Tachograf do T4
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW Transporter 1998
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Tachograf do T4
Witam ponownie!
Czytam i czytam i doczytać się nie mogę... Jak jadę z lawetą 2t DMC to viatoll potrzeba więc już dzwoniłem, w przyszłym tygodniu jadę koło Bydgoszczy i na stacji sobie kupię i podpiszę umowę itp. 240 zł z czego 120 kaucja za urządzenie a 120 "kredyt" na opłaty.
Ale teraz tachograf... Transportuję zazwyczaj dla siebie ale czasem dla kogoś innego różne rzeczy, od mebli po samochodach, w kraju i za granicę. Tacho niby potrzeba jeśli nie dla siebie się transportuje. Szukając na Allegro "T4 tachograf" to znajduję takie aukcje: http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... -3-mt-0113
I teraz pytanie (bo 2000 zł inwestować to trochę przesada), czy takie tachografy jak wyżej są dozwolone? Jak się postępuje jak się montuje taki tachograf? Trzeba na przegląd jechać? Czy zgłosić to do ITD? Czy do Urzędu Celnego?
Ktoś montował takie coś? Jak to zrobić by za dużo nie wydać ale żeby to było legalnie?
Dziękuję i pozdrawiam!
Czytam i czytam i doczytać się nie mogę... Jak jadę z lawetą 2t DMC to viatoll potrzeba więc już dzwoniłem, w przyszłym tygodniu jadę koło Bydgoszczy i na stacji sobie kupię i podpiszę umowę itp. 240 zł z czego 120 kaucja za urządzenie a 120 "kredyt" na opłaty.
Ale teraz tachograf... Transportuję zazwyczaj dla siebie ale czasem dla kogoś innego różne rzeczy, od mebli po samochodach, w kraju i za granicę. Tacho niby potrzeba jeśli nie dla siebie się transportuje. Szukając na Allegro "T4 tachograf" to znajduję takie aukcje: http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... -3-mt-0113
I teraz pytanie (bo 2000 zł inwestować to trochę przesada), czy takie tachografy jak wyżej są dozwolone? Jak się postępuje jak się montuje taki tachograf? Trzeba na przegląd jechać? Czy zgłosić to do ITD? Czy do Urzędu Celnego?
Ktoś montował takie coś? Jak to zrobić by za dużo nie wydać ale żeby to było legalnie?
Dziękuję i pozdrawiam!
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Re: Tachograf do T4
Co do montażu( kto może to wykonać) to nie wiem ale na pewno przechodzi legalizację w wyspecjalizowanej firmie co 2 lata ,a co do urządzeń pokazanych to pierwszy to tacho elektroniczne montowane i wymagane po 2006 do niego każdy kierowca wyrabia Kartę Kierowcy (taka jak bankomatowa robi to Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych 180zł koszt) nie wiem czy można to zamontować do T4, kolejne to analogowe tacho (wykresówka) na tarcze i takie widziałem w T4 orginalnie zamontowane TYLE MOGĘ POMÓC
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, 14:03 przez mjanusz69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Rozmawiałem z ITD, Pani bardzo miła poinformowała ze trzeba tacho faktycznie jak się wozi coś co nie jest dla mnie, stary taki tachograf ten okrągłe może być do mojego auta ponieważ jest z przed 2006 r. Tak jak kolega wyżej też napisał.mjanusz69 pisze:Co do montażu( kto może to wykonać) to nie wiem ale na pewno przechodzi legalizację w wyspecjalizowanej firmie co 2 lata ,a co do urządzeń pokazanych to pierwszy to tacho elektroniczne montowane i wymagane po 2006 do niego każdy kierowca wyrabia Kartę Kierowcy (taka jak bankomatowa robi to Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych 180zł koszt) nie wiem czy można to zamontować do T4, kolejne to analogowe tacho (wykresówka) na tarcze i takie widziałem w T4 orginalni zamontowałem TYLE MOGĘ POMÓC
Pani mówi ze można samemu montować takie tacho tylko też jak kolega wyżej pisze co 2 lata trzeba z tym zrobić dodatkowy przegląd urządzenia.
