2,5 TDI wtryskiwacze od 150KM do silnika 88KM
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kometa21
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
2,5 TDI wtryskiwacze od 150KM do silnika 88KM
WITAM Wszystkich użytkowników forum jako ze to jest mój pierwszy post. Widzę że forum bardzo prężnie działa i na pewno nie brak tu osób znających się na rzeczy. Opiszę moją sytuację i liczę na to że ktoś mi coś doradzi.
Mam VW T4 2,5TDI 88KM 2002r . Lekko kopcił i nie był zbyt żwawy (choć bardzo dobrze radził sobie na wolnych obrotach nawet z dużym obciążeniem z przyczepą w trudnym terenie) Mechanik stwierdził że ciekną wtryskiwacze i pasuje je wymienić lub zregenerować i tu zaczęły się problemy:
- po wyjęciu wtryskiwacze okazały się podobno być jakimiś nietypowymi na Kanadyjski rynek, których regeneracja jest bardzo trudna, droga i nieopłacalna (nie wiem czy to prawda) więc mechanik kupił używki, zregenerował i założył niestety od stupięćdziesięcio konnego silnika
- po wymianie na wolnych obrotach prawie w ogóle nie jechał a na wyższych tak kopcił że świata z tyłu nie widać
-mapowanie miało pomóc (kolejny spory wydatek) ale niestety pomogło niewiele kopci dalej (choć trochę mniej) a na wolnych obrotach (tak do 1800) radzi sobie duuużo gorzej niż przed przeróbką
mam już trochę dość bezsensownego inwestowania, najchętniej wróciłbym do pierwotnego stanu ale wtryski zostały podobno wyrzucone bo się już do niczego nie nadawały
Może ktoś coś podpowie jak tanim kosztem zdiagnozować problem i sprawić żeby autko normalnie jeździło (nie potrzebuję rakiety, raczej spokojnej jazdy z często z dużym ładunkiem w terenie)
Mam VW T4 2,5TDI 88KM 2002r . Lekko kopcił i nie był zbyt żwawy (choć bardzo dobrze radził sobie na wolnych obrotach nawet z dużym obciążeniem z przyczepą w trudnym terenie) Mechanik stwierdził że ciekną wtryskiwacze i pasuje je wymienić lub zregenerować i tu zaczęły się problemy:
- po wyjęciu wtryskiwacze okazały się podobno być jakimiś nietypowymi na Kanadyjski rynek, których regeneracja jest bardzo trudna, droga i nieopłacalna (nie wiem czy to prawda) więc mechanik kupił używki, zregenerował i założył niestety od stupięćdziesięcio konnego silnika
- po wymianie na wolnych obrotach prawie w ogóle nie jechał a na wyższych tak kopcił że świata z tyłu nie widać
-mapowanie miało pomóc (kolejny spory wydatek) ale niestety pomogło niewiele kopci dalej (choć trochę mniej) a na wolnych obrotach (tak do 1800) radzi sobie duuużo gorzej niż przed przeróbką
mam już trochę dość bezsensownego inwestowania, najchętniej wróciłbym do pierwotnego stanu ale wtryski zostały podobno wyrzucone bo się już do niczego nie nadawały
Może ktoś coś podpowie jak tanim kosztem zdiagnozować problem i sprawić żeby autko normalnie jeździło (nie potrzebuję rakiety, raczej spokojnej jazdy z często z dużym ładunkiem w terenie)
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: 2,5 TDI wtryskiwacze od 150KM do silnika 88KM
Podstawowe pytanie czy po tej zmianie wtrysków była robiona regulacja pompy: dawka i kąt wtrysku ? Po tym co piszesz to widzę że niezły przekręt ten twój mechanik albo nie ma pojęcia o tym co robi. ,,Wersja kanadyjska"- nie ma czegoś takiego! Wtryski od 150KM same w sobie są droższe i regeneracja pewnie też więc nie wiem gdzie tu opłacalność takiej zmiany którą zafundował ten ,,mechanik"
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Wszystko w normie, zmień turbo bedzie działać, poprostu silnik zalewany jest paliwem przy czym na wolnych powinin dobrze działać ale już na obrotach nie, a wtryski w 88km faktycznie były dwa rodzaje i jedne drogie w naprawie
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Czy zmiana turbiny pomoze ? Moze I jakis IC by sie przydal? Chyba wersja 88km nie miala IC ? No ale to juz idziemy W koszta ale nie tragiczne.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Większe turbo, IC (najlepiej FMIC), dobry program i będzie rakieta.
