Brak turbo po zaslepieniu egr
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Brak turbo po zaslepieniu egr
Potrzebuję Waszej pomocy, wyczysciłem w sobotę dolot i egr, zaślepiłem do i wczoraj poskladałem. Turbina w ogóle nie wstaje, gruszka się nie otwiera. Po podpieciu pompki z manometrem do gruszki ta chodzi bez problemów. N75 nie ruszalem przed grzebaniem wszystko było ok. Przewody szczelne. Co jeszcze mogę sprawdzić? Chciałbym mieć turbo z powrotem
Edit: czy któryś z kolegów może sprawdzić czy przy wyłączonym zapłonie n75 przepuszcza cinienie? Dmucham w przewód pierwszy od góry a całe powietrze wyłazi dolnym. Jak zatkam dolny paluchem to gruszka ożywa. Tak ma być?
Edit: czy któryś z kolegów może sprawdzić czy przy wyłączonym zapłonie n75 przepuszcza cinienie? Dmucham w przewód pierwszy od góry a całe powietrze wyłazi dolnym. Jak zatkam dolny paluchem to gruszka ożywa. Tak ma być?
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: Brak turbo po zaslepieniu egr
ale gdzie może być ta nieszczelność że gruszka w ogóle nie dostaje ciśnienia? przewody do n75 powymieniane, te do n18 też. zaworów w ogóle nie ruszałem przy samym czyszczeniu. Jedyna nieszczelność jaka moim zdaniem może mieć miejsce to łączenie dolotu z turbiną (jakiś patafian nie wymienił oringa na turbo tylko wkleił to na silikon sanitarny) wyczyściłem, założyłem nowy oring i zapiąłem kołnierz opaską, ale bez silikonu).
przewody od n75 od góry mam podłączone tak:
najwyższy - turbina od strony dolotu
środkowy - gruszka aktuatora turbiny
najniższy - idzie w dolot przed turbiną
czy n18 ma jakoś wpływ na działanie n75? może powinienem przewód podciśnienia egr zaślepić w ogóle?
przewody od n75 od góry mam podłączone tak:
najwyższy - turbina od strony dolotu
środkowy - gruszka aktuatora turbiny
najniższy - idzie w dolot przed turbiną
czy n18 ma jakoś wpływ na działanie n75? może powinienem przewód podciśnienia egr zaślepić w ogóle?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
W EGRze wystarczy tylko zaślepienie fizyczne.
Ciężko mi coś więcej doradzić.
Ciężko mi coś więcej doradzić.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
myślisz że mogę na chwilę połączyć wyjście z turbo bezpośrednio z gruszką żeby pominąć n75 i tak to sprawdzić?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
To jest turbina na upuście. Odpuść N75 on zaczyna działać dopiero powyżej 2800obr i wtedy otwiera upust jeśli nie działa prawidłowo to turbina przeładowuje. Poniżej tych obrotów nawet jak wywalisz N75 fura powinna ciągnąć. Szukaj dziury w dolocie.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
z tym n75 to mi trochę nie pasuje że powyżej 2800, chyba że bez zapłonu jest cały czas otwarty. Nawet uszczelki paćkałem wurthem dla pewności. Kenobi gdzie jest największe prawdopodobieństwo nieszczelności i czy taka nieszczelność nie sprawiłaby problemów w całym zakresie obrotów? samochód jedzie dokładnie tak samo jak wtedy gdy gruszka odpadła od mocowania. do 3000 na 1-3biegu leci przyzwoicie, na 4 zaczyna zamulać a na 5biegu przyspieszenie jak paw przez słomkę :/
miałem takie błedy, wykasowałem po złożeniu wszystkiego do kupy.
5 Faults Found:
18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-00 - -
17964 - Charge Pressure Control: Negative Deviation
P1556 - 35-10 - - - Intermittent
17569 - Manifold Temp Sensor (G72): Open or Short to Plus
P1161 - 35-10 - - - Intermittent
17564 - Manifold Pressure Sensor (G71): Open/Short to Ground
P1156 - 35-10 - - - Intermittent
17849 - EGR Valve (N18): Open Circuit or Short to Ground
P1441 - 35-00 - -
http://drive.google.com/open?id=0B0tgdT ... mZwWjlZSFk
link do logu z krótkiej przejażdżki
miałem takie błedy, wykasowałem po złożeniu wszystkiego do kupy.
