Nietypowe ściąganie auta w prawo.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 2002
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Nietypowe ściąganie auta w prawo.
Męczę się od pewnego czasu z problemem ściągania mojego T4 w prawo.
Jadąc 60 km/h ściąganie jest ledwo wyczuwalne.
Jadąc 80 km/h trochę mocniejsze.
Jadąc 100-110 km/h dość upierdliwe
i nagle jadąc 130-140 km/h praktycznie znika !
Byłem na ustawieniu geometrii 2 razy - zbieżność, wyprzedzenie sworznia, pochylenie - wszystko w pełnej normie. Sprawdzali wszystkie 4 koła. Jest ok.
Opony nowe, zrobiłem na nich 4000km i ciągle ciągnie - wyważenie - max 30g na stronę. Ciśnienia w oponach ok, zamienialiśmy przednie opony (niekierunkowe) prawo-lewo. Bez zmian, nadal ciągnie w prawo.
Blacharsko - nie miał nigdy nawet małej stłuczki - jest prościutki.
Dwie osoby sugerowały mi że mogą to być problemy z przekładnią (nie domykanie się zaworku). Nigdy o takim problemie nie słyszałem. Czy to w ogóle możliwe ?
Jest sens sprawdzać tylne opony ? Coś jeszcze ?
Z góry dzięki za pomoc !
Jadąc 60 km/h ściąganie jest ledwo wyczuwalne.
Jadąc 80 km/h trochę mocniejsze.
Jadąc 100-110 km/h dość upierdliwe
i nagle jadąc 130-140 km/h praktycznie znika !
Byłem na ustawieniu geometrii 2 razy - zbieżność, wyprzedzenie sworznia, pochylenie - wszystko w pełnej normie. Sprawdzali wszystkie 4 koła. Jest ok.
Opony nowe, zrobiłem na nich 4000km i ciągle ciągnie - wyważenie - max 30g na stronę. Ciśnienia w oponach ok, zamienialiśmy przednie opony (niekierunkowe) prawo-lewo. Bez zmian, nadal ciągnie w prawo.
Blacharsko - nie miał nigdy nawet małej stłuczki - jest prościutki.
Dwie osoby sugerowały mi że mogą to być problemy z przekładnią (nie domykanie się zaworku). Nigdy o takim problemie nie słyszałem. Czy to w ogóle możliwe ?
Jest sens sprawdzać tylne opony ? Coś jeszcze ?
Z góry dzięki za pomoc !
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: Nietypowe ściąganie auta w prawo.
WSZ ustawiony prawidłowo?
tuleje dolnego prawa wahacza sztywne?
tuleje dolnego prawa wahacza sztywne?
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
WSZ z tego co widziałem na maszynie jest ok. Nawet to trochę korygowali przesunięciem wahacza.
Tuleje nie wiem - każę sprawdzić. 4 miechy temu wszystko wyglądało ok ale nikt się w to nie zagłębiał.
Tuleje nie wiem - każę sprawdzić. 4 miechy temu wszystko wyglądało ok ale nikt się w to nie zagłębiał.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
To tylko moja sugestia, zobacz zaciski hamulców ,może na prowadnicach lekko się zacinać i blokować akurat prawe koło
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Usiądź w aucie i niech wtedy ustawiają, poza tym pokaż wydruk z maszyny jakie masz kąty, jaka grupa pojazdu
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wydruki może jestem w stanie załatwić. Co to znaczy grupa pojazdu ? Regulowali beze mnie w środku. To ma tak duże znaczenie ? Nie widziałem żeby kiedyś gdzieś zbieżność z balastem w środku regulowali...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Są 4 klasy, grupy T4 i każda ma inne ustawienia kątów. Znajdziesz na wlepce pod skrzynką bezpieczników lub w książce serwisowej. Poza tym znaleźć kogoś kto umie dobrze zrobić geometrię to trzeba mieć szczęście w przypadku T4. Na ekranie może być na zielono a auto za nic nie będzie jechać prosto
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Dokładnie jak wyżej. Przez rok walczyłem ze ściąganiem mimo, że na wydrukach wszystko było na zielono, zanim kumaty gościu stwierdził, że trzeba wszystkie elementy ustawić na zero i dopiero od początku w odpowiedniej kolejności ustawić według serwisowych nastawów. Niestety było to parę lat temu i nie jestem w stanie napisać co po kolei ustawiał ale od tamtej pory po każdej wymianie sworzni czy końcówek nawet mniej kumaci dają radę i nic nie ściąga.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wczoraj w moim T4 zostały wymienione tuleje wahaczy, śruby regulacyjne i końcówki drążków. Wszystko było zastane i zapieczone. Na razie nie zauważyłem specjalnej poprawy ale nie była ustawiana ponownie geometria. Pojadę w ciągu najbliższych dni i tym razem zrobię zdjęcie ustawień. Sprawdzę też grupę pojazdu. Niestety nie jestem pewien gdzie mam pojechać. Podobno gość do którego jadę jest bardzo dobry ale nie wiem czy da radę z T4. Jeśli mówicie że są jakieś procedury, łącznie z ustawianiem na zero i zachowaniem kolejności przy ponownym nastawianiu to mam obawy czy będzie znał te procedury.
