Jakie głośniki i jak je zamontować
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: Jakie głośniki i jak je zamontować
Wymien komplet tj deske i drzwi.. w deske wejda 10 cm glosniczki, ale bedzie to sredni i wysoki ton. Nigdy bas..
Jesli chcesz by bylo conajmniej ok, to musisz dlubac jak ja wlasnie zamierzam...
Jesli chcesz by bylo conajmniej ok, to musisz dlubac jak ja wlasnie zamierzam...
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
i o to chodzi, dzieki.notri pisze:notri, dlaczego polecasz alpine v12?
bo to stara dobra szkoła audio i nie bez powodu dobra sztuka kosztuje tyle co nowe obecne alpiny.
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Witam forumowiczow,
temat rowniez dla mnie bardzo aktualny. Chcialbym poprawic jakosc audio w Caraveli (fabryczne glosniki). Nie zalezy mi na zadnym audiofilskim rozwiazaniu - chcialbym jedynie przy wiekszych predkosciach na na zimowych oponach na autostradzie poprawic troche dzwiek. Szukam rozwiazania w Szwajcarii i dostalem taka pierwsza oferte:
Przod: Alpine SPG 17C2II
Tyl: Alpine SXE 1325S
Subwoofer: Ground Zero GZUB 1000active II
Co myslicie o takim rozwiazaniu?
temat rowniez dla mnie bardzo aktualny. Chcialbym poprawic jakosc audio w Caraveli (fabryczne glosniki). Nie zalezy mi na zadnym audiofilskim rozwiazaniu - chcialbym jedynie przy wiekszych predkosciach na na zimowych oponach na autostradzie poprawic troche dzwiek. Szukam rozwiazania w Szwajcarii i dostalem taka pierwsza oferte:
Przod: Alpine SPG 17C2II
Tyl: Alpine SXE 1325S
Subwoofer: Ground Zero GZUB 1000active II
Co myslicie o takim rozwiazaniu?
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@flax ach bardzo bym chcial! przegladalem juz watki na forum - ale sam sobie z tym tu (bez garazu i bez umiejetnosci) nie poradze..
Zajme sie tym dopiero jak bede w Polsce i znajde kogos kto mi to sensownie zrobi.
Wiec pomyslalem ze poki co moze audio pomoze troche?
Zajme sie tym dopiero jak bede w Polsce i znajde kogos kto mi to sensownie zrobi.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Będziesz rozczarowany. Wsadzisz głośniki których Twoje radio nie da rady rozbujać. Wzmak jest nieodzowny. Bez wygłuszenia drzwi na prawdę nic nie ugrasz. Ja wsadziłem w podszybie 2drożne jbl 10cm, jest różnica ale dalej daleko do zadowalającego dźwięku. Na dodatek musiałem poprzypinać luźne kable i plastiki pod deską bo nawet te 10cm robiło już niechciany rezonans.radek4 pisze:@flax ach bardzo bym chcial! przegladalem juz watki na forum - ale sam sobie z tym tu (bez garazu i bez umiejetnosci) nie poradze..
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@flax-ie: mam radio JVC KD R411. Jakie biedaglosniki w drzwi kupić? Tak drukowanymi literami naklepiej typ i firma bo nie znam sie i moj sluch nie doceni niczego poza tym, żeby bylo glośno. Na prawe ucho mam aparat, bez ktorego slysze tylko basy :)
No i pytanie o te przednie na podszybiu. Szemrzą ale tylko sopranem, tak że cieżko zrozumieć mowę np. wiadomości z radia. Gorzej z nich slychac niz miniglośniczka z PMRki. Tez do wyrzucenia, czy one tak mają mieć?
