brak swiatel mijania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
lasiu
- Nowy T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
brak swiatel mijania
Witam mam problem ze światłami mijania - tzn ich brak po przekręceniu włącznika w pozycje światel mijania świecę sie tylko pozycyjne. włącznik jest ok sprawdziłem włącznik w innym modelu i odwrotnie. podpowidźcie gdzie dalej szukać
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: brak swiatel mijania
Żarówki, bezpieczniki. Jeśli to wykluczysz to sprawdź czy masz światła drogowe. Przyczyną najprawdopodobniej będzie przełącznik kierunkowskazów i świateł mijania/drogowe.
-
lasiu
- Nowy T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
kierunki działają dlugie tylko jak przytrzymam czyli mryganie ale nie włanczaję sie w pozycji mijania
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jeśli chodzi o wajchę długich to zdejmij osłonę kierownicy i zobaczysz kostkę z której wychodzi 5 kabli zewrzyj na krótko ( kabelkiem ) żółty kabel z "białym z czarnym paskiem" na włączonych światłach jak zaświecą to cały mechanizm do wymiany
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
opisałem ten wyłacznik dokładnie
w osobnym temacie ale jest problem z fotkami
czeka cie wymiana tego elementu i przy okazji zapodaj przekazniki
motaz przekazników w najblizszym czasie na przykladzie (piatek 2 sierpnia ) foto relacja oczywiscie bedzie na forum
w osobnym temacie ale jest problem z fotkami
czeka cie wymiana tego elementu i przy okazji zapodaj przekazniki
motaz przekazników w najblizszym czasie na przykladzie (piatek 2 sierpnia ) foto relacja oczywiscie bedzie na forum
-
remekt4
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam , mam ten sam problem u siebie . zarówki , bezpieczniki - sprawdzone , wymieniłem włacznik świateł , przełacznik zespolony rózniez wymieniłem na nowy 'uzywany' , swiateł dalej nie ma. Mrugac moge :p , ale bez mijania nie włacze drogowych , wiec moge sobie mrugac ;]
Na kostce zwierałem piny , 1 z 2 do swiatła długie i 1 z 4 to mijania , jak mam połaczone to wszystko swieci , nawet bez zapłonu . Mozliwe zeby oba były padniete? czy moze cos zle robie.
/ t4 2,4d 94r
Na kostce zwierałem piny , 1 z 2 do swiatła długie i 1 z 4 to mijania , jak mam połaczone to wszystko swieci , nawet bez zapłonu . Mozliwe zeby oba były padniete? czy moze cos zle robie.
/ t4 2,4d 94r
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Last active: Online now
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Witaj
Normalne jest ,że jak nie włączysz świateł mijania to nie będą działały drogowe,więc pozostaje mruganie. Zwierając przewody w kostce będzie działać i bez zapłonu.
Poszukałbym jeszcze czy jest dobre podłączenie masy do lamp lub jakiś przewód gdzieś został załamany i nie łączy.
Normalne jest ,że jak nie włączysz świateł mijania to nie będą działały drogowe,więc pozostaje mruganie. Zwierając przewody w kostce będzie działać i bez zapłonu.
Poszukałbym jeszcze czy jest dobre podłączenie masy do lamp lub jakiś przewód gdzieś został załamany i nie łączy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeżeli zwierasz piny w kostce przełącznika zespolonego ( pod kierownicą ) według tego co napisałem wyżej i światła działają to znaczy, że jest on nadal do wymianyremekt4 pisze:Na kostce zwierałem piny , 1 z 2 do swiatła długie i 1 z 4 to mijania
-
interwoj
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: T4Caravelle
- Kontakt:
Moje uszanowanie,
temat ten pojawil sie dzis i w mojej T4, czasami jest oswietlenie, czasami nie ma, jak wylacze i wlacze ponownie silnik to sie pojawi ( podobnie jak w PC-cie, szkoda tylko ze nie mam przycisku restart), ciekaw jestem co w koncu bylo przyczyna tej usterki u kolegi lesia, ktory zalozyl ten watek?
pozdrawiam
temat ten pojawil sie dzis i w mojej T4, czasami jest oswietlenie, czasami nie ma, jak wylacze i wlacze ponownie silnik to sie pojawi ( podobnie jak w PC-cie, szkoda tylko ze nie mam przycisku restart), ciekaw jestem co w koncu bylo przyczyna tej usterki u kolegi lesia, ktory zalozyl ten watek?
