Uklad paliwowy???
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Uklad paliwowy???
Witam
Mam t4 z 99, 2.5tdi 102 ps. Problem moj pojawil sie wczoraj na autobahn-ie, mianowicie jechalem na rezerwie (sadzilem ze dojade :P) wjechalem na zjazd ktory byl pod gorke stanąłem przed ciezarowka i zgasl.
Krecilem krecilem, szef dowiozl mi 10 l ropy a on dalej nie chcial odpalic.
Oczywiscie hol, i biedak stoi tak.
Znajomy mechanik powiedzial mi zebym wypiął plastikowy klips z filtra paliwa i strzykawka dolal kilka razy ropy i powinien zaskoczyc.
Ale ku mojemu zaskoczeniu on nie chce za chiny ludowe odpalic.
Prosze o pomoc .
Mam t4 z 99, 2.5tdi 102 ps. Problem moj pojawil sie wczoraj na autobahn-ie, mianowicie jechalem na rezerwie (sadzilem ze dojade :P) wjechalem na zjazd ktory byl pod gorke stanąłem przed ciezarowka i zgasl.
Krecilem krecilem, szef dowiozl mi 10 l ropy a on dalej nie chcial odpalic.
Oczywiscie hol, i biedak stoi tak.
Znajomy mechanik powiedzial mi zebym wypiął plastikowy klips z filtra paliwa i strzykawka dolal kilka razy ropy i powinien zaskoczyc.
Ale ku mojemu zaskoczeniu on nie chce za chiny ludowe odpalic.
Prosze o pomoc .
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Uklad paliwowy???
Zależy ile naprawdę miałeś paliwa w środku, bo czujnik poziomu jeśli jest identyczny jak w 2.4D to jest do kitu. U mnie do wskazania rezerwy trzeba doliczyć ok. 10l. W Twojej sytuacji nie da się wykluczyć, że układ paliwowy pociągnął powietrze. Standardowo przy takich podejrzeniach odkręć nakrętki na końcówkach przewodów na wtryskiwaczach (ale nie do końca) i pokręć trochę rozrusznikiem (najlepiej parę serii po kilka sekund, żeby aku nie obciążyć za bardzo). Po takim kręceniu powietrze powinno uciec, jeśli nie pomoże to trzeba będzie się dokładniej przyjrzeć sprawie. Możesz też sprawdzić czy kurek na spodzie filtra paliwa jest szczelny i przy kręceniu z niego nie cieknie (u siebie niedawno takie dziwactwo stwierdziłem).
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Mógł ze spodu zbiornika zaciągnąć syfu i filtr zapchać spróbuj z butelki na krótko [wężyki w butelkę z ropą]
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
z mojego doświadczenia ( sam raz zrobiłem to co ty ) pomogło dopiero wlanie 30 litrów paliwa
też było to w zimie przy dużym mrozie, po zalaniu 10 nic nie pomogło, dopiero jak wlałem kolejne 20 litrów to odpalił
w tak skonstruowanym i dużym zbiorniku jak w T4 to 10 litrów zalane do pustego to ledwie na dnie jest
też było to w zimie przy dużym mrozie, po zalaniu 10 nic nie pomogło, dopiero jak wlałem kolejne 20 litrów to odpalił
w tak skonstruowanym i dużym zbiorniku jak w T4 to 10 litrów zalane do pustego to ledwie na dnie jest
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie pozostaje mi nic inneg i dolac 20 30 l i sprobowac.
Bede was informowac jakie owoce pojawily sie po tej operacjii :D.
marh mam pytanko czy moglbys bardziej naswietlic sprawe wtryskow? gdzie konkretnie one sie znajduja ?
Bede was informowac jakie owoce pojawily sie po tej operacjii :D.
marh mam pytanko czy moglbys bardziej naswietlic sprawe wtryskow? gdzie konkretnie one sie znajduja ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli zalanie zbiornika nie pomoże to ja wymieniłbym filtr bo jak zassało z dna syfu i filtr był pusty to mogło to wszystko w nim zamarznąć, ewentualnie zalałbym stary świeżą ropą i podgrzał choćby suszarką
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
--> Spróbuj wcześniej tego co pisze Kenobi, najpewniej już coś kręciłeś i powietrze mogło obiegnąć układ. Dolej ON, pokręć trochę, jeśli masz jeszcze oryginalny przezroczysty wąż doprawadzający z filtra paliwa do pompy wtryskowej to zobacz czy jest wypełniony paliwem i czy nie ma tam bąbelków.