5 Faults Found:
18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-00 - -
17964 - Charge Pressure Control: Negative Deviation
17569 - Manifold Temp Sensor (G72): Open or Short to Plus
P1161 - 35-10 - - - Intermittent
17564 - Manifold Pressure Sensor (G71): Open/Short to Ground
P1156 - 35-10 - - - Intermittent
17849 - EGR Valve (N18): Open Circuit or Short to Ground
P1441 - 35-00 - -
http://drive.google.com/open?id=0B0tgdT ... mZwWjlZSFk
link do logu z krótkiej przejażdżki
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zdecyduj się co w końcu się stało. Napisałeś wcześniej, że turbo nie wstaje. Teraz piszesz, że na 1,2,3 do 3000 idzie przyzwoicie czyli turbina musi wstawać bo by nie szedł. Najlepiej było by się podpiąć vagiem, wtedy pewnie od razu by wyszło co żeś namieszał. Do głowy na szybko przychodzi mi, że zamieniłeś wtyczki od N75 z N18
Co z tymi błędami teraz ? bo te to pokazują, że masz nie podłączony EGR. Tak samo jak czujnik ciśnienia i temperatury w dolocie, a bez jechał nie będzie
Logi nic nie warte, zrób porządne przynajmniej 011, 003, 008
Co z tymi błędami teraz ? bo te to pokazują, że masz nie podłączony EGR. Tak samo jak czujnik ciśnienia i temperatury w dolocie, a bez jechał nie będzie
Logi nic nie warte, zrób porządne przynajmniej 011, 003, 008
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
nie, turbo nie reaguje w ogóle, na 1-3biegu do 3000 przyspiesza ale to i tak jest jakieś 60kmph (syncro, niskie przełożenia). wtyczek nie ruszałem do czyszczenia bo nie ma takiej potrzeby, do wyjęcia intercoolera musiałem tylko wtyczkę od niego odpiąć. reszta została na swoim miejscu.
błędy były bo odpinałem to wszystko już po tym jak problem z turbawką wystąpił. skasowałem je i nie wyskakują ponownie. teraz mam czysto.
błędy były bo odpinałem to wszystko już po tym jak problem z turbawką wystąpił. skasowałem je i nie wyskakują ponownie. teraz mam czysto.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tego też nie wyrzuca już ?garbaty pisze:17964 - Charge Pressure Control: Negative Deviation
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
nie. przeleciałem kilkanaście km, wyłączyłem zapłon, włączyłem, przeleciałem jeszcze raz sekcję "engine" vcdsem i "no fault codes found"
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
A nie pomyliles czasami wezykow Od podcisnienia? Najlepiej drugie auto do ogledzin I porownania.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
podpięte wg serwisówki, ale odpinałem tylko ten od egr, nieszczelność podciśnienia byłaby odczuwalna też na hamulcu ale tu nic się nie dziejepeters pisze:A nie pomyliles czasami wezykow Od podcisnienia? Najlepiej drugie auto do ogledzin I porownania.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przy tym silniku przy turbinie i N75 nie ma podciśnienia tylko ciśnienie z turbiny. Podciśnienie idzie tylko do EGR.
Aby wykluczyć problem z N75 jeśli chodzi o niedoładowanie ( według mnie nie dotyczy to turbin na upuście tylko tych z geometrią ) dla twojego spokojnego sumienia, odłącz wężyk od gruszki, wtedy upust będzie na 100% zamknięty i do 3000obr powinien jechać, dopiero potem złapie przeładowanie ( notlauf ).
Nie wiem co rozbierałeś celem czyszczenia dolotu, kolektor też ściągałeś ?
Mimo wszystko upieram się, że gdzieś masz nieszczelność. Albo za turbiną i gubi ciśnienie, albo przed turbiną za przepływką ( wtedy łapie lewe powietrze i przepływka tnie dawkę = turbina nie wstaje ), to wyjaśnił by dynamiczny log grupy 003
Aby wykluczyć problem z N75 jeśli chodzi o niedoładowanie ( według mnie nie dotyczy to turbin na upuście tylko tych z geometrią ) dla twojego spokojnego sumienia, odłącz wężyk od gruszki, wtedy upust będzie na 100% zamknięty i do 3000obr powinien jechać, dopiero potem złapie przeładowanie ( notlauf ).
Nie wiem co rozbierałeś celem czyszczenia dolotu, kolektor też ściągałeś ?
Mimo wszystko upieram się, że gdzieś masz nieszczelność. Albo za turbiną i gubi ciśnienie, albo przed turbiną za przepływką ( wtedy łapie lewe powietrze i przepływka tnie dawkę = turbina nie wstaje ), to wyjaśnił by dynamiczny log grupy 003
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
zdjąłem IC, egr i cały kolektor. wyczyściłem z osadu EGR i kolektor. Musiałem zdjąć dolot do turbiny (ten plastikowy rękaw z wejściem odmy i powrotem z n75. Upust to te "drzwiczki" które otwiera aktuator z gruszki? jeśli tak to to cudo jest cały czas zamknięte. Myślałem że to nie upust tylko zawór podający gorące powietrze z kolektora wydechowego na ciepłą stronę turbo.
Kenobi czy nieszczelność kolektora ssąc ego albo dolotu od zimnej strony nie powodowała by jałowego kręcenia turbawki? mam na myśli że turbo by pompowało, ale powietrze zamiast iść do komory uciekało by np między słupkiem a kolektorem. Albo od strony dolotu turbo też by kręciło, ale nie byłoby prawidłowego przepływu przez MAF i silnik by się dławił i falował obrotami?
Kenobi czy nieszczelność kolektora ssąc ego albo dolotu od zimnej strony nie powodowała by jałowego kręcenia turbawki? mam na myśli że turbo by pompowało, ale powietrze zamiast iść do komory uciekało by np między słupkiem a kolektorem. Albo od strony dolotu turbo też by kręciło, ale nie byłoby prawidłowego przepływu przez MAF i silnik by się dławił i falował obrotami?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Miałem identyczny objaw po czyszczeniu dolotu i zaślepieniu EGRa. Turbo stało. W moim przypadku był to chyba zwykły zbieg okoliczności albo przez nieuwagę przy zdejmowaniu opasek padła przepływka. Urwał się drucik. Wiem że mało prawdopodobne aby u Ciebie też taka usterka przy tej samej robocie ale sprawdzenie zajmie Ci minutę. Wstaw diodę lub zobacz do przepływki.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
A weź kolego sprawdź na zgaszonym silniku czy wirnik turbiny nie jest zablokowany przez jakiś paproch(np.po tym Twoim czyszczeniu)
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj sprawdzone, kręci się luźniutko. Myślałem że może wciągnęła jakieś resztki tego silikonu sanitarnego, ale nic tam nie ma
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak, to działa tylko podczas jazdy ( pod obciążeniem ), otwiera bajpas aby spaliny omijały gorący wirnik turbiny spowalniając ją do zadanego ciśnienia. Otwiera go ciśnienie wytworzone przez turbinę pod kontrolą N75garbaty pisze:Upust to te "drzwiczki" które otwiera aktuator z gruszki? jeśli tak to to cudo jest cały czas zamknięte.
Nie do końca rozumiem ale chodzi mi o to, że turbina pompuje ale powietrze gdzieś ucieka z dolotu ( takie objawy spotkałem przy pękniętym IC ), a że ta turbina mocna nie jest, to nie jest w stanie wyrównać ubytku.garbaty pisze:mam na myśli że turbo by pompowało, ale powietrze zamiast iść do komory uciekało by np między słupkiem a kolektorem
W tym TDI nie ma takich akcji, jak nie ma przepływu powietrza przez przepływomierz to tnie dawkę i fura nie jedzie, jak po drugiej stronie nie tworzy ciśnienia to tak samo. Nic nie faluje, nie dławi się, po prostu nie ma mocy.garbaty pisze:ale nie byłoby prawidłowego przepływu przez MAF i silnik by się dławił i falował obrotami?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kenobi, turbawki nie słychać a grucha się nie rusza ani pod obciążeniem ani bez niego w zakresie do 4000rpm (zamontowałem telefon pod maską i nagrywałem). Jeśli nawet kolektor jest nieszczelny to zawór turbiny powinien się otwierać,
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie. Dopóki w kolektorze ( odczyt z czujnika w IC ) nie zostanie osiągnięte ciśnienie powyżej 0,8 bara upust się nie będzie otwierać.garbaty pisze:Jeśli nawet kolektor jest nieszczelny to zawór turbiny powinien się otwierać,
W tych twoich logach szczątkowych widać, że się nie otworzy bo ciśnienie jest niewiele ponad 0,1, N75 otwarcie 12.8% = zamknięty
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za cierpliwe wytłumaczenie. Jutro zacznę od sprawdzenia raz jeszcze czy turbina kręci się luźno od strony zimnej i jadę po nowe uszczelki pod egr i kolektor. Jeśli to nie pomoże to będę dalej Was męczył
znalazłem przyczynę. dzisiaj ponownie wywaliłem IC, zacząłem już sprawdzać rzeczy których nie ruszałem i okazało się, że dolna nakrętka aktuatora była odkręcona dając przy dźwigni zaworu turbiny dobry centymetr luzu. na oko te nakrętki i gwint są w takim stanie, że nie miały prawa się odkręcić, sporo rdzy i nalotu od temperatury... a jednak. skręciłem na locktide i niestety na oko. logi z powrotu do domu poniżej, miejsca gdzie mogłem wcisnąć trochę wiecej gazu zaznaczyłem markerem w VCDS.
