Dzień dobry Panowie.
Kupiłem T4 Multivan z 1993 roku, przebiegiem ok 300 000 km (chociaż może być więcej nakulane) z silnikiem 1.9 D z dołożoną turbiną i intercoolerem. Najprawdopodobniej zestaw VW Golfa. Całość śmiga bardzo ładnie. Auto elegancko wchodzi na obroty i jest bardzo dynamiczne (do prędkości ok 110km/h).
Mam jednak kilka wątpliwości, ponieważ - auto nie pali na dotyk na mrozie - trzeba sporo nakręcić aby ruszyło. Daje sporo białego dymu więc najprawdopodobniej układ paliwowy jest nieszczelny. Może to jednak świadczyć też o zużyciu silnika. Druga wątpliwość to fakt, ze miał wymienianą uszczelkę pod głowicą (nie wiem jak to zostało zrobione) a ciśnienie na cylindrach nie jest idealne - 23, 22 do 21 bar. świadczyć by to mogło o nierównomiernym zużyciu układu tłokowo-korbowego. Mój mechanik mówi by nie lamentować tylko jezdzić. Twierdzi, że róznica w cisnieniu jest akceptowalna. Do wymiany tez był jeden wtrysk - był trochhe przytarty i lał. Jeżeli chodzi o szczelność układu proponuje zalozyć zaworek zwrotny, który nie pozwoli na schodzenie paliwa układu. Ja natomiast troche martwie sie tym silnikiem - czy jest ok? Czy ta przeróbka jest ok - czy nie wpływa na zużycie silnika?
Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za opnie i uwagi.
1.9 d z dołożoną turbiną i intercoolerem - ciężko zapala.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
smeraldo93
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Auto: T4 multivan
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 780 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 d z dołożoną turbiną i intercoolerem - ciężko zapala
Granica zużycia dla tego silnika to 26 bar
Świece żarowe grzeją?
Świece żarowe grzeją?
This topic has 31 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się