pozdrawiam
-
interwoj
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie czekajac do rana, przeanalizowalem caly uklad sterowania reflektorow, wlasciwie to glowny sygnal przychodzi ze stacyjki, a ze po drodze nie widzialemm zadnych przekaznikow, wiec na stykach stacyjki musza plynac dosc duze prady, zwlaszcza gdy sa wlaczone swiatla drogowe.Tak sie sklada ze 2 miesiace temy wymienialem te stacyjke, kupilem zamiennik za 12 zl, oryginalna kosztuje 10 razy wiecej, teraz juz wiem dlaczego. Poprawnosc mojego rozumowania potwierdza fakt, ze po ponownym starcie silnika swiatla wracaja do normy, poniewaz styki w stacyjce sa ponownie zwierane ( i czasami poprawnie), Sumujac: trzeba wymienic stacyjke na oryginal.
Jeszcze raz dzieki kolega za pomoc.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 18
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
ja kupiłem za 5 zł i 2 rok działa - a czy czasami ty nie mylisz działania tej kostki z prZekażnikiem X-kontakt !!!!!interwoj pisze:Nie czekajac do rana, przeanalizowalem caly uklad sterowania reflektorow, wlasciwie to glowny sygnal przychodzi ze stacyjki, a ze po drodze nie widzialemm zadnych przekaznikow, wiec na stykach stacyjki musza plynac dosc duze prady, zwlaszcza gdy sa wlaczone swiatla drogowe.Tak sie sklada ze 2 miesiace temy wymienialem te stacyjke, kupilem zamiennik za 12 zl, oryginalna kosztuje 10 razy wiecej, teraz juz wiem dlaczego. Poprawnosc mojego rozumowania potwierdza fakt, ze po ponownym starcie silnika swiatla wracaja do normy, poniewaz styki w stacyjce sa ponownie zwierane ( i czasami poprawnie), Sumujac: trzeba wymienic stacyjke na oryginal.
nie wierze w ta teorie ....... zobaczymy czy miałeś racje smile
-
interwoj
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czesc elektryczna stacyjki zaplonu zostala wymieniona ( oryginal 110zl), wszysko powrocilo do normy
dziekuje wszystkim za pomoc
dziekuje wszystkim za pomoc
-
przemek.b
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt:
witam
mam problem ze światłami a mianowicie w lewej lampie nie mam świateł mijania ani drogowych działa tylko postojówka w prawej lampie natomiast działa wszystko żarówka jest ok co może być przyczyną?
mam problem ze światłami a mianowicie w lewej lampie nie mam świateł mijania ani drogowych działa tylko postojówka w prawej lampie natomiast działa wszystko żarówka jest ok co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 13:16 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki, duzo literówek.
Powód: literówki, duzo literówek.
-
przemek.b
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt:
brak masy?? znaczy się styki zaśniedziałe tak? nie orientuje się zbyt w elektryce samochodowej który z 3 bolców w H4 jest od masy??( czy może masa jest na obudowie reflektora??
ok juz znalazłem na necie który bolec jest od masy, ale jak sądzisz nie ma masy na żarówce czy gdzieś dalej?
ok juz znalazłem na necie który bolec jest od masy, ale jak sądzisz nie ma masy na żarówce czy gdzieś dalej?
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 21:09 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Dorób prowizoryczną masę i sprawdź. Jak światła zadziałają prawidłowo to zobacz czy jest masa w kostce, potem zobaczymy co dalej.
-
ubsaw
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Co sądzicie o takim przełączniku? Kupował może ktoś coś takiego? Czy lepiej kupić używany oryginał?
http://allegro.pl/vw-t4-90-03-przelaczn ... 96495.html
http://allegro.pl/vw-t4-90-03-przelaczn ... 96495.html
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Panowie od wczoraj walczę z brakiem świateł mijania.
Robiłem test Kenobiego, ale nadal nie działa. Dzisiaj wymieniłem kostkę stacyjki dalej kiszka. Jest jakiś patent żeby sprawdzić czy włącznik świateł nie działa ? Chodzi mi o jakieś zwarcie pinów czy coś podobnego.
Kostkę stacyjki mogłem oddać po sprawdzeniu, ale z włącznikiem mam problem nie mam skąd pożyczyć na sprawdzenie.
Kierunki działają, drogowe działają, przeciw mgielne działają.