Teraz co do montażu: czy ktoś ma z tym doświadczenie?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Poszukaj na forum tematu o demontażu tacho parę osób kupiło auta z urządzeniem i potem wymieniali deskę wraz z licznikiem na zwykłą ,w drugą stronę (montażu ) jakoś nie słyszłem
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
demontowałem u siostry z całą deską ze dwie godziny roboty tak na spokojnie z założeniem drugiej
jak Ci pasuje to mam tutaj zdemontowaną http://olx.pl/oferta/tacho-deska-t4-CID5-ID8Xe4W.html
cała w komplecie jak pasuje to się dogadamy
jak Ci pasuje to mam tutaj zdemontowaną http://olx.pl/oferta/tacho-deska-t4-CID5-ID8Xe4W.html
cała w komplecie jak pasuje to się dogadamy
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Myślę że kolega szczepek76 przedstawił Ci niezłą ofertę jeśli za całość taka kwota i masz wszystko to jest OK, nawet jeśli miał byś pojechać po to, to i tak jest taniej niż na '' alledrogo '' no i możesz dopytać jak to zamontować a to jest bezcenne
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Też sądzę że to jest BARDZO uczciwa oferta. Tylko jedno pytanie: czy to coś da się TYLKO zamontować zamiast moje normalne zegary? Bo to trochę szkoda byłoby, zwłaszcza że mam automat i biegi mi pokazuje na wyświetlaczu no i obroty oczywiście...mjanusz69 pisze:Myślę że kolega szczepek76 przedstawił Ci niezłą ofertę jeśli za całość taka kwota i masz wszystko to jest OK, nawet jeśli miał byś pojechać po to, to i tak jest taniej niż na '' alledrogo '' no i możesz dopytać jak to zamontować a to jest bezcenne
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Były fabrycznie montowane tachografy w miejsce 1din w konsoli. Głównie w modelach z niebieskimi zegarami od rocznika 99 wzwyż
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Tzw tachografy szufladkowe. Zamontowany może być przez zwykłego elektryka, legalizacja jednak musi być wykonana w uprawnionym do tego serwisie tachografów.Probe041 pisze:Były fabrycznie montowane tachografy w miejsce 1din w konsoli. Głównie w modelach z niebieskimi zegarami od rocznika 99 wzwyż
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
wszystko si tylko takie pytanie moja deska wyjęta jest z 1.9td
a koledze potrzebna do benzyny
z czego wiem normalne zegary nie pasują benzyna do diesla a z tacho nie wiem
tam jest normalna wiązka do zegarów do cisnienia paliwa wody itd
i dwie sterujące tacho zasilania i impulsatora
tacho wyjęte z manuala i obrotka nie ma
to wychodzi na to że koledze potrzebne tacho do benzyny w aftomacie ojojoj
a i jeszcze jedna kwestia jak auto sprowadzone było w 97 roku to nikt mu legalizacji tacho nie robił
znam historię auta od sprowadzenia od 2001 w rodzinie
a koledze potrzebna do benzyny
z czego wiem normalne zegary nie pasują benzyna do diesla a z tacho nie wiem
tam jest normalna wiązka do zegarów do cisnienia paliwa wody itd
i dwie sterujące tacho zasilania i impulsatora
tacho wyjęte z manuala i obrotka nie ma
to wychodzi na to że koledze potrzebne tacho do benzyny w aftomacie ojojoj
a i jeszcze jedna kwestia jak auto sprowadzone było w 97 roku to nikt mu legalizacji tacho nie robił
znam historię auta od sprowadzenia od 2001 w rodzinie
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak jak wspomniał Probe jedynym wyjściem jest tacho osobno w formacie DIN:
http://oi60.tinypic.com/dhcr6c.jpg
http://oi60.tinypic.com/dhcr6c.jpg
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Wszyscy od strony technicznej atakują, a ja oprócz montażu tacho , jego legalizacji, zabawy z tarczkami, polecam zwrócić uwagę że jeszcze trzeba wykupić licencję bo będą usługi transportowe pow. 3,5 tony, a tak na koniec chciałbym zauważyć że cała ta zabawa i związane z nią koszty sie kompletnie nie opłaca jak kolega chce od święta komuś auto przelawetować albo kredens do babci przywieźć raz na miesiąc.