http://drive.google.com/open?id=0B0tgdT ... kxqQjYtMUE
znalazłem przyczynę. dzisiaj ponownie wywaliłem IC, zacząłem już sprawdzać rzeczy których nie ruszałem i okazało się, że dolna nakrętka aktuatora była odkręcona dając przy dźwigni zaworu turbiny dobry centymetr luzu. na oko te nakrętki i gwint są w takim stanie, że nie miały prawa się odkręcić, sporo rdzy i nalotu od temperatury... a jednak. skręciłem na locktide i niestety na oko. logi z powrotu do domu poniżej, miejsca gdzie mogłem wcisnąć trochę wiecej gazu zaznaczyłem markerem w VCDS.
http://drive.google.com/open?id=0B0tgdT ... kxqQjYtMUE
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Aby poprawnie zinterpretować logi muszą być zrobione jak należy
3 bieg i od 1600obr pedał w podłogę do 4000obr, z tego co wkleiłeś nic nie da się powiedzieć
Do tego maksymalnie dwie grupy na raz np: 011 z 003, 008 z 010 na początek te wystarczą
3 bieg i od 1600obr pedał w podłogę do 4000obr, z tego co wkleiłeś nic nie da się powiedzieć
Do tego maksymalnie dwie grupy na raz np: 011 z 003, 008 z 010 na początek te wystarczą
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Z tego co piszesz to usterka byla jeszcze przed czyszczeniem dolotu. Jezdziles I nie czules ze auto nie ciagnie? Czasami tez mysle sobie jak mi walnie przeplywka to tez moge jezdzic jakis czas I nie wyczuje ze auto stracilo jakis procent mocy.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nie zauważyłem tego problemu, czuć było wyraźnie przyspieszenie od 2100~2200 obrotow. Po przesiadce z 4l benzyny raczej trudno byłoby mi wyczuć braki w "mocy" tdi ;) w każdym razie przed czyszczeniem mogłem wyprzedzać na trasie ciężarówki, po już nie było takiej opcji.peters pisze:Z tego co piszesz to usterka byla jeszcze przed czyszczeniem dolotu. Jezdziles I nie czules ze auto nie ciagnie? Czasami tez mysle sobie jak mi walnie przeplywka to tez moge jezdzic jakis czas I nie wyczuje ze auto stracilo jakis procent mocy.
Po przejechaniu dzisiaj kilkudziesięciu km stwierdzam co następuje:
Po czyszczeniu egr i dolotu bus przyspiesza na 4tym biegu płynnie i dynamicznie już od ok 1700rpm. Nie słychać świstu turbawki, nie wiem czy to kwestia czyszczenia czy prawidłowego zmontowania dolotu, nie na silikon sanitarny.
Nakład pracy stosunkowo niewielki, koszt znikomy (2puszki chemii do czyszczenia piekarników, benzyna ekstrakcyjna lub spray do czyszczenia hamulców, kawa i tabliczka czekolady plus kilkanaście PLN w monetach jeśli wrzucasz do słoika za każde brzydkie słowo bo bez tych nie odkręcisz środkowych śrub mocujących kolektor ssący).