Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem

ODPOWIEDZ
piotruuch
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 24
Model:
Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
podziekowal za post: 38 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem

Nieprzeczytany post autor: piotruuch »

Witam,
zakupiłem T4 z automatem za wydaje mi się drobne pieniądze licząc się z faktem że wymienię automat na manual jak się zepsuje. Niestety ostatnio zaczęła trochę "dokazywać". Jednak tak się fajnie jeździ i ma niezłe przyspieszenie więc postanowiłem ją chyba zostawić.

Problem polega w tym że przy spokojnej jeździe 70-80km/h pojawia się drżenie i trzęsienie. Jak docisnę albo puszczę gaz znika. Na tempomacie też to występuje ale w mniejszym stopniu. Dziś niestety pojawiło się to kilka razy przy 50km/h i 120-140km/h. Kupiłem kabel i w pierwszej kolejności odczytałem błędy Polskim VAG 4.9 i był jeden:
1192: Sprzęgło bocznikowania przekładnika uszkodzenie mechaniczne - błąd sporadyczny.
Skasowałem błąd i dopóki szarpanie się nie pojawiło błąd nie pojawiał się.

Proszę o pomoc co to może być. Czy ktoś wie gdzie i jak można sprawdzić poziom oleju bo nie mam pojęcia jaki jest ponieważ auto w Polsce od 2009 roku i koleś mówił że żadnej zimy nie przejeździło więc może wystarczy podstawy "naprawić", uzupełnić.

Pozdrawiam Piotrek
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Re: Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Powiem tak, możesz spróbować wymiany oleju ale ten błąd (zresztą źle przetłumaczony z angielskiego "Torque Converter Lock-Up Clutch ") to przeważnie mechaniczne uszkodzenie skrzyni lub konwertera. Tak że niestety ale obawiam się że to koniec skrzyni.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Tematy: 24
Model:
Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
podziekowal za post: 38 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: piotruuch »

Dzięki focus za pomoc a powiedz mi czy wiesz jak przeprowadzić diagnozę skrzyni i jakim programem. Bo znajomy mi powiedział że ponoć całkiem dobrze idzie ocenić stan skrzyni przez vag. Mój znajomy miał niby taką przeprowadzoną przy kupnie przez elektryka.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Vagiem możesz przejrzeć w poszczególnych grupach czy wartości pokazywane są w granicach normy. Natomiast rozmawiałem dzisiaj z człowiekiem od automatów i potwierdził to co pisałem, ten błąd w 90% kończy się kapitalką skrzyni.
tata_artur
Początkujący T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tata_artur »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów jako że to mój pierwszy post.
Odgrzewam stary temat jako że posiadam również t4 2,5tdi z automatem (AG4) z tym że u mnie problem ze skrzynią jest taki że zachowuje się ona jakby ślizgało się sprzęgło najbardziej widoczne jest to na 4 biegu chociaż na 3 też mocno dokucza. Oprócz tego podczas jazdy powiedzmy z prędkością około 80km/h (4bieg) gdy odpuszczam gaz obroty silnika spadają do około 800 czyli tak jak jest na biegu jałowym. Diagnoza VAGiem wykazała następujące błędy:
281 przetwornik prędkości pojazdu-G68 brak sygnału - błąd sporadyczny
1192 sprzęgło bocznikowania przekładnika uszkodzenie mechaniczne - błąd sporadyczny.
Czy ktoś miał u siebie podobne uszkodzenie?
Jako że ciężko znaleźć warsztat który nie miałby przynajmniej 30% negatywnych opinii to zwracam się do forumowiczów o polecenie jakiegoś warsztatu najlepiej w okolicach Warszawy który ma doświadczenie ze skrzyniami AG4.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

W warszawie masz Samko na Połczyńskiej, w twoim przypadku też wygląda to na koniec skrzyni. Niestety cena remontu to około 4000pln.
tata_artur
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Liczyłem się z tym że będę musiał remont kapitalny robić dlatego pytałem o warsztat a proszę mi jeszcze powiedzieć czy ze skrzynią w takim stanie mogę ryzykować podróż około 1500km na kołach czy taka podróż zarżnie skrzynie na amen i z tych powiedzmy 4tyś. zrobi się 8tyś.?
barwit
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: Caravelle 1998
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: barwit »

Witam,

piotruuch i tata_artur jak zakończyliście problemy ze skrzynią?