Kolego koszta cie zjedzą jeśli tym na codzień na chleb nie będziesz zarabiał. viatole i inne cyrki nawet pomijam.
chcesz wozić auta to kup autolawete a jak ma wejść kredens od święta do sobie ją zaadoptuj pod zabudowe jakąś plandeką na stelarzu żeby szuflady na drodze nie wypadły, albo do targania kredensów jakąś 8-paletówke.
Innego sensu męczenia się t4-ką z wielkim pasożytem na tyłku nie ma.
Mordowałem się tak kilka lat i wiem o czym mówie, a teraz w sytuacji gdy każda spedycja sie zabija od frachty i można naprawde w dobrej cenie coś zlecić to szkoda Twojego i twojej maszyny zdrowia..
Peace..
PS. t4 w automacie pod lawete .... gdzieś to już widziałem... <55>
Kolego koszta cie zjedzą jeśli tym na codzień na chleb nie będziesz zarabiał. viatole i inne cyrki nawet pomijam.
chcesz wozić auta to kup autolawete a jak ma wejść kredens od święta do sobie ją zaadoptuj pod zabudowe jakąś plandeką na stelarzu żeby szuflady na drodze nie wypadły, albo do targania kredensów jakąś 8-paletówke.
Mordowałem się tak kilka lat i wiem o czym mówie, a teraz w sytuacji gdy każda spedycja sie zabija od frachty i można naprawde w dobrej cenie coś zlecić to szkoda Twojego i twojej maszyny zdrowia..
Peace..
PS. t4 w automacie pod lawete .... gdzieś to już widziałem... <55>
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, 22:19 przez De'D, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No to taką kieszeń właśnie sobie zakupiłem więc z tym nie ma problemu... Tylko teraz skąd takie tacho? :-) Powiem że propozycja szczepek76 jest bardzo ciekawa ale obawiam się że może być problem jak to ani tak ani siak nie odpowiada parametrom mojego autka... On diesel, ja benzyna, on ręczny, ja automat... No zobaczymy może ktoś jeszcze coś znajdzie na strychu :-)rafwlkp pisze:Tak jak wspomniał Probe jedynym wyjściem jest tacho osobno w formacie DIN:
Miłego weekendu wszystkim, ja jutro będę się bawił pilotami (mam centralny ale z klucza bez pilotów więc alarm + centralny zamówiłem i jeszcze fajny bajer z innej beczki ale to niespodzianka jak mi się uda zamontować i będzie ładnie wyglądało to wrzucę fotki :-)
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z każdego busa typu Iveco Daily, Jumper itp itd.xtc1975 pisze:Tylko teraz skąd takie tacho? :-)
Na przykład LINK
EDIT: tak teraz czytam... Legalizacja nowego tachografu, jego kalibracja itp wyjdzie Cię z pewnością powyżej 2000zł. Zwykła legalizacja z kalibracją to koszt ponad 600 zł, koszt najtańszego tacho ok. 500zł...
