Rodzaje klimatyzacji i ogrzewania.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 26
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 16 razy
- Kontakt:
Rodzaje klimatyzacji i ogrzewania.
Rozglądam się a drugim autem i nurtuje mnie jedna sprawa. W multivanie mam klimatronika z drugą strefą i nawiewami w podsufitce. Spotykam jednak w ogłoszeniach egzemplarze (zarówno caravelle jak i transportery osobowe), że jest manualna klima z pokrętłami na tył i/lub przyciskiem włączającym nadmuch na tył, ale są to auta bez nawiewów sufitowych <szok> Którędy dmucha zimne powietrze z klimy i ciepłe z nagrzewnicy (jeśli nie ma drugiej nagrzewnicy - brak kratki zasysania w "schodku" przy drzwiach przesuwnych. Wiem, że to pytanie laika, ale w życiu miałem styczność tylko z dwiema T4 - moim multivanem i doką 2,4d , którą lata temu miał mój tatko ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje klimatyzacji i ogrzewania.
W tylnym prawym słupku jest albo zimny nawiew albo klimatyzacja w obiegu zamkniętym ( w obu przypadkach powietrze leci z sufitu
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dobrze kombinuję, że ma z tym coś wspólnego ten "wlot" z czarnego plastiku montowany przy prawej tylnej szybie? Czy to coś innego?Adampio pisze:W tylnym prawym słupku jest albo zimny nawiew albo klimatyzacja w obiegu zamkniętym ( w obu przypadkach powietrze leci z sufitu
A jak jest nawiew na tył realizowany w doce albo w holenderce, mixt czy innych wersjach z dwoma rzędami siedzeń i oddzieloną częścią ładunkową?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Wlot na słupku jest w wersji bez klimy, jak jest z tyłu klima to wlitu nie ma i powietrze jest zasysane przez dolną szczelinę klapy w tapicerce.
Na ciężarowych Teczkach się nie znam.
Na ciężarowych Teczkach się nie znam.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Jak jest klima na tył to muszą być nawiewy w suficie i koniec, jeśli ich nie ma to znaczy, że klimy nie ma, a pokrętła służą do nawiewu ciepłego powietrza które leci z kratki w podłodze.
Zimne powietrze zawsze i tylko leci z sufitu , a ciepłe leci zawsze i tylko z nawiewu w podłodze.
Zimne powietrze zawsze i tylko leci z sufitu , a ciepłe leci zawsze i tylko z nawiewu w podłodze.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Czyli nawet jak są pokrętła w słupku za kierowcą, a nie ma nawiewów z góry to są one tylko do ogrzewania? Pytam bo to co się czyta w opisach sprzedawców, to co się widzi na zdjęciach a to co tutaj piszecie ma się często nijak jedno do drugiego :) Widziałem dwie wersje tego dodatkowego panelu (oprócz wersji z wyświetlaczem) - panel z dwoma pokrętłami (ciepło-zimno ; siła nawiewu 1,2,3,4) oraz trzema pokrętłami (siła nawiewu 1,2,3,4 ; ciepło-zimno ; siła nawiewu 1,2,3,4). Siłą logiki pierwsza wersja dotyczy tylko ogrzewania (brak nawiewów sufitowych), natomiast druga obsługuje klimę i ogrzewania (nawiewy w podsufitce powinny być). Różnie to natomiast w rzeczywistości bywa, najprawdopodobniej albo ludzie mają coś poprzerabiane albo handlarze ściemniają lub nawet nie zdają sobie sprawy jak to faktycznie działa.Kenobi pisze:Jak jest klima na tył to muszą być nawiewy w suficie i koniec, jeśli ich nie ma to znaczy, że klimy nie ma, a pokrętła służą do nawiewu ciepłego powietrza które leci z kratki w podłodze.
Czyli reasumując:
1. Jak nie ma nawiewów sufitowych to klimatyzacja (jeśli w ogóle jest) "dmucha" jedynie z nawiewów w przednim kokpicie.
2. Jeśli nie ma kratki zaciągającej zimne powietrze w progu drzwi przesuwnych i kratki wylotu pod nogami za fotelem pasażera to ciepłe powietrze też leci tylko z nawiewów w przednim kokpicie.