--> Jak dolanie nie pomoże to patrzymy na filtr paliwa, wymieniałeś go tej zimy? -Jeśli nie to raczej zmień, jeśli tak to lepszym wyjściem na początek byłoby zlanie tego co jest w filtrze i tj. pisze Kolega podgrzanie (mogła woda zamarznąć). Smok może zaciągać syf niezależnie od ilości paliwa w baku. Na koniec zostaje odpowietrzenie układu poprzez popuszczenie nakrętek na wtryskiwaczach (w 2.4D klucz płaskooczkowy 17). Trochę z tym zejdzie jak na początki, oby pierwsze rozwiązanie pomogło.
Niekoniecznie musi załapać od razu po dolaniu, ważne żeby w przewodach paliwowych (również powrotne) powietrze zostało wypchane przez ropę.
--> Jak dolanie nie pomoże to patrzymy na filtr paliwa, wymieniałeś go tej zimy? -Jeśli nie to raczej zmień, jeśli tak to lepszym wyjściem na początek byłoby zlanie tego co jest w filtrze i tj. pisze Kolega podgrzanie (mogła woda zamarznąć). Smok może zaciągać syf niezależnie od ilości paliwa w baku. Na koniec zostaje odpowietrzenie układu poprzez popuszczenie nakrętek na wtryskiwaczach (w 2.4D klucz płaskooczkowy 17). Trochę z tym zejdzie jak na początki, oby pierwsze rozwiązanie pomogło.
Niekoniecznie musi załapać od razu po dolaniu, ważne żeby w przewodach paliwowych (również powrotne) powietrze zostało wypchane przez ropę.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Ja mam dla Ciebie lepszą radę, zalej paliwo, auto na krawat znajdź kawałek prostej, trójka, rozrusznik, puszczasz sprzęgło jak zacznie kręcić z holu to puszczasz rozrusznik i po paru metrach zapali. Taki urok TDI po opróżnieniu zbiornika, 2.4D przeciąga sam a TDI muszę z krawata.
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dolalem 20 l ropy, odrecilem pierwszy wtrysk i pokrecilem az zaczela ropa lececiec nastepnie potworzylem czynnosc na 5 garze.
W wezyku juz jest ropa czysta bez babelkow powietrza.
Zdechlo aku czekam az troche sie podladuje i spruboje ponownie.
W wezyku juz jest ropa czysta bez babelkow powietrza.
Zdechlo aku czekam az troche sie podladuje i spruboje ponownie.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
I prawidłowo robisz tylko po kolei każdy wtrysk trzeba odpowietrzać i na pewno pomoże dziś tak odpowietrzałem ratrak bo wyjeździli paliwo i padł na trasie
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
FocusMED wiem że czasem nie ma innego wyjścia jak krawat. Ale to najgorsza rzecz jaką można zrobić szczególnie przy takich mrozach na zimnym silniku. Generalnie silników z kołem pasowym rozrządu na stożek i paskiem nie powinno się brać z krawata. Każdy kto to robi musi mieć świadomość konsekwencji i strat na jakie się naraża ;)
-
J35
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Ben ,co innego puścić gwałtownie sprzęgło na trójce ,a co innego jest sposób opisany przez FocusMed ,trójka-rozrusznik-sprzęgło i przekazanie napędu na silnik z kół,sposób spoko nawet przy ujemnych temp.Jak ktoś robi inaczej to i naraża się na niespodzianki finansowe.
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
ja nie wiem odpowietrzanie nic nie daje 1 2 3 4 5 po koleii i nic kabel od zasilania zaczyna smierdziec spalenizna :/
zauwazylem ze gdy kolega kreci to w weżyku nie ma ani grama ropy a gdy przestanie krecic zaraz ropa nachodzi
mozecie przyblizyc sposob na krawat ? mam wrzucic 3ke i zaczac go ciagnac az zapali ?
zauwazylem ze gdy kolega kreci to w weżyku nie ma ani grama ropy a gdy przestanie krecic zaraz ropa nachodzi
mozecie przyblizyc sposob na krawat ? mam wrzucic 3ke i zaczac go ciagnac az zapali ?
