Viatoll
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Re: Viatoll
Dzieki sliczne,jak bede mial pytania to napisze.
Tzn.mam jedno zasadnicze :
W moim T4 mam adnotacje ze to pojazd ciezarowy z 5 osobami na pokladzie.Mam sie bac ze bede placil jak pojazdy powyzej 3,5t.Moim zdaniem 'Nie' gdyz nie przekraczam tej wartosci jadac solo (bez lawety) ?
W moim T4 mam adnotacje ze to pojazd ciezarowy z 5 osobami na pokladzie.Mam sie bac ze bede placil jak pojazdy powyzej 3,5t.Moim zdaniem 'Nie' gdyz nie przekraczam tej wartosci jadac solo (bez lawety) ?
-
POWOLNY
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Nie czytałem całego tematu ale jeśli chodzi o twoje pytanie to viatola wozisz cały czas w samochodzie a jak podpinasz przyczepę to włączasz i wtedy naliczapeters pisze:Dzieki sliczne,jak bede mial pytania to napisze.
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
witam.
prosze o pomoc w wyjasnieni pewnej sprawy.wlasnie wrucilem z trasy,gdie jechalem kawalkiem autostrady miedzy Zgierzem a pierwszym zjazdem w kirunku poznania. na bramce pani poprosila o dowod rej.pojazdu iprzyczepy,ktora ciaglem. teczka ma DCM 2800 przyczepa 750. suma wyszla na 3550. pani(taka zolza,ale to niewazne) stwierdzila ze z ta masa potrzebny jest viatol (KTORY POSIADAM DO TEGO AUTA ALE OCZYWISCIE ZOSTAL W DOMU) i sprawa zostaje skierowana do GITD. oplaty za przejazd - 2.40 pln nie uiscilem. prosze powiedzcie mi jakie moga byc konsekwencje mandatowe mojej jady,bo na infolini viatola powiedziano mi ze mandat moze siegac 3000 pln
prosze o pomoc w wyjasnieni pewnej sprawy.wlasnie wrucilem z trasy,gdie jechalem kawalkiem autostrady miedzy Zgierzem a pierwszym zjazdem w kirunku poznania. na bramce pani poprosila o dowod rej.pojazdu iprzyczepy,ktora ciaglem. teczka ma DCM 2800 przyczepa 750. suma wyszla na 3550. pani(taka zolza,ale to niewazne) stwierdzila ze z ta masa potrzebny jest viatol (KTORY POSIADAM DO TEGO AUTA ALE OCZYWISCIE ZOSTAL W DOMU) i sprawa zostaje skierowana do GITD. oplaty za przejazd - 2.40 pln nie uiscilem. prosze powiedzcie mi jakie moga byc konsekwencje mandatowe mojej jady,bo na infolini viatola powiedziano mi ze mandat moze siegac 3000 pln
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
ona to może jedynie poprosić Ciebie o uiszczenie opłaty na bramcepinoczet pisze:na bramce pani poprosila o dowod rej.pojazdu iprzyczepy,ktora ciaglem.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Poco pokazywałeś dowód itd nikt na bramkach nie ma takich uprawnień aby kontrolować dokumenty mogą to robić tylko służby mundurowe , pani mogła jedynie przedzwonić do odpowiednich służb i podać numer pojazdu że jest coś nie tak .pinoczet pisze:witam.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
To że kolega powinien mieć Viatolla na autostradzie jeśli przekracza 3500kg DMC - nie podlega wątpliwości. Są odpowiednie bramki dla zespołów do 3.5T i powyzej 3.5T. Gdybyś miał Viatolla - pojechałbyś na bramkę automatyczną. Nie mając Viatolla - nie powinieneś z przyczepą na autostradę wogóle wjechać. Pani wypuściła cie - podniosła szlaban ale nie pobrała opłaty? Jeśli tak, a będą dokumenty potwierdzające że jechałeś autostradą (film, zdjęcie itp dokumentujące wykroczenie) - możesz się liczyć z tym, że zostanie wszczęte postępowanie i zostaniesz ukarany kwotą za przejazd po drodze płatnej bez wnoszenia opłaty - a kosztuje to 3000 zł.
