Czyszczenie dolotu

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ostryt4
Znawca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Re: Czyszczenie dolotu

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

U mnie wywalony ale wtyczka na zaworze siedzi. W razie czego mam na podmianę z N75.
Mayer
Początkujący T4

9
Tematy: 2
Model:
Auto: Multivan Generation
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Mayer »

A jakie jest wasze zdanie do takiego wynalazku jak na poniższym filmiku?
https://www.youtube.com/watch?v=y1M2a-P_djM
Pomysł z chemicznym oczyszczeniem jest o tyle fajny że nie trzeba rozbierać ale przecież to wszystko idzie w silnik. Mam obawy że jakiś zaworek się zatka od kawałka sadzy.
Victus
Znawca T4

11
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Victus »

Dudu$
Znawca T4

9
Tematy: 10
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Dudu$ »

Czy jeżeli odepnę podciśnienie od EGR w 1.9td to ten zawór będzie "puszczal" do dolotu wyłącznie czyste powietrze czy to ze spalinami/śmieciami do do palenia?
IMG_20170415_215456.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

O ile jest szczelny a w to wątpię, to wtedy nie wpuści spalin w dolot.
Dudu$
Znawca T4

9
Tematy: 10
Model:
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Dudu$ »

Czyli jeżeli nawet jeśli nie jest szczelny to, pomijając względy ekologiczne, lepiej mieć podciśnienie odpiete żeby trochę silnik żwawiej pracował?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Egr nie ma wpływu na osiągi silnika, jedyne kiedy szkodzi to jak jest nieszczelny i przepuszcza spaliny w dolot w czasie normalnej jazdy
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

Temat niby prosty, a wątek aktywny od tylu lat :) Trochę chce mi się śmiać z tych, którzy ekscytują się wyczyszczeniem kolektora na błysk. Pewnie to sprawia radość użytkownikowi ale silnikowi to bez znaczenia ( w naszych dieslach ) czy kolektor się błyszczy czy też nie. Może być i czarny i brudny byle przepustowość miał dobrą,.. czyli niezbyt grubo syfu na ściankach. Bo co z tego, że ktoś wyczyści kolektor na błysk skoro nic nie wyczyści w kanałach dolotowych w głowicy, nie doczyści zaworów i gniazd, kanałów wylotowych. To wszystko składa się na ogólną przepustowość układu dolotowo-wylotowego. Napiszę ponownie to co napisałem 5 lat temu w tym wątku - jestem zwolennikiem czyszczenia chemicznego układów dolotowych. I choc nie wyczyszczą one na błysk kolektora to chemia przechodzi również dalej do głowicy i usuwa osady z kanałów i zaworów. Grubej warstwy osadów z kolektora nie usunie i tu trzeba rzeczywiście zdemontować i wyskrobać co sie da ale te czyszczenie na błysk to w.g. mnie strata czasu. Za chwile i tak bedzie uwalone syfem. I tak jak pisałem 5 lat temu o kilku znanych mi przypadkach poprawy pracy silnika po czyszczeniu chemicznym to teraz mogę potwierdzić kilkanaście znanych mi takich przypadków gdzie czyszczenie chemiczne diametralnie poprawiło pracę silnika i jego osiągi. I niestety nie mam tu na myśli spray'a psikanego do kolektorą przez 15 minut tylko specjalne urządzenie, które przez 1,5-2 godziny na biegu jałowym rozpyla do kolektora roztwór rozpuszczający osady. Po tej operacji auto wyjeżdza na trasę i przez 5-10 km. wali z rury kłębami dymu ( wywala rozmiękczone syfy ), że inne auta z tyłu zostawiają sobie 100 metrów odstępu. Układ dolotowy to nie tylko kolektor.
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: carol »

Zgoda, że nie samym kolektorem silnik ciągnie ale to w kolektorze jest największy przyrost=zarost kanałów powietrznych chociażby ze względu na najniższą temp. i największy kontakt ze spalinami w stosunkowo dużej komorze powietrznej = najwolniejszy przepływ gazu sprzyja osadzani się sadzy.
Im bliżej do głowicy tym szybciej gaz zapiernicza bo ma mniejszą średnicę a wyższa temp. ułatwia dopalanie węgla.
Więc wyczyszczenie zarośniętego kolektora to pierwszy i nieodzowny krok do dalszego usprawniania sprzętu. Odnośnie zaślepiania 'e
gr każdy może robić co mu się wyda za stosowne...

Dopiero po takim wytarciu możesz polecać chemię = w każdym innym przypadku szkoda czasu i kasy = to moje zdanie ale z doświadczenia.

Polecam poświęcić z 3-5 godz. w zależności od umiejętności i zasobów sprzętowych ale warto to wypalić/wyczyścić/wyskrobać/ a nawet wypolerować; Ważne przy zakładaniu uszczelki pod kolektor sprawdzić czy nie wchodzi po 1-2mm w światło dolotu !!!

Pewnie, że kolejne ruchy to kanały dolotowe, ewentualne pasowanie zaworów do gniazd zaworowych itp. ale na to zabraknie jednego popołudnia, a efekty już nie będą aż tak spektakularne i widoczne.

DOBRA rada = mając zamieszanie przy kolektorze pamiętajcie o doszczelnieniu plastikowego kanału powietrznego od przepływomierza do turbiny !!! przy samym turbo zawsze jest luz i bierze lewe powietrze !!! można nawinąć np. teflonową taśmę i zacisnąć kanał opaską metalową = szybkie na domowe warunki.

reasumując = warto i to ostrym płomieniem !!!
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Czyszczenie dolotu jak jest na wierzchu maks 10-15min, co do uszczelek to wiekszości są ale większe mowa o otworach, i tutaj ważna uwaga jesli spasujesz kolektor do uszczelki to jedyne co można uzyskać to pogorszenie aby mialo to sens trzeba tez głowicę spasować inaczej powietrze będzie trafiać na ścianki wystające w głowicy i robić niepotrzebne zawirowanie, co do pasowania kolektora zajmuje mi to około 30min z polerką, z głowicą gorzej bo więcej roboty
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Jak wszystko na wierzchu = ok.
ale żeby było na wierzchu to te trochę więcej czasu = szczególnie odkręcenie samego kolektora i słynne 3 szpilki przy turbo + czyszczenie i ewentualne polerowanie lub nie + czas na założenie kolektora + osprzętu = łącznie .... godzin/minut ?

Ważne, że warto.

A im głębiej w stronę zaworów/cylindrów dojdziesz z czyszczeniem tym większy fan. Na tym etapie nawet sama chemia daje także efekty, ale nie tak widoczne jak pierwszy etap czyszczenia czyli kolektora.
Luqe
Początkujący T4

9
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 2002r
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Luqe »

Kolego Radauskas mógłbyś poradzić gdzie najlepiej wykonać takie czyszczenie chemiczne układu dolotowego? Ewentualnie w jakim stopniu można tego dokonać samodzielnie? Mój silnik jest strasznie zamulony, ponad to przy redukcji puści sporo dymu czarnego ale jestem prawie pewien że to wina zasyfionego całego układu dolotwo-wylotowego. Nikt na pewno nigdy nie czyścił, upewniłem się wymieniając filtr powietrza. Nie wiem ile lat tam siedział ale był dosłownie spleśniały cały, nie widziałem jeszcze czegoś takiego..
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Wpisz w wyszukiwarkę
czyszczenie wodorem

jest to obecnie najlepszy ze sposobów nie mechanicznych.
ale jeszcze raz się powtórzę najlepiej zacznij od:
1` ręcznego demontażu kolektora,
2` zakupu uszczelki pod kolektor za 10-13pln
3` i doszczelnienia dolotu powietrza przed samą turbiną
4` i dopiero teraz ewentualna chemia

a przypadkiem w necie znalazłem coś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=CmGwjnTktvU
ale to prawdopodobnie do nie aż tak zarośniętych sadzą jak nasze klekoty.
Luqe
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

odnośnie demontażu kolektora do wyczyszczenia...Te nieszczęsne dwie śruby przy turbinie, jak je wyciągnąć? Odkręcone mam wszystkie ale te dwie są na tyle długie, że nie chcą "wyjść", haczą o turbinę. Trzeba ją demontować czy jest jakiś patent na to..?
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Nie pamietam czy to w 102km czy 151km ale wyciągałem turbinę lub ja odsunąłem. Spróbuj wyciągnąć je razem z kolektorem.
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

peters pisze:
Nie pamietam czy to w 102km czy 151km ale wyciągałem turbinę lub ja odsunąłem. Spróbuj wyciągnąć je razem z kolektorem.
Bzduraw 151 nie trzeba ściągać turbo sam demontowałem dolot, jest trochę ciężko z dojściem a raczej użyciem odpowiednich narzędzi .
Samo czyszczenie wymaga trochę czasu, ja kupiłem wycior do kominka metalowy oraz jakąś chemie pół dnia i zrobione ale jaka po tym różnica.
vwpitek
Stały bywalec

15
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 acv
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwpitek »

Potwierdzam <up>
Aezmo
Forumowicz T4

11
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

Jako że niedługo mam w planach demontaż i wyczyszczenie(wypalenie) kolektora, a w powyższych postach pojawiła się informacja o przeszkadzających śrubach itd to chciałbym się przy okazji dopytać jak jest w AJT(88KM)? Będzie coś przeszkadzać lub uniemożliwiać demontaż kolektora ssącego czy uda się wszystko wyjąc bez najmniejszego problemu?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Tak samo jak w ACV
Luqe
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

tak jak pisał @peters te dwie śruby przy turbo po wykręceniu zdejmuje się razem z kolektorem. Dostęp do nich dość trudny ale możliwy, dociąłem sobie imbusa żeby większe pole manewru było. ogólnie do całej operacji demontażu i czyszczenia nie trzeba jakichś wielkich umiejętności, jedynie chęci i cierpliwości. Polecam każdemu kto chce "poznać" trochę swój samochód :)
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Luqe pisze:
tak jak pisał @peters te dwie śruby przy turbo po wykręceniu zdejmuje się razem z kolektorem. Dostęp do nich dość trudny ale możliwy, dociąłem sobie imbusa żeby większe pole manewru było. ogólnie do całej operacji demontażu i czyszczenia nie trzeba jakichś wielkich umiejętności, jedynie chęci i cierpliwości. Polecam każdemu kto chce "poznać" trochę swój samochód :)
Tylko chęci i myślenia <good>
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

2-3 śruby przy turbinie wymagają cierpliwości i ewentualnie 2 różnych kluczy imbusowych = z innym kątem obrotu względem przekroju lub ściętych z długości/wysokości aby mieć więcej swobody.
wersja 88km jedynie ma łatwiej przy demontażu osprzętu bo nie ma interkulera ale reszta tak samo.

PAMIĘTAJCIE aby przed zabiegiem dokupić uszczelkę pod kolektor = starej nie odratujecie = koszt 10-15pln
Zaślepić zawór EGR = wycinacie z kawałka dowolnej blaszki stalowej, aluminiowej, kwasówki = gr. 1-2 mm
czyszczenie polecam metodą na wypalenie a dopiero później na sucho wyciorem, szczoteczką nawet do zębów bo po wypaleniu będzie wszystko suche i sypkie; bez wypalania tłuste, marzące się i strasznie brudzące.
Doszczelnić rurę z powietrzem bezpośrednio przed turbo !!! Rura zawsze ma tam luz na oringu i bierze lewe powietrze.

p.s.
przy sprytnych rączkach nawet te 2 szpilki wychodzą i wchodzą osobno bez jednoczesnego ruszania kolektorem.
Ważne przed złożeniem kolektora sprawdźcie czy uszczelka nie zasłania przekroju kanału powietrznego = czasem uszczelki są zbyt obszerne.