Mechanicy utrzymują że jeśli to nie pomoże to trzeba sprawdzić przekładnię kierowniczą (bo nic innego nie zostało), czy nie przytyka się jakiś zawór. Co o tym sądzicie ?
Mechanicy utrzymują że jeśli to nie pomoże to trzeba sprawdzić przekładnię kierowniczą (bo nic innego nie zostało), czy nie przytyka się jakiś zawór. Co o tym sądzicie ?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
U mnie geometra zerwał podkladke z zębem od dolnego wahacza. Robią je chyba z masłaStig pisze:Wczoraj w moim T4 zostały wymienione tuleje wahaczy, śruby regulacyjne i końcówki drążków. Wszystko było zastane i zapieczone. Na razie nie zauważyłem specjalnej poprawy ale nie była ustawiana ponownie geometria. Pojadę w ciągu najbliższych dni i tym razem zrobię zdjęcie ustawień. Sprawdzę też grupę pojazdu. Niestety nie jestem pewien gdzie mam pojechać. Podobno gość do którego jadę jest bardzo dobry ale nie wiem czy da radę z T4. Jeśli mówicie że są jakieś procedury, łącznie z ustawianiem na zero i zachowaniem kolejności przy ponownym nastawianiu to mam obawy czy będzie znał te procedury.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj po wymianie tulei, śrub i sworznia po raz kolejny pojechałem na geometrię. Ustawiany był na grupie 2, zgodnie z wszystkimi procedurami - pokazywali mi nawet obciążenia jakie są w autodacie - przy T4 akurat brak, ustawiali wszystko po kolei, mierzyli wysokości itd.. Niestety niewiele to dało. Tylne koła też zmieniłem lewo-prawo - dla pewności. Nadal ciągnie w prawo.
Dane z geometrii:
Przód
PK Lewe -0.74 stopnia, Prawe -0.58 stopnia
WSZ Lewe 3.54 stopnia, Prawe 3.50 stopnia
Zbiezność Lewe 0st 11min, Prawe 0st 10min
Tył
PK Lewe -0.63st Prawe -0.84st (tu delikatnie poza normą - ale to nie jest możliwe do regulacji)
zbieżność Lewe 0.04 Prawe 0.11
kąt znoszenia -0.04
Ostatnia opcja to wyciągnięcie przekładni kierowniczej i sprawdzenie zaworków. Ale czy to nie przesada ?! To miałby być powód ?
Jakieś komentarze w sprawie liczb ?
Dane z geometrii:
Przód
PK Lewe -0.74 stopnia, Prawe -0.58 stopnia
WSZ Lewe 3.54 stopnia, Prawe 3.50 stopnia
Zbiezność Lewe 0st 11min, Prawe 0st 10min
Tył
PK Lewe -0.63st Prawe -0.84st (tu delikatnie poza normą - ale to nie jest możliwe do regulacji)
zbieżność Lewe 0.04 Prawe 0.11
kąt znoszenia -0.04
Ostatnia opcja to wyciągnięcie przekładni kierowniczej i sprawdzenie zaworków. Ale czy to nie przesada ?! To miałby być powód ?
Jakieś komentarze w sprawie liczb ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tą przekładnią to jakiś żart chyba :-D Pokaż wydruk to jedno a drugie to jedź na poprawkę i mów, że nic nie pomogło
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
W moich magicznych notatkach tylko to jest dla t4 z 1996 , wąski zawias
PK powinno być w zakresie 0-0,25 stopnia
WSZ w przedziale 1,12 do 2,12
Zbieżność przodu powinna być na 0 lub delikatny minus do 0,25 stopnia
Powinieneś poprawić zbieżność na 0 lub na lekki minus.
Tak ustawiłem u siebie i śmiga.
PK powinno być w zakresie 0-0,25 stopnia
WSZ w przedziale 1,12 do 2,12
Zbieżność przodu powinna być na 0 lub delikatny minus do 0,25 stopnia
Powinieneś poprawić zbieżność na 0 lub na lekki minus.
Tak ustawiłem u siebie i śmiga.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na t4-wiki.de trzeba wklepać Fahrzeugvermessung i są tabelki z ustawieniami prosto z elsy
-
olaf19777
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T 4 lift
- Kontakt:
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Pisał juz na początku ze zamienial lewe koło z prawym
Dodatkowo bym napompował koła przednie po równo i zmierzył wysokość od ziemi do nadkola w osi koła. Może auto krzywo stoi. ...
