2,4D po naprawie grzeją się hamulce wszystkie 4 koła
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
2,4D po naprawie grzeją się hamulce wszystkie 4 koła
Witajcie. Ostatnio miałem małe problemy z hamulcami, byłem zmuszony kupić lewy tylny zacisk. Zacisk kupiłem firmy TRW system hamulcowy w moim T4 to Lukas. Przy okazji z racji tego że auto ma 20 lat wymieniłem wszystkie połączenia elastyczne w układzie hamulcowym wężyki tez z firmy TRW, przy okazji wyszło że pompa hamulcowa przepuszcza więc też nowa też z TRW. Wypłukałem i wyczyściłem zbiornik na płyn hamulcowy, złożyłem wszystko do kupy. Kupiłem płyn hamulcowy DOT4 z firmy Textar 1L i wymieniłem płyn w całym układzie odpowietrzając bardzo dokładnie. Przez pierwsze kilka dni było wyśmienicie hamulec brzytwa ale potem pojawił się problem. Rano odpalam samochód wycofuje z podwórka naciskam hamulec jest normalnie tzn wszystko działa jak powinno przejadę ok 1km raz hamując na skrzyżowaniu i potem po ok 5km muszę hamować na kolejnym i wtedy hamulec jest tak twardy że masakra lekkie dotknięcie hamulca powoduje gwałtowne hamowanie. Nie wiedziałem co się dzieje zatrzymałem się dotykam kół a wszystkie są gorące, najbardziej lewy tył i prawy przód. Wypiąłem linki ręcznego żeby sprawdzić czy ręczny nie blokuje tyłu przez co nagrzewa się płyn w całym układzie ale to nie to hamulce po prostu samoczynnie się zaciskają. Po przejechaniu ok 15km dalsza jazda jest nie możliwa z kół dym auto nie ma siły jechać. Postoi ok godziny i wszystko wraca do normy. Cholera nie wiem już co mu dolega. Może macie jakiś pomysł? Nie gmerałem przy pompie podciśnienia. Auto nie ma ABS-u. Pomóżcie bo już tracę wiarę :/
Dodam że pompę odpowietrzyłem najpierw następnie zgodnie z zasadą od najdalszego koła do najbliższego pompie czyli PT,LT,PP,LP.
Dodam że pompę odpowietrzyłem najpierw następnie zgodnie z zasadą od najdalszego koła do najbliższego pompie czyli PT,LT,PP,LP.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: 2,4D po naprawie grzeją się hamulce wszystkie 4 koła
Tak napisałem o tym. Teść pompował przytrzymywał ja po kolei popuszczałem śrubunki i tak do momentu aż powietrze przestało się pojawiać.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
wygląda jak by wspomaganie za mocno działało może coś zle złożyłeś jak montowałeś pompę do wspomagania
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
MSZ rozgrzewa sie płyn czyli musi byc gdzies za mały skok jałowy. Ja bym zaczął szukać od pompy. Identyczne objawy miewałem w motocyklu po wymianie zlamanej klamki (na enduro to nic dziwnego) przedniego hamulca na nieużywany zamiennik. Problem znikał każdorazowo po podpilowaniu klamki w miejscu naciskania tloka pompy.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No ale tam nie ma co źle złożyć dwie nakrętki i tyle pompa wchodzi na trzpień źle się nie da założyć.zyraza pisze:wygląda jak by wspomaganie za mocno działało może coś zle złożyłeś jak montowałeś pompę do wspomagania
No ale pompa jest nówka sztuka i uważam że od samego początku byłoby tak jak jest a to się pojawiło po tygodniu używania.Adampio pisze:MSZ rozgrzewa sie płyn czyli musi byc gdzies za mały skok jałowy. Ja bym zaczął szukać od pompy. Identyczne objawy miewałem w motocyklu po wymianie zlamanej klamki (na enduro to nic dziwnego) przedniego hamulca na nieużywany zamiennik. Problem znikał każdorazowo po podpilowaniu klamki w miejscu naciskania tloka pompy.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Adampio logicznie myśli, z zewnątrz pompa może tak samo wyglądać a w środku wsadzili jakiś minimalnie dłuższy tłok i może tak się dziać
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ale to powinno się dziać od samego początku skoro pompa wadliwa a nie po tygodniu.zyraza pisze:Adampio logicznie myśli, z zewnątrz pompa może tak samo wyglądać a w środku wsadzili jakiś minimalnie dłuższy tłok i może tak się dziać
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak jest :) znajduje się w połowie drogi między min a max. Chyba wezmę i jeszcze raz będę odpowietrzał bo już nie mam innego pomysłu. Nosz kurde układ prosty jak budowa cepa a ptaki wybiera jak najbardziej skomplikowany :/rafflex pisze:Poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku OK?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Po tym jak zablokują ci się hamulce odepnij podciśnienie od serwa i zobacz czy wtedy hamulce odpuszczą. Oczywiście nie w czasie jazdy tylko podnieś koło i zobacz czy da się ręką kręcić.
