Lekka modyfikacja paki w T4 1.9TD 70XA

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
sbstn
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Transporter T4
Kontakt:

Lekka modyfikacja paki w T4 1.9TD 70XA

Nieprzeczytany post autor: sbstn »

Witam,
Jestem posiadaczem Transportera T4 z 1997r. z silnikiem 1.9TD, bez wyposażenia i do tego blaszak.
Samochód jest ze mną od 2005r, przebieg wynosi 340 000 km.

Powodem dla którego w ogóle zastanawiam się nad modyfikacją samochodu jest jego stan i pewna historia. Nie chcę robić przeróbki na campera czy innego multivana, widziałem masę takich tematów w sieci i są to przeróbki które bardzo łatwo zacząć, ale NIE skończyć jeszcze łatwiej. Chcę zostawić oryginalną ścianę grodziową i nie zmieniać jego przeznaczenia, czyli dalej będzie jako ciężarowy (podróżować będą dwie osoby).

Chciałbym ten samochód przystosować do dłuższej trasy po Europie (około 5000km). Korzystałbym z kempingów i prywatnych noclegów, ale w takiej trasie oczekuję od samochodu, że będzie można w nim przenocować. W przyszłym roku planuję go zabrać na rozgrzewkę w Polskę, a więc trasa europejska przypada na rok 2018.

1. Moja wizja przeróbki polega na (do realizacji na przyszły rok z uwzględnieniem waszych porad):
1.1. Dodanie dwóch rozsuwanych okien (czyli oszklony do połowy). Już jest zamontowany szyberdach.
1.2. Ocieplenie ścian, ma to na celu uzyskanie lepszej izolacji w gorące dni- chociaż w minimalnym stopniu...
1.3. Montaż stelaża z materacem, który będzie składany w pół lub 1/3. Funkcja łóżka + siedzenia i wpasować do tego zestawu stolik.
1.4. Zastanawiam się nad zrobieniem instalacji z drugim akumulatorem, która uciągnie lodówkę. Tutaj jeszcze mało zaznajamiałem się z tematem i nie wiem czy będzie to technicznie do zrobienia (chociażby ze względu na silnik).

2. Do realizacji w tym roku:
2.1. Blacharka (ok. 6 łat w podłodze na pace, wszystkie progi i nadkola). Jeśli ktoś zna kogoś godnego polecenia w okolicach Wieliczki to prośba o informację.
2.2. Konserwacja podwozia. Chcę przeprowadzić sam, ale od czytania forów w tym temacie już nie wiadomo czego użyć. Namiar na sprawdzony artykuł czy literaturę będzie cenny.
2.3. Wyciągnięcie szyby czołowej i naprawa tego co się dzieje pod uszczelkami.

3. Mechanika (robione na bieżąco):
3.1. W zeszłym roku regenerowałem pompę wtryskową, wymieniałem świece żarowe i regenerowałem rozrusznik. W zeszłym tygodniu przegląd przedniego zawieszenia i wymieniona końcówka drążka, tłumik końcowy i środkowy, regeneracja alternatora (a właściwie wymiana na alternator boscha + regeneracja, bo fabrycznie był valeo i mechanik poradził żeby się go pozbyć).
3.2. W najbliższym czasie planuję wymienić przewody hamulcowe.
3.3. W dalszej perspektywie przydałoby się zregenerować turbo.

I pytania do was:
Najpierw zamierzam oddać samochód do blacharza o następnie zakonserwować podwozie - to dobra kolejność?
Dla tych którzy mają jakieś doświadczenia w podróżowaniu mam prośbę o wszelkie sugestie. Temat klimatyzacji w tym aucie raczej nie istnieje i nie nastawiam się na autostrady. Każda forma uświadamiania będzie dla mnie cenna.
Co jeszcze warto sprawdzić czego nie wymieniłem, a jest to istotne i do sprawdzenia na już?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Lekka modyfikacja paki w T4 1.9TD 70XA

