Rozrząd AHY 2000r.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Rozrząd AHY 2000r.
Cześć.
Mam problem z odczytaniem oznaczeń.
Poprzedni właściciel miał jakiegoś mechanika który oznaczał elementy w niejasny dla mnie sposób i chciałem upewnić się czy moje przemyślenia są poprawne :) Chcę zaznaczyć, że rozrząd pierwszy raz robię w t4.
Oznaczenia białym flamastrem nie pasują nic a nic w żadnym położeniu wału przynajmniej na mój rozum.
Na pompie są dwa oznaczenia zrobione i jedno na kole wałka rozrządu które za nic się nie chce pokryć jak i znak na kole zamachowym. W dodatku jak oznaczenie na kole rozrządu zgadza się z oznaczeniem, popychacze pierwszego cylindra są skierowane na dół. Oczywiście piszę o oznaczeniach białych.
Załączam pare zdjęć: Czy ktoś może wyjaśnić te oznaczenia? Spotkał się ktoś z tym?
Jeśli ustawię pompę na oryginalnym oznaczeniu, popychacze są skierowane ku górze.
Nie wiem jeszcze czy to 'wcięcie' jakie widać przez otwór na kole zamachowym to jest to o które chodzi.
Rozumiem, że przy ustawieniu pierwszego tłoka w GMP, krzywki mają być skierowane ku górze, a pompa na znaku 'firmowym' a nie na malowanym. W razie czego będę jeszcze szukał.
W każdym razie dziękuję za podpowiedzi.
Mam problem z odczytaniem oznaczeń.
Poprzedni właściciel miał jakiegoś mechanika który oznaczał elementy w niejasny dla mnie sposób i chciałem upewnić się czy moje przemyślenia są poprawne :) Chcę zaznaczyć, że rozrząd pierwszy raz robię w t4.
Oznaczenia białym flamastrem nie pasują nic a nic w żadnym położeniu wału przynajmniej na mój rozum.
Na pompie są dwa oznaczenia zrobione i jedno na kole wałka rozrządu które za nic się nie chce pokryć jak i znak na kole zamachowym. W dodatku jak oznaczenie na kole rozrządu zgadza się z oznaczeniem, popychacze pierwszego cylindra są skierowane na dół. Oczywiście piszę o oznaczeniach białych.
Załączam pare zdjęć: Czy ktoś może wyjaśnić te oznaczenia? Spotkał się ktoś z tym?
Jeśli ustawię pompę na oryginalnym oznaczeniu, popychacze są skierowane ku górze.
Nie wiem jeszcze czy to 'wcięcie' jakie widać przez otwór na kole zamachowym to jest to o które chodzi.
Rozumiem, że przy ustawieniu pierwszego tłoka w GMP, krzywki mają być skierowane ku górze, a pompa na znaku 'firmowym' a nie na malowanym. W razie czego będę jeszcze szukał.
W każdym razie dziękuję za podpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Rozrząd AHY 2000r.
Nie sugeruj się czyjąś techniką flamastrową - to jest druciarstwo. Ustaw wszystko na znaki jak Pan Bóg przykazał, a te maziaje pozmywaj. Masz na forum w PDFie instrukcję do rozrządu
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Wyjaśnić to może jedynie ten co je naniósł.operowo pisze:Czy ktoś może wyjaśnić te oznaczenia? Spotkał się ktoś z tym?
Nie ma żadnego sensu rozkminianie tego, co jakiś druciarz miał na myśli bazgrając po silniku.
Jest instrukcja serwisowa i jej się trzymaj, a jak zrobisz jak książka karze i będą problemy (a i tak może być) to wtedy pytaj.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi. mam jeszcze takie pytanie. czy znaki na kole pasowym to cos standardowego? na obecnym gdzie guma popekała nie moge znaleźć a na nowo zakupionej firmy corteco nie widzę.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Na kole pasowym właściwie nie wystepuje, ja nie widziałem choć są tacy co widzieli i może to być prawda na oryginale. Masz znak tylko na zamachu i na kole pompy.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Jest też znak na kole napędu pompy wtryskowej, ale nie można się nim sugerować. Sam znak na kole pompy też jest tylko orientacyjny.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
U mnie jest.operowo pisze:Dzięki za odpowiedzi. mam jeszcze takie pytanie. czy znaki na kole pasowym to cos standardowego? na obecnym gdzie guma popekała nie moge znaleźć a na nowo zakupionej firmy corteco nie widzę.
Ale moze dlatego ze kola siedza jeszcze oryginalne. Ciezko go znalesc ale jest.Poszukam zdjecia i wrzucę. Na forum jest fajna servisowka w PDF. Kawa na lawe wylozone. Mazaki to tylko podpowiedz dla tego co to zrobil aby nie szukac znakow orginalnych.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Czy jak wskazówka nie będzie tak jak w "instrukcji" to może dojść do uszkodzenia rolki? (rysunek)
Czytałem, że tą rolką można korygować kąt wtrysku.
W instrukcjach wymiany pasków pisze aby wskazówka pokryła się z krawędzią głowicy.
Więc pytanie, czy można regulować tylko w zakresie gdzie wskazówka jest na tej części głowicy?
Obecnie mam tak jak kolor czerwony.
Dzięki
Czytałem, że tą rolką można korygować kąt wtrysku.
W instrukcjach wymiany pasków pisze aby wskazówka pokryła się z krawędzią głowicy.
Więc pytanie, czy można regulować tylko w zakresie gdzie wskazówka jest na tej części głowicy?
Obecnie mam tak jak kolor czerwony.
Dzięki
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ma się pokrywać z krawędzią głowicy. Po zamontowaniu rozrządu na gotowo, masz możliwość korygowania kąta wtrysku w obie strony, po prostu przy krawędzi głowicy jest w połowie skali. Z rolką nic nie będzie, pamiętaj jednak o korekcie rolki napinającej.