No i pytanie o te przednie na podszybiu. Szemrzą ale tylko sopranem, tak że cieżko zrozumieć mowę np. wiadomości z radia. Gorzej z nich slychac niz miniglośniczka z PMRki. Tez do wyrzucenia, czy one tak mają mieć?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
moje w podszybiu w caravelli też tak miały. zmieniłem na JBL cs-742. w drzwi spróbuj kenwood kfc-e175, nie mają dużej mocy, są płytkie, wejdą bez przeróbek i powinny jako tako bez wzmaka dmuchnąć.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Adampio, rob jak pisze garbaty, ja nie znam zupelnie budzetowej oferty w pl.
Z tego co piszesz, przydaly by sie jakies glosniki estradowe ;)
W poprzednim busie wkladalem jakies pioneery dwudrozne 10cm oraz pod polka byl maly sub aktywny.
Ale nie obejmowalo to calego pasma tak jak chcialem, dlatego zabralem sie za dlubanie. Mam nadzieje, ze w marcu zrobie pierwsze proby, musze kupic jeszcze dystanse i maty.
Z tego co piszesz, przydaly by sie jakies glosniki estradowe ;)
W poprzednim busie wkladalem jakies pioneery dwudrozne 10cm oraz pod polka byl maly sub aktywny.
Ale nie obejmowalo to calego pasma tak jak chcialem, dlatego zabralem sie za dlubanie. Mam nadzieje, ze w marcu zrobie pierwsze proby, musze kupic jeszcze dystanse i maty.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nie ma za co, cieszę się że mogłem pomóc. Kolega do multika wsadził w podszybie jakieś pioneery 10cm, też był zadowolony dopóki nie usłyszał u mnie jbl i stwierdził że dał ciała bo pieniądz ten sam a jbl daje więcej niskich tonów, choć moim zdaniem obok basu to to nawet nie leżało ;)Adampio pisze:@garbaty, dzięki o to mi chodzilo :)
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzieki @garbaty! Duzo sie tu mozna nauczyc na forum =)garbaty pisze:Będziesz rozczarowany. Wsadzisz głośniki których Twoje radio nie da rady rozbujać. Wzmak jest nieodzowny. Bez wygłuszenia drzwi na prawdę nic nie ugrasz. Ja wsadziłem w podszybie 2drożne jbl 10cm, jest różnica ale dalej daleko do zadowalającego dźwięku. Na dodatek musiałem poprzypinać luźne kable i plastiki pod deską bo nawet te 10cm robiło już niechciany rezonans.
Czyli wyglada na to, ze problemu autostrady to nie rozwiaze :/ Ale auto bedzie tez robic jako kamper i wtedy cos sie zawsze polepszy. Czy ten model JBL cs-742 polecalbys rowniez wsadzic jako tylne glosniki?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Z tyłu masz więcej miejsca, wrzuć 13cm współosiowe. Nie znam konkretnego modelu jbl, ale helix Blue w tym rozmiarze grają przyjemnieradek4 pisze:Dzieki @garbaty! Duzo sie tu mozna nauczyc na forum =)garbaty pisze:Będziesz rozczarowany. Wsadzisz głośniki których Twoje radio nie da rady rozbujać. Wzmak jest nieodzowny. Bez wygłuszenia drzwi na prawdę nic nie ugrasz. Ja wsadziłem w podszybie 2drożne jbl 10cm, jest różnica ale dalej daleko do zadowalającego dźwięku. Na dodatek musiałem poprzypinać luźne kable i plastiki pod deską bo nawet te 10cm robiło już niechciany rezonans.
Czyli wyglada na to, ze problemu autostrady to nie rozwiaze :/ Ale auto bedzie tez robic jako kamper i wtedy cos sie zawsze polepszy. Czy ten model JBL cs-742 polecalbys rowniez wsadzic jako tylne glosniki?
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Taki wynalazek znalazlem u siebie... jeszcze inne niz wczesniej linkowane.. to wlasnie kladli pod koniec produkcji T4.
Dobra wiadomosc - focale weszly przy minimalnej przerobce kosza. Dystanse nie potrzebne.
Dalem na przewodzie ori zwrotnice focala, ale chyba jest dubel, przypuszczam, ze w tym wysokotonowym jest zwrotka ori.
