Hak w T4 a wpisy O1 i O2 w dowodzie rejestracyjnym
-
eljot85
- Początkujący T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Hak w T4 a wpisy O1 i O2 w dowodzie rejestracyjnym
Cześć,
Mam pytanie dotyczące haka w T4. Mam T4 zarejestrowane jako ciężarowe z hakiem. Hak zakładał poprzedni właściciel. Informacja o haku znajduje się w dowodzie rejestracyjnym. Na odwrocie dowodu rejestracyjnego w polu O1 (przyczepa z hamulcem najazdowym) mam wpis 1410kg, natomiast w polu O2 (przyczepa bez hamulca) są kreski i nie ma żadnej wartości.
Pytanie jak odczytać taką informację? W golfie mam wpis w obu rubrykach. Teoretycznie powinno być tak, ze auto nie może ciągnąć przyczepy bez hamulca, co oznaczało by że nie można ciągnąć nawet tradycyjnej "niewiadówki".
Jak u was wygląda wpis dotyczący haka?
Mam pytanie dotyczące haka w T4. Mam T4 zarejestrowane jako ciężarowe z hakiem. Hak zakładał poprzedni właściciel. Informacja o haku znajduje się w dowodzie rejestracyjnym. Na odwrocie dowodu rejestracyjnego w polu O1 (przyczepa z hamulcem najazdowym) mam wpis 1410kg, natomiast w polu O2 (przyczepa bez hamulca) są kreski i nie ma żadnej wartości.
Pytanie jak odczytać taką informację? W golfie mam wpis w obu rubrykach. Teoretycznie powinno być tak, ze auto nie może ciągnąć przyczepy bez hamulca, co oznaczało by że nie można ciągnąć nawet tradycyjnej "niewiadówki".
Jak u was wygląda wpis dotyczący haka?
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: Hak w T4 a wpisy O1 i O2 w dowodzie rejestracyjnym
trochę to dziwne.ja w każdym aucie miałem obie rubryki.mało tego T4 z hamulcem u mnie może bodajże nawet 1900kg.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
To co wpisał diagnosta przy pierwszym przelądzie to przepisał wydział komunikacji. Powinieneś mieć 2000 i 700. A jak pokombinujesz to i 2.5 tony z hamulcem.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Ja mam 750kg bez hamulca w dwóch t4.
Inaczej nie mógłbym ciągnąć żadnej przyczepki z wypożyczalni, bo każda rejestrowana na 750kg niezależnie od wielkości :)
Inaczej nie mógłbym ciągnąć żadnej przyczepki z wypożyczalni, bo każda rejestrowana na 750kg niezależnie od wielkości :)
-
eljot85
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi. Zbliża się przegląd więc przy tej okazji postaram się to załatwić.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja miałem w dowodzie 700kg bez hamulca i przerejestrowywałem na 750kg, także da się to zrobić. Powód był taki jak pisze niebieski-n2. Chociaż do dzisiaj u mnie przyczepki nie uświadczył :D
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A jak to zrobiłeś, że przerobili na 750kg? ;-) Ja nie chcę nic mówić ale T4 w wyciągu z homologacji ma niestety tylko 700kg wbite dla przyczepy bez hamulca i to nawet 151km
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Z hamulcem ma 2t a ja zrobiłem 2.5t wiec się wszystko da. U mnie co wpisze diagnosta na przeglądzie to WK wbije w dowód.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Teraz już ci nie powiem, bo to było pare lat temu, ale z tego co pamiętam, to szukali w systemie takiej wersji transportera, żeby miała 750kg bez hamulca, no i znaleźli (choć pamiętam, że był problem). Poza tym zmieniałem liczbę miejsc siedzących z 8 na 9 (bo miałem oryginalne fotele na 9, ale zarejestrowany był na 8) i ładowność, z bodajże 1200kg na 1000kg (bo diagnosta się czepił, że na naklejce na pasie przednim jest mniej niż w dowodzie, ale tu był cyrk, bo musiałem pisać do VW w Poznaniu, żeby mi powiedzieli z jaką ładownością samochód wyjechał z fabryki (kiedyś to opisywałem na forum, chyba w temacie "mój zły dzień" :D).Probe041 pisze:A jak to zrobiłeś, że przerobili na 750kg? ;-) Ja nie chcę nic mówić ale T4 w wyciągu z homologacji ma niestety tylko 700kg wbite dla przyczepy bez hamulca i to nawet 151km