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Uwzględnij w planach wklejenie listwy i zaopatrz się w daszek z Juli. Link
Rozstawienie zajmuje 3 minuty.
sbstn
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Dzięki, nawet nie wiedziałem że można coś takiego uniwersalnego kupić w dobrych pieniądzach.
Mam pytanie do tych, którzy spali w t4. Moja wersja to blaszak - dzwoniłem w sprawie wstawiania szyb i spotkałem się z opiniami, że nawet oryginalne nie zawsze dobrze siadają na karoserii i tutaj też widziałem takie wątki.
Może kupić kompletne drzwi rozsuwane z otwieraną szybą i zostawić oryginalne drzwi i nie ruszać karoserii? Czy będzie się dało wytrzymać z jednym uchylnym oknem na drzwiach przesuwnych + szyberdach (który już jest zamontowany) ?
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Spokojnie się da spać w opcji, którą opisałeś plus możesz jeszcze rozszczelnić klapę.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Ja od 6 lat jeżdzę i spię w blaszaku , jest to auto do polowy oszklone ale z zabudową holenderską. Wsumie w wielu busach blaszakach spalem jak trzeba było.

Szyby da się wstawić , ale zeby to dobrze zrobić to po wycięciu otworów wypadalo by połączyc zgrzewami odciety rant ktory nam powstanie z wewnetrznym wzmocnieniem. Wtedy to po wstawieniu szyb ma ręce i nogi , ale trzeba przy tym zabiegu zgrzewania spawami mogomatu uważac aby nie pofalować blachy pod otworem okiennym. Nigdy nie uzyskasz idealnej powierzchni rantu aby uszczelnić fabryczna uszczelką więc polecam dać wtedy sikalatomer710, jest to taka masa nigdy nie zastygająca a dobrze uszczelniajaca.

Bez problemowo da się zrobić instalację drugiego akumulatora i pociągnąc grube kable na tył robiąc gniazda zapalniczek , wtedy możesz podlączyc tam wszystko łącznie z lodowką turystyczną.
oldarcher
Nowy T4

10
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 Long hochdach
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: oldarcher »

Ja pomału kończę podobny projekt. Auto ma 2 akumulatory, solar, masę gniazdek, oświetlenie paskami diodowymi i Ikea Dioderem. Łóżko to tzw podkowa, do tego blat z kuchenką gazową, butla 11kg i zlew. W podkowie ukryta toaleta przenośna Therford.
Zamontowany jest także na stałe router (także funkcja AP) z modemem 3g i zewnętrzną anteną. Przetwornica modyfikowany sinus 300W do zasilania laptopa. Ociepliłem także ściany wełną w workach i podłoge 3cm styropianem.

Dziś lub jutro przyjdzie Alufox na dach.

W ciągu następnych 2 mieś pojawi sie lodówka domowa 42l MPM z przetwornicą Techtronic z miękkim startem, ogrzewanie webastem, ogrzewanie wody do mycia z drugiego obiegu webasta.
Wnętrze wykończę wykładzinami remontowymi, będzie ciszej i estetyczniej.

Jak starczy mi sily to wszystko opnę arduino.

Na zimę planuję przekładkę na Syncro.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

oldarcher pisze:
Łóżko to tzw podkowa
Mógłbyś rozwinąć?
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Model:
Kontakt:

Zapewne w kształcie litery "C" jak w niektórych przyczepach kempingowych
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Ale autor chyba pisze o Teczce, skoro ciag dalszy to ma być Syncro?
oldarcher
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

U mnie jest wersja Long z plastikowym wysokim dachem. 2,4D.
Będę szukał rozbitka ze sprawnym napędem i pod warsztatem będę przekładał element po elemencie.

A co do suwanych drzwi. Kombinuję wywalenie ich i wstawienie otwieranych od Doki ( i oczywiscie zaspawanie braków blachy)
Na dłuższą metę będzie to bardzo korzystna modyfikacja o ile będą pasowały :)
sbstn
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Ja od 6 lat jeżdzę i spię w blaszaku , jest to auto do polowy oszklone ale z zabudową holenderską. Wsumie w wielu busach blaszakach spalem jak trzeba było.