Co mogę doradzić..... Jeśli przyjdzie pismo o wskazanie kierowcy do właściciela pojazdu - odpisywałbym żeby przekazali dokumentację z popełnionego wykroczenia - fotografie, nagrania, itp.... Poszukałbym u znajomego przyczepy o DMC 690 kg max, i napisałbym, że tego a tego dnia auto poruszało się z kilkoma przyczepami, ale wedle twojej wiedzy którą posiadasz (autem jechalo kilku kierowców, nie ewidencjonujesz który kiedy prowadził i jaką przyczepę zapinał) - na autostradę wjechało z przyczepą, z którą nie przekroczyło łącznej DMC 3500 kg. Na dowód przesłałbym dowody obu pojazdów i czekał.... Lepsze to niż oddać im 3000 zł za swoją głupotę.
Co mogę doradzić..... Jeśli przyjdzie pismo o wskazanie kierowcy do właściciela pojazdu - odpisywałbym żeby przekazali dokumentację z popełnionego wykroczenia - fotografie, nagrania, itp.... Poszukałbym u znajomego przyczepy o DMC 690 kg max, i napisałbym, że tego a tego dnia auto poruszało się z kilkoma przyczepami, ale wedle twojej wiedzy którą posiadasz (autem jechalo kilku kierowców, nie ewidencjonujesz który kiedy prowadził i jaką przyczepę zapinał) - na autostradę wjechało z przyczepą, z którą nie przekroczyło łącznej DMC 3500 kg. Na dowód przesłałbym dowody obu pojazdów i czekał.... Lepsze to niż oddać im 3000 zł za swoją głupotę.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pacark pisze:ona to może jedynie poprosić Ciebie o uiszczenie opłaty na bramcepinoczet pisze:na bramce pani poprosila o dowod rej.pojazdu iprzyczepy,ktora ciaglem.
A wyobraź sobie ze wjeżdża na autostradę siedmiotonowa ciężarówka bez viaboxa..... Podjeżdża kierowca, pobiera bilecik i jedzie. Za kilka kilometrów zjeżdza, podjezdza pod okienko i płaci jak za osobówkę... Jaka różnica? Żadna. W obu przypadkach pojazd lub zespół przekraczał 3.5T DMC.
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
no tak. ale ja nie prowadze dzialalnosci gospodarczej,przez bramke przejezdzalem jako osoba prywatna, i wg, taryfikatora GITT(dostepnego na stronie) to max. mandat jaki moge dostac to 500 plnow, bo nie przekraczam 10 % przeladowania
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tu nie chodzi o przeładowanie i o to czy jedziesz jako firma czy prywatnie
przepis mówi:
jadąc drogą płatną ( a autostrada to jest płatna jako autostrada i jako droga płatna "Viatolowa" ) samochodem lub zestawem o masie przekraczającym 3.5t trzeba wnieść opłatę poprzez elektroniczny system Viatoll za pomocą urządzenia Viabox, w przypadku braku w/w wymienionego urządzenia i znajdując się się na drodze płatnej podlega się karze administracyjnej 3000 PLN
kara administracyjna to nie mandat i jest ustalana rozporządzeniem
przepis mówi:
jadąc drogą płatną ( a autostrada to jest płatna jako autostrada i jako droga płatna "Viatolowa" ) samochodem lub zestawem o masie przekraczającym 3.5t trzeba wnieść opłatę poprzez elektroniczny system Viatoll za pomocą urządzenia Viabox, w przypadku braku w/w wymienionego urządzenia i znajdując się się na drodze płatnej podlega się karze administracyjnej 3000 PLN
kara administracyjna to nie mandat i jest ustalana rozporządzeniem
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niech ktos mi powie czy Viatoll jest przypisany TYLKO do jednego auta ?