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, 22:25 przez rafwlkp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No masz rację już mi ktoś podpowiedział żeby w razie w kupić autko co jest do naprawy dalej nie będę rozwijał tematu chyba wiadomo o co biega...De'D pisze:Wszyscy od strony technicznej atakują, a ja oprócz montażu tacho , jego legalizacji, zabawy z tarczkami, polecam zwrócić uwagę że jeszcze trzeba wykupić licencję bo będą usługi transportowe pow. 3,5 tony, a tak na koniec chciałbym zauważyć że cała ta zabawa i związane z nią koszty sie kompletnie nie opłaca jak kolega chce od święta komuś auto przelawetować albo kredens do babci przywieźć raz na miesiąc.
Peace..
Babci nie mam ale dla siebie czasem faktycznie coś kupię co jest większe to będzie TYLKO moje :-)
Viatolla już zakładam bo też mam przyczepkę kempingową z 1973 roku co w bardzo dobrym stanie jest i nawet ciekawie wygląda jak na ten rocznik i ona ma ponad tonę DMC więc tak czy siak przyda się Viatoll
A gdzie? A automat to niby źle do lawety?De'D pisze:PS. t4 w automacie pod lawete .... gdzieś to już widziałem... <55>
A super zdjęcie z TIRem na tle! Ile brakowało? Ze 3 metry?
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No właśnie też takie ceny widziałem... A teraz tak: tacho na aukcji którą pokazałeś ma w schemacie CAN czyli CAN-BUS czy tam też OBD-CAN... ja mam ale tylko tą podstawową wersję i pewnie to znowu będzie problem... ach tam chyba czas kupić sobie TIRa :-)rafwlkp pisze:Z każdego busa typu Iveco Daily, Jumper itp itd.xtc1975 pisze:Tylko teraz skąd takie tacho? :-)
Na przykład LINK
EDIT: tak teraz czytam... Legalizacja nowego tachografu, jego kalibracja itp wyjdzie Cię z pewnością powyżej 2000zł. Zwykła legalizacja z kalibracją to koszt ponad 600 zł, koszt najtańszego tacho ok. 500zł...
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
1,5 .. sięgnąłem do nadkolaZe 3 metry?
własna autopsjaA gdzie?
A automat to niby źle do lawety?
Zamordujesz go szybciej niż ci sie wydaje....
a kempingiem jeszcze szybciej <zniesmaczony>
Jeśli twój multivan nie ma 2700DMC to po co ci viatol do kampingu ?
A tak wogóle to czy kempingi nie są zwolnione z viatola ?? gdzieś mi sie kojarzy taki wątek...
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Bo kemping 1100 DMC czyli 2505 + 1100 = 3605 :-( i zonkDe'D pisze:1,5 .. sięgnąłem do nadkolaZe 3 metry?
własna autopsjaA gdzie?
A automat to niby źle do lawety?
Zamordujesz go szybciej niż ci sie wydaje....
a kempingiem jeszcze szybciej <zniesmaczony>
Jeśli twój multivan nie ma 2700DMC to po co ci viatol do kampingu ?
A tak w ogóle to czy kempingi nie są zwolnione z viatola ?? gdzieś mi się kojarzy taki wątek...
Z kempingiem raz do roku 100 km nad morze i po 3 tygodniach powrót wątpię czy 200 km rocznie mi zamorduje automata... Zresztą i tak już nie jedzie czasem do tyłu ale o tym kiedy indziej... A laweta dość stabilna dwuosiowa 2 tonowa więc chyba pożyje ta skrzynia jeszcze... A tak to marzę kiedyś zmienić silnik na VR6 i do tego nowa (=używana ale w dobrym stanie) skrzynia... Mówią mi że lepiej wtedy zmienić autko całe
EDIT: Aha i był zamiar zwolnic kempingów z viatolla ale na razie z tego co wiem trzeba płacić :-(
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
aaa nie dopatrzyłem.Bo kemping 1100 DMC
Swoją drogą to jakiś wielgaśny ten kepming jak taką wage ma, Co ty domek holenderski targasz ?