Szyby da się wstawić , ale zeby to dobrze zrobić to po wycięciu otworów wypadalo by połączyc zgrzewami odciety rant ktory nam powstanie z wewnetrznym wzmocnieniem. Wtedy to po wstawieniu szyb ma ręce i nogi , ale trzeba przy tym zabiegu zgrzewania spawami mogomatu uważac aby nie pofalować blachy pod otworem okiennym. Nigdy nie uzyskasz idealnej powierzchni rantu aby uszczelnić fabryczna uszczelką więc polecam dać wtedy sikalatomer710, jest to taka masa nigdy nie zastygająca a dobrze uszczelniajaca.

Bez problemowo da się zrobić instalację drugiego akumulatora i pociągnąc grube kable na tył robiąc gniazda zapalniczek , wtedy możesz podlączyc tam wszystko łącznie z lodowką turystyczną.
Chyba zdecyduje się na przeszklenie samych drzwi, lub kupno odpowiednich drzwi. Boję się że ktoś źle wykona pracę, pojawi się korozja, a to są już nieodwracalne zmiany. Na Polskę powinno wystarczyć, ale południe europy może być większym wyzwaniem zwłaszcza, że w pojeździe nie ma klimatyzacji i najprawdopodobniej nie będzie.

Zastanawiam się nad solarami na dachu które dodatkową będą ładować drugi akumulator. Po rozpoznaniu w internecie zdecydowałem się na lodówkę kompresorową (absorpcyjne z gazem raczej nie wchodzą w rachubę), widzę do 1500zł jedynie WAECO CK40D, ale nawet mi ona odpowiada. Może ktoś ma jeszcze jakieś modele warte uwagi? Najlepiej do 1500zł i min 30l pojemności.

Sterciu jeśli chodzi o samo spanie w dostawczaku to jest coś na co szczególnie zwrócić uwagę?
oldarcher
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Zdecydowanie lepiej mieć mniej okien jak więcej. Zdecydowanie łatwiej się to ociepla. Po wsadzeniu m3 waty w drzwi, ścianki itd, najwiecej gorąca wpada mi przez szyby i mostki cieplne. Odblaskowa karimata wklejona w boczne szyby co nieco poprawia aczkolwiek odczuwalnie auto w jakichś 60% nagrzewa sie przez przednią szybę.
Co do lodówki to u mnie wyląduje MPM domowa 42l i przetwornica Techtron z miękkim startem, pełny sinus. Rozwiązanie sprawdzone, działa i wychodzi taniej.
Obecnie mam solaru 70W, po podłączeniu laptopa pod przetwornicę w słoneczny dzień mam nadprodukcję. Mam szyber wiec więcej solara nie wejdzie. Przy korzystaniu z lodówki moim zdaniem minimum to 200W solaru (MPPT) i 200Ah bateria/i chyba ze samochód chociaż raz na dzień dwa lub trzy będzie odpalany (zależy od ilości Ah).

Obecnie choruję na agregat około 1500W, spokojnie pociągnie klime biurową lub grzałkę bojlera.
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

sbstn pisze:
Chcę zostawić oryginalną ścianę grodziową
Masz szybę w ścianie grodziowej? Jeśli tak to na czas wojaży możesz ją wyjąć a w szyby drzwi przednich wstawić coś takiego:

http://www.lila-bus-shop.de/Lueftungsgi ... -1888.html
sbstn
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Mam szybę, teraz sprawa wentylacji wygląda nawet sensownie. Dzięki za rady :)

oldarcher - co to za model tej lodówki? Nie ma problemu z hałasem?
oldarcher
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Skocz do marketu AGD (czy to euro czy inne Media) i zapytaj o lodówki hotelowe lub poprostu takie 42l
Ceny od 350 do 400zł
Wydaje mi sie ze robi to jedna fabryka dla Rowanson, MPM, Ardo, Beko itd. Jedyne co ważne to żeby była kompresorowa bo na All.. widziałem takie na ogniwa peltiera (lodówki na ogniwo to syf jakich mało). Hałasuje jak normalna domowa lodówka z wyższej półki. Trzeba tylko duża wagę przyłożyć do przetwornicy. Porządne grube kable, dobre konektory i umiesczenie jej z głową. U mnie wyląduje pod podwójnym fotelem obok kierowcy razem z trzecim aku i prostownikiem. Pod fotelem kierowcy jest teraz 100Ah (weszło na styk).

