turbo do 2.4d
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Na pewno Syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: turbo do 2.4d
Na logikę powinno się dać bo wg mnie miejsca jest sporo. Ale z racji że spotkałem się z opinią że bez wyjechania silnikiem może się nie udać chciałem zapytać kogoś co robił sam i wie że się da/nie da.
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- Kontakt:
przemia pisze:Niestety za późno się odezwałeś. Jeśli nic nie przegapiłem to zestaw już mam.
Witam. Również zbieram graty do uturbienia mojego wynalazku <yes> . Co prawda mój silnik to AJA ale z tego co się orientuje nie ma większych różnic pomiędzy AAB a AJA. Na razie mam już turbo z kolektorem od volvo s80 oraz kolektor dolotowy od 2.5 tdi. Do tego miarkę oleju również z 2.5. Przydała by się jeszcze inna pompa ale ciężko w tym temacie coś znaleźć w rozsądnych pieniądzach.
Jak u Ciebie z postępami z zakładania turbawki, na jakie problemy natrafiłeś ?
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich <england> Jestem w trakcie zbierania informacji oraz gratów do otorbienia mojego 2.4 AJA. Potrzebuje informacji na temat wtrysków pod ten projekt . Pompę posiadam z audi 100 2.0td 90KM (069 130 108 C). Zbieram informacji z różnych źródeł i wyczytałem, że najlepiej silnik z tą pompą będzie pracował z wtryskami które były do niej dedykowane. Wyczytałem również że można zmienić tylko końcówki wtrysków o ciśnieniu 155 Bar i to będzie "gadać"( podobno podnoszenie ciśnienia na oryginałach daje tez rade) Końcówki o proponowanych parametrach to np od LT 2.4td VAG OE-068130211B ( montowane były również w audi i volvo ). Posiadam drugi zestaw wtrysków od 2.4d i chciał bym wymienić tylko końcówki na te podane powyżej. Co sądzicie o takiej operacji? Czy te końcówki podejdą?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Ja w swoim miałem wtryski oryginalne od AAB z podniesionym cisnieniem, a potem kiedys załozyłem końcówki od 1,9 TD i jakiejś róznicy nie zauważyłem. Ważne jest podniesienie ciśnienia oraz przyspieszenie zapłonu. Nie pamietam szczegółów ale zapłon w AAB ustawiało się na 100 a w uturbionym na 90 ,.. albo odwrotnie :) W każdym razie trzeba ciut przyspieszyć zapłon.
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Martwi mnie jeszcze jak to będzie hałasować. We wcześniejszych postach doczytałem , że może głośniej motor pracować no ale myślę , że to wyjdzie w praniu i podczas strojenia. Całą operacje zacznę jak uzbieram graty do przekładki bo u mnie kiera po prawicy ;)Radauskas pisze:Ja w swoim miałem wtryski oryginalne od AAB z podniesionym cisnieniem, a potem kiedys załozyłem końcówki od 1,9 TD i jakiejś róznicy nie zauważyłem. Ważne jest podniesienie ciśnienia oraz przyspieszenie zapłonu. Nie pamietam szczegółów ale zapłon w AAB ustawiało się na 100 a w uturbionym na 90 ,.. albo odwrotnie :) W każdym razie trzeba ciut przyspieszyć zapłon.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
O głosniejszej pracy słyszałeś pewnie ode mnie czyli z moich postów. Rzeczywiście tak było, że jak "stroiłem" pompę/auto na hamowni i podkręcałem dawkę to póki mocy nie przybywało to pracował normalnie, a jak zaczęło mocy przybywać to silnik robił się głosniejszy. Ponieważ miałem tam jeszcze problemy z nbierównomierną pracą silnika to dwóch mechaników zdejmowało głowice w celu znalezienia przyczyny ( żaden nie znalazł ). Po pierwszym mechaniku był jeszcze głośniejszy - w czasie jazdy na trasie takie dudnienie, że ciężko było wytrzymać. Po drugim mechaniku był znacznie cichszy. Z tego co pamietam dał nieco grubszą uszczelkę pod głowice ( odprężył ) i nieco opóźnił zapłon. Trzeba przetestować na własnej skórze i eksperymentować. To zabawa dla zapaleńców :) W każdym razie AAB z turbo to zupełnie inne auto. Wyprzedza na 5-ce ( miałem wymienioną na szybszą ) i nie przegrzewa się w górach.
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Na pewno Syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
U mnie niestety nadal brak postępów. Części zgromadzone i czekają na swoją kolej..
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Nie było problemów z paleniem w zimie? Bo u mnie, jak kazałem opóźnić zapłon to mocno silnik przycichł, ale się pojawiły problemy przy paleniu na mrozie, nawet malutkim.Radauskas pisze:Z tego co pamietam (...) nieco opóźnił zapłon.
