Witam panowie.
Opiszę najpierw co się dzieje.
Wydawało mi się, że od kilku dni odrobinkę głośniej pracował ale żadnych innych objawów.
Dzisiaj dojechałem do firmy i zauważyłem nierówną pracę na wolnych obrotach i więcej niż zwykle białego dymu na wolnych obrotach.
Problem zaczął się kiedy chciałem wrócić do domu. Na wolnych obrotach nierówno pracuje, kopci na biało (dość gryzący dym, śmierdzi parafiną), na przyspieszonym wtrysku ("ssanie") pracuje nawet równo i nie gaśnie. Pracuje dużo głośniej i jest słabszy. Po dojechaniu (dowleczeniu się) do domu otwarłem maskę i poza bąbelkami powietrza w zbiorniku wyrównawczym nie znalazłem innych objawów, o których czytałem w innych postach (wtrysk nie leje, pasek cały, temperatura dobra, pompa wtryskowa czysta). Nie było sytuacji przegrzania silnika. O dziwo dzisiaj nawet go nie przegoniłem.
Na razie wygląda mi to na uszczelkę. Czasu mam malutko, auto jest mi niezbędne (pracuję w serwisie) i nie mam garażu. Jak wyeliminować ewentualne przyczyny takiego zachowania ?
Jeszcze nie wymieniałem uszczelki w diesel'u ale jak się przyjrzałem to roboty chyba mnóstwo ? Ogarnę ewentualnie w jeden dzień pod blokiem ? Nie wiem czy sobie z tym sam poradzę, wtryski, turbina, kolektory to trzeba zdemontować z głowicy, jeszcze coś ? Z tego co widziałem, to chyba nie trzeba będzie ustawiać kąta wtrysku jak ustawię na znakach przed demontażem paska rozrządu ? Jesteście bardziej doświadczeni, dam radę sam ? Wymieniałem już w Wartburgu głowicę ( to zupełnie inna bajka) więc nie obca mi jest kolejność dokręcania i moment dokręcania. Reszta mnie trochę przeraża.
1.9 tD uszczelka pod głowicą ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
staszek
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 tD uszczelka pod głowicą ?
W jeden dzień dasz radę ale jest jedno ale zależy jak ci pójdzie odkręcanie śrub itd .No i przydało by się dać głowice do sprawdzenie czy nie jest gdz…login to view the rest of this post
This topic has 16 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się