Mówi się że lepszy ciężar nisko niż żaglówka nawet jak pusta, ale raz zagotujesz skrzynie i po ptokach.A laweta dość stabilna dwuosiowa 2 tonowa więc chyba pożyje ta skrzynia jeszcze
Moją skrzynie wykończyły szarpania hakiem po polskich dziurach, i oczywiście opory po wiatr. A uwierz - pieściłem gaz jak najdelikatniej. Nie ma mocnych na automat - powolna i droga śmierć nawet przy 200km nad morze...
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Złącze CAN w tym tacho jest do zgrania obu liczników. Nalicza jednocześnie kilometry na zegarach oraz tacho, zegarek jest ustawiony tak samo jak na tacho itp.xtc1975 pisze:No właśnie też takie ceny widziałem... A teraz tak: tacho na aukcji którą pokazałeś ma w schemacie CAN czyli CAN-BUS czy tam też OBD-CAN...
Choć tak teraz myśląc może jednak bez CANa nie zadziałać, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem...
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie domek holenderski mam ale stoi na miejscu. To przyczepa dość wyjątkowa zaraz znajdę zdjęcie rzadko spotykany model dół aluminium a góra plastik więc fajna i stabilna bo ciężar na dole :-) I zabytkowa też :-)De'D pisze:Swoją drogą to jakiś wielgaśny ten kemping jak taką wagę ma, Co ty domek holenderski targasz ?
Zobaczymy, czas pokaże, może prędzej się dorobię VR6 :-)De'D pisze:powolna i droga śmierć nawet przy 200km nad morze...
Ja też nie i w tym tkwi cały problem...rafwlkp pisze:Złącze CAN w tym tacho jest do zgrania obu liczników. Nalicza jednocześnie kilometry na zegarach oraz tacho, zegarek jest ustawiony tak samo jak na tacho itp.
Choć tak teraz myśląc może jednak bez CANa nie zadziałać, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
ok ....gadu gadu a walimy oftopa.
Co do tacho i innych viatolowych ustrojstw:
Osobiście uważam że taki zabieg jest nieopłacalny. Poziom kosztów do częstotliwości użytkowania jest za duży.
Lepiej skorzystać z autolawety, np z wypożyczalni ( ok 250-300zł) i można na drugi koniec europy na lajcie po auto jechać, a pod kemping 1100kg raz do roku lepiej poszukać osobówki, każde większe kombi będzie miało bankowo więcej niż 1100 kg na haku i spokojnie w 3,5 tony bez wiatola sie mieści. ( Moj passat B4 miał 1200kg. 2.0 E AGG)
Szczerze za dużo masz do stracenia jeśli chodzi o auto i portfel.
Co do tacho i innych viatolowych ustrojstw:
Osobiście uważam że taki zabieg jest nieopłacalny. Poziom kosztów do częstotliwości użytkowania jest za duży.
Lepiej skorzystać z autolawety, np z wypożyczalni ( ok 250-300zł) i można na drugi koniec europy na lajcie po auto jechać, a pod kemping 1100kg raz do roku lepiej poszukać osobówki, każde większe kombi będzie miało bankowo więcej niż 1100 kg na haku i spokojnie w 3,5 tony bez wiatola sie mieści. ( Moj passat B4 miał 1200kg. 2.0 E AGG)
Szczerze za dużo masz do stracenia jeśli chodzi o auto i portfel.
-
Symek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Kombi
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Podbijam,
macie jakieś pomysły jak sobie poradzić bez tych wszystkich bzdurnych i kosztownych rzeczy (tacho, licencje itd) w przypadku kiedy auto i przyczepa są firmowe ?
macie jakieś pomysły jak sobie poradzić bez tych wszystkich bzdurnych i kosztownych rzeczy (tacho, licencje itd) w przypadku kiedy auto i przyczepa są firmowe ?