nie bójcie się zdemontować więcej niż by się wydawało, że wystarczy = do odkręcenia bagnet oleju, zbiorniczek z płynem, itp.
daje szansę na włożenie głowy za kolektor i podejrzenie co ręce robią = znacznie poprawia precyzję ruchów i skraca pracę.
Aezmo
Forumowicz T4

11
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

Dzięki za informację :).
Z tego co chwilę temu przed zajrzeniem na forum patrzyłem pod maską szukając ręką w których miejscach dokładnie są śruby to bagnet oleju nie będzie przeszkadzać, ale dobrze jest zdemontować obudowę filtra kabinowego.
Do zrobienia zaślepki wystarczy kawałek blachy 4,5cm x 8cm, grubość najlepiej 3-4mm.
Luqe
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

Przede wszystkim trzeba uważać, żeby żadna nakrętka czy śruba nie wyleciała z rąk bo można stracić później pół dnia na szukanie :D
kolego @carol mówisz o tej obejmie przy turbo na wężu który idzie od obudowy z filtrem powietrza? W jaki sposób najlepiej to uszczelnić?
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Tak
Kanał powietrzny z filtra powietrza poprzez przepływomierz do turbiny jest wykonany z czarnego tworzywa sztucznego
przy samym turbo jest uszczelniony wyłącznie oringiem
ale od temperatury, czasu, wibracji powiększa się tuba i sam oring nie wystarcza

Ja na szybkiego zaskoczony sytuacją nawinąłem szerokiego teflonu tak aby ostatnie nawinięcia nie zostały zassane do turbo, dodatkowo na czarną rurę polecam dobrać na wszelki wypadek opaskę zaciskową = 100% doszczelnienia i nie ma ryzyka zassania teflonowej taśmy.

Dopiero jak przerobiłem to na sobie i wiedziałem czego szukać - znalazłem na licznych forach zagranicznych; więc nie jesteśmy wybrańcami wszyscy z tym odkryciem walczyli.

Szkoda, że na forum fotki muszą być takie małej rozdzielczości i dodatkowo nie przekraczać objętości bym szybko podesłał dokumentację foto.
Luqe
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

tyle, że np u mnie przy samym turbo jest założona opaska samozaciskowa na tym wężu i nawet przy próbie poruszania czuć że jest tam dość sztywno..ale przedmuchy gdzieś są bo słychać je w czasie jazdy, chyba że to turbina wydaje takie podejrzane dźwięki
szoo
Nowy T4

11
Model:
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: szoo »

a ja mam pytanie takie jakich imbusow bede potrzebowal do kolektora ?:D
Probe041

16
Model:
Kontakt:

garbaty
Stały bywalec

10
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

szoo pisze:
a ja mam pytanie takie jakich imbusow bede potrzebowal do kolektora ?:D
ułatw sobie życie i oszczędź trochę czasu i nerwów z tym: http://facom.com.pl/pl/952-rpe-grzechot ... k-1-4.html :)
baraniczek
Początkujący T4

8
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: baraniczek »

Witam panowie. Po przeczytaniu całego zawartego tekstu ( ze zrozumieniem), jestem pełen podziwu i szacunku dla tych co dokonali czyszczenia dolotu we własnym zakresie. Postanowiłem uczynić to i ja, wszak pomysł i idea słuszna, jakież było moje zdziwienie gdy po rozebraniu wszystkiego okazało się że nie mam szans zdemontować kolektora bez demontażu turbo.
Panowie jak wy tego dokonaliśmy, śruby kolektora są przysłonięte turbiną i nie ma siły bym cokolwiek tam wcisnął by to odkręcić, po godzinnej walce poprzestałem na wyczyszczeniu EGR u wymianie pod nim uszczelki ( była z rogu wydmuchana), wypłukać intercoolera i wszystkich gumowych rur, no i to o czym wspomniał kolega, dolot zaraz przed turbiną jest tylko na oringu jest luz i lewe powietrze ( mój jeszcze się kruszy, sprawdzam dostępność zakupu) jest to element o numerach 074129715F.
Dziękuję za porady i wszelakie wskazówki ale... panowie jak wy wyciąganie kolektor????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”