Montaż D3WZ
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Montaż D3WZ
Witam
Kupiłem dogrzewacz D3WZ jest sprawny sprawdzony przeze mnie chce go zamontować do silnika acv 2.5tdi (nagrzewnica tylko jedna) i pytanie brzmi jakie węże wodne są potrzebne może jakieś numery?
Droga sprawa jest taka że zastanawiam się odrazu nad przerobieniem go na ogrzewanie postojowe i pytanie brzmi jakie wtedy są potrzebne węże wody bo wiadomo potrzebna jest dodatkowa pompka wody.
A może ktoś ma jakieś zdjęcia jak są podłączone węże wodne od dogrzewacza w silniku ACV albo mógłby zrobić takie zdjęcia?
Kupiłem dogrzewacz D3WZ jest sprawny sprawdzony przeze mnie chce go zamontować do silnika acv 2.5tdi (nagrzewnica tylko jedna) i pytanie brzmi jakie węże wodne są potrzebne może jakieś numery?
Droga sprawa jest taka że zastanawiam się odrazu nad przerobieniem go na ogrzewanie postojowe i pytanie brzmi jakie wtedy są potrzebne węże wody bo wiadomo potrzebna jest dodatkowa pompka wody.
A może ktoś ma jakieś zdjęcia jak są podłączone węże wodne od dogrzewacza w silniku ACV albo mógłby zrobić takie zdjęcia?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2017, 15:07 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Re: Montaż D3WZ
Jak będę miał dostęp do auta kolegi to cyknę fotki, ale nie wiem kiedy to będzie. Może ktoś wcześniej da radę.?
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Pod tym linkiem masz fotkę tego co jest w komplecie: http://allegro.pl/vw-t4-webasto-d3wz-12 ... l#imglayer. Druga sprawa przerobienie na postojowe, więc potrzeba będzie dodatkowa pompka obiegu płynu chłodzącego ( na powrocie), sterownik np webasto 1530 : http://allegro.pl/webasto-zegar-nastawc ... 29495.html lub podobny no i wiązkę, ktoś na allegro taką dorabiał: http://allegro.pl/eberspacher-d5ws-d4ws ... 78052.html, napisz do gościa ze potrzebujesz do d3wz i on ci coś poradzi.
Na forum jest temat o przerobieniu d3wz na postojowe: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t ... +postojowe
Na forum jest temat o przerobieniu d3wz na postojowe: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t ... +postojowe
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ale ja już to wszystko mam tylko na bardzo wiem jak podłączyć węże. Dogrzewacz siedzi w aucie podłączyłem odpaliłem tylko chyba źle bo się przegrzewa i wywala błąd 14. Jednak nie będę przerabiać na ogrzewanie postojowe. Gdzieś na forum ktoś napisał że zasilanie nagrzewnicy jest z lewej a na t4 wiki z prawej i to chyba jest ten błąd.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Na zasilaniu jest odpowietrzenie, a czy to lewa czy prawa strona to zależy jak patrzeć (wg.ogólnie przyjętych reguł - lewa) i tak też podobno jest na t4 wiki (więc skąd u Ciebie twierdzenie, że jest tam odwrotnie)
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Proszę bardzo andrewa1 napisał w tym temacie
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=1057
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=1057
Dobrze by było żeby któryś z moderatorów to poprawił bo widzę że nie tylko ja miałem ten problem.andrewa1 pisze:nowakop
naciszkasz (pelny edytor ) i reszta foto co do węzyków to odpowietrzenie powinno być na powrocie
kurol pisze:Ktory z wezy do nagrzewnicy to w koncu zasilanie
Wedlug Andrewy lewy,patrzac od przodu samochodu,a wedlug wiki prawy http://www.t4-wiki.de/wiki/K%C3%BChlmit ... _bis_75_kW
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A od kiedy to forum się nie myli, na wszystko co jest w sieci trzeba brać poprawkę :-D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Post andrewy1 został poprawiony, zgodnie z prawdą.
Jakoś umknął ten błąd uwadze, stare dzieje
Jakoś umknął ten błąd uwadze, stare dzieje
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Może i trzeba tylko to jest pierwszy link po wyszukaniu w google.pl i odrazu błąd.Probe041 pisze:A od kiedy to forum się nie myli, na wszystko co jest w sieci trzeba brać poprawkę :-D
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Lepiej korzystać w takim wypadku z forumowej wyszukiwarki i instrukcji serwisowych, które też tu znajdziesz
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Teraz już wiem.
Może jednak znajdzie się ktoś kto chciałby zrobić zdjęcie dogrzewacza w swoim aucie?
Może jednak znajdzie się ktoś kto chciałby zrobić zdjęcie dogrzewacza w swoim aucie?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zdjęcie dowolnego dogrzewacza np. mojego z climatronikiem nie wiele ci pomoże. Montaż węży zależał od wyposażenia samochodu. Potrzebujesz zdjęcia kogoś kto tak jak ty ma tylko jedną nagrzewnicę i dogrzewacz.
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za chęci. Jutro przerobie te węże tak żeby były na zasilaniu nagrzewnicy i mam nadzieję że tak będzie dobrze
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Pro-Logic pisze:Dzięki za chęci. Jutro przerobie te węże tak żeby były na zasilaniu nagrzewnicy i mam nadzieję że tak będzie dobrze
Tak właśnie zrób, przetnij przewód zasilania nagrzewnicy i wepnij tam dogrzewacz a wszystko bedzie działać jak należy.