Moja teoria jest taka, że pierwszy właściciel w Polsce (ja jestem trzecim) miał znajomości w OSK albo WK, lub sam był diagnostą i zarejestrował auto tak jak mu odpowiadało ;)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Na górnej belce, obok uchwytu zamka maski jest naklejka z numerem VIN i masami dla konkretnego pojazdu. Pierwsza to DMC auta, druga to DMC zestawu, dwie kolejne to jak dobrze pamiętam naciski na osie. Wyliczenie DMC przyczepy, którą może ciągnąć dany pojazd to nic innego jak różnica pomiędzy DMC zestawu a DMC auta. Dla auta z naklejki DMC przyczepu z hamulcem to 1800kg. Skąd biorą DMC dla przyczepy bez hamulca niestety, nie wiem ;-)
Poniżej zdjęcie naklejki z danymi.
Poniżej zdjęcie naklejki z danymi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Macieju niestety nie masz racji, tego się tak nie liczy poprzez odejmowanie. Przerabiałem świeżo temat i T4 np przy dmc zestawu 4000kg jak i zarówno 4500kg jest homologowane fabrycznie do ciągnięcia przyczepy 2000kg/700kg. Przez takie podejście są tylko potem problemy po rejestracji jak wbijają w dowód takie 1300kg dla przyczepy z hamulcem
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Ja swego czasu dopytywałem diagnostę na stacji jak się wylicza DMC przyczepy hamowanej i taki sposób mi podał ale po ostatnim pokazie "kompetencji" panów ze stacji diagnostycznej w temacie odczytu danych z tabliczki znamionowej przyczepy w celu uzupełnienia danych w DR nie byłbym zdziwiony, gdyby faktycznie informacje podane przeze mnie w wcześniejszym wpisie były błędne.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mam info z pierwszej ręki, udało mi się odkręcić masę przyczepy z hamulcem z sukcesem na 2000kg ze wcześniejszych 1375kg wbitych w dowód a według niektórych okolicznych "diagnostów" też się nie dało a wszystko zgodnie z prawem i homologacją producenta
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Co masz wbite w rubryce F3 DR?
Poza tym należy rozróżnić Dopuszczalną Masę Całkowitą i Maksymalną Masę Całkowitą.
Tak jak pisze Probe nie oblicza się MMC przyczepy (O1 w DR) z różnicy DMC zestawu minus DMC holownika (F3 - F2 w DR)
Z tego co pisze Probe jakiś debil tak zrobił i dlatego było MMC przyczepy w DR wpisane 1375kg, a teraz jest 2000kg mimo, że zapewne DMC zestawu pozostało 4000kg, a DMC busa 1650kg.
DMC czyli jeśli bus będzie ważył max co może czyli 1650kg, to Probe może ciągnąć przyczepę faktycznie ważącą max 1350kg, bo musi się zmieścić w DMC zestawu 4000kg.
Ale jeśli wywali fotele i co się da i bus zaważy 2100kg - to będzie mógł ciągnąć przyczepę faktycznie ważącą 1900kg i nadal będzie się mieścił w DMC zestawu 4000kg.
A jeśli jeszcze odchudzi busa i zaważy on teoretycznie 1900kg to max przyczepy kończy się na tym co w dowodzie czyli 2000kg, chociaż do DMC zestawu brakuje jeszcze 100kg.
To tak, żeby zrozumieć o co kaman z masami, bo w PL to co napisałem powyżej jest błędne (jeżeli chodzi o te konkretne przykładowe cyfry), gdyż obowiązuje jeszcze przelicznik 1,33....