Proszę o podpowiedź co jeszcze mogę na własną rękę sprawdzić, zanim zacznę szukać elektryka :)
Rozebrałem na części pierwsze główny włącznik światła, wszystko poczyściłem popsikałem i złożyłem.
Po zamontowaniu wszystko wróciło do normy, ale niestety coś źle złożyłem bo regulacja podświetlenia zegarów działa tylko w jednym zakresie.
Jak przyjdzie natchnienie to jeszcze raz rozłożę ten włącznik, może uda się to naprawić.
Robiłem test Kenobiego, ale nadal nie działa. Dzisiaj wymieniłem kostkę stacyjki dalej kiszka. Jest jakiś patent żeby sprawdzić czy włącznik świateł nie działa ? Chodzi mi o jakieś zwarcie pinów czy coś podobnego.
Kostkę stacyjki mogłem oddać po sprawdzeniu, ale z włącznikiem mam problem nie mam skąd pożyczyć na sprawdzenie.
Kierunki działają, drogowe działają, przeciw mgielne działają.
Proszę o podpowiedź co jeszcze mogę na własną rękę sprawdzić, zanim zacznę szukać elektryka :)
Rozebrałem na części pierwsze główny włącznik światła, wszystko poczyściłem popsikałem i złożyłem.
Po zamontowaniu wszystko wróciło do normy, ale niestety coś źle złożyłem bo regulacja podświetlenia zegarów działa tylko w jednym zakresie.
Jak przyjdzie natchnienie to jeszcze raz rozłożę ten włącznik, może uda się to naprawić.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, 12:48 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
Powód: ort. i literówki
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
panowie, odgrzeję starego kotleta. Otóż od niedawna pojawił się ten problem u mnie, to znaczy w deszczowe ,wilgotne dni po włączeniu świateł mijania świecę się tylko postojowe.Jak je wyłączę i ponownie przekręcę na mijania to świecą . Zawsze dzieje się to rano <19> jakiś zbieg okoliczności ,czy co... Ale dziś światła odmówiły posłuszeństwa na zawsze,nie chcą się zapalić <35> O ósmej do domu wracałem na halogenach ..... Pytanie ,jak dobrać się do przełącznika świateł ??? Dzwoniłem do kolegi i on doradził mi dostać się do tej małej śrubki za kratką nawiewu. Odkręciłem ją ,ale cały ten prostokącik - panel z włącznikiem świateł , pokrętłem od ściemniania oświetlenia zegarów i pokrętłem od ustawienia reflektorów nie chce wyjść na zewnątrz. Jak go wyciągnąć??? Wydaje mi się ,że w przełączniku świateł jest coś nie tak!!!
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Nic nie musisz odkręcac aby przelącznik wyciągnąc , przelącznik ma takie dwa ząbki które trzymają od góry go i chyba z boku, trzeba cos płaskego wsunąć pomiedzy deske rozdzielczą a przelącznik u góry i przesuwnąc w prawą stronę aby zwolnić blokade i przełącznik wyjdzie.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Dokładnie Kubek, nadpalone styki w przełączniku świateł, kup nowy, albo "nowy używany" i po problemie.Kubek pisze:panowie, odgrzeję starego kotleta. Otóż od niedawna pojawił się ten problem u mnie, to znaczy w deszczowe ,wilgotne dni po włączeniu świateł mijania świecę się tylko postojowe.Jak je wyłączę i ponownie przekręcę na mijania to świecą . Zawsze dzieje się to rano <19> jakiś zbieg okoliczności ,czy co... Ale dziś światła odmówiły posłuszeństwa na zawsze,nie chcą się zapalić <35> O ósmej do domu wracałem na halogenach ..... Pytanie ,jak dobrać się do przełącznika świateł ??? Dzwoniłem do kolegi i on doradził mi dostać się do tej małej śrubki za kratką nawiewu. Odkręciłem ją ,ale cały ten prostokącik - panel z włącznikiem świateł , pokrętłem od ściemniania oświetlenia zegarów i pokrętłem od ustawienia reflektorów nie chce wyjść na zewnątrz. Jak go wyciągnąć??? Wydaje mi się ,że w przełączniku świateł jest coś nie tak!!!
Od góry obudowy są takie białe dynksy które blokują wyjęcie przełącznika z dechy, trzeba włożyć coś cienkiego i je przesunąć w prawo. Ewentualnie wcisnąć z lewej strony u góry ten szary ząbek - jest on połączony z tymi dynksami. Sterciu mnie uprzedził ;-)
Jeśli nie masz przekaźników świateł zamontowanych, to je załóż, uchroni Cię to przed spaleniem kolejnego przełącznika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Dzięki chłopaki,właśnie wyjeżdżam do roboty,pewnie jeszcze na halogenach ,ale w ciągu dnia postaram się to naprawić :P
-
hader686
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam!!!