Pytam bo choć nie podłączałem do VAG-a moja skrzynia zdaje się mieć bardzo podobne objawy przy spokojnej jeździe:
- szarpanie i trzęsienie,
- lekkie skakanie obrotów - wrażenie ślizgającego się sprzęgła na 3 i 4 biegu,
- zbyt wczesne wrzucanie na 4 bieg i zbyt późna redukcja z 4 na 3 bieg, czasem po prostu ręcznie wrzucam trójkę żeby nie telepało..

Dodam, że objawy takie mam już od ok 10. tyś km, autem jeżdżę co dzień i zdaje się, że sytuacja się stopniowo pogarsza.
Robiliście remont ? Jakie były koszty?

Dzięki za informacje i wesołych świąt wszystkim i najlepszego w 2013 !!!
sintra
Forumowicz T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: Transporter
Opis: 2000r, long, 102KM.
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: sintra »

Mój stoi w warsztacie w Józefowie. Podobno teraz (wcześńiej robiłem u nich remont skrzyni za 5 koła) sprzęgło. Dziś sie okazało, że komputer lockupu jest do wymiany. W sumie niewiele wiadomo, ale objawy były takie same - ślizganie na 4, "dziura" między 1 a 2, 3000 rpm przy 100 km/h, i nie ruszał przy puszczeniu hamulca a staczał do tyłu przy pozycji "D". Pamiętam, że Pacark chyba pisał i zdiagnozował na Forum dokładnie takie sprawy w automacie. Jak odbiorę dam znać czy wymiana kompa coś poprawiła.
PiratBolsman
Początkujący T4

13
Tematy: 1
Model:
Auto: A6
podziekowal za post: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: PiratBolsman »

Auto Józefów to najwięksi naciągacze z jakimi miałem wątpliwą przyjemność mieć kontakt. Części jak maja to używane pchają i jeżdżą twoim autem jak taxówką. Nigdy przenigdy nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!
pacark
Samodzielny mechanik

16
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

sprawdźcie jeszcze w Waszych TDI-kach wszystko co jest związane z EGR-em, zawory, podciśnienia itp
przede wszystkim czy jest czysty i działa poprawnie
miałem 2 przypadki padających skrzyń u znajomych (sharan 1.9tdi, atlantis 2.5tdi), gdzie przyczyną ich złej pracy był zasyfiony układ EGR

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=18764

ile macie nalatane na tych automatach?
tata_artur
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

ja jeszcze walczę ze swoja skrzynią i końca nie widać zdecydowałem się na "autotransmisję" zdecydowałem się na nich po poleceniu przez kuzyna który naprawiał u nich wiele aut i zawsze było ok tyle ze to były auta amerykańskie a u mnie wygląda to bardzo kiepsko. Byłem u nich już 5 czy 6 razy i do tej pory zostawiłem tam 7tyś pln i nadal jeżdżę z niesprawną skrzynią.
Na pierwszy ogień poszedł konwerter i tarczki od 3 i 4 biegu i jeszcze kilka innych drobnych części. Po tych wymianach ślizganie się znacznie zmniejszyło ale nadal jest zwłaszcza po rozgrzaniu się oleju. Później się okazało że założono mi niewłaściwy konwerter tyle że z tym już właściwym niepożądane objawy nadal występują tyle że zmiana biegów występuje już we właściwym momencie więc to już jakiś postęp. Niemniej jednak błąd 1192 pojawia się cały czas i po rozgrzaniu się oleju w skrzyni przy danej prędkości obroty są o 600-800 wyższe niż powinny być. Ostatnim razem jak u nich byłem wymienili mi cały blok sterowania hydrauliką i nadal żadnej poprawy. Teraz już dłuższy czas jestem za granicą i dopiero pod koniec czerwca się ponownie do nich wybieram i planowana jest wymiana komputera sterującego oby to pomogło bo już mi ręce opadają. Nie zdawałem sobie sprawy że naprawa skrzyni automatycznej w vw jest tak problematycznym zadaniem.

I na koniec jeszcze pytanie jak to jest w waszych skrzyniach z redukowaniem biegów. Bo ja u siebie zauważyłem ostatnio że redukowanie biegów występuje wyłącznie podczas przyspieszania podczas hamowania silnikiem po prostu obroty schodzą do 800 i dalej to już tak jakby auto na luzie się toczyło. Nie miałem nigdy okazji jeździć takim autem ze sprawną skrzynią więc nie wiem czy one tak mają czy to kolejna usterka którą muszę wyeliminować.
sintra
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Ja mam 270 000. Dziś się dowiedziałem, że warsztat szuka komputera skrzyni symbol 01P 927 733 CP. Na allegro nie ma są na ebayu ale dwie ostatnie litery są inne - wiesz może Pacark czy to istotna różnica ? Cholera właśnie mi ucieka wyjazd forumowy na Litwę <44>
tata_artur
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Ja mam ca. 280tyś. na liczniku a kłopoty zaczęły się przed 260tyś. wygląda mi na to że to taki typowy przebieg przy którym zaczynają się problemy z automatami w caravelach często widuje się w ogłoszeniach caravele z podobnymi przebiegami i awarią skrzyni :?
pacark
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

tata_artur pisze:
kłopoty zaczęły się przed 260tyś. wygląda mi na to że to taki typowy przebieg przy którym zaczynają się problemy z automatami w caravelach
u mnie na blacie 290kkm i skrzynia chodzi jak złoto, po majówce, może zapodam filmik jak pracuje z campingiem na haku
sintra pisze:
Na allegro nie ma są na ebayu ale dwie ostatnie litery są inne - wiesz może Pacark czy to istotna różnica ?
szczerze, nie wiem, sorry
tata_artur
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

pacark pisze:
u mnie na blacie 290kkm i skrzynia chodzi jak złoto, po majówce, może zapodam filmik jak pracuje z campingiem na haku
Czyli wniosek nasuwa się jeden jak się dba tak się ma :)
no i filmik wrzuć koniecznie ja spróbuje wrzucić swój
danieljd
Początkujący T4

14
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: danieljd »

Mam identyczny problem, trzęsienie i drżenie tylko na 4 biegu. Komputer pokazał sprzęgło bocznikowania ale po wymianie oleju żadnych błędów, a usterka pojawia się nadal. Raz pokazało elektrozawór 4 biegu. Rozmawiałem z gościem od skrzyń i mówił, że on się zacina i powoduje, że rozpina bieg. Robota na 1 dzień koszt około 400-500zł. W najbliższym czasie planuje go wymienić.
pacark
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

tata_artur pisze:
Czyli wniosek nasuwa się jeden jak się dba tak się ma :)
no i filmik wrzuć koniecznie ja spróbuje wrzucić swój
może być też inna teoria, większy przebieg
co do filmików to cierpliwości, jest ciepło, więc teraz jeżdżę na 2oo a T4 stoi
miałem nagrać jak jeździ z kempingiem ale nie chciałem fisiować z telefonem w ręku i przyczepą na haku
niedługo nagram świeże, tutaj macie stare

tata_artur
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

a to mój filmik --->
sintra
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

tata_artur pisze:
a to mój filmik --->
U mnie podobnie tylko slizgi są w zakresie 2000 - 2800 przy prędkości ok 90-110.
Wczoraj podjechał gość z komputerem do skrzyni, wymieniliśmy i nic się nie zmieniło, czyli ściema w autojózefów - nie to jest przyczyną, ja się bujam sam uszkodzonym autem, żeby rozwiązać problem a mija 3 miesiąc półrocznej gwarancji. Zrobię za kilka dni weryfikację skrzyni/sprzęgła w innym zakładzie i z opisem usterek idę do rzeczoznawcy. Jeżeli warsztat nie odniesie się normalnie ... pozostanie sąd.
W każdym razie wiadomo, że można zamieniać komputery ASB - na pewno 01P 927 733 CP można zastąpić 01P 927 733 BL, więc pewnie inne też.
De'D
Aktywny T4

14
Tematy: 9
Model:
Auto: Caravelle AT
Opis: bigger is better
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: De'D »

Pany czy ktoś rozwiązał problem z tym ślizganiem bo chyba dołącze do grona 'ślizgaczy' :) rozpina przy obciążeniu 4 bieg i są straty na obrotach jak skrzynie lekko zmęcze pod górkę na mocniejszym przytupie. Wygląda to tak jakby lockup nie zapinał do końca, nie czuć charakterystycznego "spięcia" ale skrzynia jest na 4 biegu napewno. Najczęściej w zakresie od 2200 nagle jest uślizg a potem przy próbie utrzymania prędności rosną obroty i zaczyna trzęść budą.
sintra
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

U mnie skończyło się po wszelkich możliwych wymianach i naprawach w autojózefów (skrzynia robiona u nich, wymiany oleju, póżniej naprawa sprzęgła - niby to było przyczyną, wymiana jednak komputera -byli pewni że to jest przyczyna) więc skończyło sie na wymianie na manual.
Moje wnioski po tych dwóch i pół roku są następujące:

- autojózefów totalna ściema i naciąganie klienta zwykłe złodziejstwo;
- sprawa sądu i rzeczoznawców to mit - trzeba by przed naprawą u innego mechanika/rzeczoznawcy sklasyfikować stan zespołów, oddać auto do naprawy, po odbiorze znów klasyfikować wykonanie naprawy;
- skrzynia AG4 jest za słaba do T4 podobno montowana była również do AudiA3 A4;
- remont skrzyni to loteria, może się udać ale nie musi, przy tych kosztach lepiej od razu zmienić na manual lub jak ktoś jest fanem na nowy automat;
- automat AG4 nie nadaje się do holowania przyczep, nawet Niewiadówka 700kg to spore obciążenie i trzeba mega delikatnie jechać;
- co do wymiany oleju w skrzyni opinie są różne i nie udało mi się ustalić jaka jest dyrektywa najlepsza;
- holowanie przyczepy powinno być prowadzone przy ruszaniu w trybie manualnym czyli przynajmniej 1, 2 potem D;
- w momencie gdy zaczynają się kłopoty ze skrzynią sprawdzić olej (ew wymienić 150 - 280 zł), sprawdzić sprzęgło, komputer (przy lewej nodze) i szukać manualnej skrzyni.

Takie są moje wnioski - generalnie nie ma sensu ładowanie się w reanimacje automatu.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

A ja mam inne zdanie oddać do naprawy do kogoś kto się zna, i będe to powtarzał,
De'D
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

chemik211 pisze:
A ja mam inne zdanie oddać do naprawy do kogoś kto się zna, i będe to powtarzał,
Nop... do stania w korkach jak znalazł... gorzej jak auto pracuje, wozi, ciaga... syzyfowa robota na kilka miesięcy...
Sintra <beer>
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Do holowania wiadomo manual lepszy ale na automacie też się da bez problemu tylko trzeba to robić z głową
De'D
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

Uwierz, że już z większą głową sie nie dało.... AT sie po prostu nie nadaje.. <krzyk>

Ciąganie w trasach robi swoje prędzej czy póżniej, nawet nie o ciężar chodzi bo umiejętna z ciężarem nie boli, ale chociaż jakbyś sie nie starał to podmuchy wiatru, szarpanie bujanie na wybojach itp wykończy każdą skrzynie.

Wiele razy sie zastanawiałem czy nie remontować swojej "4" bo koszt nie jest taki duży... ale to sie mija z celem.
Lepiej bedzie to sprzedać...
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Każdy ma swoje zdanie na ten temat
carol
Forumowicz T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: carol »

Witam,
przed laty także cieszyłem się automatyczną skrzynią w swoim aucie i podobnie do Was borykałem się z dylematem remont czy naprawa.
W moim przypadku brak pewności dot. jakości naprawy zaowocował szybką wymianą na manual = skutek mniejsze spalanie o ok. 0,7 litra, większa prędkość maksymalna /165-170/ a była 155, ale przede wszystkim niższa kultura z jazdy, ogrom drgań jak w typowym dieslu /w automacie było milutko i przyjemnie jak w benzynówkach/.
Ale po latach zbierania informacji - bo kusiło mnie powrócenie do AT - nadal mam całość w magazynie - zebrałem sporo informacji co do zakresu naprawy. Kluczowa jest wymiana konwertera, ewentualnych tarczek jeżeli trzeba ORAZ zweryfikowanie pompy oleju w AT - to jej uszczelnienia często są przyczyną szarpania i niedomykania lockup`u.
A najważniejsze z ważnych = dołożyć chłodnicę dla oleju AT - w naszych warunkach przegrzany olej powoduje łańcuszek problemów - zaufajcie - wystarczy ok. 10-15 km przejechanych z prędkością max=155 aby latem zagotować olej !!!
O wymianach właściwego oleju co ok. 60`000 km nie rozpisuję się - oficjalne stanowisko ASO: "nie wymieniamy oleju, wymianie podlega skrzynia AT " !!!

Więc daje się wszystko zrobić, tylko należy zadbać o szczegóły i wiedzę dlaczego doszło do awarii lub zużycia.
Chłodnica oleju AT znacznie zmniejsza ryzyko awarii a bardzo wydłuża żywotność skrzyni i uszczelnień pompy AT.

Zetknąłem się z dokładnie tym samym zjawiskiem wśród posiadaczy aut marki volvo - dokładnie takie same problemy i sposoby na ich unikanie.

Realne przebiegi zadbanych skrzyń z chłodnicą to minimum 300 - 350 k.km i nadal cieszą.
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

Ja na swojej zrobiłem 600kkm. Po kilku samodzielnych naprawach znowu śmiga. Fajna przygoda tyko trochę kosztowna, ale z kolei nie tak kosztowna jak bym oddał do serwisu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Automat”