... 94f7460d43
potrzebuję pilnie numer zaworu z serwa ...pod pozycją 17 .. dwa wyjścia
w życiu czegoś takiego nie przeżyłem
uleciał króciec i w efekcie hamulce się skończyły
dobrze ,że nic nie jechało
bo bym wdu....nieźle
potrzebuję pilnie numer zaworu z serwa ...pod pozycją 17 .. dwa wyjścia
w życiu czegoś takiego nie przeżyłem
uleciał króciec i w efekcie hamulce się skończyły
dobrze ,że nic nie jechało
bo bym wdu....nieźle
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Samego zaworu nie dostaniesz raczej. Ja wymieniałem całą rurkę od wakum do serwa na nową
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
200zł. serwis
4 czekania ...rułę mają niezłą
http://allegro.pl/waz-rurka-przewod-702 ... 70712.html
tu się idzie nadziać ....rura pasuje do anglika
4 czekania ...rułę mają niezłą
http://allegro.pl/waz-rurka-przewod-702 ... 70712.html
tu się idzie nadziać ....rura pasuje do anglika
-
LewyT4
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam chcialwm troszke odgrzac korleta ...
Do sedna rozebralem vacu i niestety zaworki prze ma nieuwage wysypaly sie i za nic nie moge trafic jak je lpoustawiac albo vacu wcale nie robi podcisnienia albo robi tak slabe ze starcza na jedno naduszenie pedalu hamulca czy ktos bylby tak mily i wspomogl schematem lub foteczkami jak ma to byc poskladane?
Dziekuje
Do sedna rozebralem vacu i niestety zaworki prze ma nieuwage wysypaly sie i za nic nie moge trafic jak je lpoustawiac albo vacu wcale nie robi podcisnienia albo robi tak slabe ze starcza na jedno naduszenie pedalu hamulca czy ktos bylby tak mily i wspomogl schematem lub foteczkami jak ma to byc poskladane?
Dziekuje
-
Józefoo
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Chłopaki, moja pompa stuka już tak głośno ż nie idzie wytrzymać chcę kupić nową taką z z allegro za 300zł tylko czy to jest coś warte czy ktoś kupował czy może szkoda na to kasy?
-
Józefoo
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ja kupiłem dziś założyłem nową za 256 zł z przesyłka na razie cisza a przy montażu jeszcze obróciłem czpień zobaczymy co będzie dalej.
-
LOS DANIELOS
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Witam.Chciałbym podzielić się moją historią ze stukającą vacum-pompą.Odkąd pamiętam (teczkę mam ok 8 lat) ten stukot słyszałem od rana do wieczora.Nosiłem się z zamiarem zakupu nowej pompki z trzpieniem ale tak jakoś schodziło.Ostatnim czasem coraz bardziej auto zaczęło kopcić na czarno więc znalazłem chwile wytargałem wtryski,pompę wtryskową i oddałem do naprawy do autoryzowanego serwisu BOSCH.Po tygodniu miałem do odbioru.A więc zamontowałem poustawiałem jak w książce pisze <38> i odpał.Wszystko gra.Chodzi cichutko równiutko i co najbardziej mnie zszokowało VACUM NIE STUKA.Pozostawiam bez komentarza :((
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam
Panowie a od jakich modeli pasuje do 2,5 tdi ACV 1998 np. Od volvo 850 2.5D 1999r wygląda tak samo ma jakieś numery 074155100 lub 96T142 ale nie wiem czy na 100% pasuje te od volvo używki są tańsze.
Panowie a od jakich modeli pasuje do 2,5 tdi ACV 1998 np. Od volvo 850 2.5D 1999r wygląda tak samo ma jakieś numery 074155100 lub 96T142 ale nie wiem czy na 100% pasuje te od volvo używki są tańsze.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Wsio jest to samo crafter tez tylko te pompy stare ponizej 95 roku są na inny trzpień i maja krótszy popychacz w pompie
-
mario78
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: t4 99 westfalia 94
- Kontakt:
Witam
Dziś wymontowałem vacum rozebrałem wszystkie elementy wrzuciłem do naczynia z rozpuszczalnikiem nitro, po 20 minutach pomerdałem pędzelkiem wydmuchałem kompresorem i wytarłem do sucha. Na śrubę do tej malej szklanki włożyłem podkładkę o grubości 2mm średnicy nie większej niż łeb śruby i tak aby zmieściła się do szklanki i leżała na dnie. Poskręcałem wszystko tak jak rozebrałem zamontowałem do bloku silnika odpaliłem i jak narazie wszystko działa ok, nic nie stuka nic nie puka dodałem zdjęcie klucza którym bez problemu można odkręcić dolna śrubę za kilka dni napisze czy nie powróciło klekotanie
Dziś wymontowałem vacum rozebrałem wszystkie elementy wrzuciłem do naczynia z rozpuszczalnikiem nitro, po 20 minutach pomerdałem pędzelkiem wydmuchałem kompresorem i wytarłem do sucha. Na śrubę do tej malej szklanki włożyłem podkładkę o grubości 2mm średnicy nie większej niż łeb śruby i tak aby zmieściła się do szklanki i leżała na dnie. Poskręcałem wszystko tak jak rozebrałem zamontowałem do bloku silnika odpaliłem i jak narazie wszystko działa ok, nic nie stuka nic nie puka dodałem zdjęcie klucza którym bez problemu można odkręcić dolna śrubę za kilka dni napisze czy nie powróciło klekotanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie czy ktoś wie czym się rożni pompa vaccum od silnika AAB z roku 1992 od pompy do tego samego silnika z roku 1995. Etka twierdzi, że w roku 1992 (do 1994) była pompa 075145100 a potem pompa. 074145100A. Mam możliwość wejścia w posiadanie pompy 075... bo moja (jak przypuszczam 074...) stuka, a ze względu na kłopoty warsztatowe chciałbym tylko podmienić jedną na drugą jak akurat nie będzie padać.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na drugiej stronie wątku, w moim poście z instrukcją naprawy masz wyjaśnioną różnicę.