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 12:09 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeżeli wężyk jest pusty przy kręceniu oznacza, że paliwo nie dochodzi w odpowiedniej ilości do pompy
żadne ciągania itp nie pomogą
zapchany filtr paliwa, wymieniłeś jak sugerowaliśmy ??
zapchany smok w zbiorniku paliwa
zapchane wężyki paliwowe
żadne ciągania itp nie pomogą
zapchany filtr paliwa, wymieniłeś jak sugerowaliśmy ??
zapchany smok w zbiorniku paliwa
zapchane wężyki paliwowe
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie wymienilem bo na tym zadupiu jest tylko piekarnia do najblizszej wiekszej miejscowosci mam 50 km.
co w takim wypadku moge zrobic? laweta?
co w takim wypadku moge zrobic? laweta?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zrób jak Daxo pisze kilka postów wyżej czyli odpal z butelki z pominięciem filtra. Jak odpali to do wymiany filtr paliwa i zbiornik do przejrzenia. Jeśli nie to linka lub laweta i warsztat.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Filtr można zakupić na przykład tutaj: http://filterki.pl/pl/filtr-paliwa-pp839-filtron.html
Rozwiązanie laweta + serwis to już będą koszty.
Rozwiązanie laweta + serwis to już będą koszty.
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Lipa panowie, sytuacja przedstawia sie tak samochodz wczoraj zaprowadzilem do mechanika tu w niemczech auto dzis po odtajeniu odpalilo ale dziwnie silnik chodzi odglos jaki z siebie wydaje jest zatrwazajacy.
Jakies domysly koledzy ?
Jakies domysly koledzy ?
-
Sebii
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Multivan T4 FL
- Kontakt:
A jeszcze lepiej jakbyś nagrał ten dzwięk lepiej by było zdiagnozować co mu dolega
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Trzeba zatem zdiagnozować po pierwsze co się dzieje z silnikiem, jak to przejdziesz wtedy na pewno do wymiany filtr paliwa (podałem stronę polską, nie wiedząc że przebywasz w Niemczech ale taki filtr kupisz tam choćby na ebay.de). Jeśli sama wymiana filtra nie pomoże to tj. piszą koledzy trzeba przyjrzeć się szczelności i drożności układu paliwowego na odcinku od smoka w baku po pompę wtryskową. Potrzebne informacje jak to zrobić znajdziesz na forum. Jeśli odgłosy z okolic silnika są regularnym klekotaniem, to mogą pochodzić z vacum pompy (miejmy nadzieję), Jak z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić lub wykluczyć czy stuki pochodzą z vacum też znajdziesz w forumowej wyszukiwarce.
Czy dźwięki o których piszesz przypominają te:
Czy raczej te:
Czy dźwięki o których piszesz przypominają te:
Czy raczej te:
-
Mark4style
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam koledzy moja 4ka juz chodzi :D mianowicie filtr, pompa, swiece w jak najlepszym porzadku nic im nie dolegalo.
Mechanik pokazal mi czesc ktora byla uszkodzona ponizej link :
http://translate.google.com/translate?h ... wiki/Links
spannrole.
Teraz pali jak zawsze od strzala :D
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam
Mechanik pokazal mi czesc ktora byla uszkodzona ponizej link :
http://translate.google.com/translate?h ... wiki/Links
spannrole.
Teraz pali jak zawsze od strzala :D
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czyli rolka napinająca pasek rozrządu
no to miałeś tak jak ja sporo szczęścia, u mnie też pękła ale na tyle, że nie zerwało paska tylko przeskoczył o 3 zęby i głowica przetrwała
a dźwięk był taki ?:
http://kenobi1974.wrzuta.pl/film/7Ytn2R ... wny_dzwiek
no to miałeś tak jak ja sporo szczęścia, u mnie też pękła ale na tyle, że nie zerwało paska tylko przeskoczył o 3 zęby i głowica przetrwała
a dźwięk był taki ?:
http://kenobi1974.wrzuta.pl/film/7Ytn2R ... wny_dzwiek
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kenobi, ja z doświadczeń jestem pod wrażeniem wytrzymałości swojego silnika, okazuje się że jeździłem wiele miesięcy z przestawionym rozrządem, tłoki stukały w zaworki i zaczęły w nich drążyć wgłębienia, machina jeździła pomimo. Siła działająca na tłoki jest równa naciskowi kilku ton. Jednak podobno 4-cylindrowy jest bardziej żywotny...
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 9:23 przez marh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Podsumowując w silniku 2,4 należy wymieniać 2,3, razy rolkę na jeden pasek rozrządu