dymi na niebiesko/błękitno na zimny.

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kant84
Forumowicz T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 18
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 15 razy
Kontakt:

dymi na niebiesko/błękitno na zimny.

Nieprzeczytany post autor: kant84 »

Witam
Wiem, że już było kilka podobnych postów jednak chciałbym zaczerpnąć waszych opinii bezpośrednio. Otóż moja teczka od pewnego czasu dymi na niebiesko/błękitno jak jest zimna. Czasem tego dymu jest więcej czasem mniej i nie wiem od czego to może być zależne. Jeżdzę na Elf-ie 5w/40 który zmieniam co 12-15tyś km i dolewki robiłem niewielkie od początku jej posiadania a teraz nie zauważyłem jakiegoś nadmiernego zużycia. Silnik też chodzi normalnie tj żadnych nowych dzwięków itp. Bardzo proszę o poradę gdzie szukać awarii i jak ewentualnie ją usunąć a jeżeli będę miał podpiąć Vaga to prosiłbym abyście poprowadzili mnie krok po kroku.
Pozdrawiam
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Re: dymi na niebiesko/błękitno na zimny.

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Mój też tak kopci na delikatny siwy kolor jak jest zimny jak już troszkę się przygrzeje jest ok jeżdżę tak już 4 lata.
Patrick
Specjalista T4

13
Tematy: 28
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 73 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Patrick »

Dymi na niebiesko? Wtryski?
ostryt4
Znawca T4

16
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Panie i Panowie, od 1992go roku mamy TDi-ki = diagnostyka vagiem na początek i po nitce do kłębka....
hdi
Forumowicz T4

12
Tematy: 2
Model:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hdi »

zdejmij sobie wąż z turbiny i zobacz czy nie jest w środku mokrawy od oleju
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

staszek pisze:
Mój też tak kopci na delikatny siwy kolor jak jest zimny jak już troszkę się przygrzeje jest ok jeżdżę tak już 4 lata.
U mnie to samo od 4 lat <01>
kant84
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

hdi pisze:
zdejmij sobie wąż z turbiny i zobacz czy nie jest w środku mokrawy od oleju
wąż ostatnio sciągałem bo mi pękł i faktycznie był lekko mokrawy

Patrick pisze:
Dymi na niebiesko? Wtryski?
odnośnie wtrysków to już mam małe przymiarki do wymiany końcówek i robiłem już nawet rozeznanie finansowe w tym kierunku - ok 500zł z robocizną więc chyba spróbuje. Jednak jak piszecie koledzy, że jeździcie tak już kilka lat to troszeczkę się uspokoiłem. Tak czy siak muszę to zrobić bo strasznie nie lubię jak coś mi nie gra idealnie.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2014, 7:35 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
brachu71
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: brachu71 »

Witam jak kupiłem moją t4 miałem te same lęki.Na zimno kopci na biało i czuć niespalone paliwo.Złapie temperaturę wszystko o.k
Po rozkmileniu tematu tj.rozmowy z macherami i znajomymi ,fora i co tam można znaleść na necie stwierdziłem że TEN TYP TAK MA
Jak kupiłem miał gwarantowane 80tyś. TERAZ ma 600tyś.Zmieniłem wtryski na nowe servis oryginal i nadal jak zimny jak wyżej <cool>
Pozdrawiam
rafwlkp
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafwlkp »

kant84 pisze:
odnośnie wtrysków to już mam małe przymiarki do wymiany końcówek i robiłem już nawet rozeznanie finansowe w tym kierunku - ok 500zł z robocizną więc chyba spróbuje. Jednak jak piszecie koledzy, że jeździcie tak już kilka lat to troszeczkę się uspokoiłem. Tak czy siak muszę to zrobić bo strasznie nie lubię jak coś mi nie gra idealnie.
500zł? Jakim cudem tak tanio? Tyle (a nawet więcej) będą kosztować same końcówki wtryskiwaczy...
kant84
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

rafwlkp pisze:
kant84 pisze:
500zł? Jakim cudem tak tanio? Tyle (a nawet więcej) będą kosztować same końcówki wtryskiwaczy...
A to takim cudem, że po pierwsze mieszkam w małej miejscowości gdzie ceny są niższe niż np w trójmieście czy Poznaniu a po drugie zrobi mi to mój znajomy który się tym trudni więc poleci po kosztach. <31> Dobrze mieć znajomości <yes>
hdi
Forumowicz T4

12
Tematy: 2
Model:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hdi »

najtańsze końcówki są po 50zł a ori bosch zdaje sie 250zł... nazwijmy to montaż nowej końcówki po 5zł więc robiąc na najtańszych częściach nie wyjdzie drogo
Ja u siebie też niedawno wszystkie końcówki wymieniłem i od razu powiem, nie łudź się że dymek zniknie, tzn u mnie zaślepienie egr pomogło go zminimalizować
kant84
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Odnośnie końcówek to wiem, że będzie to Bosch. Natomiast jeżeli chodzi o EGR, jakiś czas temu może ze 2 miesiące czyściłem cały dolot tj. kolektor, intercooler i egr. Przyznam, że nie wyglądał najgorzej. Wypucowałem to do stanu nówka Pewex i stwierdziłem, że nie będe go zaślepiał ale... No właśnie zawsze jest jakieś ale, naczytałem się na forum odnośnie zaślepiania. Kupiłem zestaw, zmian w mocy nie zauważyłem, trochę bardziej zaczął kopcić na czarno gdy ostro dałem gazu (pewnie przez to, że nie zmieniłem dawki Vagiem) ale najbardziej denerwowało mnie to, że głośno silnik chodził. Tak więc podłączyłem EGR na nowo, w końcu problemów z nim nie miałem. Spróbuje wymienić końcówki i może dam też turbo do regeneracji jednak najgorsze jest to, że są to zabiegi liczone w setkach zł. Więc zanim wymienie wtryski to najpierw poproszę kolegę, żeby je sprawdził bo jak nie będą najgorsze to zacznę od turbiny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”