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie jak będzie wpływał zawór ten który jest zamontowany na wężu zasilajacym nagrzewnice jeśli zmniejszenie ogrzewanie w aucie czy dogrzewacz nie będzie wyrzucać błędu przegrzania. Bo jeśli dobrze rozumiem to ten zawór zmniejsza przepływ płynu do nagrzewnicy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Właśnie dlatego przydałoby się aby ktoś kto ma taki układ jak ty, tylko z dogrzewaczem cyknął fotę. Musi być jakieś rozwiązanie dla sytuacji kiedy zaczniesz zamykać zawór nagrzewnicy, aby dogrzewacz działał dalej ogrzewając silnik.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A czy w t4 jest zawór sterujący przepływem płynu przez nagrzewnicę? Bo mnie się wydaje że ilością ciepła ciepła sterują klapki klimatronika przepuszczając powietrze przez nagrzewnicę i obok niej.Pro-Logic pisze:Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie jak będzie wpływał zawór ten który jest zamontowany na wężu zasilajacym nagrzewnice jeśli zmniejszenie ogrzewanie w aucie czy dogrzewacz nie będzie wyrzucać błędu przegrzania. Bo jeśli dobrze rozumiem to ten zawór zmniejsza przepływ płynu do nagrzewnicy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
W moim jest i jak go nie otworzę to Webasto bardzo szybko się wyłącza.BUNIEK pisze:A czy w t4 jest zawór sterujący przepływem płynu przez nagrzewnicę?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
trzeba mieć tego klimatronika, to wtedy takBUNIEK pisze:Bo mnie się wydaje że ilością ciepła ciepła sterują klapki klimatronika
w wersji manualnej tylko z ogrzewaniem jest zwykły zawór na powrocie z nagrzewnicy zamykający przepływ chłodziwaPro-Logic pisze:chce go zamontować do silnika acv 2.5tdi (nagrzewnica tylko jedna)
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
w takim razie trzeba by zastąpić ten zawór czymś takim http://allegro.pl/zawor-wodny-ogrzewani ... 04968.html i zrobić tak zwany bypass i kiedy zamykamy ogrzewanie zawór przełącza przepływ poza nagrzewnicą. Zawór nie musi być taki jak w linku, chodzi tylko o zasadę działania.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mnie ciekawi jak to było w oryginale. Czy w ogóle było, bo może w wersji bida z jedną nagrzewnicą w ogóle nie montowali dogrzewaczy.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
U mnie jest tak samo, dogrzewacz mam zamontowany w oryginale.Adampio pisze:W moim jest i jak go nie otworzę to Webasto bardzo szybko się wyłącza.BUNIEK pisze:A czy w t4 jest zawór sterujący przepływem płynu przez nagrzewnicę?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Było montowane w takiej wersji, ja mam właśnie pozyskany dogrzewacz z takiego auta. Niestety gdy go demontowałem węże wodne były już ściągnięt a zaworu nagrzewnicy już nie było i nie jestem w stanie powiedzieć jak to było podłączone. Więc na bank było takie zestawienie w wersji ,,bida".Kenobi pisze:Mnie ciekawi jak to było w oryginale. Czy w ogóle było, bo może w wersji bida z jedną nagrzewnicą w ogóle nie montowali dogrzewaczy.
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A mógłbyś zrobić zdjęcia jak masz podłączone węże wodne?Patrick pisze:U mnie jest tak samo, dogrzewacz mam zamontowany w oryginale.Adampio pisze:W moim jest i jak go nie otworzę to Webasto bardzo szybko się wyłącza.BUNIEK pisze:A czy w t4 jest zawór sterujący przepływem płynu przez nagrzewnicę?
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Patrząc od góry:
Zdjęcia oglądaj od ostatniego bo dodałem je w złej kolejności.
Zasilanie D3WZ ten z białą taśmą, idzie do góry i łączy się z trójnikiem za zbiorniczkiem wyrównawczym i jest to przewód zasilający nagrzewnicy ( ten z odpowietrznikiem).
Dolny przewód (powrót) wchodzi do silnika w aluminiowy trójnik, ja mam przed samym piecykiem założoną pompkę płynu widać ją na ostatnim zdjęciu.
Mam model z 2002r.( wersja krajowa) z dwoma nagrzewnicami, wersja z manualną klimą którą sam dokładałem. W standardzie był d3wZ jako dogrzewacz silnika, który rozbudowałem do webasto.
Zdjęcia oglądaj od ostatniego bo dodałem je w złej kolejności.
Zasilanie D3WZ ten z białą taśmą, idzie do góry i łączy się z trójnikiem za zbiorniczkiem wyrównawczym i jest to przewód zasilający nagrzewnicy ( ten z odpowietrznikiem).
Dolny przewód (powrót) wchodzi do silnika w aluminiowy trójnik, ja mam przed samym piecykiem założoną pompkę płynu widać ją na ostatnim zdjęciu.
Mam model z 2002r.( wersja krajowa) z dwoma nagrzewnicami, wersja z manualną klimą którą sam dokładałem. W standardzie był d3wZ jako dogrzewacz silnika, który rozbudowałem do webasto.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Pro-Logic
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za zdjęcia i pomoc.
Czyli o ile dobrze rozumiem to do tego trójnika dochodzi wąż z przedniej i tylnej nagrzewnicy a trzeci wąż to dogrzewacz?TRUST pisze:Zasilanie D3WZ ten z białą taśmą, idzie do góry i łączy się z trójnikiem za zbiorniczkiem wyrównawczym i jest to przewód zasilający nagrzewnicy ( ten z odpowietrznikiem).
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Z przedniej na pewno i najprawdopodobniej z tylnej też, ale nie dam rady teraz tego sprawdzić na 100%.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Po montażu klimy został ci zawór zamykający obieg cieczy przedniej nagrzewnicy czy go zlikwidowałeś ?