Przeciez nie jade dwoma autami na raz wiec czy mozna go wyrobic na 2,3 auta (ktore ciagaja przyczepke ) lacznie przekraczaja 3,5t.
Gdyz dzis sie nad tym zastanowilem,ale nie spytalem dzwoniac do BOK.
Przeciez nie jade dwoma autami na raz wiec czy mozna go wyrobic na 2,3 auta (ktore ciagaja przyczepke ) lacznie przekraczaja 3,5t.
Gdyz dzis sie nad tym zastanowilem,ale nie spytalem dzwoniac do BOK.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
box jest przypisany do konkretnego auta ponieważ opłata zależy od parametrów samochodu np jaką normę euro spełnia
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzieki.Tez tak myslalem ale niektorym nie idzie tego wytlumaczyc.
A np.jak chce pozyczyc sasiadowi przyczepke a on nie ma Viatolla to musi wyrobic sobie do swojego auta,tak czy mozna to inaczej obejsc :?:
Niektore sytuacje sa paranormalne i wydaje mi sie ze to sztuczne nabijanie kasy.
Druga sytuacja,rodzina chce pozyczyc oni tez maja 3 samochody,tzn. ze musza wyrabiac Viatolla do kazdego auta :?:
A np.jak chce pozyczyc sasiadowi przyczepke a on nie ma Viatolla to musi wyrobic sobie do swojego auta,tak czy mozna to inaczej obejsc :?:
Niektore sytuacje sa paranormalne i wydaje mi sie ze to sztuczne nabijanie kasy.
Druga sytuacja,rodzina chce pozyczyc oni tez maja 3 samochody,tzn. ze musza wyrabiac Viatolla do kazdego auta :?:
Ostatnio zmieniony 09 lut 2013, 15:58 przez peters, łącznie zmieniany 2 razy.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rację macie panowie tylko połowiczną - w przypadku Viatoll'a. Jest jeszcze coś takiego jak ViaAuto - urządzenie do samochodów o DMC<3.5T. I tutaj urządzenie można pomiędzy samochodami przemieszczać.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Takie rozwiazanie mi sie podoba,
ale po przeczytaniu kilku zdan stwierdzam ze to jest do niczego,kupy sie nie trzyma.
Nadal nie wiem czy moge sasiadowi pozyczyc przyczepke (razem sklad bedzie przekraczal 3,5T).
http://www.viatoll.pl/pl/wyszukaj-2?searchword=ViaAuto
ale po przeczytaniu kilku zdan stwierdzam ze to jest do niczego,kupy sie nie trzyma.
Nadal nie wiem czy moge sasiadowi pozyczyc przyczepke (razem sklad bedzie przekraczal 3,5T).
http://www.viatoll.pl/pl/wyszukaj-2?searchword=ViaAuto
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Pozyczyc przyczepke mozesz , nikt Ci tego nie zabroni , a czy sąsiad bedzie miał w czasie podrózy z nią ViaBox`a czy nie to juz wtedy jego problem.peters pisze:Nadal nie wiem czy moge sasiadowi pozyczyc przyczepke (razem sklad bedzie przekraczal 3,5T).
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No tak, ale Sterciu to nie jest rozwiazanie dobre.
Po prostu ktos wymyslil taki system aby kase nabijac za nic.
Najlepiej nie miec z nimi doczynienia.Omijac ich dalekim krokiem.
Wyrobie Viatola tylko dla siebie.
Po prostu ktos wymyslil taki system aby kase nabijac za nic.
Najlepiej nie miec z nimi doczynienia.Omijac ich dalekim krokiem.
Wyrobie Viatola tylko dla siebie.
