Ciągłe podgrzewanie świec
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tomekmvr
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Ciągłe podgrzewanie świec
Witam
Posiadam VW T4 2.4D.
Mam problem z podgrzewaniem świec, przy przekręceniu stacyjki świece są podgrzewane (świeci się kontrolka i gaśnie) i lekko się grzeje jeden wtyk od przekaźnika świec żarowych (przekaźnik 102), po wyłączeniu kontrolki od świec po chwili słychać jak przekaźnik się wyłącza i przekaźnik się chłodzi jak i kabel wychodzący do świec żarowych. Problem się pojawia gdy odpalę silnik, przekaźnik cały czas się grzeje jak i kabel do świec, aż zaczyna parzyć, tak jak by cały czas podgrzewało świece i nie chce on wyłączyć podgrzewania (kontrolka od świec się nie pali). Wymieniałem kasetę przekaźników bo wtyki były nadpalone, jak i wymieniłem czujnik temperatury przy silniku.
Nie wiem w czym może leżeć problem, może ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny?
Posiadam VW T4 2.4D.
Mam problem z podgrzewaniem świec, przy przekręceniu stacyjki świece są podgrzewane (świeci się kontrolka i gaśnie) i lekko się grzeje jeden wtyk od przekaźnika świec żarowych (przekaźnik 102), po wyłączeniu kontrolki od świec po chwili słychać jak przekaźnik się wyłącza i przekaźnik się chłodzi jak i kabel wychodzący do świec żarowych. Problem się pojawia gdy odpalę silnik, przekaźnik cały czas się grzeje jak i kabel do świec, aż zaczyna parzyć, tak jak by cały czas podgrzewało świece i nie chce on wyłączyć podgrzewania (kontrolka od świec się nie pali). Wymieniałem kasetę przekaźników bo wtyki były nadpalone, jak i wymieniłem czujnik temperatury przy silniku.
Nie wiem w czym może leżeć problem, może ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny?
-
tomekmvr
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Ciągłe podgrzewanie świec
Po jakim czasie od odpalenia sprawdzałeś?tomekmvr pisze:Problem się pojawia gdy odpalę silnik, przekaźnik cały czas się grzeje jak i kabel do świec, aż zaczyna parzyć, tak jak by cały czas podgrzewało świece
Świece dogrzewają silnik jeszcze do 3 minut po zapaleniu silnika.
-
tomekmvr
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Do trzech minut raczej nie czekałem, bo kable tak się nagrzewają jak i przekaźnik, że prawie nie da się dotknąć. To chyba nie jest normalne? Na nagrzanym silniku, występuje taki sam objaw, a chyba wtedy świece już nie powinny być dogrzewane przez kolejne 3 min?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
w 2.4D jeśli na czujniku od świec jest powyżej 35st temperatury płynu chłodniczego świece nie powinny się w ogóle uruchamiać, oprócz tego te 3 min to też nie powinno być pełnej mocy,
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Też mnie zaintrygował ten długi czas grzania świec w moim 2.4D. (ABB). Mi dogrzewa świece po odpaleniu dokładnie 3 minuty a według książki Volkswagen Transporter - Sam naprawiam samochód, podają ten czas grzania jako 2 min. Czas 3 min. podają dla silnika ABL, który ma ponoć mniejszy pobór prądu przez świecę - 8A a nie typowe 10A.Kenobi pisze:w 2.4D jeśli na czujniku od świec jest powyżej 35st temperatury płynu chłodniczego świece nie powinny się w ogóle uruchamiać, oprócz tego te 3 min to też nie powinno być pełnej mocy,
I teraz nie wiem czy robić z tej minuty ponadnormatywnego grzania problem, czy machnąć na to ręką?
Piszę to, bo mam świeżo wymienione świece, poprzednie służyły 6 lat i 50tys, km. Czy to jest jakiś normalny wynik? Z pięciu miałem spalone 3.
Pomierzyłem dziś prądy i dla zainteresowanych podaję,
że po przekręceniu stacyjki w początkowej fazie biorą ok. 60A, prąd szybko spada do ok. 50A i taki się utrzymuje do chwili zgaszenia żółtej lampki ładowana.
Potem jeszcze płynie przez ok. 20s, po czym przekaźnik wyłącza prąd.
Inaczej sprawa ma się przy odpaleniu silnika, po zgaszeniu żółtej lampki.
Świece grzeją się przez 3 min. niezależnie od temp. silnika i pobierają wtedy trochę niższy prąd, bo ok. 40A.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2016, 16:47 przez Jacek J, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam taki fajny stary amperomierz laboratoryjny z zakresami: do 6A, do 30A i do 150A.
Tylko miałem widać cieńkawy przewód (od wiertarki), 1,5mm kw. i po tych 3 min pomiaru jechało już z niego zapachem gumy ;-)
Tylko miałem widać cieńkawy przewód (od wiertarki), 1,5mm kw. i po tych 3 min pomiaru jechało już z niego zapachem gumy ;-)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jaki masz numer przekaźnika od świec, bo różnice zależą od niego.Jacek J pisze:Czas 3 min. podają dla silnika ABL
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Patrzyłem i mam przekaźnik od świec nr 102. Na forum doczytałem się, że może tam pracować też przekaźnik nr 60.Kenobi pisze:Jaki masz numer przekaźnika od świec, bo różnice zależą od niego.Jacek J pisze:Czas 3 min. podają dla silnika ABL
Tylko nie wiem który ma krótszy czas dogrzewania i który jest oryginalnie montowany?
W swojej książce doczytałem się też, że silniki z turbosprężarką są wyposażone w świece szybkiego działania (mają stożkową końcówkę) a wolnossące mogą mieć zwykłe świece.
Ciekawi mnie jak to ma się do czasów grzania świec w wolnossących silnikach, i czasów działania przekaźników, bo jak widzę stosuje się już wszędzie tylko te szybkie świece, które mogą być stosowane do obu typów silników, odwrotnie niż zwykłe świece, które do turbo się nie nadają.
Może te 3 min. grzania wymagają zwykłe świece a 2 min. te szybkie i są wtedy jakieś różnice w przekaźnikach?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Według mojej wiedzy to czas dogrzewania jest około 3 minut przy przekaźniku 102, tak grzał mój stary 2.4D, na wiki jak pamiętam też tak podają, 2.5TDI na szybkich świecach i przekaźniku 103 też coś koło 3minut dogrzewa, więc nie szukaj dziury w całym <cool>
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Też doszedłem do takiego wniosku. Dzięki za poradę, teraz będę mógł spać spokojnie ;-)Kenobi pisze:Według mojej wiedzy to czas dogrzewania jest około 3 minut przy przekaźniku 102, tak grzał mój stary 2.4D, na wiki jak pamiętam też tak podają, 2.5TDI na szybkich świecach i przekaźniku 103 też coś koło 3minut dogrzewa, więc nie szukaj dziury w całym <cool>