2.5TDI AJT długo sie rozrzewa
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
2.5TDI AJT długo sie rozrzewa
od niedawna jestem podiadaczem t4 2.5tdi AJT
jedyne co mnie martwi to że silnik bardzo powoli sie rozgrzewa zawsze jak gdzieś mam jechać to odpalam auto żeby silnik sie rozgrzał tak z 10minut
w przypadku tego AJT mija nawet 15minut i wskazówka temperatury lekko drgnie, do 90 stopni dochodzi dopiero po przejechaniu na rozgrzanym silniku ok. 10 kilomtetrów
Pytanie do kolegów czy to jest normlne w tym silniku? bo to moje pierwsze tdi w życiu
Przy silniku jest dogrzewacz eberspacher d3w (ale nie działa) czy ma to jakiś związek z tym że utosie tak długo rozgrzewa?
jedyne co mnie martwi to że silnik bardzo powoli sie rozgrzewa zawsze jak gdzieś mam jechać to odpalam auto żeby silnik sie rozgrzał tak z 10minut
w przypadku tego AJT mija nawet 15minut i wskazówka temperatury lekko drgnie, do 90 stopni dochodzi dopiero po przejechaniu na rozgrzanym silniku ok. 10 kilomtetrów
Pytanie do kolegów czy to jest normlne w tym silniku? bo to moje pierwsze tdi w życiu
Przy silniku jest dogrzewacz eberspacher d3w (ale nie działa) czy ma to jakiś związek z tym że utosie tak długo rozgrzewa?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: 2.5TDI AJT długo sie rozrzewa
Silnika się nie grzeje na postoju.
Tak to normalne, że potrzeba 10km dla TDI
Tak, sprawny dogrzewacz pomaga w rozgrzaniu silnika
Tak to normalne, że potrzeba 10km dla TDI
Tak, sprawny dogrzewacz pomaga w rozgrzaniu silnika
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Ja też mam silnik AJT i miałem identycznie jak ty,ale naprawiłem d4ws i teraz przed każdym "startem" uruchamiam piec i o połowę czasu mam szybciej ciepło
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Pamiętam i z moim byłym AJT, minus 20, niewielka prędkość przejazdowa i niewyróbka z ogrzewaniem, dogrzewacz zewnętrzny dobra sprawa.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Miętus89 masz zdaje się tylną nagrzewnicę i tu jest przyczyna.
Z drugie tyle czasu się nagrzewa w porównaniu do takiego samego silnika w pojeździe bez tylnej nagrzewnicy.
Dogrzewacz silnika jak sama nazwa wskazuje bardzo pomaga.
Z drugie tyle czasu się nagrzewa w porównaniu do takiego samego silnika w pojeździe bez tylnej nagrzewnicy.
Dogrzewacz silnika jak sama nazwa wskazuje bardzo pomaga.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Hmmm, ja co prawda mam ACV i bez dogrzewacza (dopiero czeka na zainstalowanie) ale mam dokładnie to samo co Miętus89. Naprawde potrzebuje sporo kilometrów aby złapał temperature, nie mierzyłem nigdy dokładnie ale napewno 10km jak nie więcej muszę przejechać zimą. Latem to na palcach jednej ręki mogę policzyć gdy doprowadziło go do takiego stanu aby załączyły się wentylatory a lekkiej nogi nie mam. ;) Układ chłodzenia cały sprawdzony, nie mam dodatkowego ogrzewania na tył, już się z tym po części pogodziłem że tak ciężko się rozgrzewa ale jednak powinien chyba trochę szybciej. Wiem że TDI ma dużą sprawność ale że aż taką ?
-
zelmerek07
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Mam AJT i 90 stopni to tez około 10km. Na postoju to i w godzinę się nie rozgrzeje. Ale nie oszukujmy się to nie 1.0 w benzynie :)