-
mario78
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: t4 99 westfalia 94
- Kontakt:
Dziś rozmawiałem ze znajomym z polski i poruszyłem temat stukającej pompy vacum w t4.
Kolega dał mi dobry sposób na stukanie vacum.Mówił ze robił kiedyś coś takiego.
Więc si z wami podzielę
Wymontować vacum i dorobić flansze zaślepiającą miejsce starej pompy
Kupić pompę elektryczna od audi a4 benzyna oraz akumulator podciśnienia od audi lub vw, przewód zdjęty ze starej naszej pompy założyć do akumulatora podciśnienia, pompę elektryczna tez do tego akumulatora a zasilanie el. pompy podłączyć przez przekaźnik do czujnika stopu lub do przekaźnika czasowego i zaprogramować go tak aby pompa włączała się na 3 sekundy co 2 minuty metoda podobno sprawdzona w 100%
Kolega dał mi dobry sposób na stukanie vacum.Mówił ze robił kiedyś coś takiego.
Więc si z wami podzielę
Wymontować vacum i dorobić flansze zaślepiającą miejsce starej pompy
Kupić pompę elektryczna od audi a4 benzyna oraz akumulator podciśnienia od audi lub vw, przewód zdjęty ze starej naszej pompy założyć do akumulatora podciśnienia, pompę elektryczna tez do tego akumulatora a zasilanie el. pompy podłączyć przez przekaźnik do czujnika stopu lub do przekaźnika czasowego i zaprogramować go tak aby pompa włączała się na 3 sekundy co 2 minuty metoda podobno sprawdzona w 100%
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Z całego tego wątku wynika, że demontaż vacu-pompy to jedynie problem z dojściem do nakrętek, a ostatnio mechanik stwierdził, że to nie takie hop-siup bo trzeba silnik ustawić w położeniu, w którym popychacz jest luźny. Inaczej po odkręceniu jednej nakrętki, ucho za które trzyma pompę jeszcze druga nakrętka lubi się ułamać i jesteśmy wtedy w czarnej d..ie.
Czy ktoś może to skomentować? Facet generalnie zna się na układach wtryskowych diesli wszelakich i nigdy nie został złapany przeze mnie na ściemnianiu.
Czy ktoś może to skomentować? Facet generalnie zna się na układach wtryskowych diesli wszelakich i nigdy nie został złapany przeze mnie na ściemnianiu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Prawda, ale co za problem pokręcić za śrubę centralną wałem. Luzujesz nakrętki na vacum i jak czujesz, że pręży to kręcisz wałem aż przestanie. Tam jest taka sama krzywka jak na zawory, więc częściej trafisz na luz niż naprężenie.
Słuszna uwaga z twojej strony, wprowadzę w swoim poście edycję na ten temat, mimo, że jak do tej pory już kilka razy demontowałem vacum i tylko raz trafiłem na naprężenie ale ktoś może mieć farta/pecha.
Słuszna uwaga z twojej strony, wprowadzę w swoim poście edycję na ten temat, mimo, że jak do tej pory już kilka razy demontowałem vacum i tylko raz trafiłem na naprężenie ale ktoś może mieć farta/pecha.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zanim zaczniesz demontować pompę sprawdź, czy w układzie podciśnień nie ma nieszczelności. Najmniejsza nieszczelność może powodować stuki.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki, to jeszcze prośba dla mnie i dla potomnych: w którym miejscu jest śruba za pomocą której można kręcić wałem i czy jest różnica w którą stronę kręcimy? :)
(dopytuję bo dotychczas kręciłem tylko wałem ustawionego wzdłużnie silnika benzynowego w trakcie ustawiania zawory i zapłonu, przy pomocy dedykowanej do tego korby)
(dopytuję bo dotychczas kręciłem tylko wałem ustawionego wzdłużnie silnika benzynowego w trakcie ustawiania zawory i zapłonu, przy pomocy dedykowanej do tego korby)
-
komboter
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Siema, przeczytałem cały wątek i już pogubiłem się, opisuję mój przypadek:
1.9 TD - 75KM
strasznie zaczeło stukać, stuka równolegle do obrotów silnika (rosną obroty = szybciej stuka)
druga opcja zauważyłem że dłużej kręci i więcej dymi przy odpalaniu.
z początku myslałem że pompa paliwowa się kończy ale czytając ten temat to nie musi być prawda.
jeżeli ma ktoś chęci i trochę czasu proszę o odpowieź !
1.9 TD - 75KM
strasznie zaczeło stukać, stuka równolegle do obrotów silnika (rosną obroty = szybciej stuka)
druga opcja zauważyłem że dłużej kręci i więcej dymi przy odpalaniu.
z początku myslałem że pompa paliwowa się kończy ale czytając ten temat to nie musi być prawda.
jeżeli ma ktoś chęci i trochę czasu proszę o odpowieź !
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Poczytaj o klinie na wale i nie ignoruj problemu. Vacu pompa nie ma tu nic do rzeczy.
-
komboter
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
OK popołudniu bede sprawdzał, jeżeli by sie okazało klin ? to najlepszym rozwiazaniem jest wymiana wałka z rolką? czy znacie skuteczne inne tańsze rozwiazanie ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie ma sensu tego silnika reanimować, znajdź temat swap td tdi i tam poczytaj bo jest to najtańsze rozwiązanie