Problem z dziwnym dziękiem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Problem z dziwnym dziękiem.
Witam , ma problem podczas jazdy, gdy silnik nabierze temperatury przy obrotach 2100 lub na przechyłach na zakrętach słychać dzięki przypominający wycie łożyska , które zarazem są odczuwalne drgania na kierownicy i na pedale gazu oraz podłodze auta.
Dzisiaj byłem u dwóch mechaników. Jeden stwierdził że jest uszkodzona poduszka pod skrzynią . Faktycznie była ale po wymianie odgłosy nie ustały. Podał dwie opcje mechanizm może różnicowy czyli (skrzynia), albo jeździć aż coś wyjdzie więcej ( nie wchodzi w rachubę ), drugi mówiąc krótko coś na napędzie (czyli nie za wiele).
Do powiem że podpora półosi była wymieniana jakieś pół roku temu, chciałem wymienić sprzęgło (już zakupiłem komplet) ale teraz nie mam pojęcia co robić może ktoś miał podobną przypadłość lub wie może więcej niż mechanicy. Niechciał bym popaś w łańcuszek wymian metodą prób i błędów. <zastrzelę>
Dzisiaj byłem u dwóch mechaników. Jeden stwierdził że jest uszkodzona poduszka pod skrzynią . Faktycznie była ale po wymianie odgłosy nie ustały. Podał dwie opcje mechanizm może różnicowy czyli (skrzynia), albo jeździć aż coś wyjdzie więcej ( nie wchodzi w rachubę ), drugi mówiąc krótko coś na napędzie (czyli nie za wiele).
Do powiem że podpora półosi była wymieniana jakieś pół roku temu, chciałem wymienić sprzęgło (już zakupiłem komplet) ale teraz nie mam pojęcia co robić może ktoś miał podobną przypadłość lub wie może więcej niż mechanicy. Niechciał bym popaś w łańcuszek wymian metodą prób i błędów. <zastrzelę>
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: Problem z dziwnym dziękiem.
Powrócę do pytania odnośnie dźwięku .
Przez ten czas zostało wymienione wiele rzeczy : sprzęgło , półoś prawa wewnętrzna , dwumas , zawory turbo, egr .
Brak jakiejkolwiek poprawy a nawet powiem wystąpiło pogorszenie . Odgłosy słychać nawet jak auto stoi a ma obroty 1,9 - 2,3 i nie występują za każdym razem można jeździć cały dzień i jest ok a czasem po 15 jazdy zaczyna coś wyć jak łożysko i przenosić wibracje ( takie mrowienie ) na kierownice i pedał gazu.Kolega Radecki jechał autkiem i może potwierdzić auto nie traci ani mocy ani żadnych nie ma niepokojących zachowań oprócz tego mrowienia
Może komuś coś przychodzi do głowy bo Ja już nie wiem w co iść w wtryski, czy sprawdzać kompresie na silniku aczkolwiek nie wiem po co gdzie szukać poduchy na silniku i czy są takie same jak 102 bo wiem że łyżwa jest inna.
Przez ten czas zostało wymienione wiele rzeczy : sprzęgło , półoś prawa wewnętrzna , dwumas , zawory turbo, egr .
Brak jakiejkolwiek poprawy a nawet powiem wystąpiło pogorszenie . Odgłosy słychać nawet jak auto stoi a ma obroty 1,9 - 2,3 i nie występują za każdym razem można jeździć cały dzień i jest ok a czasem po 15 jazdy zaczyna coś wyć jak łożysko i przenosić wibracje ( takie mrowienie ) na kierownice i pedał gazu.Kolega Radecki jechał autkiem i może potwierdzić auto nie traci ani mocy ani żadnych nie ma niepokojących zachowań oprócz tego mrowienia
Może komuś coś przychodzi do głowy bo Ja już nie wiem w co iść w wtryski, czy sprawdzać kompresie na silniku aczkolwiek nie wiem po co gdzie szukać poduchy na silniku i czy są takie same jak 102 bo wiem że łyżwa jest inna.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Proponuję sprawdzić układ wydechowy. Być może dotyka karoserii w przypadku pochylenia pojazdu,ruszania lub cofania.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
A jak zachowuje się pasek wielorowkowy? nie ślizga się na kole pompy wspomagania? nie powoduje rezonansu napędzanych podzespołów?
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Pasek czasem popiskuje ale już dostał nowy siłownik, ale jeszcze w poniedziałek sprawdzę.
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
A nie świeci sie kontrolka ABS ?pittrans pisze:Pasek czasem popiskuje ale już dostał nowy siłownik, ale jeszcze w poniedziałek sprawdzę.
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nic się nie świeci żadna kontrolka, auto pracuje normalnie, tylko czasem po rozgrzaniu pojawia się mrowienie na pedale gazu i kierownicy oraz wycie . <zastrzelę> Szukam codziennie coś przeszukuje i bez efektu.
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
I jak? Udało Ci się wyłapać co to? Skoro dżwięk raz się pojawia a raz nie to może sprężarka klimatyzacji a dokładnie jej łożysko?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Piszesz że drgania i hałas jest powyżej 2100 obrotów, ale podczas jazdy czy na postoju też. Jak podczas jazdy zaczną się drgania, zatrzymaj samochód depnij na 2100 obrotów i zobacz czy są drgania dalej występują. Albo zwalniaj utrzymując wysokie obroty. Wyeliminujesz wtedy drgania związane z silnikiem . Jeżeli drgania ustąpią, przyczyny szukamy w układzie kół, półosi lub niedokręconych przedmiotów które pod wpływem pędu powietrza wprowadzają w drganie karoserię T4.
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Problem nie zniknął dalej jest, i dalej na 2100 obrotów czy auto jedzie czy stoi , zimny , ciepły już nie ma różnicy.
Nie jest to usterka na pewno którą można namierzyć za pomocą vag-a .
Wymieniłem już prawie pół Auta i nic od sprzęgła po turbo (używka z pewnego źródła ) i wiele innych rzeczy.
Dużo pomógł mi MultiJanusz co sprawdzić ale i tak efektu nie ma .
Nie jest to usterka na pewno którą można namierzyć za pomocą vag-a .
Wymieniłem już prawie pół Auta i nic od sprzęgła po turbo (używka z pewnego źródła ) i wiele innych rzeczy.
Dużo pomógł mi MultiJanusz co sprawdzić ale i tak efektu nie ma .
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Korekcja wtrysków jak wygląda ?pittrans pisze:Nie jest to usterka na pewno którą można namierzyć za pomocą vag-a .
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A może któreś koło pasowe ma luzy, bicie, może niedokręcone i powoduje wibracje a przy okazji daje popalić łożysku i stąd też te piski.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Skoro na postoju dasz 2100 obrotów i usterka jest wyczuwalna , to tyko stetoskop samochodowy do ręki i szukać źródła drgań. Ta usterka musi być w silniku, koła półośki zostały wyeliminowane.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sprawdź te korekcje wtryskiwaczy, bo trochę poddymia i to nie na czarno jak się jedzie za Tobą ;-)
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zainstaluje (połoączdenie kabla OBD , komputr to dla mnie magia) Vaga już zainstalowany, to napewno będę prosił o pomoc jak to się robi .
Ale i tak przygotowuje się na najgorsze chyba.
Ale i tak przygotowuje się na najgorsze chyba.