Dobra wiadomosc - focale weszly przy minimalnej przerobce kosza. Dystanse nie potrzebne.
Dalem na przewodzie ori zwrotnice focala, ale chyba jest dubel, przypuszczam, ze w tym wysokotonowym jest zwrotka ori.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Podwazylem po okregu i wylazl.. jest na zatrzaskach. Musze wyjac obydwa, zamontowac zamiast ori focale i wrzucic ponownie w deske. Ale to juz jutro.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czekam z niecierpliwością na fotorelację bo mam tam mocować zwykłe głośniki 10cm <england>flax pisze:Podwazylem po okregu i wylazl.. jest na zatrzaskach. Musze wyjac obydwa, zamontowac zamiast ori focale i wrzucic ponownie w deske.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zadna filozofia, wyjmujesz glosnik jw, potem mocowanie glosnika - ta ramke pod, przypuszczam, ze tez jest wcisnieta i mocujesz wkretami na plaszczyznie polki nowa 10tke.
10tki nigdy nie zagraja, to moim zdaniem tylko miejsce na gwizdki.
10tki nigdy nie zagraja, to moim zdaniem tylko miejsce na gwizdki.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
mam takie same w desce - o tyle fajne że można sobie je ustawić bo są obracane. Na allegro widuje je po 20 zł ale są dwa rodzaje
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zastanawia mnie jedno: wysokotonowce maja podlaczony kondensator.
Natomiast nie widzoialem, zeby przy fabrycznych sredniotonowych ;) w drzwiach byl jakis element od zwrotnicy.
Czy to oznacza, ze tylko wysokotonowy ma kondensator, a dol podlaczony jest do radia bezposrednio?
Czy gdzies w instalacji cos jeszcze siedzi - jakis kondesator niskotonowego glosnika - cos co ma odseparowac od niego gorne czestotliwosci??
edit, ok kumam, pewnie vw zrobil patent jak na ponizszym schemacie.
Natomiast nie widzoialem, zeby przy fabrycznych sredniotonowych ;) w drzwiach byl jakis element od zwrotnicy.
Czy to oznacza, ze tylko wysokotonowy ma kondensator, a dol podlaczony jest do radia bezposrednio?
Czy gdzies w instalacji cos jeszcze siedzi - jakis kondesator niskotonowego glosnika - cos co ma odseparowac od niego gorne czestotliwosci??
edit, ok kumam, pewnie vw zrobil patent jak na ponizszym schemacie.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
U mnie przy tylnych głośnikach są kondensatory:flax pisze:Czy to oznacza, ze tylko wysokotonowy ma kondensator, a dol podlaczony jest do radia bezposrednio?
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 2o#p168562
(przynajmniej tak swego czasu zinterpretowałem istotę tych żółtych bytów)
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... 8b29c7.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... bf8f56.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... 4d1ec6.jpg
(jak focie znikna to trudno).
Zestaw Focal ISS165 juz w aucie. Roznica z seria ... well... kolosalna. Wreszcie to gra. Suba aktywnego zostawiam, fajnie uzupelnia dol. Same glosniki musza sie jeszcze wygrzac, ale juz jest naprawde dobrze. Warto bylo dlubnac.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... bf8f56.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... 4d1ec6.jpg
(jak focie znikna to trudno).
Zestaw Focal ISS165 juz w aucie. Roznica z seria ... well... kolosalna. Wreszcie to gra. Suba aktywnego zostawiam, fajnie uzupelnia dol. Same glosniki musza sie jeszcze wygrzac, ale juz jest naprawde dobrze. Warto bylo dlubnac.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
"Dobra wiadomosc - focale weszly przy minimalnej przerobce kosza. Dystanse nie potrzebne. "
Pogladowy obrazek przerobki kosza(nie chcialo mi sie demontowac kosza stad estetyka marna):
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... 90be80.jpg
Zastanawiam sie jeszcze, czy przypadkiem nie otworzyc tej kieszeni od dolu wiercac w niej otwor np fi30mm od strony wnetrza pojazdu. Mam wrazenie, ze ta kieszen jest za malej pojemnosci do kazdych szesnastek... wnetrze drzwi nie robi tutaj zupelnie za pudlo rezonansowe jak w osobowce, nie przewiercalem sie dalej do srodka.