P.S. u kogo regulowałeś zapłon?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zimą w zasadzie nie uzywałem busa ale nie pamietam abym kiedyś miał problemy z rozruchem. Nawet jak stał jako rozbitek i raz na miesiąc lub dwa go odpalałem to palił bez problemów również w zimie. Ale miałem dobrą kompresje bo silnik był po remoncie. Mechanik, który przestawiał mi zapłon gdzieś się przeniósł i słuch o nim zaginął. Ale raczej nie robił tego na zegar tylko na wyczucie. To nie takie straszne. Jak w moim padła pompa w drodze na Rodos pod Budapesztem to mechanik, który mi wymieniał pompe ustawił "na oko", uruchomił silnik i zapytał czy ok.? Posłuchałem i kazałem trochę opóźnić. No to trochę opóźnił i było ok :)
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Potrzebuję informacji czy koło z pompy wtryskowej z 2.4d podejdzie do pompy z audi 100 2.0td 90KM (069 130 108 C\0. Audikowską kopiłem bez kola i teraz mam zagwozdkę. Może ktoś z Was ma taką informację. Z góry dzięki.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tego co pamietam koło powinno być od audi100. Ja miałem farta i kupiłem pompę z kołem. Chodzi o długość ośki pompy,.. są rózne i założone koło od T4 do pompy z audi nie będzie pasować do lini paska, a nawet może nie da się załozyć. Ktoś chyba pisał, że robił przeróbkę takiego koła. Jakby ustalić numery tego koła od audi to pewnie na szrotach znajdzie się tego sporo po 10,- zylca.
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Szukałem własnie ale gdzieś jedna sztuka za 200 PLNów była, a to jak dla mnie chora cena . Może ktoś na forum ma takowe kółeczko na pompie i numer mógłby zczytać ? Szukałem nawet w zaprzyjaźnionym sklepie moto tego numeru ale ich programy nie wspierają tak starych wynalazków. Ta przeróbka idzie mi jak krew z nosa <szok>
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 11:52 przez adaks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
-
adaks
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dzieki xxxkamil . Udało mi się namierzyć dokladnie ten sam numier. Koło to pasuje rownież do pomp z silników 2.4d i 2.5 tdi ( AJA AAB AJT AYY ACV AUF AHY ) Nowe w sklepie ok 160 PLNów natomiast używka ok 50 z przesyłką.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pewnym problemem może tez być inny rodzaj "ssania". W moim 2,4D było na wyciagana linkę. W pompie od audi miało taki automatyczny siłownik tzw. (chyba) woskowy, podłaczany w obieg płynu chłodniczego. Ale u mnie był zepsuty więc przerobiłem na linką wyciaganą jak w 2,4D. Ale te ssania rózniły się mechanicznie w pompach i wyciaganie go ręcznie w pompie z audi było baaardzo cięż
kie.
kie.
-
Zachartowany
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Cześć, za kilka dni odbieram swoją T4, mam nadzieję, że zawitam tu na dłużej :)
Razem z autem dostaję IC i turbo. Szukam kogoś z Trójmiasta lub okolic, kto podjąłby się montażu turbo w ABB. Macie namiary na kogoś lokalnie? Jeżeli nie to może warto podjechać gdzieś dalej?
Razem z autem dostaję IC i turbo. Szukam kogoś z Trójmiasta lub okolic, kto podjąłby się montażu turbo w ABB. Macie namiary na kogoś lokalnie? Jeżeli nie to może warto podjechać gdzieś dalej?
-
kalner
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan T4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam mam pytanie bo przeczytałem całego posta i trochę zgłupiałem . Mam całe graty będę na dniach wkładał turbo u siebie mam pytanie czy potrzebuję zwiększać ciśnienie na wtryskach jeżeli planuję tylko doładowanie niskie na poziomie max. 0,8b bar czy wystarczy tylko zwiększenie dawki paliwa? będę także przy okazji montował chłodnice oleju czy ktoś mi może podać numer część albo zdjęcie tej oryginalnej chłodniczki pod filtr oleju rzekom z silnika 150km o którym było pisane wyżej aby podłączać zewnętrznie chłodnicę oleju bo szukałem i nie mogę nigdzie takiej części namierzyć.
-
strusiec
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: vw t4
- Kontakt:
Ciśnienie na 155 Barów. wyprzedzenie na pompie 0,85mm doładowanie 0,7 Bara, intercooler od acv, chłodnica oleju i EGT powinno być dobrzekalner pisze:Witam mam pytanie bo przeczytałem całego posta i trochę zgłupiałem . Mam całe graty będę na dniach wkładał turbo u siebie mam pytanie czy potrzebuję zwiększać ciśnienie na wtryskach jeżeli planuję tylko doładowanie niskie na poziomie max. 0,8b bar czy wystarczy tylko zwiększenie dawki paliwa? będę także przy okazji montował chłodnice oleju czy ktoś mi może podać numer część albo zdjęcie tej oryginalnej chłodniczki pod filtr oleju rzekom z silnika 150km o którym było pisane wyżej aby podłączać zewnętrznie chłodnicę oleju bo szukałem i nie mogę nigdzie takiej części namierzyć.
-
kalner
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan T4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Podczas moich prac nad uturbieniem dziś przyszedł i czas na wyciągnięcie wtrysków i ich sprawdzeniu ku mojemu zdziwieniu ciśnienie otwarcia wszystkich jest w granicach 170-175Bar. W związku z czym ma pytanie co teraz robić bo z tego co doczytałem powinno być na poziomie 135bar. Samochód chodził mi normalnie na tych wtryskach jakiś rok temu oddawałem pompę do pompiarz do regeneracji oraz uszczelnienia ale nie robił mi on wtrysków. Co mam teraz zrobić zostawić te wtryski takie jakie są czy raczej zmieniać na nich ciśnienia????