Co do wentylacji to konieczne jest wstawienie grzybka. U mnie wyląduje na dniach taki jachtowy na baterie słoneczne z Juli
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

oldarcher pisze:
(lodówki na ogniwo to syf jakich mało).
Mylisz się.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Model:
Kontakt:

oldarcher pisze:
Co do wentylacji to konieczne jest wstawienie grzybka. U mnie wyląduje na dniach taki jachtowy na baterie słoneczne z Juli
Konieczne niby do czego??? Nie załapałem.
Z tą lodówką z marketu to się tak ślizgniesz, że odbije Ci się czkawką. Jakby to było takie proste to wszyscy Tirowcy i Camperowcy by takie mieli, niestety tak nie jest.
oldarcher
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Takie domowe ma sporo osób na Camperteam-ie (polecam poczytać, kopalnia pomysłów). Spotkałem tez osobiscie parę osób co mają tak w busach w tym gosicia na woodstocku co miał tak w kaczce od 2 lat i ciągle działa. Trzeba tylko podejść do tego z głową. Przetwornica TYLKO pełny sinus i albo bardzo mocna (minimum 3000W peak) albo z miękkim startem.

Grzybek znacząco poprawia wentylację. Mam szyber i wymuszony nawiew z pod auta a i to ciągle mało do wyciągania gorąca z auta. Na własnej skórze czułem różnice przy odpalonym grzybku i bez.

Lodówka na peltiera stosowny temat: http://www.camperteam.pl/forum/viewtopi ... +g%B3ow%B1
sbstn
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Witam po małej przerwie :) Czas podjąć temat wstawienia jednej szyby przesuwnej w prawe drzwi przesuwne. Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie? Pytam ponieważ po kilku wizytach na szrocie wychodzą często nieprzyjemne niuanse, nawet z głupią lampą. A tu śruby nie ma, a tam gwint zerwany itp. Czy w ogóle taka dokupiona oryginalna szyba dobrze siądzie na drzwi przesuwne od blaszaka? Od wewnątrz widzę taki specjalny rant, ale nie wiem czy to jest związane z mocowaniem szyby. Na co zwrócić uwagę? Są tam jakieś gwinty? Można się narazić na jakieś nieszczelności - przecieki?

Myślę też nad kupnem kompletnych drzwi, ale nie znalazłem jeszcze w okolicy Krakowa, a teraz znalazłem szybę w dobrym stanie (załącznik). Trochę nieproporcjonalnie wygląda, ale chyba to jest to?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
4mario
Forumowicz T4

10
Tematy: 6
Model:
Auto: Karetka
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: 4mario »

Czy to jest szyba ze ściany grodziowej?
sbstn
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Sprzedający opisuje ją jako szybę do prawych drzwi bocznych. Może są jakieś inne wersje? (rocznik?) Znalazłem jeszcze taki poradnik: http://www.t4-wiki.de/wiki/Schiebefenst ... BCstung%29 i chyba jakaś szansa jest.

Na zdjęciu szyba opiera się o przetłoczenie, zmierzyłem metrem, porównałem i by się zgadzało. Tylko jak ryzykowna jest to operacja?
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Mając kiedyś transportera 9 osobowego (2001) oszklonego całego bez szyb przesuwnych, trafiłem na okazję i kupiłem nieświadomy co z czym komplet na jedną i drugą stronę, montaż banał czteropak z kumplem w jedną ciepłą sobotę i już z tego co pamiętam klamkę trzeba ściągnąć do zrobienia otworu na śrubę. I dla pewności uszczelniacz dekarski bezbarwny aby co nie przeciekał i było ok.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Montaż szyby odsuwanej jest opisany na forum = szukaj.
sbstn
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Uwierz, że dużo szukam - mam konto od 2010 roku i 7 postów, podobny temat o szkleniu blaszaka (jakich jest pełno, wiem) nie zastąpi konkretnej opinii kogoś kto wstawiał szybę przesuwną w blaszane drzwi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”