Pogladowy obrazek przerobki kosza(nie chcialo mi sie demontowac kosza stad estetyka marna):
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201703 ... 90be80.jpg
Zastanawiam sie jeszcze, czy przypadkiem nie otworzyc tej kieszeni od dolu wiercac w niej otwor np fi30mm od strony wnetrza pojazdu. Mam wrazenie, ze ta kieszen jest za malej pojemnosci do kazdych szesnastek... wnetrze drzwi nie robi tutaj zupelnie za pudlo rezonansowe jak w osobowce, nie przewiercalem sie dalej do srodka.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2017, 9:21 przez flax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Wczoraj zdjąłem osłonę głośnika w drzwiach i wyszło, że mam tam resztki głośnika o średnicy... ok. 12cm :?garbaty pisze:w drzwi spróbuj kenwood kfc-e175, nie mają dużej mocy, są płytkie, wejdą bez przeróbek
Większe głośniki w drzwiach były chyba dopiero po lifcie. Czyli E175 będą za duże, chyba, żeby dać je nieco głębiej na jakichś blaszkach "zetowkach" i grać nimi przez "dziurkę od klucza". ;)
I jeszcze takie sprawy:
- te E175 to są głośniki basowe, jak je będzie słychać bez wysokotonowych w podszybiu?
- w Sieci są też głośniki KFC- E1755 - opisywane jako szerokopasmowe
- doczytałem się właśnie, że do średnicy głośnika liczą się też elementy montażowe na obwodzie czyli mój może być 13 cm, bo średnica zewnętrzna sitka wynosi 15,5cm
- jeśli nie E175 to jakie kupić do drzwi?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak największe jakie wejdą, bez tweetera nie zagra, będzie tylko dudniło i wokal jak z kibla. Szerokopasmowe mają pewnie gwizdek na środku (współosiowe). Jak nie masz nic w podszybiu to zobacz helix Blue współosiowe, też mają 13cm. Po założeniu jbl w podszybie stwierdzam że te w drzwiach są kompletnie zbędne. Jeśli nie napędzę ich małym wzmakiem to w ogóle ich nie słychać
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Oooo, i to jest znakomita odpowiedź <brawo> .garbaty pisze:Po założeniu jbl w podszybie stwierdzam że te w drzwiach są kompletnie zbędne.
Czyli kupuje jbl-e i dopiero jeśli jakimś cudem będzie źle to się odezwę <england>
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Panowie,
Wybaczcie jesli pytanie trywialne ale w temacie jest rowniez 'zamontowac' a ja w tej kwestii jestem niepoprawnym laikiem.
Z polecenia bardizej doswiadczonych nabylem glosniki do wymiany. Doszly paczki dzisiaj i zastanwailem sie czy dam rade sam wymienic. W oryginalnych mam takie plastikowe wtyczki jako przylacza.. Natomiast w nomych tylko dwie blaszki.
Co z tym dalej? Zlikwidowac oryginalna wtyczke? Czy dolozyc gniazdko do nowych?
Wybaczcie jesli pytanie trywialne ale w temacie jest rowniez 'zamontowac' a ja w tej kwestii jestem niepoprawnym laikiem.
Z polecenia bardizej doswiadczonych nabylem glosniki do wymiany. Doszly paczki dzisiaj i zastanwailem sie czy dam rade sam wymienic. W oryginalnych mam takie plastikowe wtyczki jako przylacza.. Natomiast w nomych tylko dwie blaszki.
Co z tym dalej? Zlikwidowac oryginalna wtyczke? Czy dolozyc gniazdko do nowych?
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt: