Wymiana przewodów hamulcowych - elastycznych i sztywnych
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Wymiana przewodów hamulcowych - elastycznych i sztywnych
Oddałem ostatnio auto do ogólnego przeglądu w serwisie i między innymi okazało się, że mam popękane elastyczne przewody hamulcowe z przodu. Wygląda to tak: http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... yczne.jpg/
Także cieszę się, że w porę zostało zdiagnozowane i być może uchroniło mnie lub innych uczestników ruchu od nieszczęścia. Puki co auto stoi i do czasu aż nie wymienię tych przewodów nie mam zamiaru nim jeździć.
Wszedłem dzisiaj pod auto żeby się przyjrzeć jak wygląda sytuacja z resztą przewodów i elastyczne z tyłu wyglądają raczej dobrze, tak samo zdecydowana większość sztywnych, jednak w okolicy baku odkryłem coś takiego: http://imageshack.us/photo/my-images/42/szywne.jpg/ - czyli kompletnie skorodowane złączki i miejsce widoczne na zgięciu.
I teraz pytanie: czy żeby wymienić ten fragment potrzeba jakiś specjalnych narzędzi? W jaki sposób wyginać te przewody? Jest to w ogóle wykonalne domowymi sposobami?
Na koniec jeszcze pytanie: ile płynu hamulcowego będe potrzebował żeby zalać cały układ? Jaki kupić?
Nie mam ABS-u ani ESP, jeśli ma to jakieś znaczenie.
Także cieszę się, że w porę zostało zdiagnozowane i być może uchroniło mnie lub innych uczestników ruchu od nieszczęścia. Puki co auto stoi i do czasu aż nie wymienię tych przewodów nie mam zamiaru nim jeździć.
Wszedłem dzisiaj pod auto żeby się przyjrzeć jak wygląda sytuacja z resztą przewodów i elastyczne z tyłu wyglądają raczej dobrze, tak samo zdecydowana większość sztywnych, jednak w okolicy baku odkryłem coś takiego: http://imageshack.us/photo/my-images/42/szywne.jpg/ - czyli kompletnie skorodowane złączki i miejsce widoczne na zgięciu.
I teraz pytanie: czy żeby wymienić ten fragment potrzeba jakiś specjalnych narzędzi? W jaki sposób wyginać te przewody? Jest to w ogóle wykonalne domowymi sposobami?
Na koniec jeszcze pytanie: ile płynu hamulcowego będe potrzebował żeby zalać cały układ? Jaki kupić?
Nie mam ABS-u ani ESP, jeśli ma to jakieś znaczenie.
-
gruszka
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wymiana przewodów hamulcowych - elastycznych i sztywnych
kup sobie takie specjalne klucze plaskie cos w rodzaju oczkowego przecietego aby wszedl przewod. koszt to okolo 10 pln za sztuke. a przewody mozesz kupic według długosci. sa miedziane i dobrze sie ukladaja. tylko uwazaj zebys nie zalamal przewodu. co do plynu to nie wiem ale mysle ze litr powinien wystarczyc. w koncu nie jest az taki drogi.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Johnny zabierz się jeszcze za łapy od zbiornika, bo go zgubisz gdzieś po drodze. Ja mam lekko skorodowane i mnie to gryzie ale u Ciebie to jest jeszcze lepiej ;)
-
gruszka
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
podpowiedzcie jakie sa cylinderki w T4 tzn czy zeliwne czy aluminiowe? wyczytalem ze jesli sa aluminiowe to nie nalezy zakladac miedzianych przewodow bo te metale wchodza sobie w reakcje chemiczna i szybciej koroduja elementy..
-
adam 24
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
witaj kolego przerabiałem już ten temat przewody miedziane kupisz na metry ale musisz mieć przyrząd do zarabiania przewodów i radzę kup nowe złączki .Jak będziesz wymieniał to wymień od pompy do samego tyłu a cylinderki są żeliwne .Problem jest z umieszczeniem przewodów na swoim miejscu dla tego potrzebne są te złączki . Dokup jeszcze końcówki przewodów powodzenia
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Dzięki panowie za odpowiedzi. Wczoraj mechanik mi powymieniał co trzeba - 2x elastyczne przód (lepszej jakości) + ok. 6 m sztywnych miedzianych z metra razem ze złączkami, do tego weszło niecały litr płynu. Koszt tego zestawu mnie wyniósł ok. 230zł. Mam nadzieję, że na jakiś czas będzie spokój z naprawami, bo jak do tej pory ciągle coś muszę inwestować w moje T4.
-
Skalak
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Odgrzewam kotlet bo nie znalazłem na szukajce odpowiedniego tematu.Na wiosnę chciałbym wymienić wszystkie przewody i trafia się okazja kupna całego kompletu miedzianych przewodów. Sprzedawca twierdzi, że nadają się do modeli '96-'03, a mój to '91 rok.Nasuwa się pytanie: Czy ktoś wie, czy są znaczne różnice w końcówkach przewodów i złączkach na przestrzeni przed i po lifcie?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Temat powiązany a nie znalazłem nic o tym więc napisze tutaj. Jako że stwierdziłem u siebie iż przewody hamulcowe elastyczne należy wymienić rozglądam się za nowymi i szukam opini jakie kupić,co polecacie? Na znanym portalu aukcyjnym wybór marny i w wiekszości produkty pokroju maxger itp. Wolał bym coś znanej i sprawdzonej firmy, zastanawiam się też nad elastycznymi w oplocie ale sam nie wiem czy aż tak zaszaleć. :)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
A są w ogóle do t4 przewody w oplocie?
Na allegro nie ma ale u naszych sąsiadów są <59>
http://www.ebay.de/itm/Stahlflex-Silver ... 3f2660c839
Na allegro nie ma ale u naszych sąsiadów są <59>
http://www.ebay.de/itm/Stahlflex-Silver ... 3f2660c839
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Polecam przewody elastyczne stalowe, http://przewodystalowe.pl/cennik/
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Masz jakieś doświadczenia z tą firmą? Masz takie przewody w T4?chemik211 pisze:Polecam przewody elastyczne stalowe, http://przewodystalowe.pl/cennik/
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ja znalazłem takie gotowe zestawy elastycznych w stalowym oplocie:
http://www.inter-rally.pl/product-pol-6 ... HK604.html
i
http://rally-performance.pl/p/251/8183/ ... lcowy.html
O tych pierwszych Black Diamond czytałem niestety opinie że lubią pęknąć.
Są też firmy które dorabiają takie przewody, np. taka jak podał chemik211 ale najczęściej trzeba dać stare na wzór.
http://www.inter-rally.pl/product-pol-6 ... HK604.html
i
http://rally-performance.pl/p/251/8183/ ... lcowy.html
O tych pierwszych Black Diamond czytałem niestety opinie że lubią pęknąć.
Są też firmy które dorabiają takie przewody, np. taka jak podał chemik211 ale najczęściej trzeba dać stare na wzór.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Będe zamawiał po powrocie, dośwaiadczenie mam i dlatego polecam
-
camer
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: krotki polift
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Czy ktos orientuje sie jaka jest temperatura zewnetrzna sztywnych przewodow hamulcowych? Wszedzie podaja jaka temp osiagaja tarcze/klocki i plyn, a nie udalo mi sie znalezc informacji dot temp przewodow. Pytam, bo zaczalem sie zastanawiac nad jakims dodatkowym zabezpieczeniem czesci przewodow szczegolnie narazonych na korozje (np tak jak ten fragment w poblizu baku na foto). Jezeli nie ma tam za wysokich temperatur to moze moznaby bylo to zakonserwowac porzadnie jakims woskiem, ktory by z nich nie splynal. Nawet glupie termokurczki, uzywane przy lutowaniu przewodow elektr., zrobilyby pewnie jakas tam robote i zabezpieczyly troche te przewody. Ale logika podpowiada, ze pewnie tak nie mozna, bo inaczej juz dawno ktos by na to wpadl ...
Macie jakas wiedze na ten temat?
Macie jakas wiedze na ten temat?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przewody raz na 20 lat można wymienić, tym bardziej na miedziane. Daj sobie spokój z takimi metodami.
-
camer
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: krotki polift
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
jesli to jest raz na 20 lat to jasna sprawa, ze szkoda kombinowac. a skoro juz taki stary watek odkopalem to jeszcze zapytam czy warto sie bawic w zakup zarabiarki i samodzielna orke czy lepiej kupic gotowe? bo z tego co czytam to czasem trafiaja sie za dlugie/krotkie i moze juz gotowe, powyginane trudnej przeprowadzic z komory silnika do podwozia?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
W ETKA masz dokładne wymiary i długości, ja kupowałem na już zarobione zwinięte w kółko i nie było problemów z montażem. Powyginanych to raczej nigdzie nie kupisz, chyba że używane :D
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Kupowałem wysyłkowo przewody miedziane do osobówki (cały komplet), firma gdzieś k.Pruszkowa, i wszystkie były gięte, przy czym te długie były jeszcze do transportu zwinięte w kółko (z miedzianymi tak się da)
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Mnie w Norauto za niewielkie pieniądze zrobili miedziany przewód, wygięty wg wzoru /stara rurka/.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ja sztywne na tył kupowałem z metra w zwykłym pobliskim sklepie z częściami. Zdjołem stare i na ich wzór podoginałem nowe i dopiero zakładałem. Kupiłem kilka cm więcej i dopiero jak powyginałem to uciołem nadmiar a pan w sklepie zarobił mi końcówki (najcześciej sklepy które sprzedają przewody z metra zarabiają też końcówki.
Jeśli o mnie chodzi to zrobiłem małą modyfikacje i pominołem łączenie w okolicach zbiornika paliwa i teraz mam jeden ciągły przewód od pompy do reduktora siły na tyle, w orginale były to dwa odcinki.
Jeśli o mnie chodzi to zrobiłem małą modyfikacje i pominołem łączenie w okolicach zbiornika paliwa i teraz mam jeden ciągły przewód od pompy do reduktora siły na tyle, w orginale były to dwa odcinki.
-
dezerter35
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
pękl mi przewód na tyl moze zrobić tyl i przód 10 metrów starczy?
mogą być takie?
http://allegro.pl/rurka-rura-miedziana- ... 66043.html
http://allegro.pl/koncowka-zlaczka-prze ... 90111.html
mogą być takie?
http://allegro.pl/rurka-rura-miedziana- ... 66043.html
http://allegro.pl/koncowka-zlaczka-prze ... 90111.html
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Auto: 2001
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Witam
Awaria hamulcy pilna pomoc.
Panowie ma ktoś schemat układu przewodów hamulcowych do t4 1.9td bez abs-u?
Przymierzam się do wymiany jutro tylko jeszcze nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać,konkretnie chodzi mi o przewód idący od pompy do lewego tylnego koła,pękł na łączeniu nad zbiornikiem.Jak się tam dostać,da radę bez kanału,można pominąć to łączenie i puścić samą rurkę?
Awaria hamulcy pilna pomoc.
Panowie ma ktoś schemat układu przewodów hamulcowych do t4 1.9td bez abs-u?
Przymierzam się do wymiany jutro tylko jeszcze nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać,konkretnie chodzi mi o przewód idący od pompy do lewego tylnego koła,pękł na łączeniu nad zbiornikiem.Jak się tam dostać,da radę bez kanału,można pominąć to łączenie i puścić samą rurkę?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bak trzeba zrzucić, przewód przepchniesz od góry, długości są w etce jaka jest potrzebna.
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Probe041,a z tym bakiem to nie da się tego jakoś obejść i puścić inną drogą ?
zdejmowanie go bez kanału i pod chmurką nie bardzo mi się widzi :-)
zdejmowanie go bez kanału i pod chmurką nie bardzo mi się widzi :-)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ściągałem go już chyba z 10 razy bez kanału jak trzeba i nie marudziłem [emoji16] Nie ma innej drogi. Lewar za sanki na środku do góry i wysokie kobyłki pod podpory przy progach lub wysokie najazdy i do dzieła
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
no trudno jak mus to mus,jutro teczka w górę i lecimy z tematem ;)
jakie klucze jeszcze będą potrzebne? poza oczkowym przeciętym do odkręcenia abo raczej urwania rurek :)
jakie klucze jeszcze będą potrzebne? poza oczkowym przeciętym do odkręcenia abo raczej urwania rurek :)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Najpierw fotele z przodu out, potem dywan do góry, dźwignia ręcznego do odkręcenia z podłogi później 3 śrubki od dekla w podłodze a potem wtyczka od pływaka i przewody paliwowe do zdjęcia (kombinerki wystarczą). Dopiero potem wkładka gumowa przy wlewie do wyjęcia, tam jest wkręt na klucz 13 potem pod auto, lewar pod bak (im mniej paliwa tym lepiej), obejmy nasadka 13mm (pytanie w jakim stanie są....) i dopiero bak w doł. Przewody jamulcowe klucz najlepiej kupić taki 10/11
Jak ktoś potrzebuje to można jeszcze nabyć giętarkę do przewodów ale miedziane się łatwo formują w przeciwieństwie do stalowych. Powodzenia
Jak ktoś potrzebuje to można jeszcze nabyć giętarkę do przewodów ale miedziane się łatwo formują w przeciwieństwie do stalowych. Powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No i niestety niestety nie udało mi się wymienić sztywnych przewodów hamulcowych,zatrzymał mnie zbiornik paliwa,którego nie zaryzykowałem odkręcać bez kanału,skubaniec jest dość duży idzie praktycznie przez całą szerokość auta co skutecznie zniechęciło mnie do jego opuszczenia w dół bez kanału,odpowiednich narzędzi i na dodatek pod chmurką:)Skończyło się na zaślepieniu nitem przewodu hamulcowego przy pompie,płyn przestał wyciekać,hamulce "są" <v> (tymczasowo)NIE POLECAM NIKOMU TAKIEGO ROZWIĄZANIA! Ta jak jazda motocyklem bez kasku.
Umówiłem się już na wymianę w warsztacie samochodowym ale straszny mają teraz zap.....l <w> za 2 tygodnie dopiero mają zająć moją T4
Zaślepiłem przewód na pompie pierwszy od lewej strony stojąc przed maską ten od strony zbiorniczka wyrównawczego.Które to koło,przednie czy tylne??Sprawdzałem na Etce ale nie mogę się dopatrzeć.
Umówiłem się już na wymianę w warsztacie samochodowym ale straszny mają teraz zap.....l <w> za 2 tygodnie dopiero mają zająć moją T4
Zaślepiłem przewód na pompie pierwszy od lewej strony stojąc przed maską ten od strony zbiorniczka wyrównawczego.Które to koło,przednie czy tylne??Sprawdzałem na Etce ale nie mogę się dopatrzeć.
-
mushasi76
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle syncro
- Kontakt:
Szkoda tylko ze nikt nie wpadl na to, ze jezeli w pojezdzie zamontowane sa przewody stalowe to nie wolno ich zamieniac na miedziane.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Mógłbyś rozwinąć tę myśl skrzydlatą? Bo ja już w paru samocjodach miałem wymienione przewody ma miedziane i jakos nie zaobserwowałem problemów.