3. Jeśli jest kratka zaciągająca zimne powietrze w progu drzwi przesuwnych i kratka wylotu pod nogami za fotelem pasażera to na tył jest nawiew ciepłego powietrza oraz zimnego ("nieklimatyzowanego").
4. Innych opcji nie ma?
Jeszcze mnie tylko ciekawi jak to wygląda w wersji doka. Bo spotkałem parę egzemplarzy z możliwością regulacji temperatury na drugi rząd siedzeń.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
takKa55ei pisze:1. Jak nie ma nawiewów sufitowych to klimatyzacja (jeśli w ogóle jest) "dmucha" jedynie z nawiewów w przednim kokpicie.
tak co do kratki zaciągającej, wyloty zdarzały się też pod kanapą drugiego rzędu wyciągane z podłogiKa55ei pisze:2. Jeśli nie ma kratki zaciągającej zimne powietrze w progu drzwi przesuwnych i kratki wylotu pod nogami za fotelem pasażera to ciepłe powietrze też leci tylko z nawiewów w przednim kokpicie.
takKa55ei pisze:3. Jeśli jest kratka zaciągająca zimne powietrze w progu drzwi przesuwnych i kratka wylotu pod nogami za fotelem pasażera to na tył jest nawiew ciepłego powietrza
moim zdaniem tylko ciepłe ale ręki nie damKa55ei pisze:3. .............. oraz zimnego
-
mirek13
- Aktywny T4
- 10
- Last active: Online now
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Groszek TDI
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
punkt 3 - broniąc ręki Kenobiego - nawiew z dołu na tył jest tylko ciepły, ciepleszy albo gorący :D
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pod podłogą jest normalna nagrzewnica przez którą dmuchane jest powietrze chwytane z progu. Czyli jak zawór ciepłej wody jest zamknięty to powietrze sobie lata z wydmuchu podłogowego do chwytu stopniowego i pasażerowie z tyłu nic z tego nie mają.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Rozumiem. Myślałem, że może jest jakaś opcja, że przy zamkniętym obiegu łapie powietrze z zewnątrz :DAdampio pisze:Pod podłogą jest normalna nagrzewnica przez którą dmuchane jest powietrze chwytane z progu. Czyli jak zawór ciepłej wody jest zamknięty to powietrze sobie lata z wydmuchu podłogowego do chwytu stopniowego i pasażerowie z tyłu nic z tego nie mają.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Inne pytanie aczkolwiek związane z tematem. Czy w zabudowie doka było montowane suche ogrzewanie postojowe czy tylko mokre ?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja też, podobnie jak Ka55ei, jestem laikiem i chciałem jeszcze dopytać czy był w T4 climatronic jednostrefowy?
Podobno nie, ale może jednak?
Jeśli jednak były tylko dwustrefowe, to czy można takie coś zaadoptować tak, by działało tylko z przodu?
(Z oczywistych względów nie zależy mi na zapewnieniu komfortu na pace)
Podobno nie, ale może jednak?
Jeśli jednak były tylko dwustrefowe, to czy można takie coś zaadoptować tak, by działało tylko z przodu?
(Z oczywistych względów nie zależy mi na zapewnieniu komfortu na pace)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak klima ma tylko jeden parownik (pod deską) to będzie chłodzić tylko z przodu ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Skoro się oszukuje czujniki przy montażu LPG, stosując tzw. emulatory, to chyba da się i tutaj? Niestety nie znam Klimatronika i jak będę u siebie zakładał w teczce klimę to najprostszą manualną (on/off) i tylko na przód.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Mam pytanie czy panel nawiewu manualnego z AC o numerach 7D1820045E to to samo co 7D1819045M ???
Link: http://allegro.pl/1157-panel-nawiewu-vw ... 60407.html , czy ma włacznik klimy czy to coś innego?
Link: http://allegro.pl/1157-panel-nawiewu-vw ... 60407.html , czy ma włacznik klimy czy to coś innego?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Tylnej w sensie górnej chyba, sufitowej. Tylna kojarzy się raczej z podpodłogową ;)
Poza tym link zaraz zniknie i wymiana zdań stanie się mniej przydatna, niż gdyby było tam wstawione zdjęcie zgodnie z zasadami.
Poza tym link zaraz zniknie i wymiana zdań stanie się mniej przydatna, niż gdyby było tam wstawione zdjęcie zgodnie z zasadami.