-
Kometa21
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi i jako że zupełnie nie znam się na tym napiszę parę konkretnych przemyśleń i pytań, które mi się nasunęły i poproszę o konkretne odpowiedzi:
- moja wersja jest oczywiście bez IC i raczej nie chciałbym pakować się w wymianę turbiny i dokładanie IC bo jak znam życie to zaraz pociągnie to za sobą następne wydatki (np. sprzęgło) - rozumiem że im większa moc tym większe przeciążenie i zużycie różnych elementów. Raczej jeżdżę spokojnie i na rajdowej wersji mi nie zależy.Chciałem mieć tylko troszkę żwawszy niż pierwotnie i teraz zupełnie sobie nie radzi na niskich obrotach z pełnym obciążeniem (ok. 3,5 tony razem z przyczepą) w pagórkowatym, leśnym terenie, wcześniej czy pusty czy załadowany na full jechał podobnie (jak traktor :)
-czy jest możliwe zmniejszenie dawki paliwa na tych wtryskach od 150KM tak żeby nie zalewać silnika paliwem, żeby jechał sprawnie i nie kopcił? jeśli nie to ...
-gdybym zrezygnował z tych mocniejszych wtrysków i wrócił do oryginalnych od 88KM to czy wiąże się to znowu z mapowaniem silnika? A może lepiej założyć jakieś całkiem inne np. jak ktoś kiedyś pisał od golfa III AFN 1.9 TDI
-jakie są nazwy, oznaczenia tych 2 rodzajów wtryskiwaczy montowanych orginalnie w silnikach 88KM bo rozumiem że te co teraz mam od 150KM to tzw 216, czy mogą byś jakieś inne?
-mam nadzieję że wtryskiwacz sterujący ma być drugi w kolejności licząc od strony kierowcy i ma zdecydowanie bardziej wystawać od pozostałych, bo tak zobaczyłem u siebie pod maską
Chciałbym już zacząć jeździć dla przyjemności i w interesach a nie tylko po mechanikach :(
- moja wersja jest oczywiście bez IC i raczej nie chciałbym pakować się w wymianę turbiny i dokładanie IC bo jak znam życie to zaraz pociągnie to za sobą następne wydatki (np. sprzęgło) - rozumiem że im większa moc tym większe przeciążenie i zużycie różnych elementów. Raczej jeżdżę spokojnie i na rajdowej wersji mi nie zależy.Chciałem mieć tylko troszkę żwawszy niż pierwotnie i teraz zupełnie sobie nie radzi na niskich obrotach z pełnym obciążeniem (ok. 3,5 tony razem z przyczepą) w pagórkowatym, leśnym terenie, wcześniej czy pusty czy załadowany na full jechał podobnie (jak traktor :)
-czy jest możliwe zmniejszenie dawki paliwa na tych wtryskach od 150KM tak żeby nie zalewać silnika paliwem, żeby jechał sprawnie i nie kopcił? jeśli nie to ...
-gdybym zrezygnował z tych mocniejszych wtrysków i wrócił do oryginalnych od 88KM to czy wiąże się to znowu z mapowaniem silnika? A może lepiej założyć jakieś całkiem inne np. jak ktoś kiedyś pisał od golfa III AFN 1.9 TDI
-jakie są nazwy, oznaczenia tych 2 rodzajów wtryskiwaczy montowanych orginalnie w silnikach 88KM bo rozumiem że te co teraz mam od 150KM to tzw 216, czy mogą byś jakieś inne?
