Trudności z uruchomieniem acv
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 10 razy
- Kontakt:
Trudności z uruchomieniem acv
Dzień dobry. Od 20 lat jeździłem kilkoma T4 2,4 D i dobrze je poznałem. Od pół roku mam wymarzonego Multivana z 98 r. z silnikiem ACV. Od pewnego czasu jest problem. Czasem nie daje się uruchomić. Nie kręci rozrusznik, przygasają kontrolki, zerują się liczniki. Zaznaczam, że akumulator jest OK, ładowanie też. Nie ma znaczenia czy odpalam po nocy czy po przejechaniu 500 km. Pomaga podłączenie drugiej baterii. Wtedy pali od dotyku. Takie zjawisko nie jest ciągle - czasem 2 dni potrafi być OK, a czasem nie kręci raz za razem. Podejrzewałem rozrusznik - zrobiona regeneracja i problem został. Jeśli był taki temat proszę mnie do niego pokierować. Jeśli nie, proszę o pomoc. Z góry dziękuję
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Trudności z uruchomieniem acv
Sprawdź główny kabel masowy, czy nie jest zaśniedziały i czy nie ma luźnych połączeń.
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Masowy do skrzynki bezpieczników, czy silnik nadwozie. Gdzie są słabe punkty tych połączeń ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Masa idzie od aku w dół, po drodze pod akumulatorem jest oczko gdzie jest mocowana do nadwozia a potem idzie dalej na śrubę łączącą skrzynie biegów z silnikiem.
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Na razie serdeczne dzięki. Jutro zdejmę wannę i skontroluję co trzeba. Ale problem jest chyba gdzieś indziej bo dublowałem masę do silnika kablem rozruchowym i "kicha". Miernik pokazuje 12,65 V na wyłączonym silniku. Przy próbie rozruchu napięcie spada do 3,8 V
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
a może to wina po prostu akumulatora ma jakąś wadę i dlatego masz problemy
wymień akumulator i zobaczysz ja uważam że tu jest winnowajca
miałem podobne zdażenie ale w osobówce
wymień akumulator i zobaczysz ja uważam że tu jest winnowajca
miałem podobne zdażenie ale w osobówce
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Też tak miałem w innym aucie i też regenerowałem rozrusznik, a akumulator na pozór wyglądał OK, parametry OK, do momentu, aż dostawał obciążenie. Wtedy jak u Ciebie. Już nie pamiętam, ale chyba to jakieś zwarcie między celami było.
Pierwsze co to wsadź drugi aku i pojeździj, poobserwuj. Po czym wnosisz, że Twój jest OK?
Pierwsze co to wsadź drugi aku i pojeździj, poobserwuj. Po czym wnosisz, że Twój jest OK?
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
niebieski-n2 pisze:Też tak miałem w innym aucie i też regenerowałem rozrusznik, a akumulator na pozór wyglądał OK, parametry OK, do momentu, aż dostawał obciążenie. Wtedy jak u Ciebie. Już nie pamiętam, ale chyba to jakieś zwarcie między celami było.
Serdeczne podziękowania za zainteresowanie tematem. Zapomniałem dodać że od wymiany akumulatora na nowy zacząłem i problem pozostał.
Czy mogą się robić jakieś zwarcia w przekaźnikach?
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Mimo to objawy wskazują na padnięte aku. Sprawdź ładowanie, bo może regler uszkodzony i przeładowuje i gotuje aku
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wszystko się zgadza. Tylko gdyby przekaźnik świec nie rozłączał to w baterii byłoby ZERO. A jest zawsze powyżej 12,6 V. Spada do
3,8 V przy próbie rozruchu. I, niestety, nie zawsze. Czasem jest to po 30 uruchomieniach, czasem raz za razem. Zgłupiałem całkiem i nie wiem gdzie szukać.
3,8 V przy próbie rozruchu. I, niestety, nie zawsze. Czasem jest to po 30 uruchomieniach, czasem raz za razem. Zgłupiałem całkiem i nie wiem gdzie szukać.
-
tomaszt2121
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Na razie zamykam wątek. Dziękuję wszystkim za wskazówki i porady.
Wymiana nowej baterii na nowszą załatwiła (chyba) sprawę. Cały dzień bez przygód. Odpala jak "nówka" <38> . Zobaczymy jak będzie dalej. Aż nie chce się wierzyć, że dwa kolejne NOWE(!) akumulatory miały zwarcie wewnętrzne.
Jeszcze raz dziękuję bardziej doświadczonym.
Wymiana nowej baterii na nowszą załatwiła (chyba) sprawę. Cały dzień bez przygód. Odpala jak "nówka" <38> . Zobaczymy jak będzie dalej. Aż nie chce się wierzyć, że dwa kolejne NOWE(!) akumulatory miały zwarcie wewnętrzne.
Jeszcze raz dziękuję bardziej doświadczonym.