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
W grę wchodzi tylko i wyłącznie przewóz rzeczy na własne potrzeby
wtedy odpada tacho i licencja - oczywiscie mówimy tu o transporcie pow. 3,5 t
Autem firmowym możesz robic dostawy gdy jesteś producentem towaru który przewozisz, nie robisz wtedy usługi tylko targasz sam sobie do klienta. Tak samo z zakupami jakis materiałow i zwiezieniem tego do siedziby firmy. Przed darmozjadami z ITD pokazujesz dokumenty dostawy że sam wyprodukowałeś czy inne ( faktura, WZ wszystko co będzie miało twoje dane/pieczątkę itp)
Dla czystego sumienia występujesz do ITD o nadanie zaświadczenia o przewozach na własne potrzeby dla przew. międzynarodowych a dla krajowych wystawia chyba urząd miasta albo wojewódzki, nie pamiętam
Viatola też mozna ominąc .... drogami wojewódzkimi :P
wtedy odpada tacho i licencja - oczywiscie mówimy tu o transporcie pow. 3,5 t
Autem firmowym możesz robic dostawy gdy jesteś producentem towaru który przewozisz, nie robisz wtedy usługi tylko targasz sam sobie do klienta. Tak samo z zakupami jakis materiałow i zwiezieniem tego do siedziby firmy. Przed darmozjadami z ITD pokazujesz dokumenty dostawy że sam wyprodukowałeś czy inne ( faktura, WZ wszystko co będzie miało twoje dane/pieczątkę itp)
Dla czystego sumienia występujesz do ITD o nadanie zaświadczenia o przewozach na własne potrzeby dla przew. międzynarodowych a dla krajowych wystawia chyba urząd miasta albo wojewódzki, nie pamiętam
Viatola też mozna ominąc .... drogami wojewódzkimi :P
-
Symek
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: Kombi
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Z tego co czytałem, to jak się robi przewóz na potrzeby własne to musi być zgłoszenie do WK i tachgraf. Zgłoszenie to tylko +/- 1000zł można przełknąć, ale tachograf też niby musi być.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Udalo mi sie ustalic (wygoglowac) ze mieszczac sie w DMC 2.8 - 3.5t musze wypelniac kontrollbuch. Nie musze niec tacho.
Nawet jesli auto jest prywatne. (nie na firme) Oczywiscie kiedy wioze towar zwiazany z moja dzialalnoscia.
Czyli jadac przez cale NIemcy nie na szansy zeby zrobic zo w 24h. To jakies chore.
Nawet jesli auto jest prywatne. (nie na firme) Oczywiscie kiedy wioze towar zwiazany z moja dzialalnoscia.
Czyli jadac przez cale NIemcy nie na szansy zeby zrobic zo w 24h. To jakies chore.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Dlaczego chore, przecież to tylko waadza miejscowa uważa, że ma prawo kontrolować działalność zarobkową prowadzoną na swoim terenie :lol:faraon3021 pisze:mieszczac sie w DMC 2.8 - 3.5t musze wypelniac kontrollbuch.(...)Nawet jesli auto jest prywatne. (nie na firme) Oczywiscie kiedy wioze towar zwiazany z moja dzialalnoscia.(...)To jakies chore.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
CHore bo w obie strony strace po 11 godz.
Przed Francja pauza i kolo Berlina pauza.
Po Polsce jade tylko 15 km, a po Francji 100. Cala reszta to Niemcy. i to tylko raz, dwa razy w miesiacu. Ciekawe jak pisac kontrollbucha na 28 dni.
Rozumiem dla zawodowych kierowcow i firm transportowych. Ale na inne auta to chore.
A i Niemcy to nie jest teren mojej dzialalnosci.
Przed Francja pauza i kolo Berlina pauza.
Po Polsce jade tylko 15 km, a po Francji 100. Cala reszta to Niemcy. i to tylko raz, dwa razy w miesiacu. Ciekawe jak pisac kontrollbucha na 28 dni.
Rozumiem dla zawodowych kierowcow i firm transportowych. Ale na inne auta to chore.
A i Niemcy to nie jest teren mojej dzialalnosci.