Dodatkowo bym napompował koła przednie po równo i zmierzył wysokość od ziemi do nadkola w osi koła. Może auto krzywo stoi. ...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ustawienie na drążkach też ma dużo do rzeczy, na wiki jest pokazane jak się to ustawia po długości amortyzatora
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Poprawialiśmy 4 razy. Siedzieliśmy nad tym 2 godziny. W końcu Pan się poddał i powiedział że nie ma bata żeby tu chodziło o geometrię. Coś innego jest nie tak.
Na wlepce przy silniku ma wpis type: 7DB Czy to o ten wpis chodzi przy określaniu grupy ? Nigdzie indziej nic nie ma. Z tego wychodziłoby że to typ 7 - grupa 2 + 7.
Te parametry które zamieściłem powyżej wyglądały by na zgodne z tą tabelą. Poza kołami tylnymi. Tam jest za duże pochylenie kół ale wszyscy mówili że to nie ma znaczenia dla ściągania.
http://t4-wiki.de/wiki/Fahrzeugvermessung
Opony zmieniałem prawo, lewo. I przód i tył. Wysokości też były mierzone. I wysokości amorów przy zbieżności i wysokości od ziemi.
Możecie spojrzeć na te zdjęcia i porównać z tabelą z linku ? Nie wszystko umiem przetłumaczyć ale nie jestem pewien czy dla 2002 roku AJT nie powinna być inna zbieżność niż u mnie, tak jak pisał W.B.
Jeśli to typ 7 (tego nie jestem pewien) To dla niego i tego silnika "Sturz vorne" (PK) to -25' - zgadza się. "Spur pro Rad vorne" (zbieżność) +10' . W tej chwili zbieżnośc to 0.10' - zgadza się.
Nachlauf (chyba WSZ) 3°10' zgadzałoby się z ustawionym.
Wygląda na to że przód zgodny jest z tabelą podrzuconą przez Probe041.
Na wlepce przy silniku ma wpis type: 7DB Czy to o ten wpis chodzi przy określaniu grupy ? Nigdzie indziej nic nie ma. Z tego wychodziłoby że to typ 7 - grupa 2 + 7.
Te parametry które zamieściłem powyżej wyglądały by na zgodne z tą tabelą. Poza kołami tylnymi. Tam jest za duże pochylenie kół ale wszyscy mówili że to nie ma znaczenia dla ściągania.
http://t4-wiki.de/wiki/Fahrzeugvermessung
Opony zmieniałem prawo, lewo. I przód i tył. Wysokości też były mierzone. I wysokości amorów przy zbieżności i wysokości od ziemi.
Możecie spojrzeć na te zdjęcia i porównać z tabelą z linku ? Nie wszystko umiem przetłumaczyć ale nie jestem pewien czy dla 2002 roku AJT nie powinna być inna zbieżność niż u mnie, tak jak pisał W.B.
Jeśli to typ 7 (tego nie jestem pewien) To dla niego i tego silnika "Sturz vorne" (PK) to -25' - zgadza się. "Spur pro Rad vorne" (zbieżność) +10' . W tej chwili zbieżnośc to 0.10' - zgadza się.
Nachlauf (chyba WSZ) 3°10' zgadzałoby się z ustawionym.
Wygląda na to że przód zgodny jest z tabelą podrzuconą przez Probe041.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2017, 11:52 przez Stig, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Na razie tak, ale za chwilę szlag je trafi i nikt już nie skorzysta.Stig pisze:Możecie spojrzeć na te zdjęcia
Zdjęcia wstawiamy w ten sposób: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=4&t=13646
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Nie ma to nic wspólnego z grupą ustawień zawieszenia. Ta znajduje sie tylko na wlepce przy bezpiecznikach lub w ori książce serwisowejStig pisze:Na wlepce przy silniku ma wpis type: 7DB
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dość długo myślałem i bym sprawdził jeszcze odległość od osi tylnego koła do osi przedniego.
Z jednej i drugiej strony i porównał wymiary.
Może auto kiedyś dostało strzała w koło, wiem że pisałeś że blachy i podłużnice całe.
Z jednej i drugiej strony i porównał wymiary.
Może auto kiedyś dostało strzała w koło, wiem że pisałeś że blachy i podłużnice całe.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem i odległość pomiędzy osiami jest o 4mm większa z prawej niż z lewej. To dużo ?
Miałem okazję założyć inne koła (alu felgi) - co prawda cholernie szerokie - 225. Mam wrażenie że było na nich lepiej albo dużo lepiej. Trudno to wyczuć bo takie opony latają po wszelkich nierównościach ale moim zdaniem było lepiej - tylko czy to nie kwestia samego ich ciężaru...
Poza tym jakim cudem miałoby coś być nie tak z oponami jeśli przód był przekładany prawo-lewo, tył też a potem opony z tyłu poszły do przodu - zawsze bez zmian w ściąganiu. Czy to jest możliwe żeby opony były wadliwe i po takich przekładkach auto ściągało zawsze w prawo ? Bardzo w to wątpię...
Miałem okazję założyć inne koła (alu felgi) - co prawda cholernie szerokie - 225. Mam wrażenie że było na nich lepiej albo dużo lepiej. Trudno to wyczuć bo takie opony latają po wszelkich nierównościach ale moim zdaniem było lepiej - tylko czy to nie kwestia samego ich ciężaru...
Poza tym jakim cudem miałoby coś być nie tak z oponami jeśli przód był przekładany prawo-lewo, tył też a potem opony z tyłu poszły do przodu - zawsze bez zmian w ściąganiu. Czy to jest możliwe żeby opony były wadliwe i po takich przekładkach auto ściągało zawsze w prawo ? Bardzo w to wątpię...
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
4mm to nie duzo ale na tyle duzo by powodowac takie efekty jak masz.
Umow sie na rame pomiarowa, pomierza auto, doradza.
Umow sie na rame pomiarowa, pomierza auto, doradza.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Ostatnio pojawiły się stuk w prawym kole. Tuleje, końcówki stabilizatora i sworznie dolne jak pisałem są wymienione. Pozostała góra zawieszenia bo na dole nic nie stuka. Tyle że do tego trzeba zdjąć już wszystko. Wydaje mi się że w tym wypadku to ostatnia możliwość - taka od której trzeba zacząć. Mierzenie po punktach pomiarowych w tym wypadku jest chyba dalej na liście ?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Luzy na sworzniach sprawdzisz dopiero jak odpuscisz drażek lub podobno jak odciagniesz go brechą (info od jednego mechanika). U mnie mocno stukał na dziurach prawy gorny (ok.10 mm luzu!) a kilku diagnostów tego nie wykrylo mimo badania tylko zawieszenia tego kola na szarpakach. Twierdzili, że jest niewielki luz na lozysku, a sworzen wyszedl dopiero przy wymianie tego lożyska.Stig pisze:Ostatnio pojawiły się stuk w prawym kole. Tuleje, końcówki stabilizatora i sworznie dolne jak pisałem są wymienione. Pozostała góra zawieszenia bo na dole nic nie stuka. Tyle że do tego trzeba zdjąć już wszystko. Wydaje mi się że w tym wypadku to ostatnia możliwość - taka od której trzeba zacząć. Mierzenie po punktach pomiarowych w tym wypadku jest chyba dalej na liście ?
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wsadzasz drewniany klocek miedzy gorne ramie wahacza a podluznice. Podnosisz auto do gory i mozna sprawdzac sworzen. Taki przeglad zawieszenia powinien byc zrobiony przed grzebaniem w geometrii.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Górny sworzeń był ok. To nie on powoduje stuki. Wygląda na to że to jakaś inna część w górnej części zawieszenia. Będziemy oglądać to wszystko ponownie i jak nic nie wyjdzie to szykuje się zdejmowanie zwrotnic i dobranie się do drążka skrętnego i tulei górnego wahacza...
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Stuki pochodziły z przekładni kierowniczej. Przód mam więc nowy. Nowa przekładnia (OEM), wszystkie możliwe gumy w zawieszeniu, nowe końcówki drążków kierowniczych - po prostu wszystko. Geometria zrobiona według grupy z oryginalnej książki serwisowej. Niestety auto ciągle delikatnie ściąga w prawo. Na geometrii jedyne parametry które delikatnie nie mieszczą się w normie to pochylenie tylnych kół i zbieżność tylnych kół (ktoś tam zastąpił śruby mimośrodowe zwykłymi więc nici z regulacji). Reszta ustawiona w punkt. W międzyczasie wjechał inny komplet opon z przodu - bez zmian.
Teraz pytanie co ewentualnie robić dalej:
a) walczyć żeby tył był idealnie ustawiony - zbieżność i pochylenia kół
b) jechać pomierzyć punkty płyty podłogowej- mechanicy i kolesie na geometrii mówią że to absurd - a mi się wydaje że trop dobry, tylko ile to będzie kosztowało...
c) a może jakiś krzywy wahacz albo sanki ? Tylko jak to sprawdzić ?
Teraz pytanie co ewentualnie robić dalej:
a) walczyć żeby tył był idealnie ustawiony - zbieżność i pochylenia kół
b) jechać pomierzyć punkty płyty podłogowej- mechanicy i kolesie na geometrii mówią że to absurd - a mi się wydaje że trop dobry, tylko ile to będzie kosztowało...
c) a może jakiś krzywy wahacz albo sanki ? Tylko jak to sprawdzić ?