I tak na przykład ja mam z dupy (a nie z tabliczki) DMC holownika w DR czyli 2700, po to zapewne, aby mógł on według tego przelicznika i miszcza co to robił ciągnąć 2000kg przyczepy.
Oczywiście tak nie jest i wiele rzeczy nie jest tak jak być powinno.
Dlatego wpisywanie MMC przyczepy 2500kg jest w PL wg. mnie bez sensu, bo wtedy holownik musiałby ważyć 1,33x2500 = 3325kg
Poza tym należy rozróżnić Dopuszczalną Masę Całkowitą i Maksymalną Masę Całkowitą.
Tak jak pisze Probe nie oblicza się MMC przyczepy (O1 w DR) z różnicy DMC zestawu minus DMC holownika (F3 - F2 w DR)
Z tego co pisze Probe jakiś debil tak zrobił i dlatego było MMC przyczepy w DR wpisane 1375kg, a teraz jest 2000kg mimo, że zapewne DMC zestawu pozostało 4000kg, a DMC busa 1650kg.
DMC czyli jeśli bus będzie ważył max co może czyli 1650kg, to Probe może ciągnąć przyczepę faktycznie ważącą max 1350kg, bo musi się zmieścić w DMC zestawu 4000kg.
Ale jeśli wywali fotele i co się da i bus zaważy 2100kg - to będzie mógł ciągnąć przyczepę faktycznie ważącą 1900kg i nadal będzie się mieścił w DMC zestawu 4000kg.
A jeśli jeszcze odchudzi busa i zaważy on teoretycznie 1900kg to max przyczepy kończy się na tym co w dowodzie czyli 2000kg, chociaż do DMC zestawu brakuje jeszcze 100kg.
To tak, żeby zrozumieć o co kaman z masami, bo w PL to co napisałem powyżej jest błędne (jeżeli chodzi o te konkretne przykładowe cyfry), gdyż obowiązuje jeszcze przelicznik 1,33....
I tak na przykład ja mam z dupy (a nie z tabliczki) DMC holownika w DR czyli 2700, po to zapewne, aby mógł on według tego przelicznika i miszcza co to robił ciągnąć 2000kg przyczepy.
Oczywiście tak nie jest i wiele rzeczy nie jest tak jak być powinno.
Dlatego wpisywanie MMC przyczepy 2500kg jest w PL wg. mnie bez sensu, bo wtedy holownik musiałby ważyć 1,33x2500 = 3325kg
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
niebieski-n2 pisze:Z tego co pisze Probe jakiś debil tak zrobił i dlatego było MMC przyczepy w DR wpisane 1375kg, a teraz jest 2000kg mimo, że zapewne DMC zestawu pozostało 4000kg, a DMC busa 1650kg.
Tak, dmc zestawu 4000kg wciąż
niebieski-n2 pisze:DMC czyli jeśli bus będzie ważył max co może czyli 1650kg, to Probe może ciągnąć przyczepę faktycznie ważącą max 1350kg, bo musi się zmieścić w DMC zestawu 4000kg.
1650 kg plus 1350kg daje 3000kg... więc można ciągnąć 2000kg i zostaje jeszcze trochę na bagaż
niebieski-n2 pisze:Ale jeśli wywali fotele i co się da i bus zaważy 2100kg - to będzie mógł ciągnąć przyczepę faktycznie ważącą 1900kg i nadal będzie się mieścił w DMC zestawu 4000kg.
Masa auta z fotelami u mnie z tego co pamiętam to okolice 1650 kg
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie chodzi tu o cyfry, lecz o zasadę, bo faktycznie z matematyką się nie popisałem, ale po nocy w robocie pisałem posta.
Po drugie jestem już w wieku emerytalnym - to mi wolno różne głupoty czynić i więcej należy mi wybaczać <38>
Po drugie jestem już w wieku emerytalnym - to mi wolno różne głupoty czynić i więcej należy mi wybaczać <38>