-mam nadzieję że wtryskiwacz sterujący ma być drugi w kolejności licząc od strony kierowcy i ma zdecydowanie bardziej wystawać od pozostałych, bo tak zobaczyłem u siebie pod maską
Chciałbym już zacząć jeździć dla przyjemności i w interesach a nie tylko po mechanikach :(
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Moja rada zmień mechanika bo to znachor chyba. W AJT u mnie były chyba włoskie STANLEY 190 bar jak dobrze pamiętam .Mi też znachor kazał wymienić wtryski i bez poprawy dopiero u odpowiedniego Mechanika okazał się przepływomierz i zły kąt.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znajac zycie to pompa I wtryskI starczaja spokojnie na cale zycie auta. Jesli sie normalnie eksploatuje auto. Ja bym nie wracal do wtryskow Od 88km. Skontaktuj sie z kolega volski on tu mi kiedys pisal jak podkrecic cisnienie na pompie. Zakladaj turbo jakies lepsze niz Od 151km I duzy IC na chlodnice I bedziesz mial auto marzen. Jesli sie posluchasz dobrze zrobisz . Doinwestujesz auta ktore sie odplaci ekonomiczna jazda do 7l100km I odejsciem na drodze dobrego sportowego auta. Ja bym nigdy nie wracal do 88km.
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Tylko trzeba pamiętać o tym, że AJT wyścigówką nie zostanie, bo ma słabą skrzynię, i raczej w moce większe niż 130KM nie ma sensu celować, bo po prostu ją zmieli. Osobiście celowałbym w 110-120KM.
Wiadomo, jak braknie mocy to zawsze można pokusić się o skrzynię, dwumasę, przeguby i półosie z ACV.
Odnośnie dalszego podnoszenia mocy w AJT możesz poczytać tutaj: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=1392
Wiadomo, jak braknie mocy to zawsze można pokusić się o skrzynię, dwumasę, przeguby i półosie z ACV.
Odnośnie dalszego podnoszenia mocy w AJT możesz poczytać tutaj: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=1392
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
ładujesz go w koszty przekraczające 2000 a nawet 3000 - sam chłopak powiedział że tego nie potrzebuje (turbina, duży FMIC, chłodnica bo na to co ma tego nie zamontuje, nowy program, sprzęgło walnie ci szybko więc też itd itd.)peters pisze:Zakladaj turbo jakies lepsze niz Od 151km I duzy IC na chlodnice I bedziesz mial auto marzen. Jesli sie posluchasz dobrze zrobisz . Doinwestujesz auta ktore sie odplaci ekonomiczna jazda do 7l100km I odejsciem na drodze dobrego sportowego auta. Ja bym nigdy nie wracal do 88km.
Z tego co czytam to: zmień mechanika to raz, a dwa niech Ci ktoś konkretny zrobi porządek z sinikiem. Co do przekładki na duże turbo szczegóły masz tutaj (u mnie z ACV na AXG) http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 4&start=20
i napisz z jakiej miejscowości jesteś, może tak będzie można to ogarnąć
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Od tego to w ogóle należałoby zacząć, żeby można było kogoś polecić, kto ma pojęcie.notri pisze:.......i napisz z jakiej miejscowości jesteś, może tak będzie można to ogarnąć
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Z tym zmieleniem skrzyni to dobre żarty sobie robicie :-D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem niestety ze względu na partactwo mechanika nie masz wyjścia bez kosztowego. Na tych wtryskach nawet super gość od zmiany map nie wysteruje tego silnika aby idealnie działał ( bez dalszych wyżej opisanych modyfikacji ), zawsze będzie kopcił, szkoda motoru.
Najtaniej byłoby chyba zamontować wtryskiwacze z wersji 102km i zrobić pod nie mapę tylko porządną. Wtryski 216 sprzedasz bez problemu bo jest na nie spory popyt.
Najtaniej byłoby chyba zamontować wtryskiwacze z wersji 102km i zrobić pod nie mapę tylko porządną. Wtryski 216 sprzedasz bez problemu bo jest na nie spory popyt.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Najtaniej założy wtryski od silnika AFN, te same końcówki co ACV a cena zupełnie inna. Mowa o używanych
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
AFN ma końcówki 205, a ACV w zależności od opisu 185/187. Co nie zmienia faktu, że je już wysterujesz pod AJT
Była o tym dyskusja na forum.
Była o tym dyskusja na forum.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprzeczne info o tym krążą ale pewnie masz rację ;-)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja akurat mówię o sprzęgleProbe041 pisze:Z tym zmieleniem skrzyni to dobre żarty sobie robicie :-D
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi wtryskami 0.216 od 150km, skoro ludzie wrzucają je do AFNów to dlaczego w AJT nie da się ich wysterować ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W afn masz zmienną geometrię i więcej z niej wyciśniesz. Ja nie napisałem, że w ogóle nie wysterujesz ale będzie kopcił, na forum radekmark miał ACV z 216 i owszem jeździło ale dymił na czarno i nic nie dało się zrobić, a skończyło się wymianą słupka.
Ekspertem nie jestem ale z paroma magikami rozmawiałem i jak słaba turbina do tego na upuście to przy zbyt wydajnych wtryskach jest po prostu za mało powietrza przy niskich obrotach.
Ekspertem nie jestem ale z paroma magikami rozmawiałem i jak słaba turbina do tego na upuście to przy zbyt wydajnych wtryskach jest po prostu za mało powietrza przy niskich obrotach.
-
Kometa21
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
podkarpacie, okolice Rzeszowa
najbardziej przemawia do mnie ten wariant (choć to tylko moja intuicja), ale jak znaleźć kogoś kto by się tym uczciwie zajął, szczególnie tą mapąKenobi pisze:Na tych wtryskach nawet super gość od zmiany map nie wysteruje tego silnika aby idealnie działał ( bez dalszych wyżej opisanych modyfikacji ), zawsze będzie kopcił, szkoda motoru.
Najtaniej byłoby chyba zamontować wtryskiwacze z wersji 102km i zrobić pod nie mapę tylko porządną.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Pisz do użytkowników o nickach : Mikoli, ChmielikKometa21 pisze:..ale jak znaleźć kogoś kto by się tym uczciwie zajął, szczególnie tą mapą
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kometa21 pisze:podkarpacie, okolice Rzeszowa
najbardziej przemawia do mnie ten wariant (choć to tylko moja intuicja), ale jak znaleźć kogoś kto by się tym uczciwie zajął, szczególnie tą mapąKenobi pisze:Na tych wtryskach nawet super gość od zmiany map nie wysteruje tego silnika aby idealnie działał ( bez dalszych wyżej opisanych modyfikacji ), zawsze będzie kopcił, szkoda motoru.
Najtaniej byłoby chyba zamontować wtryskiwacze z wersji 102km i zrobić pod nie mapę tylko porządną.
najbardziej sensowna propozycja, a wtryski AXG spokojnie się sprzedadzą - powinien wyjść kolega na "zero"
dobry kierunekniebieski-n2 pisze:Pisz do użytkowników o nickach : Mikoli, ChmielikKometa21 pisze:..ale jak znaleźć kogoś kto by się tym uczciwie zajął, szczególnie tą mapą
Kometa21 - po ogarnięciu mechaniki kierunek kraków na zrobienie mapy bo jednego mamy tutaj dobrego gościa co potwierdze ja, chemik, kubek, piccolo i jeszcze kilku by się znalazło
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Uderz do kolegi chemik tylko on pewnie w Holandii siedzi.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
juz dawno zjechałpeters pisze:Uderz do kolegi chemik tylko on pewnie w Holandii siedzi.
-
Robby
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Mój AJT ma dokładnie taką przeróbkę,czyli wtryski od 150 KM, IC od ACV ,zrobioną turbinę hybryda i profesjonalny program na 145KM z płynnym momentem.Wszystko działa od ok.4 lat bezawaryjnie,czyli da się.Ja jestem bardzo zadowolony.
-
Robby
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Wirnik od strony wydechu był powiększony z tego co pamietam.
Chyba obie strony były powiększane,ale w jakiej proporcji to nie pamiętam.
Chyba obie strony były powiększane,ale w jakiej proporcji to nie pamiętam.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2017, 20:53 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wszystko się da, "tylko" kwestia portfela i wyobraźni.Robby pisze:.....czyli da się
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
tak też można - przyznaje rację, ale program muasi być dobrze napisany czyli delikatnie w dołemRobby pisze:Mój AJT ma dokładnie taką przeróbkę,czyli wtryski od 150 KM, IC od ACV ,zrobioną turbinę hybryda i profesjonalny program na 145KM z płynnym momentem.Wszystko działa od ok.4 lat bezawaryjnie,czyli da się.Ja jestem bardzo zadowolony.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dyskusja zaczyna schodzić na manowce względem tematu wątku.