-
berton
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Bardzo ciekawi mnie temat viatolu. i mam pytanie ile kosztuje wyrobienie takiego viatolu? i czy dostaje się go na właśność? Bo gdzieś czytałem że się od nich go wypożycza. Pozdrawiam
-
berton
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
No tak czytalem i dalej nie znam odpowiedzi na moje pytanie. Bo chodzi mi oto ile kosztuje wyrobienie takiego sprzętu? Czy może jest to darmowe i płaci się tylko za przejechaniu odcinek płatny
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Sprzęt dostajesz za kaucją, wybierasz metodę płatności ( ja mam przedpłaconą- jak w telefonie na kartę) i korzystasz. Niestety konieczna jest wizyta w punkcie ( osobista, lub przez osobę upoważnioną) i tam Ci wszystko powiedzą i poprowadzą przez formalności.
-
mattizek
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
No to odpowiadam bo temat viatoola przerabiałem 2 tygodnie temu.
120 zł doładowanie + 120 zł kaucji za urządzenie czyli chciał nie chciał musisz 240 zostawić.
Oczywiście jak chcesz się później pozbyć to Ci pieniążki z kaucji oddadzą.
Ot to cała historia w tej chwili jeżeli złapią cię bez viaboxa to kara z automatu 500 a nie tak jak kiedyś 500 za każda bramkę :) Więc nieważnie czy przewalisz 1 czy 50 i tak płacisz pińć set za dzień.
120 zł doładowanie + 120 zł kaucji za urządzenie czyli chciał nie chciał musisz 240 zostawić.
Oczywiście jak chcesz się później pozbyć to Ci pieniążki z kaucji oddadzą.
Ot to cała historia w tej chwili jeżeli złapią cię bez viaboxa to kara z automatu 500 a nie tak jak kiedyś 500 za każda bramkę :) Więc nieważnie czy przewalisz 1 czy 50 i tak płacisz pińć set za dzień.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
mattizek pisze:.
w tej chwili jeżeli złapią cię bez viaboxa to kara z automatu 500 a nie tak jak kiedyś 500 za każda bramkę :) Więc nieważnie czy przewalisz 1 czy 50 i tak płacisz pińć set za dzień.
a nie przypadkiem 3000 zł za brak
i to na drogach płatnych poza nimi nie masz obowiązku posiadania
-
mattizek
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Właśnie nie bo przepisy się zmieniły ostanio bo moje pytanie było jasno postawione i Pani mi wytłumaczyła ze na drodze płatnej tj. z bramkami jest tylko kara za brak jego posiadania nakładana nie zależnie od ilości przejechanych bramek 500zł.
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Podłącze się pod pytanie chcę zakupić viatolla . Zrobiłem badania techniczne z przeglądem cząstkowym w diagnostycznej ze zmianami konstrukcyjnymi pojazdu<zmiana pojemności silnika z 2.4 na 1.9tdi aby mieć mniejsze OC >. Sprawdzałem jakie dokumenty są potrzebne do otrzymania via boxa i ponoć trzeba mieć jakiś dokument klasy emisji EURO skąd to wziąć?
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
powiem ci tak mi jak brałem viatola to klasę emisji dobrali po roczniku auta
ale jak ty zmieniałeś silnik to chyba powinieneś zacząć od badania czystości spalin na stacji diagnostycznej ( najlepiej okręgowej ) i oni powinni ci powiedzieć co dalej
ale jak ty zmieniałeś silnik to chyba powinieneś zacząć od badania czystości spalin na stacji diagnostycznej ( najlepiej okręgowej ) i oni powinni ci powiedzieć co dalej
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Stawki wiem że są tylko ciekawe ile kosztuje ten dokument na stacji w celu sprawdzenia emisji spalin i czy każda mi to zrobi. Dziś pojechałem spytać się o viatolla i pani powiedziała mi że za t4 z 91 roku bedzie euro 0 a takiej normy niema, więc wychodzi że będę płacił do max euro 2 czyli 40 gr za km przejechanej drogi. Koszt urządzenia 120zł i minimalne doładowanie 120zł. Z czego gdybym chciał zwrócić viatolla <nieuszkodzonego> to 120 oddają. Na osobę fizyczną starczy dowód rejestracyjny osobisty i w niektórych przypadkach karta pojazdu.