Założenie nowej pompy nie wyklucza jej uszkodzenia, ja z doświadczenia jak coś się dzieje zaczynam od sprawdzania tych elementów które wymieniłem, nawet na nówki - takie mamy czasy, że przy żadnej firmie nie ma gwarancji, że nie wypuściła bubla.
Założenie nowej pompy nie wyklucza jej uszkodzenia, ja z doświadczenia jak coś się dzieje zaczynam od sprawdzania tych elementów które wymieniłem, nawet na nówki - takie mamy czasy, że przy żadnej firmie nie ma gwarancji, że nie wypuściła bubla.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Na poczatku mogło być np. chłodniej i inny był bilans cieplny. Skoro po ostygnieciu "się naprawia" to trzeba szukać przyczyny grzania. Zrób eksperyment i przejedź kikanascie kilometrow możliwie bez tykania hamulców. Łatwiejsze niż kolejne odpowietrzania.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Tak jak napisał Kenobi "odepnij podciśnienie od serwa i zobacz czy wtedy hamulce odpuszczą. Oczywiście nie w czasie jazdy tylko podnieś koło i zobacz czy da się ręką kręcić". Jeżeli blokują się to zacznij odkręcać pompę ,poluzuj minimalnie i ponownie sprawdź czy dalej blokują , jak lokują to ponownie odkręcaj powoli pompę ii ponownie sprawdź. może się okazać że są paro milimetrowe różnice w wykonaniu i hamulce trzymaj cały czas.
Dawno nie wymieniałem pompy a w T4 wcale i wydaje mi się że trzpień który popycha tłoczek jest regulowany
Dawno nie wymieniałem pompy a w T4 wcale i wydaje mi się że trzpień który popycha tłoczek jest regulowany
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
obstawiam uszkodzone serwo, objawy identyczne jak w moim po wymianie tarcz i klocków hamulce sie grzały i nie szło jechać
Również przerzuciłem wszystko 2 razy w układzie i dopiero po wymianie serwa ustąpiło - uszkodzenie od strony kabiny nieszczelność trzpienia prowadzącego pedał.
Jak zrobisz jak Kenobi mówi to koła puszczą bo podciśnienie nie ciągnie membrany, na podciśnieniu membrana w nieszczelnym serwie sie poddaje i auto "dohamowuje" , skracanie trzpieni w celu zwiększenia luzu na pompie to druciarstwo zbyteczne jak serwo padło - do wymiany
Również przerzuciłem wszystko 2 razy w układzie i dopiero po wymianie serwa ustąpiło - uszkodzenie od strony kabiny nieszczelność trzpienia prowadzącego pedał.
Jak zrobisz jak Kenobi mówi to koła puszczą bo podciśnienie nie ciągnie membrany, na podciśnieniu membrana w nieszczelnym serwie sie poddaje i auto "dohamowuje" , skracanie trzpieni w celu zwiększenia luzu na pompie to druciarstwo zbyteczne jak serwo padło - do wymiany
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Pompa hamulcowa wytworzy nawet 200bar więc przepchnie płyn przez najmniejszą szczelinę ale by płyn wrócił przepływ musi być swobodny...
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
De'D pisze:obstawiam uszkodzone serwo, objawy identyczne jak w moim po wymianie tarcz i klocków hamulce sie grzały i nie szło jechać....... serwo padło - do wymiany
Jeżeli to serwo to po unieruchomieniu silnika i zdjęciu przewodu podciśnieniowego nie powinieneś słyszeć syczenia powietrza
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
pod warunkiem że uszkodzona jest membrana - tak
jak tylko zawór jest nieszczelny jak u mnie, to syczenie będziesz słyszał a mimo to serwo będzie kaput.
jak tylko zawór jest nieszczelny jak u mnie, to syczenie będziesz słyszał a mimo to serwo będzie kaput.
-
lcslawek
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: wvt4
- Kontakt:
Witam.Widzę że stary post,ale znalazłeś przyczynę? Mam to samo, podejrzewam servo
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Gdy już hamulce będą rozgrzane zdejmij wąż podciśnienia z serva i zobaczysz czy puściły klocki, czy trzymają nadal. Jeśli puszczą to bankowo servo, jeśli nie - szukaj dalej