Diesel zalany benzyną. Co robić ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Diesel zalany benzyną. Co robić ?
Witam ,
Jakieś 3 , może 4 tygodnie temu żona podjechała na stację paliw LOTOS i podszedł do niej chłopak pytajac "co tankujemy" odpowiedziała mu , że DYNAMIC do diesla i poszła zapłacić.
Po przejechaniu około 18 km T4 zgasła. Okazało się , że zamiast dynamic do diesla zatankowano jej dynamic 98. Samochód został zaprowadzony do kupmla-mechanika. Miał przeczyścić bak i nalać zdrowej ropy. Tak też się stało. Po odebraniu samochodu jadac z : 1-jest ok , 2-też ok , wrzucam 3-puszczam gaz i nagle zaczyna szarpać samochodem ( tak mniej więcej przy 1500-2000 obr przy 50-60km ). Na 4 i 5 biegu też jak puszczę gaz , zaczyna szarpać. Kiedy nacisnę spowrotem gaz , T4 przestaje szarpać i wszystko jest ok. Taki problem występuje tylko jak puścisz gaz tj. 3,4 i 5.
Po paru dniach samochód został zaprowadzony znowu do tej samej osoby w celu wyjęcia i sprawdzenia popmy i wtrysków. Facet , ktòry zajmuje się regeneracja pompy , rozebrał ja i podczas jej otwierania wylała się benzyna ! Wydaje mi się , że kumpel nie przeczyścił dobrze baku i poprostu wylał trochę benzyny i dolał ropy... Wracajac do tego trzęsienia podczas puszczania gazu .. Co robić ? Miał ktoś już taki przypadek ? Przypominam iż filtr paliwa był wymieniony.
Silnik 102km ACV
Pozdrawiam
Jakieś 3 , może 4 tygodnie temu żona podjechała na stację paliw LOTOS i podszedł do niej chłopak pytajac "co tankujemy" odpowiedziała mu , że DYNAMIC do diesla i poszła zapłacić.
Po przejechaniu około 18 km T4 zgasła. Okazało się , że zamiast dynamic do diesla zatankowano jej dynamic 98. Samochód został zaprowadzony do kupmla-mechanika. Miał przeczyścić bak i nalać zdrowej ropy. Tak też się stało. Po odebraniu samochodu jadac z : 1-jest ok , 2-też ok , wrzucam 3-puszczam gaz i nagle zaczyna szarpać samochodem ( tak mniej więcej przy 1500-2000 obr przy 50-60km ). Na 4 i 5 biegu też jak puszczę gaz , zaczyna szarpać. Kiedy nacisnę spowrotem gaz , T4 przestaje szarpać i wszystko jest ok. Taki problem występuje tylko jak puścisz gaz tj. 3,4 i 5.
Po paru dniach samochód został zaprowadzony znowu do tej samej osoby w celu wyjęcia i sprawdzenia popmy i wtrysków. Facet , ktòry zajmuje się regeneracja pompy , rozebrał ja i podczas jej otwierania wylała się benzyna ! Wydaje mi się , że kumpel nie przeczyścił dobrze baku i poprostu wylał trochę benzyny i dolał ropy... Wracajac do tego trzęsienia podczas puszczania gazu .. Co robić ? Miał ktoś już taki przypadek ? Przypominam iż filtr paliwa był wymieniony.
Silnik 102km ACV
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 cze 2013, 19:55 przez Patrick, łącznie zmieniany 2 razy.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Re: Diesel zalany benzyna. Co robić ?
Jeśli zostało trochę benzyny i dolał do tego ropy to nic się nie stanie,bo się to wymiesza.Zimą tak można robić ,aby się parafina nie wytrącała.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tyle to ja wiem ... ;) Tylko pytanie , dlaczego on szarpie ? Tzn. To sa takie jakby uskoki.
Mam nadzieję , że do silnika się nic nie dostało ?
Po przeczyszczeniu samochód został zalany do pełna ropa z ORLEN'u oraz została dolana STP do diesla.
Mam nadzieję , że do silnika się nic nie dostało ?
Po przeczyszczeniu samochód został zalany do pełna ropa z ORLEN'u oraz została dolana STP do diesla.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Dolałbym odrobinę oleju aby poprawić smarowanie pompy i wtrysków.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Do baku ? <01> Jaki miałby to być olej ?slimak pisze:Dolałbym odrobinę oleju aby poprawić smarowanie pompy i wtrysków.
Ogólnie to stan oleju był sprawdzony i jest w normie.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Szarpie pewnie dlatego ,bo benzyna była w pompie.Tylko dlaczego ona się nie wymieszała z ropą.Poczekaj aż założysz pompę po sprawdzeniu co się będzie działa.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No popma już dawno założona , dlatego założyłem ten temat bo nadal jest bez zmian - sa uskoki/szarpie.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mhm , ile polecasz żebym wlał tego oleju ?slimak pisze:Do baku, np. Mixol.