Mam problem ze światłami mijania.
Jakies pół roku temu nie zawsze mi sie odpalały swiatła, wiec wystarczyło włączyć "długie" i swiatła juz byly.
Niestety ostatnio nawet długie nie pomogły i ułamaly mi sie zawiasy i wogole, nie mogę dlugich załączyć, ale za to działaly światła.
No niestety wczoraj padły przednie swiatła.
Jak ustawiam na włączenie świateł to się włączaja na desce rozdzielczej, z tyłu , niestety o przednich nie ma mowy.
Mam tez voltomierz w aucie i czasami jak zapalam swiatła to na voltomierzu skacze mi do 13V mimo ze kluczyków nie mam w stacyjce.
Mam tez taki mechanizm zalaczony ze:
1. przekracam kluczyk i odpalam z guziaka na desce rozdzielczej.
2. jak odpale moge wyjać kluczyki ze stacyjki a auto dalej chodzi.
Auto jest 95 roku. mam przełącznik taki z pokretłem. taki zwykły nie taki jak kolega wyżej.
Mam problem ze światłami mijania.
Jakies pół roku temu nie zawsze mi sie odpalały swiatła, wiec wystarczyło włączyć "długie" i swiatła juz byly.
Niestety ostatnio nawet długie nie pomogły i ułamaly mi sie zawiasy i wogole, nie mogę dlugich załączyć, ale za to działaly światła.
No niestety wczoraj padły przednie swiatła.
Jak ustawiam na włączenie świateł to się włączaja na desce rozdzielczej, z tyłu , niestety o przednich nie ma mowy.
Mam tez voltomierz w aucie i czasami jak zapalam swiatła to na voltomierzu skacze mi do 13V mimo ze kluczyków nie mam w stacyjce.
Mam tez taki mechanizm zalaczony ze:
1. przekracam kluczyk i odpalam z guziaka na desce rozdzielczej.
2. jak odpale moge wyjać kluczyki ze stacyjki a auto dalej chodzi.
Auto jest 95 roku. mam przełącznik taki z pokretłem. taki zwykły nie taki jak kolega wyżej.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
kolego, przeczytaj ten temat od początku i wszystko będzie dla ciebie jasne skoro pomagało przełączanie na długie
-
qwertyftp
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: trike, T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
To i ja odgrzeję 'kotleta'...
Zepsuł mi się przełącznik świateł /taki sam jak u kolegi @Kubka/ i dzięki Waszym opisom udało mi się go wyjąć. Taki sam przełącznik znalazłem w Golfie 3 i... EUREKA!!! działa! Super, bo światła mam! Tylko... kolor podświetlenia tego przełącznika jest zielony, a ja mam w oryginale czerwony... Czy jest możliwość, i jak, rozebrać ten przełącznik? Próbuję podważać takie małe zaczepy /3 na górze i 3 na dole/, ale za cholerę nie mogę tego rozłożyć dalej...
Zepsuł mi się przełącznik świateł /taki sam jak u kolegi @Kubka/ i dzięki Waszym opisom udało mi się go wyjąć. Taki sam przełącznik znalazłem w Golfie 3 i... EUREKA!!! działa! Super, bo światła mam! Tylko... kolor podświetlenia tego przełącznika jest zielony, a ja mam w oryginale czerwony... Czy jest możliwość, i jak, rozebrać ten przełącznik? Próbuję podważać takie małe zaczepy /3 na górze i 3 na dole/, ale za cholerę nie mogę tego rozłożyć dalej...
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Jeśli chcesz przerobić podświetlenie na czerwone, to daruj sobie.
Marne szanse.
Jeśli jednak chcesz się pobawić to masz dwa linki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=12766
http://www.blauertacho.de/doc/vw/golf_3 ... f_blau.htm
i jeszcze tu trochę:
http://www.vw_golf_3.republika.pl/nowa_strona_3.htm
Marne szanse.
Jeśli jednak chcesz się pobawić to masz dwa linki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=12766
http://www.blauertacho.de/doc/vw/golf_3 ... f_blau.htm
i jeszcze tu trochę:
http://www.vw_golf_3.republika.pl/nowa_strona_3.htm