0,5 l ? A może tak 1/4 butelki ? Bo butelka zapewne litrowa będzie.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podepnij auto pod VAG i zobacz czy nie ma błędu np od nastawnika na pompie.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No właśnie też o tym myślałem. Czytałem trochę online na temat nastawnika na pompie i pisali , że jak go rozebrali i wyczyścili to , że niby po tym było wszystko okej ... Ale skorzystam z Twojej podpowiedzi , dzięki.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nastawnik można też sprawdzić w blokach pomiarowych przez basic settings ale to niech już mądrzejsi w temacie podpowiedzą co i jak ;)
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Sam nie będę wchodził na VAG tylko gdzieś tu do mechanika będzie trzeba podjechać <31>
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Tak jak kolega wyżej pisze najprawdopodobniej masz zatarty nastawnik pompy(po tylu km.na "suchej"benzynie to i tak niezle;) ) i autko szaleje,bez dobrego pompiarza sie nie obejdzie. Powodzenia!
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Też się tak domyślam bo kumpel-mechanik nie mógł ustawić kata wyprzedzenia zapłonu ...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Przede wszystkim sprawdź na VAGu czy nastawnik jest dobrze ustawiony na pompie, po drugie sprawdź jak wygląda dynamiczne wyprzedzenie kąta wtrysku (może zacierać się tłok od przestawiacza). Zrób też jazdę próbną z odpiętym czujnikiem prędkości i zobacz czy będzie szarpał, zrób również logi dynamiczne grupy 001 pozycja 2 oraz grupy 008. Co do mixolu to odepnij przewody z pompy włóż do butelki i odpal go na wolnych obrotach na samym mixolu a potem zostaw pompę zalaną na jakiś czas. Zastane pompy o 1.6TD ruszały po takim zabiegu.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Ile było w zbiorniku oleju i ile wlano benzyny? czyli jakie były proporcje oleju/benzyny? Pytam, bo jestem zdziwiony, że po takim tankowaniu auto przejechało aż 30 km. Ja kiedyś do prawie pustego zbiornika w Citroenie ZX /1,9 wolnossący/ wlałem 50 l benzyny i stanąłem już po kilometrze. Bez żadnych szarpań, kichnięć. Po prostu nagle stop. Ale po uruchomieniu z dołożonej prowizorycznie butelki pojechałem dalej bez kłopotów.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to nie było aż tyle km , właśnie sprawdziłem w google i tak bardzo dokładnie to 18,4 km. Sorry , że nie napisałem dokładnie od razu <up>srokkka pisze:Ile było w zbiorniku oleju i ile wlano benzyny? czyli jakie były proporcje oleju/benzyny? Pytam, bo jestem zdziwiony, że po takim tankowaniu auto przejechało aż 30 km. Ja kiedyś do prawie pustego zbiornika w Citroenie ZX /1,9 wolnossący/ wlałem 50 l benzyny i stanąłem już po kilometrze. Bez żadnych szarpań, kichnięć. Po prostu nagle stop. Ale po uruchomieniu z dołożonej prowizorycznie butelki pojechałem dalej bez kłopotów.
Ropy było tak ... pierwsza kreska poniżej 1/2 i dolano do pełna dynamic 98-benzyny.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Która to jest złomem i byle co ją zabija,FocusMED pisze:Tyle że Citroen ma pompę Lucasa.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dlatego właśnie Citroen stanął <śmiech>chemik211 pisze:Która to jest złomem i byle co ją zabija,FocusMED pisze:Tyle że Citroen ma pompę Lucasa.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Diesel zalany benzyną. Co robić ?
Fokusie, ceniłem Cię za znajomość techniki samochodowej, ale tym razem dałeś ciała. Citroen 1,9 D ma pompę Boscha /choć owszem, w tych silnikach czasem jest montowana pompa Lucas. Nie wiem, czy jest gorsza, ale trudniejsza do regulacji, w niektórych warsztatach od diesli "Lukasa nie robią"/. To, że na samej benzynie /bo do pustego zbiornika nalałem full benzyny/ mój Citroen stanąę po kilometrze to nic dziwnego, benzyna w warunkach pracy diesla nie ma prawa kręcić silnikiem. A to, że nic się nie zepsuło i po uruchomieniu z bańki samochód ruszył dalej bez kłopotów i bez awarii /i przejechał później 50.000 km/ to o układzie paliwowym /szczególnie o pompie i wtryskach/ świadczy jak najlepiej!
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Z pompą Lucasa strzelałem jako że nie widziałem tego konkretnego silnika :) Natomiast co do pracy diesla na benzynie to nie jest tak do końca, robiłem testy na starym 1.6 TD i jechał na benzynie, inna rzecz jak jechał i pracował ale nie gasł. Prawdą jest że raczej w tych silnikach 1.9D, TD, 2.4D, 2.5 TDI nie powinno się nic stać z aparaturą wtryskową po nalaniu benzyny.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2013, 19:11 przez FocusMED, łącznie zmieniany 2 razy.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Kolejne dysputy o citroenie będą kasowane. Dotychczasowe też się przy okazji usunie.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Fokus - cytat ze starej, ale mądrej książki "Zasilanie wtryskowe olejem napędowym" J. Kasedorf, WKiŁ 1990: "...temperatura samozapłonu oleju napędowego wynosząca 573...623 K jest wyraźnie niższa od temperatury samozapłonu paliwa gaźnikowego wynoszącej 773...873 K. Z tego powodu paliwo gaźnikowe nie nadaje się do napędu silników ZS, z wyjątkiem specjalnie w tym celu konstruowanych silników wielopaliwowych i kilku, nie będących już w użyciu konstrukcji wymagających użycia paliwa gaźnikowego do rozruchu zimnego silnika." Podkreślam, że te podane temperatury to w Kelvinach, aby przejść na Celcjusze należy odjąć 273.
Ślimak - proszę, nie usuwaj, to nie o Citroenie!
Ślimak - proszę, nie usuwaj, to nie o Citroenie!
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tym właśnie różni się teoria od praktyki, Ty czytałeś w książce a ja to sprawdziłem. Jest też kwestia interpretacji, co mieli napisać w książce? Że da się jeździć dieslem na benzynie? Oczywiście że benzyna się nie nadaje przy czym nie znaczy to że diesel nie będzie na benzynie pracował (z wiadomych względów pomijam PD i CR) kwestią jest jak długo. W każdym razie gwarantuje Ci że 20km na benzynie starym dieslem przejedziesz inna rzecz jakie będą skutki dla silnika.
Tak że mniej książek więcej praktyki.
Tak że mniej książek więcej praktyki.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Fokusie, polemizowałbym. Książce wydanej przez specjalistyczne wydawnictwo, książce nie będącej nowomodnym wymysłem typu "zostań mechanikiem-specjalistą w jeden dzień" jednak jestem skłonny wierzyć.
1. Z mojego doświadczenia wynika, że dieslem /nie nowym przecież/ na benzynie nic nie ujechałem. Stanął jak tylko wyssał olej nap. z przewodów i we wtryskach pokazała się benzyna. Dokładniej - była to mieszanka, 50 l benzyny i nie więcej niż 5 l ropy. Na tej mieszance silnik stanął jakbym w ogóle odciął dopływ paliwa. Więc tu teoria była zgodna z praktyką. Teoria pozwoliła mi zrozumieć dlaczego tak się stało - paliwo wtryśnięte do cylindra nie zapalało się.
2. Ciekaw jestem, jakie naprawdę było paliwo u Ciebie, gdy jechałeś na "benzynie". Czysta benzyna z bańki? Czy mieszanka z olejem /jak do dwusuwu/? Czy mieszanka z olejem napędowym? Czy silnik na tym Twoim paliwie startował zimny, czy gorący, czy może zmieniłeś paliwo bez zatrzymania silnika? No i ciekaw jestem jak się skończyło - silnik sam się zatrzymał po tych 20 km, czy Ty zatrzymałeś?
1. Z mojego doświadczenia wynika, że dieslem /nie nowym przecież/ na benzynie nic nie ujechałem. Stanął jak tylko wyssał olej nap. z przewodów i we wtryskach pokazała się benzyna. Dokładniej - była to mieszanka, 50 l benzyny i nie więcej niż 5 l ropy. Na tej mieszance silnik stanął jakbym w ogóle odciął dopływ paliwa. Więc tu teoria była zgodna z praktyką. Teoria pozwoliła mi zrozumieć dlaczego tak się stało - paliwo wtryśnięte do cylindra nie zapalało się.
2. Ciekaw jestem, jakie naprawdę było paliwo u Ciebie, gdy jechałeś na "benzynie". Czysta benzyna z bańki? Czy mieszanka z olejem /jak do dwusuwu/? Czy mieszanka z olejem napędowym? Czy silnik na tym Twoim paliwie startował zimny, czy gorący, czy może zmieniłeś paliwo bez zatrzymania silnika? No i ciekaw jestem jak się skończyło - silnik sam się zatrzymał po tych 20 km, czy Ty zatrzymałeś?
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Silnik był ciepły ( cały dzień żona jeździła po Gdańsku i wracając do domu pojechała zatankować ). W baku było tak pierwsza kreska poniżej 1/2 ropy z Orlen'u i została dolana do pełna benzyna 98 Dynamic z Lotos'u. Po przejechaniu około 20 km samochód sam się zatrzymał.srokkka pisze: